IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коментари, мислења, анализи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коментари, мислења, анализи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 14:14
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Zidarski,Ti blagodaram za odgovorot..No veruvajmi deka sekogas go dobivam istiov odgovor!!

Pa stom imam pogresno razbiranje za Hristijanstvoto i Pravoslavieto,aj da go videme tvoeto Pravoslavno Veruvanje..Ne samo tuku me analiziraj,kakvo Mislenje sum imal!

P.s.na kakov nacin sakas da razmisluvam?Na hristijanski??

Bas zaradi toa sto razmisluvam na Islamski nacin ne sum kako tebe!!

More,ti da ne razmisluvas slucajno na Islamski nacin za prasanjata koi gi postavuvas za Islamot a ??

Sekoja cest..Me iznasmea!

Има две верзии...
Првата... ако се обидуваш да се исмеваш или да се караш или да докажуваш нешто - тогаш секогаш тргнуваш од сопствениот став и погледи на работите.
Втората... ако се обидуваш да научиш нешто и да разбереш како размислува другиот - тогаш го отвараш умот, сетилата и духот и се обидуваш да гледаш низ неговите очи, се поставуваш во неговата ситуација, се обидуваш да ја анализираш неговата логика, и начинот на кој таа логика е повлијаена од социјалните, економските, историските и религиозните фактори... дури тогаш, кога ќе добиеш барем делумна претпоставка за неговиот поглед врз работите, тогаш правиш детална анализа од своја гледна точка и вадиш заклучок.
Ова не ти го давам како пример само за поведение тука на форумов, ова е модул според кој се прават сите научни анализи во било која општествена наука - историја, филозофија, веронаука, психологија итн...

[BOva za tebe e !!Bravo,ama si go pogodil..Tokmu po merka!!    

Изменето од Halid ibn Velid - 21.Мај.2008 во 14:15
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 16:55

Halid, ima neshto esencijalno sto ne si go osoznal (ne si edinstveniot), pa ke se obidam, so najdobri nameri, sosema na kuso da ti objasnam.

Vo svetov nema tochno i greshno. Svetot e eden i edinstven i toj e takov sa sekoj i sekogo. Koga Mojsie go prashal Gospod koj e toj, ovoj mu odgovoril deka toj e onoj koj sto e... Toj, eden, edinstven, nasekade i vo se sto postoi sozdeno od Nego. Zatoa i svetot, kako Negova kreacija, e eden i edinstven za site, sekogo i se shto postoi vo taa kreacija.

Onoa sto nie go gledame kako tochno i pogreshno, dobro i losho, kako treba i kako ne treba, e samo nasha lichna interpretacija na onaa ista i edinstvena kreacija za site i sekogo. Taa nasha interpretacija zavisi od onoa sto sme nauchele doma kako deca, od uchilishteto, tradiciite, religijata, istorijata, obichaite, folklorot i nash*te pretpostavki koi se baziraat na seto ova do sega nabrojano. Bez obzir od kogo sme gi nauchile i primile soznanijata za ovoj svet, ne znachi deka se tochni ili ispravni. Ushte poveke, od poraneshnite iskustva znaeme so sigurnost deka poveketo raboti se samo nashi pretpostavki i spored toa ne ja reflektiraat vistinata za svetov vo koj postoime.

zidarski ti ja kazha edna od osnovnite tajni vo osoznavanjeto na Kreacijata: ako sakash sto podobro da ja razberesh, treba da se otrgnesh od kondicioniranosta i so toa da pojdesh vo osoznavanjeto bez odnapred postaveni odgovori ili reshenija na svoite prashanja.

Ova to go velam bidejki spored tvojata replika zakluchuvam deka ne si ja razbral poentata od komentarot na zidarski.

Изменето од Messenger - 21.Мај.2008 во 16:59
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2008 во 19:33
Edna rabota treba da se razbere.
Bog moze da bide se',no nemoze se' da bide Bog.

Цитирај
Vo svetov nema tochno i greshno. Svetot e eden i edinstven i toj e takov sa sekoj i sekogo. Koga Mojsie go prashal Gospod koj e toj, ovoj mu odgovoril deka toj e onoj koj sto e... Toj, eden, edinstven, nasekade i vo se sto postoi sozdeno od Nego. Zatoa i svetot, kako Negova kreacija, e eden i edinstven za site, sekogo i se shto postoi vo taa kreacija.

Postoi Tocno i Gresno,problem e vo toa sto sekoj nemoze da go vidi toa. Tocno e deka za nekogo gresnoto e tocno za nekogo tocnoto e gresno...
No ednas kazav sto e da covek poseduva Bozje (Allahovo) svetlo.Da se potsetime uste ednas.
Ako nema svetlo,boite nemoze covek da gi prepoznae. Za da ja prepoznaes bojata,ti treba prvo svetlo. Nadvoresnoto svetlo e od Sonceto i Zvezdite. I za Fantazijata ti treba svetlo,koi e refleks od Allahovoto svetlo.

Цитирај
Onoa sto nie go gledame kako tochno i pogreshno, dobro i losho, kako treba i kako ne treba, e samo nasha lichna interpretacija na onaa ista i edinstvena kreacija za site i sekogo. Taa nasha interpretacija zavisi od onoa sto sme nauchele doma kako deca, od uchilishteto, tradiciite, religijata, istorijata, obichaite, folklorot i nash*te pretpostavki koi se baziraat na seto ova do sega nabrojano. Bez obzir od kogo sme gi nauchile i primile soznanijata za ovoj svet, ne znachi deka se tochni ili ispravni. Ushte poveke, od poraneshnite iskustva znaeme so sigurnost deka poveketo raboti se samo nashi pretpostavki i spored toa ne ja reflektiraat vistinata za svetov vo koj postoime.

Bezbroj pati sum go pisuval slucajot so majkata i decata vo Bosna,posle ratot. Dolgo vreme so kamenja gi mamela kako toa e meso. Koga ednas navistina dosla do Meso,otisla da gi izraduva. Decata zacudeno poglednale vo kesata i rekle: Pa ova ne e meso !
Na zenata uste tolku vreme i trebalo da im dokaze deka toa e meso a ne ona.......
ZAREM NEMA RAZLIKA POMEGJU MESO I KAMEN ?

Dalje,Pametni luge ima koi imaat sposobnost za brzo ucenje no ne i svakjanje. Nesto kako Kompjuterot koj vo sekunda moze da zapamti i obraboti golema kolicina podatoci a ne e sposoben da gi svati naj obicnite cuvstva; od edna pricina... sto nemozat da se naucat.
Od druga strana imame intelegentni luge koi ne ucat vo skola i onamu kade sto znaenjeto im se nametnuva,tuku ucat od prirodata.

Vo prirodata,se' ni e znak.No nema takov koj go poznava govorot na prirodata.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2008 во 23:03
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Bog moze da bide se',

Znaci Bog moze da bide i covek taka?
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2008 во 23:33
svemirski, ni sme navistina kako dva razlichni svetovi vo svemirov.........

... nishto losho vo toa, samo shto chesto pati ne mozheme da se razbereme.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2008 во 23:39
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Bog moze da bide se',

Znaci Bog moze da bide i covek taka?

Не може,тогаш би се ограничил и би го изгубил многу свои атрибути на совршенство.

Btw јас ве напуштам на неодредено време останете ми поздравени,благословени и среќни,и немојте да се карате,задржете го нивото и достоинството,сепак сме сите луѓе,Божја креација,а човекот е величенствено Божје дело и тешко на секој оној кој што ќе ја повреди честа на тоа дело (Мухаммед а.с.).

Простете ми на грешките,јас ви простувам.Се надевам дека пак ќе се дружиме.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2008 во 23:50
epa sega resete se, moze ili ne moze?
svemirski duh veli deka moze, a trebo veli deka ne moze? resete se koj e vo pravo a ne vaka vo stapici da pagjate
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 19:31
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

epa sega resete se, moze ili ne moze?
svemirski duh veli deka moze, a trebo veli deka ne moze? resete se koj e vo pravo a ne vaka vo stapici da pagjate

Kade toa svemirski rece deka Bog moze covek da bide ?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 19:40
Ako mislis na ova : "Bog moze da bide se'"
Togas si me razbral sosema pogresno.

Dali Bog moze da bide kapina ?
Spored stariot zavet Bog mu se pojavil vo grmuskata na kapini.
Izlez 3:4

4. A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i rece: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me.

Poveke na toa sakav da ve potsetam.

Inaku cela tema otvoriv : "Trojstvo" kade sto posociv mnogu Bibliski citati kade sto se zboruva za toa deka BOG NE E COVEK.

broevi 23:19

19. Bog nije covek da laze, ni sin covecji da se pokaje. Sta kaze nece li uciniti, i sta rece nece li izvrsiti?

Job 9:32

32. Jer nije covek kao ja da Mu odgovaram, da idem s Njim na sud;

prva Samuelova 15:29

29. I doista Junak Izrailjev nece sl*gati, niti ce se raskajati; jer nije covek da se kaje

Izlez 33:20

20. I rece: Ali neces moci videti lice moje, jer ne moze covek mene videti i ostati ziv.

SE PRASUVAM: KOLKU LUGE GO VIDELE ISUS I OSTANALE ZIVI ???

psalm 68:16

15. Gora je vasanska gora Bozija; gora je vasanska gora humovita.
16. Zasto gledate zavidljivo, gore humovite? Evo gora, na kojoj omile Bogu ziveti, i na kojoj ce Gospod ziveti doveka.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 20:13
Gospod sozdade se sto postoi, se sto e vidlivo i nevidlivo ... Gospod e vo se... Se e vo Gospod.

A ti sega interpretiraj kako smetash deka e najrazbirlivo za tebe.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 21:37
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Gospod sozdade se sto postoi, se sto e vidlivo i nevidlivo ... Gospod e vo se... Se e vo Gospod.

A ti sega interpretiraj kako smetash deka e najrazbirlivo za tebe.

Bog nemoze da bide vo eden lopov.
Bog nemoze da bide vo eden ubica.

Ovie prasanja od din ve izvadile.Koga bi tumacele i nie kako sto Hristijanite tumacat,togas mozeme da kazeme deka i Muhammed a.s bil bog... no Elhamdulillah,kaj nas e se' jasno i cisti sme od takvi bogohulija.

Eve nekolku Hadisi koi go potvrduvaat ona sto sam ti go rece,no samo sto ne e isto razmisluvanjeto.

- Ebu Bekr: "Ja nisam nikada vidio bilo koju stvar, a da nisam vidio Boga ispred nje."
- Omer: "Ja nisam nikada vidio bilo koju stvar, a da nisam vidio i Boga istovremeno."
- Osman: "Ja nisam nikada vidio bilo koju stvar, a da nisam vidio Boga iza nje."

Samo Allah e realen. Sekoja rabota koja postoi e samo Negov znak koj go oznacuva.

Sekoja rabota ima pricina i kraj:
«Sve je od Allaha» (E-Nisa, 78) i «sve se Njemu vraća.» (Junus, 56) «On je prvi i posljednji, vidljivi i nevidljivi, i On zna sve.» (El-Hadid, 3)

Posto ne postoi nikakva zaednicka mera pomegju Allah i covekot,posto e Allah nevidliv,da ne dojde do toa da bide zamislen vo covecki lik,Toj mu se obrakja samo Alegoricno,kako sto covek moze da zboruva samo so pomos na metafora.Toa e prviot uslov za moznosta na objavata,toa e sleguvanje na vecnosta vo vremeto.

Sufizmot e moment koga covekot postane svesen,togas «Bog udahnuo Svoj Duh» (El-Hidžr, 29, Es-Sedžde, 9, Sad, 72), samo od Allah crpat snaga: «Nisi ti bacio strijele kad si ih bacio, nego ih je Allah bacio.»(El-Enfal, 17)

Eden Hadis na Muhammed a.s dobro go potvrduva istoto:
Kada Ja zavolim čovjeka', kaže Bog Uzvišeni, Ja sam njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, njegova ruka kojom prihvata i njegova noga kojom hodi."

I sekogas toj osnoven moment doagja od Allah i se' Nemu mu se vrakja (El-Bekare, 156) toa e dijastola i sistola vo Muslimanskite srca.

Od Allah se' doagja i toa e objava.
Na Allah se' mu se vrakja toa e molitva.

Dvostruko i nevidlivo dvizenje na Allah prema covekot i covekot prema Allah.

Objavata ne' uci da go vidime Allah vo se' sto e Negov znak: moze da bide pojava vo prirodata,istoriska slucka,bitie koe sakame,nekoj Aet od pismata. Se e znak (aet).
Celiot svemir e govor koj Allah ni go upatuva.

Molitvata ne e molenje tuku nacin na postoenje: neprifakajki samodovolnost i priznavanje za zavisnost na Boga,da se priznae Negovata nevidlivost,prisustvo na beskonecnoto vo konecnoto,,, te: ona sto e vo mene,kako da ne e vo mene.

Taa molitva bara brisenje na sebesi kako bi napravil mesto za Boga. Da ne zivees za svojot nefs (ego),svoeto Jas...
Ja napisav edna slucka,sto se slucilo koga neprijatelot go pluknal vo lice na Alija r.a dodeka bile vo borba a ovoj (Alija r.a)go spustil mecot i ne go ubil... zatoa sto se pomesala srasta i Borbata vo imeto na Allah.
Ima od Alija r.a edna metafora,toj veli: "Moite race se vo Allahovite rakavi"
Nie znaeme deka Allah ne nosi kosula.... no razmisli sega ti po tvoe.

Dzuneid rekol: "Sufizmot znaci: Koga Allah ke napravi da ti umres vo sebe,toa znaci da se rodis kaj Allah"

A Ebu Jezid el-Bistami: "Kada se Ja izbriše, tada je Bog Svoje vlastito ogledalo u meni."

ZATOA SE MACIME I SE BORIME DA VI KAZEME PODOBRO DA JA RAZBERETE PRIRODATA NA ISUS I NA SEKOJ ALLAHOV PRATENIK I NA SEKOJ PRAV VERNIK.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 14:37
Svemirski, Bog e vo se sto postoi, pa i vo ubicata i vo lopovot, rabotata e dali tie se svesni deka e vo niv ili mozhebi e tolku dlaboko zapretan sto nemozhat da go osoznaat toa. Tie zemale nekakov karakter vo dramata na zhivotot povedeni so svojot um i emocii i ubedeni se deka taa uloga e edinstvenoto neshto realno sto postoi za niv.

Za takvite lugje hristijanite velat deka se bezbozhnici ili deka Bog ne e megju niv, no vsushnost tie samo ne se svesni za Bozhjata prisutost. Bog nemozhe da bide nadvor od sebesi. Toj e Negovata Kreacija i Negovata Kreacijata e Toj. Toa mozhesh da go vidish vo celiot poznat svet, raspoznavajki deka egzistira vo sovrshena harmonija. Razlikata e samo sto Bog promisleno mu dal na chovekot svest i sloboda na izbor da vidi, razbere i osoznae.

I toa e razlikata sto nas postojano ne buni i nikako nemozheme da prifatime deka Bog e vo site nas, bez obzir kakvi sme i sto pravime. Bozhjiot del e vo nas, no garantiranata sloboda na izbor e toa sto vo nikoj aspekt ne ne oghranichuva vo nash*te postapki.

Bog e vo site nas, tuka nemame izbor. Izborot e samo dali sme svesni za toa ili ne, dali sakame da go prifatime toa ili ne i kako ke se odnesuvame soglasno so taa svest.

P.S. Bog i Rajot se vo nas. Nie gi izgubivme vo momentot koga dozvolivme umot (voden od egoto i somnenieto) da stane gospodar na nashata svest.

Изменето од Messenger - 03.Јуни.2008 во 19:16
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 19:20
Nema logika,Messenger.
Samo uste nesto,patem,pa ti verubaj si kako sakas.

Koga covek ke izlaze,od smradot na negovata laga,Angelite se oddalecuvaat duri i po sedumdeset godini.
Tamu kaj sto e Bog tamu ne se laze.
I toa ne e Bog vo covekot,ne moze bukvalno da se svati taka... toa e Nur Bozja,Svetlost Bozja koja taa te upravuva,,, no toa e tek togas koga ke go ubies svojot nefs vo sebe. Takvi se Evliite.
Takvi luge ima po svetov i zaradi niv seuste Allah go drzi.
Ednas razgovaravme... Tie se onie sto vo racete nivni vinto vo med se pretvora. Onie koi so dopir lekuvaat.
Onie koi sto ke pobaraat od Vozviseniot dobivaat a takvite i liseni se od ovosvetski potrebi... tie baraat sto mu treba na drugite.
Takvov e slucajot so Isa a.s. i so sekoj Allahov pratenik a.s.

Vo temata "Sto e Duh a sto e Dusa" toa e inaku prevod i del od knigata na Mustafa Mahmud.
Mnogu ubavo e objasneto deka vo covekot ima BOZANSKI DUH.

Ne drzi mesto tvrdenjeto deka nie sme del od Boga. Jas znam potpolno sto sakas da ni kazes i ponudis. Deka Bog e more a nie kapki vo moreto....
Ne Messenger,Ne.
Toa e pobieno ooodavna... zdravje,posebno i za toa ke ti pisuvam.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2008 во 20:32
"...Deka Bog e more a nie kapki vo moreto...."

Mnogu ubavo kazhano, onaka sufistichki.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.