|
Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга) |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 19> |
Автор | |
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hadisive se del od knigata, pa imaj trpenie i procitaj gi predgovorite koi ne se na angliski ili srpski, ok?
|
|
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
|
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Немој со лошо никому. Дури и некој тоа тебе да ти го стори и да ги изнесе на виделина твоите срамни дела, грди работи, ти немој да ги обелодениш и да ги шириш неговите.“[1] [1] Изворот не е пронајден. Овој хадис е составен од два хадиси, кои се веродостојни. Види „Ирава ел-Гали“ 3/986 и „Сахих Тергиб ве Терхиб“(Заб. на шер. ред.). |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Возвишениот Алах некои работи ги направил задолжителни, не бидете небрежни кон нив. Поставил граници за да не се влегува во грев, па не пречекорувајте ги тие граници. Забаранил некои работи, па не правете ги. За некои работи не говорел, но не заради тоа што заборавил на нив, туку од милост кон вас, па не реметете го тоа истражувајќи.“[1] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„А кој е Правиот Пат (сиратул-мустеким)? – прашал некој човек. Алаховиот Пратеник му одговорил: ,Мухамед нè оставил на едниот крај од Правиот Пат. Неговиот втор крај води кон рајот. Лево и десно од овој главен пат има и други споредни патишта. На секој од нив стојат луѓе и оттаму ги повикуваат оние што поминуваат. Ако некој заталка по некој спореден пат, тој пат ќе го однесе во оган. Оној што ќе остане на исправниот пат, тој ќе достаса во рајот.‘ Кога Ибн Месуд го објаснил ова, го кажал седниов ајет[1]: ,И навистина, ова е Мојот Прав Пат, па следете го, а други патишта не следете, за да не ве одвојат од Патот Негов.‘[2]“[3] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Секој муслиман треба да дава милостина садака. – рекол. - А кој нема? – бил прашан. - Ќе работи со своите раце, па ќе троши и за себе, а и ќе даде садака. – одговорил. - А ако нема сила да работи? - Во таква ситуација ќе му помогне на оној што е во тешка ситуација. – рекол. - А ако не може ни тоа. - Тогаш ќе наредува добро. - А ако ни тоа не го направи? - Нека се чува себе си од тоа да не стори нешто лошо некому, бидејќи и тоа е садака.“[1] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Вабиса ибн Мабед рекол: Дојдов кај Благородниот Пратеник, а тој ми рече: - Дали дојде да ме прашаш што е доброчинство? - Да. – му реков. - Говорот на срцето. Доброчинство е она за што срцето се сложува да го стори и што смета дека е соодветно. Грев е она што те гризе одвнатре, што буди сомнеж и отпор, дури и безброј фетви[1] да се дадени за да се стори тоа.“[2] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Подобро е да се остане сам, отколку да се биде со насилници. Подобро е да се биде со добри луѓе, отколку да се биде сам. Да го подучуваш оној кој што сака да научи, подобро е отколку да молчиш. Подобро е да се молчи од празниот говор.“[1] |
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Што и да стори некој, ќе се мери според намерата на неговите постапки.“[1] „Алах го сака оној што живее од она што самиот си го заработил.“[2] „Силен е оној што е трпелив и постојан пред несреќата.“[3] „Вистинската понизност е глава на сите доброчинства.“[4] „Нема верба без понизност и разбирање.“[5] |
|
|
|
BUGS
Сениор Регистриран: 20.Февруари.2008 Локација: India Статус: Офлајн Поени: 268 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze li da ja dobijam web stranata za ovaa kniga?
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |