IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 19>
Автор
Порака
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Статус: Офлајн
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:50

„Постојат три вида знаење. Едното е вистинско и оди по него. Второто те скршнува од патот, пази се од него. Третото, пак, е во непознатите рабти, и одговор за нив барај кај Алах.“[1]

1

Изменето од temimi - 21.Мај.2008 во 00:53
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:52
„Вистинските верници не умираат. Тие само се селат од минливиот во вечниот свет.“[1]

[

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:53

„Вистинскиот верник Му заблагодарува на Алах кога му е добро, а бара заштита кај Алах гога ќе го погоди несреќа.“[1]

[1] Müslim, Zühd, 64, (2999).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:54

„Потпри се на Алах и не биди небрежен дури и кога ја врзуваш својата камила за дрво.“[1]

[1] Tirmizi, Kiyamet 61, (2519).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:54
„Знам дека, сè освен Алах е минливо‘.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:56

„Одете по вистината, и воздржувајте се од лага.“[1]

[1] Karş: Tirmizi, Kiyamet 61, (2520).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:56

„На вистинскиот верник не му прилега да срамоти некого, да прави работи што не му прилегаат.“[1]

[1] Karş: Tirmizi, Tefsir, Hucurat (3264).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:57

„Немојте да им ги фрлате в лице грешките на луѓето, посебно ако и сами ги имате.“[1]

[1] Karş: Buhari, Edeb 57, 58.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:58
„Нема подобри работи од тоа повеќе да се молчи, а душата да се упатува на добро.“

[

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:59

„Кога зборувате, бидете искрени; кога ќе ветите, одржете го тоа; враќајте си ги долговите; не внесувајте глупости во вашите мисли и работи; чувајте си ги рацете од многу трошење и лоши работи.“[1]

[1] Karş: Buhari, Iman 24.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 01:00

„Возвишениот Алах наредува (кон другите луѓе) да се однесуваме фино, врамнотежено и со почит, никому зулум да не му направиме.“[1]

„Ако некој од нашите повикува во правење насилство, тој не е од нас.[2] Ниту пак оној што својот народ го остава во незнаење и лага, не е од нас. Не е од нас оној кој својот народ го иложува на тешкотии и несреќи.“[3]

„Убав разговор со мил човек се води без употреба на зборови и јазик.“[4]

[1] Karş: Buhari, Istitabe 4.

[2] Овој прв дел од хадисот е веродостен. Види „Сахих Муслим“(Заб. на шер. ред.).

[3] Слично: Müslim, Iman 164, (102).

[4] Ebu Davud, Edeb 125, (5150).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 01:01

„Не е вистински верник оној што не му го посакува на својот брат тоа што си го посакува на себе си.“[1]

„Муслиман е оној од чиј што јазик и раце не видел штета друг муслиман. Мумин (верник) е оној од кого народот е сигурен за својот живот и иметок.“[2]

„Обожувањето не ги чисти оние што им нанесуваат штета на луѓето.“[3]

[1] Karş: Buhari, Iman 6.

[2] Tirmizi, Iman 12, (2629).

[3] Karş: Tirmizi, Birr 85, (2033).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 01:02

„Знаете ли што е најдобро после извршувањето на дневните молитви, постот и правењето добро?

Смирувањето завадени, бидејќи злобата, одбојноста и непријателството го оставаат човекот без награда кај Алах.“[1]

[1] Karş: Tirmizi, Salat 266, (360); Muslim, Birr 36, (2565).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 01:03

„Возвишениот Алах е милостив и постапува милостиво. Она што им го дава на милостивите, нема да им го даде на жестоките и гневните.“[1]

[1] Karş: Buhari, Istitabe 4.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,471 секунди.