|
Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга) |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 19> |
Автор | |
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ja nema seuste, no mozes da ja kupis vo skopje.
|
|
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
|
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Кога луѓето, кои што го нашле Правиот Пат, не би доаѓале во конфликт – не би заталкате од тој Пат.“[1] „Најголеми непријатели на Алах се оние кои што поверувале, а пота чинеле неправда и злосторства.“[2] „Гробот е прв од оносветските стојалишта.“[3] „Најсветата војна е победата на човекот над својата душа.“[4] „Еден час работа е подобар од една година уживање.“[5] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
BUGS
Сениор Регистриран: 20.Февруари.2008 Локација: India Статус: Офлајн Поени: 268 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fala,temimi. |
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
molam, poveli koga sakas...
|
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Вистински верник е оној кој е искрен кон Алах, кој живее задоволен од Неговите одредби и во надеж за Неговата милост.“[1] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Блудството на очите е гледањето, блудството на јазикот е говорот. Душата чувствува желба и копнеж, а органите тоа ќе го потврдат или негираат.“[1] „Најомразена работа кај Алах е истакнувањето на мажите и жените во обожувањето.“[2] „Возвишениот Алах е Сомилосен кон оние што се издржуваат од својата заработка, а не кон оние што се издржуваат просејќи.“[3] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Кога ќе завршел со намазот[1], Мухамед имал навика да ја каже следнава дова[2]: Алаху мој! Те молам за мојата цврста верба во Тебе. Те молам да бидам спремен за Правиот Пат. Ти се клањам наедевајќи се на Твојата милост и моќ. Ти се молам на Тебе, Кој што ги бришеш моите грешки, Кој што си ми дал чисто срце и исправен говор. Ти се молам на Тебе, Кој што ми препорачуваш работење добро и ме чуваш од зли дела и грешки. Те молам за прошка на гревовите кои што сум ги сторил тајно или јавно.“[3] [1] Намаз (тур.) или салат (ар.) - облигативна, дневна и редовна молитва која се извршува во пет одредени временски периоди во текот на денот. Се состои од рекати. Еден рекат е основен дел од молитвата и се состои од едно стоење - наречено кијам, едно поклонување - руку и две спуштања ничкум - наречено сеџда (Заб. на прев.). [2] Дова – молитва, молба (Заб. на прев.). [3] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Ако се запостави науката, таа се губи, ја снемува во рацете на оние кои што не заслужуваат. Вистински алим[1] е оној што своето знаење го применува во својот живот.“[2] „Возвишениот Алах нема да го земе помнењето на учените луѓе, ѕуку ќе направи да да ги снемува од лицето на Земјата. На крајот, на Земјата нема да има научници. Луѓето помеѓу себе ќе бираат незналици за лидери. Тие ќе бидат прашани за проблемите, иако нема да знаат ништо, ќе издаваат фетви. На крај ќе се вовлечат во глупост и себеси и другите луѓе.“[3] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Учењето е облигативно за секој муслиман. Да се подучува некој што не е достоен за знаење личи на ставање на скапоцени камења, бисери и злато на вратот на свињата.“[1] [1] Ibnu Mace ve diğerleri, Tergib ve terhib Tercümesi: Hadislerle Islam, C.I, стр. 129. Првата реченица од овој хадис е веродостојна, додека другата реченица е со слаб синџир на пренесувачи. Види „Даиф ел-Џами“ (3626) (Заб. на шер. ред.). |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1213141516 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |