IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 114115116117118 147>
Автор
Порака
Oho Boh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 14:49
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Па нормално дека ке го наречат Бугароубиец кога ја истребил туркомонголската војска која била под раководство на Самуил.ДА не заборавиме дека Самуил го убил роман и ја поробил целата туркомонголска популација како и војската,среќа војската била потребна па ја ставил под своја управанамигнувањеИмал Самуил и два Српски генерали - едниот му бил зетголема%20насмевка

Голем таратур надроби.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 14:54
Имам многу таратурци(татари-туркомонголи) на форумот па лесно е и за таратурнамигнување
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 15:02

КАко може да нема докази кога два византиски историчари од тоа време јасно го кажуваат тоа.Него некој кој не знае несака можеби и да дознае па полесно му е да нема доказиголема%20насмевка

Цитат?
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 15:06
Originally posted by Oho Boh Oho Boh напиша:

Па нормално дека ке го наречат Бугароубиец кога ја истребил туркомонголската војска која била под раководство на Самуил.ДА не заборавиме дека Самуил го убил роман и ја поробил целата туркомонголска популација како и војската,среќа војската била потребна па ја ставил под своја управанамигнувањеИмал Самуил и два Српски генерали - едниот му бил зетголема%20насмевка

Голем таратур надроби.

...Василије је био вољан њему одобрити оно, што је Радомиру одбио; то даје, донекле, потврде Дукљаниновој причи о њиховим тајним везама. Али, баш у тај мах, стиже њему угледни великаш маћедонски, кавхан Теодор, како се чини, присталица старог Самуила и његова сина...
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 15:13
Znachi:
" Petisti ... ut coronam tibi ecclesia Romana concederet, sicut illustri memorie Petro, Samueli et aliis progenitoribus tuis in libris tuis legitur concessisse. Nos ergo, ut super hos maiorem certitudinem haberemus, registra nostra perlegi fecimus diligenter, ex quibus evidenter comperimus, quod in terra tibi subiecta multi Reges fuerant coronati. "

"Prashuvash...za da ti se dade krunata na Rimskata crkva, kako shto svetlite spomeni na Petar, Samoil i drugite prethodnici tvoi vo tvoite knigi govorat. Nie znachi dadovme za pravo so golema grizha da se pregledaat nash*te registri, od koi e ochigledno deka vo zemjata podlozhna na tebe mnogu kralevi bile krunisani..."

(Migne, PL, CCXRV, Col. 1113, Book V, No. 21)
Od ova se gleda deka Papata izbegnuva da dade jasen odgovor koj bil krunisan so Rimska kruna, i toj vo taa komunikacija ostanuva dosleden pa go narekuva Kalojan so 'dominus' i 'rege' (kral), a nikako so titulata imperator/car.

- Nema direktni dokazi deka Samoil primil nekakva bugarska carska kruna od Rimskiot Papa. Za toa ni svedochi prepiskata na Kalojan so Inokentije III shto ja dadov so citat pogore.

- Car Samoil ne ja povrzuva krvno svojata familija so chlenovite na nekogashnata bugarska vladeachka kukja, shto kje reche nema napor i krvno da se dade legitimitet na bozhemskata "uzurpacija na bugarskata kruna".

- Podunavska Bugarija (Preslav i Dorostol) potpolno se isklucheni od istorijskite dvizhenja vo Makedonija no i na sever se do Dalmacija. Toa e slucaj ne samo vo vremeto na Samoil tuku i 30 godini podocna za vreme na vostanieto na Petar Deljan (1041) i podocna za vreme na vostanieto na Gjorgji Vojteh vo 1072 godina. Toa ni go kazhuvaat vizantiskite izvori Skilica, Virenij i drugi.

- Shto se odnesuva do Ohridskata Arhiepiskopija, NEMA spomen na Podunavska Bugarija vo nikakva forma! Znachi ne postoi NITU EDEN spomen za nekakov bugarski karakter na ovaa crkva. Plus, Paristrion (Podunavska Bugarija) ne bil del od Ohridskata Arhiepiskopija - za toa ni svedochi prvata ciklika na Vasilij II do Ohridskata Arhiepiskopija.

- I na kraj, Bugarskata crkovno-duhovna tradicija voopshto ne go poznava Samoil kako svoj car, toj ne e spomnat, nitu pak srpskata isto taka. Za toa svedochat Gilferding i Obolensky.

Spored toa, nemate bukvalno nikakva osnova da go odredite drzavno-pravniot karakter na Samoilovata drzhava kako bugarska.
Кон врв
johanes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Мај.2008
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 15:32
Еве што пише францисканскиот монах Блазиус Клаjнер от градот Алвинц (денешниот Винц во Романиjа)уште во 1761 г.

Изменето од johanes - 12.Јуни.2008 во 19:15
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 11:01

Ако това е верно
иде следниот логичен вопрос:
Защо му е на Самуил да управлява туркомонголска држава
като си има под ръка славното Македонски царство
и достаточно причини да се гордее с миналото му ?

А заборавив
и после защо като видел туркомонголската си войска
ослепена от "роднината" си
взеле че получил сърдечен удар и умрял.
Да не го подозираш в лицемерие?

Изменето од pagane - 13.Јуни.2008 во 11:02
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 11:56
Шом казвашголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 14:13
Зависи на кое.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 14:19
Е аjде сега...ги имаш знаминьата,види ги, на сите е СЛОБОДА.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 14:28
Ти сега ке кажеш дека и Jането Сандански се пишал инако...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 14:32
Все пак не се е пишал Jане.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 15:40
Оф,не стаа овде муабетот,никакви докази не постираш...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:06
Е то треба да има некаква разлика бе, Влади, иначе зошто се е трудил човекот? Па и тоj бил социалист како што знам, тоа не му е била целта во животот...додека Данчов си е баш зограф,тоа му е занаjатот...

Изменето од johanes - 14.Јуни.2008 во 14:07
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 114115116117118 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.