|
АЛФА И ОМЕГА (кој го кажал тоа)? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 30.Мај.2008 во 18:12 |
Eve da ne recete deka ve zaboravivme , se navrativ da ve posetam , a koa veke sum tuka si rekov da si otvoram nova tema i na nekoj nacin da mi objasnite vie , mislam na hristijanite toa sto sakam da prasam
imam edno mnogu jasna i kratko prasanje
bidejki vie cesto se povikuvate na toj stih kako dokaz za vaseto veruvanje
cesto ste go citirale stihot kade sto se sodrzani zborovite ALFA I OMEGA....
PA ME INTERESIRA KOJ TOA GI IZGOVARAL TIE ZBOROVI
DALI E ISUS TOJ KOJ STO REKOL DEKA JAS SUM ALFA I OMEGA
ke ve zamolam za odgovor Изменето од Ebu-Hurejre - 30.Мај.2008 во 18:13 |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се смета дека потеклото на тој израз е од Откровенијата.
Повикувањето на стихот е со симболичка природа - Алфа и Омега се првата и последната буква во грчката азбука и соодветно, изразот означува - почеток и крај. Односно - симболички претставува "СЕ" (севкупност, сеопшто). Реално нема религиско значење, во смисла - не е дел од некој конкретен ритуал, не се тоа зборови на Исус и слично, туку е начин да се објасни целоста, севкупноста, почетокот и крајот, арка, заокружување на единственоста на сеопштото. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski fala na odgovorot no ako toa ne se zborovi na Isus , togas koj gi vmetnal tamu.
koj e toj koj sto vo
ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН
Глава 22 rekol: 13 Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот.
mene me interesira koj gi izgovoril ovie zborovi? Изменето од Ebu-Hurejre - 30.Мај.2008 во 21:28 |
|
Al_Masih_Qam
Сениор Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа СЕ Христови зборови, преку кои Тој кажува дека Тој е Оној кој стои на почетокот и на крајот на создавањето. Од Христа (т.е. Богот Слово) е создаден светот и кон него светот тежнее низ историјата. „Христос е Алфа и Омега“ не значи дека „Христос е првото создание“ - оти тогаш би требал да биде и „последното создание“. А една личност не може да биде две работи во исто време. Тој е - пред вековите и пред било што да биде создадено. Тој е над времето (кое Самиот го создава). Тој е - пред почетокот на времето и по крајот на времето - и затоа е Алфа и Омега. |
|
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ! |
|
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[QUOTE=Al_Masih_Qam] Тоа СЕ Христови зборови, преку кои Тој кажува дека Тој е Оној кој стои на почетокот и на крајот на создавањето.[/QUOTE]
zborovite Alfa i Omega se Grcki zborovi a Isus zboruval Aramejski i Isus ne znael Grcki .
nigde vo istorijata ne e navedena nigde deka isus znal grcki
od kade togas se metnaa ovie dva grcki zbora vo ustata na isus koa isus zboruval aramejski?!!!
|
|
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е сеа го напраи партал.Не знае што да ти одговори.
|
|
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ц.ц.ц. |
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe ne gi spomnuvajte mnogu grcite da ne pocnat da baraat ekskluzivno pravo na ovie zborovi na Isa a.s. POradi ova bi go zamolil moderatorot da ja izbrise ovaa tema za da ne im go uvrtime i ova vo glava i da pocnat da gi maltretiraat site hristijani niz svetot deka Isa a.s bil grk i deka zboruval grcki(sekako deka ova e mala shala). Od grcive alergija dobivam i ne mi zamarajte ako malku se oddaleciv od temava ama koga se spomnuvaat mi doaga da se izrazuvam malku poneseriozno.
|
|
Al_Masih_Qam
Сениор Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог не знае грчки... Ме потресе! Не се резилите со вакви коментари. Единствено што знете за Светото посмо и христијанството се цитати вадени од контекст и толкувани на најбесмислени начини. Јеховини сведоци можат да ви поозавидат. Не го кажувам ова за било кого да навредам. Не правете од себе мајмуни и не зборете за она што не го познавате. Ако стварно некого го интересира темава (а не верувам) - дајте прво процитајте го тоа Откровение, па после пишувајте што ќе пишувате. |
|
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ! |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na strana od toa koj gi rekol ovie zborovi (mozhete da si prodolzhite so toj muabet ako sakate), mene me interesira edno neshto - zarem Bog, kako sozdatel i na se sto postoi vidlivo i nevidlivo, na se sto se pojavilo i scheznalo, na se shto ke se pojavi i ischezne, ne e alfa i omega na Kreacijata?
Ako ne e Toj, togash koj mozhe drug da bide? P.S. Mene navistina ne me interesira koj go kazhal toa, tuku dali kazhanoto e izdrzhano. Изменето од Messenger - 31.Мај.2008 во 01:57 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Decki me inspirirate da postavam tema dali bog znae grcki ama mi e strav da ne se javat od svetata crkva vo Grcija da kazat deka nemame pravo da zboruvame za bog zatoa sto toj e nivni i zatoa sto istoriski toj samo na niv im pripaga.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како што реков - тоа не се зборови на Исус (но да прецизирам) - кои ги кажал додека бил на земјата, не е Негово обраќање до Апостолите, не е негова проповед, туку е пренесено од страна на Јован во Откровенијата. За да знаеш малку повеќе - прочитај ги целосно Откровенијата. Јован го пренесува видението, Откровението, обраќањето на Бога до него...
Откровението е напишано на Грчки, затоа се користи Алфа и Омега. Како што реков - има чисто симболичко значење - и самиот стих продолжува со тоа што вели - првиот и последниот, почетокот и крајот... Не е човечко обраќање на Исус, туку е Божествена објава - ја има на две места во 22:13, но и во 1:8. И во првиот случај и во вториот, е порака која треба да се пренесе до црквите. |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мистер - околу јазикот на кој е напишано. Јован пишувал на грчки. Користел грчки, зборувал грчки. Соодветно, Обраќањето Божје, е запишано на грчки од него...
|
|
|
|
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aloooo poleka ne isprevrtuvajte sega se naopaku
navistina prasuvam i me interesira , ne deka sega sakam nekogo da omalovazuvam , no vie i samite ne znaete koj toa rekol Alfa i Omega
edniot veli : DA SEKAKO DEKA TOA GO REKOL ISUS......drugiot veli: NE TOA NE SE ZBOROVI OD ISUS
ke ve zamolam da prestanete so vasite licni milenja i kazete mi koj e crkovniot stav okolu ovaa
zidarski toa sto mislis ti procitav...to sto mislu i toj drugiot procitav ...i dvajcata se kosite vo vasite odgovori.......no koe tolkuvanje dava crkvata vo vrska so ovoj stih
i prestanete ve molam so toa procitajte go celo otkrovenie .......
sekako deka celo go citame imeno ne mi e prv pat Biblijata vo celina celosno da ja procitam........daj ve molam bidete seriozni
i sute ovaa
baram od toj sto pisuvase tuka javno da ni se izvini poradi licnite navredi koi sto gi upati tuka , oti tuka nikoj ne e majmun, a ako ti ne znaes prosto molci si i ne se pravi seznajko ....ocekuvam javno da ni se izvinis vo sprotivno baram od morederatorite taa licnost soodvetno i da se sankcionira
zidarski prosto kazano drugar ako isus ne e toj koj sto gi izgovoril tie zborovi , togas koj gi izgovoril toa e , koj gi kazal i komu mu se kazani tie zborovi (koj na kogo ).
mnogu ednostavno prasanje postavuvam , a ako ne znaete kazete ne znaeme i ne mora se da znaete , no pozelno bi bilo da mi kazete koj toa gi kazal ovie zborovi i komu mu se kazuvale .
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |