IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 103104105106107 147>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 20:35
аплауз...ништо не ме чуди...сите го сакаат ова парче земја..али некако тешко им иде и тоа долго време....големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 20:40
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

аплауз...ништо не ме чуди...сите го сакаат ова парче земја..али некако тешко им иде и тоа долго време....големо%20гушкање

Цитирај - За конгресот добивме покана, бидејќи тамошните лингвисти беа запознаени со нашата методологија и се уверија дека е исправна, вели Тентов. Тој додава дека нивната методологија во Русија се употребила за дешифрирање, односно за читање на кратките текстови на писмото на таканаречените "руни". Тентов вели дека со нивната методологија полесно се читаат и артефактите на винчанското писмо (писмо на кои се напишани артефакти пронајдени кај локалитетот Винча, близу Белград). Во Санкт Петербург имало и српски лингвисти коишто презентирале методологија за читање на винчанско писмо, но според Тентов нивната методологија на читање била потешка, што било всушност и коментар на руските научници.
Бошевски и Тентов во Русија добиле и плакети за посебен придонес кон истражувањето на оваа тема.

Мухахахахахаха голем удар на Македонизмот врз душманите на Македонскиот Народ......
Ајде сега да ги видам што рекол Чудинов, дека ја крадат Македонската или Руската??
По се изгледа последнава изјава се однесува за крадењето на МАКЕДОНСКАТА историја од страна на грците

Изменето од Vladimir88 - 21.Мај.2008 во 20:40
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 20:57
Ова е "Научен туризам" - научно мероприятие с локално значение - канят се 3-4 странци од близки држави колкото да се обяви мероприятието като "ИНТЕРНАЦИОНАЛНО"
заштото в края на годината като се прави отчет си е друго да кажеш - имах доклад на мегунаорден семинар. ооооо да

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 20:58
Среќно Ганчо, само ти дрнкај...
Како и да е мене само едно нешто ме интересира...
Како мислат да ги срушат византиските хроники??
Еден на друг форум ми објаснуваше некои работи, не го разбрав баш најдобро, али како и да е факт е дека и за тоа имаат некакви докази...

Изменето од Vladimir88 - 21.Мај.2008 во 20:58
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 21:00
што е с византийските хроники?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 21:02
Originally posted by __ __ __ __ напиша:

што е с византийските хроники?

Па има во повеќето византиски хроники се зборува за упадите на словените, за опсадата на Солун од страна на Струмјаните и Драгувитите на пример...и за сојужништвото на Берзитите со Византијците...

Исто така, за таа опсада се зборува и во чудата на Св.Димитрија и он вели дека требало чудо "за да се спаси градот Солун од многубројната словенска армија"..
Додуша ги немам читано тие информации на Св.Димитрија но сепак се спомнуваат тие докази во книгите што сум ги читал..
Знам бе еден ми објаснуваше демек, да не ме бунат тие хроники станувало збор за поими.....така нешто
Сигурно има нешто и тука......

Изменето од Vladimir88 - 21.Мај.2008 во 21:03
Кон врв
bulgarian_sunrise_ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 57
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 09:17
Абе искам само нещо да питам.
Защо повечето ръководители на ВМРО са учили в и след това самите те са обучавали все в Български училища???
Все пак те са обучавали в тях на български език и по история на българия.Ако бях аз шеф на всички въоръжени лица в тези земи и се възприемах като прапрапара внук на Саше Великиот нямаше ли да построиме македонски училища и да учим децата на македонски.И не ми разправяйте глупоста че екзархията е направила българщината защото всички знаем че българщината там е направила екзархията.

ЗАЩО НАРОДА ТАМ Е ИЗВОЮВАЛ ОТ СУЛТАНА ПРАВОТО ДА ИМА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА и ЦЪРКВИ А НЕ НАПРИМЕР МАКЕДОНСКИ (ГОВОРЯ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД ПАИСИЙ ХЕЛЕНДАРСКИ И ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ) ???ВСЕ ПАК ЗА СУЛТАНА Е МНОГО ПО ИЗГОДНО В ЗАРОБЕНАТА ТЕРИТОРИЯ ДА ИМА РАЗЕДИНЕНИ НАРОДИ ОТ КОЛКОТО УЕДИНЕНИ.

Интересно ми е за ваще мнения
Какво ви пише в учебниците по история бе деца???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 09:26
Originally posted by bulgarian_sunrise_ bulgarian_sunrise_ напиша:

Абе искам само нещо да питам.
Защо повечето ръководители на ВМРО са учили в и след това самите те са обучавали все в Български училища???
Все пак те са обучавали в тях на български език и по история на българия.Ако бях аз шеф на всички въоръжени лица в тези земи и се възприемах като прапрапара внук на Саше Великиот нямаше ли да построиме македонски училища и да учим децата на македонски.И не ми разправяйте глупоста че екзархията е направила българщината защото всички знаем че българщината там е направила екзархията.

ЗАЩО НАРОДА ТАМ Е ИЗВОЮВАЛ ОТ СУЛТАНА ПРАВОТО ДА ИМА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА и ЦЪРКВИ А НЕ НАПРИМЕР МАКЕДОНСКИ (ГОВОРЯ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД ПАИСИЙ ХЕЛЕНДАРСКИ И ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ) ???ВСЕ ПАК ЗА СУЛТАНА Е МНОГО ПО ИЗГОДНО В ЗАРОБЕНАТА ТЕРИТОРИЯ ДА ИМА РАЗЕДИНЕНИ НАРОДИ ОТ КОЛКОТО УЕДИНЕНИ.

Интересно ми е за ваще мнения
Какво ви пише в учебниците по история бе деца???

Кога сме веќе кај училиштата..
Македонците учеа и во српски и во грчки училишта па сега они грци ли се или пак срби?

Не туку се Македонци

Не можеа да учат во сопствени училишта Македонците зошто Турците направија натпревар(намерно) за Македонија помеѓу Србија Грција и Бугарија
Водеше политика Раздели па Владеј.....и мораше да прави она што ќе побараат државите што и беа соседни, само да не ја загуби Македонија зошто Македонија е стратешки центар на Балканот
Затоа и последни си заминаа од Македонија
Затоа не и даваа и Автономија на Македонија зошто ако и дадеа ќе ја загубеа уште во 1903 година оваа земја..
А што се однесува за тоа пред Паисиј Хиландарски..

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 10:17
so se drobis vlade ? .. objasni mu na tatarot deka Makedoncite se kako narod intelegentni sustestva i mozat da ucat na povece jazici i sepak na kraj da ostanata toa sto se ..... Makedonci .... so fajde sto tatarite ucat na " bugarski " koga do kraj na zivotot ostanuvaat toa sto se genetski predodredeni .... lopovi i barabi .....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 10:31
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

so se drobis vlade ? .. objasni mu na tatarot deka Makedoncite se kako narod intelegentni sustestva i mozat da ucat na povece jazici i sepak na kraj da ostanata toa sto se ..... Makedonci .... so fajde sto tatarite ucat na " bugarski " koga do kraj na zivotot ostanuvaat toa sto se genetski predodredeni .... lopovi i barabi .....

Што се однесува до мене јас се би ги исчистил од форумов
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 10:37
Хаха спокойно бе мой,що се гневиш.

Значи преди освобождението народа в македония е притискан от гръцката духовност и култура, защо там са зе борили за българска екзархия а не за македонска.??.. нали политиката на султана е разделяй и владей, би трябвало да се борят за македонска(така султана ще е по-доволен..все пак не иска по-обединен български народ нали??) , но не, борили са се за Българска брато, защото са се чувствали и са знаели че са чистокръвни българи, както и Паисий се усещал като чистокръвен Българин.

Извинявай
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 10:47

Значи преди освобождението народа в македония е притискан от гръцката духовност и култура, защо там са зе борили за българска екзархия а не за македонска.??.. нали политиката на султана е разделяй и владей, би трябвало да се борят за македонска(така султана ще е по-доволен..все пак не иска по-обединен български народ нали??) , но не, борили са се за Българска брато, защото са се чувствали и са знаели че са чистокръвни българи, както и Паисий се усещал като чистокръвен Българин.

Извинявай

Никој не се гневи, убаво си кажав, каде виде да се гневам...
Гледаш и со мали букви ти пишувам...

Извинявай

1.

Паисиј знаеш ли од каде е???

2.Сакаш ли да постираме документи за "бугарската" свест во Македонија од тие периоди, можам и од 1690 година документи да ти прикажам не е проблем
Или пак ќе почнеш да ме обвинуваш за фалсификати??(as usual кога нема што да се каже)

3.Македонците не се бореа туку Бугарите се бореа..

Или пак само Скопје беше центар на Бугарите, од таму го покренаа тоа движење, исто како што на шиптарите им беше Софија културен центар.....

Цитирај 4.

Била распространета низ денешните Македонија, Бугарија, делови од Србија,

Сега ќе испадне дека и Србиве се Бугари нели?

5.

Ти си чул за Теодосиј Гологанов???
Или??

П.С.

Поздрави си ги менторите што ти се на бугарските форуми
Се гледа дека ги постираш нивните цитати..се гледа дека работиш по нивни диктати

Изменето од Vladimir88 - 23.Мај.2008 во 10:49
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 10:57
Ти не ми отговори бре Владко...ааа отговори ми де; ''Македонците не се бореа туку Бугарите се бореа''
Й
ами да Българите, батенце, Българите.Жалко че тази клетва на ВМРО-вци в подписа ти не си я написал в оригинал...на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...както я е преписал българския учител Г.Делчев от БРЦК

а за Паисий... той може да ти е прапрапра дедо

брато ще ти покажа снимки на които се вижда щастието и гордоста на децата и хората в училищата .Питам те защо хората са се борили за Българското а не за друго за Бългаското, училища ,църкви????? защо

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 23.Мај.2008 во 11:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 11:04

Ти не ми отговори бре Владко...ааа отговори ми де; ''Македонците не се бореа туку Бугарите се бореа''
Й
ами да Българите, батенце, Българите.Жалко че тази клетва на ВМРО-вци в подписа ти не си я написал в оригинал...на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...както я е преписал българския учител Г.Делчев от БРЦК

а за Паисий... той може да ти е прапрапра дедо

1.Не ми е прадедо
Зошто е роден во Софиско Кралевдол не е во Банско
2.Да де Бугарите, не Македонците, јас колку што знам има документи и од тие периоди каде луѓето се потпишувале за Македонци
А чим се потпишувале за Македонци значи имало Македонци и тие Македонци не се измислица на Коминтерната

Ти дадов одговор што сакаш повеќе

А можеби и Србите се Бугари зошто гледам дека делови од Србија влегувале во Бугарската Егархија

Можеби шиптарите се чистокрвнибугари зошто гледам Софија беше уште позначаен културен центар на нив отколку на Македонците....

Еве гледам и некои нивни "думи" сте си присвоиле за себе

Цитирај Една малка подробност: в тайния език на майсторите зидари, или както те го наричат „мещерския език", има много албански думи, които преминават дори във всекидневния живот. Например думите кекав, кинта, скивам; келеш и др.са заемки от албански език.

Да на Бугарски е...али не е битно тоа битно е какво значење има тој текст
Значи може да е напишан на арапски, турски, идиотски, сељачки ама ако пишува Македонец и Македонија на Македонците тогаш тоа и значи
Значи битна е содржината на текстот..

Само прашањето е дали знаеш ти дека и во тие периоди постоела Македонска азбука која била забранета од овие три фактори(4 сосе Турција??)

Изменето од Vladimir88 - 23.Мај.2008 во 11:04
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 103104105106107 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.