IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коментари, мислења, анализи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коментари, мислења, анализи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 20:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

"...Deka Bog e more a nie kapki vo moreto...."

Mnogu ubavo kazhano, onaka sufistichki.

Mnogu poubava e negacijata na taa misla... Toa e sufistickiтрепкање

Svemirski  brat respekt, Allah dz.s.  da te nagradi!

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 20:53
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Koga covek ke izlaze,od smradot na negovata laga,Angelite se oddalecuvaat duri i po sedumdeset godini.
Tamu kaj sto e Bog tamu ne se laze.

Ако е така како што велиш ти - тогаш Бог не е насекаде... а тоа е доста контрадикторно на самата идеја за Бог, зарем не...?
Ако е Бог на некои места, а на други не, тогаш значи - Бог не е Се (според твојот начин на дефинирање).

Цитирај
... toa e Nur Bozja,Svetlost Bozja koja taa te upravuva...

Тоа ние го викаме Свет Дух...
Do what is right, come what may...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 23:16

Koga covek ke izlaze,od smradot na negovata laga,Angelite se oddalecuvaat duri i po sedumdeset godini.

Зошто тогаш ти, кога дојде под овој ник, лажеше дека не си Miralem1 а? голема%20насмевка

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 23:22

Pa zasto zasto covekot se zamisluva deka e pameten i deka razbira nesto od verata vo koja e, a i deka razbira nesto od negovata stara vera .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Beloto Cigance Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 21
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 23:40
Vo spic ili dnevnik pred 2-3 nedeli procitak deka popovite se dogovorile da go kratat postot od 6 nedeli na 2 nedeli oti bilo mnogu 6 nedeli. Prasne ako biblijata e bozji zbor kako moze slozni popa dago menuvaat?
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 00:37
Messenger... toa go kazav samo kolku da znaes deka znam sto se macis da ni kazes. Da znaes deka te razbiram...
Nitu Sufizmot (misticizmot) ne si go razbral bas.

Цитирај Ако е така како што велиш ти - тогаш Бог не е насекаде... а тоа е доста контрадикторно на самата идеја за Бог, зарем не...?
Ако е Бог на некои места, а на други не, тогаш значи - Бог не е Се (според твојот начин на дефинирање).

Daj malku vkluci se.
Ako e Bog se' nemoze se' da bide Bog.
Bog ne treba da bide pokraj mene za da znae sto pisuvam.
Bog se' gleda.
Bog se' slusa.
Bog se' znae.
Bog se' moze.

Bog nemoze da bide drvoto no vo drvoto ima bezbroj Bozji znaci ! i Se' e Bozji znak. Vo toa i e smislata na zborot.
Ako sme site nie Bogovi sami za sebe,togas zosto potreba za Bozji pratenici,proroci... ?
Ako velime Bog e na sekade,togas znaci deka se' sto gledame ni prestavuva Bozji znak.

Na istite Sufii koi znae Messenger da ni gi spomnuva vodic im e Qur'anot.Toa im e zakonot,ustavot !
Toj zakon preku melek Dzibril objaven na Muhammed s.a.w.s. Toj isti zakon e GOVOR BOZJI.

EvAngelos.... jas ne sum Evlija,Jas ne sum sovrsen,vo mene ima bezbroj mani. Jas gresam no i oprost baram.

Zidarski... kazi ni sega spored ova istovo,do sega sto sme go razgovarale,ako i ti tvrdis i se slozuvas deka Bog e se i sekade... dali ostanuvas i ponataka deka Isus e Bog ? A STO BILE OSTANATITE ?

Kaj nas e jasno i ne treba da odime daleku. VO BROJKI IMA SOMNEZ,NO VO EDEN NEMA (MEVLANA).
Nie veruvame deka EDEN E BOG i deka osven Allah NEMA DRUG BOG.
Eden e i Edinstven.... NEMA DRUG. Samo EDEN E BOG.
Ako imame dokazi NA SEKADE deka Toj postoi,deka postoi KREATOR,SOZDATEKL,TVOREC togas nema dilema.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 00:41

Gospod sozdade se sto postoi, se sto e vidlivo i nevidlivo ... Gospod e vo se... Se e vo Gospod.

A ti sega interpretiraj kako smetash deka e najrazbirlivo za tebe.

Neli i tuka si ti kontradiktoren.Ako veke odime da filozofirame.
Velis deka Gospod sozdal se i ponataka velis deka Gospod e vo se.

Da se vratam uste ednas. Ako izgradis ti most,toa ke bide znak na tvoeto postoenje i posle tvojata smrt. Sto poveke gradis tolku poveke tvoi znaci. Posto se' sozdal Bog se' e znak Bozji.... tuka e mislata.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 01:22

Messenger... toa go kazav samo kolku da znaes deka znam sto se macis da ni kazes. Da znaes deka te razbiram...
Nitu Sufizmot (misticizmot) ne si go razbral bas.

Цитирај Ако е така како што велиш ти - тогаш Бог не е насекаде... а тоа е доста контрадикторно на самата идеја за Бог, зарем не...?

Daj malku vkluci se.
Ako e Bog se' nemoze se' da bide Bog.
Bog ne treba da bide pokraj mene za da znae sto pisuvam.
Bog se' gleda.
Bog se' slusa.
Bog se' znae.
Bog se' moze.

Bog nemoze da bide drvoto no vo drvoto ima bezbroj Bozji znaci ! i Se' e Bozji znak. Vo toa i e smislata na zborot.
Ako sme site nie Bogovi sami za sebe,togas zosto potreba za Bozji pratenici,proroci... ?
Ako velime Bog e na sekade,togas znaci deka se' sto gledame ni prestavuva Bozji znak.

Na istite Sufii koi znae Messenger da ni gi spomnuva vodic im e Qur'anot.Toa im e zakonot,ustavot !
Toj zakon preku melek Dzibril objaven na Muhammed s.a.w.s. Toj isti zakon e GOVOR BOZJI.

EvAngelos.... jas ne sum Evlija,Jas ne sum sovrsen,vo mene ima bezbroj mani. Jas gresam no i oprost baram.

Zidarski... kazi ni sega spored ova istovo,do sega sto sme go razgovarale,ako i ti tvrdis i se slozuvas deka Bog e se i sekade... dali ostanuvas i ponataka deka Isus e Bog ? A STO BILE OSTANATITE ?

Kaj nas e jasno i ne treba da odime daleku. VO BROJKI IMA SOMNEZ,NO VO EDEN NEMA (MEVLANA).
Nie veruvame deka EDEN E BOG i deka osven Allah NEMA DRUG BOG.
Eden e i Edinstven.... NEMA DRUG. Samo EDEN E BOG.
Ako imame dokazi NA SEKADE deka Toj postoi,deka postoi KREATOR,SOZDATEKL,TVOREC togas nema dilema.

Abe sem sto znaes deka tvojata vera se zasniva na k*ranot i deka toj bil objaven na muhamed preku Gabriel znaes li nesto drugo - koj go videl Gabriel da mu govori na muhamed nikoj...
Ednostavno nacekal dobar moment cul za Isus i zel biblija pocnal da kopira delovi od biblijata da izvrtuva i da donesuva svoi zakoni i ete ti religija ..... vo koja vie tolku veruvate ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 01:32

Gospod sozdade se sto postoi, se sto e vidlivo i nevidlivo ... Gospod e vo se... Se e vo Gospod.

Da se vratam uste ednas. Ako izgradis ti most,toa ke bide znak na tvoeto postoenje i posle tvojata smrt. Sto poveke gradis tolku poveke tvoi znaci. Posto se' sozdal Bog se' e znak Bozji.... tuka e mislata.

Pa sto ti e tuka kontradiktorno be marsovec ili kontradiktorno za tebe e ubav pompezen zbor koj si go naucil pa sakas da go upotrebuvas ..... vprocem i tvojata religija go propoveda istoto

20:6 Njegovo je što je na nebesima i što je na Zemlji i što je između njih i što je pod zemljom!

20:50"Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo."

22:35Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.

i t.n pa nema jas da ti ja objasnuvam tvojata vera e more marsovec .....cccccc....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 01:57
Originally posted by Beloto Cigance Beloto Cigance напиша:

Vo spic ili dnevnik pred 2-3 nedeli procitak deka popovite se dogovorile da go kratat postot od 6 nedeli na 2 nedeli oti bilo mnogu 6 nedeli. Prasne ako biblijata e bozji zbor kako moze slozni popa dago menuvaat?
ajde odgovarajte ili pak i toa e gola vistina
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 02:39
Originally posted by Beloto Cigance Beloto Cigance напиша:

Постови од 6 недели, од 2 недели, од 1 недела, од 8 недели итн нема да најдеш во Библијата. Во Библијата нема да најдеш ниту Велигденски, ниту Божиќен, ниту (скраја да е) богородичен пост, ниту датум кога се почнува пост, ниту пак кога се завршува пост. Тоа се православни традиции/обичаи и НЕМААТ ВРСКА со Библијата. Така што овие сложни попчиња што ги спомнуваш не ја менувале Библијата, туку сопствените православни традиции.
Поздрав бело циганче!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 04:32

Kakva kontradikcija svemirski... nema nikakva kontradikcija. Samo ne e vazhno, teraj si natamu kako sto si terash i kako sto miluvash. Nekoi raboti ne se razbiraat od sekodnevnite iskustva na chovekoviot um, tuku se osoznavaat na edno podrugo nivo. A toa e nivoto sto pripagja na svesta. Toa nema mnogu vrska so umot, logikata, filozofijata i so religijata. Toa e pomalu ili poveke del od site niv, no e niv (toa ne se tie).

Zatoa, isto taka, teshko ti e da go razberesh Svetoto Trojstvo i nekoi drugi raboti.

Изменето од Messenger - 04.Јуни.2008 во 05:27
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 04:52

Свемирски - според ова - Бог не е насекаде! Затоа што многу луѓе лажат, што значи дека според тебе, таму нема Бог (инаку не би се лажело). Тоа значи дека Бог не е насекаде.

Велиш
Цитирај
... kazi ni sega spored ova istovo,do sega sto sme go razgovarale,ako i ti tvrdis i se slozuvas deka Bog e se i sekade... dali ostanuvas i ponataka deka Isus e Bog ? A STO BILE OSTANATITE ?

Како што многу пати сум рекол - Исус е човечката манифестација на Бог и сум објаснил многу пати зошто била потребна таа човечка манифестација. Да не се враќаме на моментот што не го разбирате Троиството, затоа што пак ќе се вртиме во круг.
Инаку - Бог е се и Бог е насекаде... Креацијата е дел од Него. Ние сме дел од Него и тој е во сите нас. Некои го осознаваат тоа, некои го негираат тоа и ја потиснуваат Божјата природа и ја заменуваат со нешто друго. Но Тој... Тој продолжува да биде и во нив... Ние веруваме во Милоста, во Прошката, во Љубовта.
А според твојата дефиниција - значи дека има места каде што Бог не е присутен... што се случува со таквите места? Дали Бог има моќ во тие места, според тебе?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2008 во 19:53
Messenger,
Sekoj koj ja gradi svesta odi po isti pat.
Nemoze da ima dve vistini. VISTINATA E SAMO EDNA.
Sekoj SVESEN ja gleda pravata vistina.

Tocno deka svesta nema tolku vrska so umot,filozofijata,no so religijata.....
Allah dz.s ni prepisal mesecen POST,kako bi ja gradile SVESTA. Mozebi,so religijata i so toa nema vrska no so pravata VERA... Ne bi rekol.
Allah e nas Tvorec,svesta e negova darba,,, Allah ni propisal POST KAKO BI BILE SVESNI,kako bi ja jacale svesta. Allah veli: "Propisan vi e post,kako sto mu bese propisan i na onie pred vas,DA BI BILE SVESNI".
Ne veli da bi bile gladni ili da bi oslabele,tuku da bi bile SVESNI.

A da se dokazuva trojstvoto e isto taka kako da se dokazuva deka moze da bide Kruzen cetiriagolen triagolnik.
Daj,,, Allah ni sozdal i znae kolkavav e nasiot kapacitet na razbiranje,sto sme vo moznost da svatime a sto ne. Allah nisto ne ni dal da veruvame a za toa dokazi nemame. Togas nema smisla religijata ni verata.

A kontradikcija ima.
Spored tebe Bog samiot se sozdal,zatoa sto velis deka toj sozdal se i toj e se'.
Allah egzistira sam po sebe.
NE RODIL I RODEN NE E I NIKOJ NE MU E RAVEN (AL-IHLAS).

Allah e SOZDATEL koj nema svoj sozdatel.
Allah e dvigatel koj nema svoj dvigatel.

A da se objasnuva Trojstvoto isto e kako da se objasnuva za Kruzen Cetiriagolen Triagolnik.
NEMA SVEST KOJA OVA KE GO OPISE I SVATI I OBJASNI I VIDI.

Цитирај
Свемирски - според ова - Бог не е насекаде! Затоа што многу луѓе лажат, што значи дека според тебе, таму нема Бог (инаку не би се лажело). Тоа значи дека Бог не е насекаде.

Zidarski,
odgovor dobi za ova,zosto se povtoruvas.
Ako kazam deka Bog se' gleda i se slusa,neznaci dekla e tuka pokraj mene sednat.
Citaj po red ke kazes sto e ona "Bog e nasekade"

Цитирај
Како што многу пати сум рекол - Исус е човечката манифестација на Бог и сум објаснил многу пати зошто била потребна таа човечка манифестација. Да не се враќаме на моментот што не го разбирате Троиството, затоа што пак ќе се вртиме во круг.
Инаку - Бог е се и Бог е насекаде... Креацијата е дел од Него. Ние сме дел од Него и тој е во сите нас. Некои го осознаваат тоа, некои го негираат тоа и ја потиснуваат Божјата природа и ја заменуваат со нешто друго. Но Тој... Тој продолжува да биде и во нив... Ние веруваме во Милоста, во Прошката, во Љубовта.
А според твојата дефиниција - значи дека има места каде што Бог не е присутен... што се случува со таквите места? Дали Бог има моќ во тие места, според тебе?

Ova e veke kontradiktorno. Smetas deka Bog e bas se' i na sekade a od druga strana so prst pokazuvas Isus e Bog... ili Isus bese malce pogolem bog ?

Spored mene,NEMOZE DA SE IZMERI MOKTA I SILATA BOZJA/ALLAHOVA. Toj SE' MOZE. Nema granica za negovata mok.

2-255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je o­no što je na nebesima i o­no što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! O­n zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od o­noga što O­n zna - drugi znaju samo o­noliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; O­n je Svevišnji, Veličanstveni!

Изменето од svemirski_duh - 04.Јуни.2008 во 23:53
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,484 секунди.