IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
Автор
Порака
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Статус: Офлајн
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:41
Hadisive se del od knigata, pa imaj trpenie i procitaj gi predgovorite koi ne se na angliski ili srpski, ok?
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:42

„Немој со лошо никому. Дури и некој тоа тебе да ти го стори и да ги изнесе на виделина твоите срамни дела, грди работи, ти немој да ги обелодениш и да ги шириш неговите.“[1]

[1] Изворот не е пронајден. Овој хадис е составен од два хадиси, кои се веродостојни. Види „Ирава ел-Гали“ 3/986 и „Сахих Тергиб ве Терхиб“(Заб. на шер. ред.).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:42

„Возвишениот Алах некои работи ги направил задолжителни, не бидете небрежни кон нив. Поставил граници за да не се влегува во грев, па не пречекорувајте ги тие граници. Забаранил некои работи, па не правете ги. За некои работи не говорел, но не заради тоа што заборавил на нив, туку од милост кон вас, па не реметете го тоа истражувајќи.“[1]

[1] Darekutni, Es-S ünen, IV, 184.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

„Ако некој покаже сомилост кон Алаховите созданија и Алах ќе биде Сомилосен кон него. Прави им добрини на луѓето не гледајќи на нивната добрина или злоба. Прави им добро на другите за тоа да биде пречка на нивната злоба.“[1]

[1] Karş: Tirmizi, Birr 16, (1925).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:45

„Мухамед бил прашан:

-         На што се заснова верувањето?

-         Да им го посакате на другите тоа што си го посакувате себеси; да не им го посакате на другите она што не би го посакале за себеси.“[1]

[1] Karş: Buhari, Iman 6.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:12

„А кој е Правиот Пат (сиратул-мустеким)? – прашал некој човек. Алаховиот Пратеник му одговорил:

,Мухамед нè оставил на едниот крај од Правиот Пат. Неговиот втор крај води кон рајот. Лево и десно од овој главен пат има и други споредни патишта. На секој од нив стојат луѓе и оттаму ги повикуваат оние што поминуваат. Ако некој заталка по некој спореден пат, тој пат ќе го однесе во оган. Оној што ќе остане на исправниот пат, тој ќе достаса во рајот.‘ Кога Ибн Месуд го објаснил ова, го кажал седниов ајет[1]:

,И навистина, ова е Мојот Прав Пат, па следете го, а други патишта не следете, за да не ве одвојат од Патот Негов.‘[2][3]

[1] Ајет - цитат или стих од к*ранот, а значи знамение или доказ (Заб. на прев.).

[2] к*ран, 6: 152.

[3] Rezin Ibnu Muaviye`nin ilavesidir.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:14

„Секој муслиман треба да дава милостина садака. – рекол.

-         А кој нема? – бил прашан.

-         Ќе работи со своите раце, па ќе троши и за себе, а и ќе даде садака. – одговорил.

-         А ако нема сила да работи?

-         Во таква ситуација ќе му помогне на оној што е во тешка ситуација. – рекол.

-         А ако не може ни тоа.

-         Тогаш ќе наредува добро.

-         А ако ни тоа не го направи?

-         Нека се чува себе си од тоа да не стори нешто лошо некому, бидејќи и тоа е садака.“[1]

[1] Buhari, Zekat 30.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:15

„Вабиса ибн Мабед рекол: Дојдов кај Благородниот Пратеник, а тој ми рече:

-         Дали дојде да ме прашаш што е доброчинство?

-         Да. – му реков.

-         Говорот на срцето. Доброчинство е она за што срцето се сложува да го стори и што смета дека е соодветно. Грев е она што те гризе одвнатре, што буди сомнеж и отпор, дури и безброј фетви[1] да се дадени за да се стори тоа.“[2]

[1] Фетва – давање шеријатски или верско-правен одговор или решение за одредени прашања или прописи на основа на детални (поединечни) шеријатски аргументи (Заб. на прев.).

[2] Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 227-228.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:15

„Сè додека нема да ја имате својата вера, нема да достаса до Алаховото царство. Сè додека не се засакате едни со други, нема да го постигнете она што го сакате.“[1]

[1] Слично: Müslim, Cennet 63, (2865).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:18

„Добрината и покорноста се знак на иманот; дрдорливоста и лекомислениот говор се знак на дволичноста.“[1]

[1] Karş: Tirmizi, Kiyamet 46, (2490).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:19

„Подобро е да се остане сам, отколку да се биде со насилници. Подобро е да се биде со добри луѓе, отколку да се биде сам. Да го подучуваш оној кој што сака да научи, подобро е отколку да молчиш. Подобро е да се молчи од празниот говор.“[1]

[1] Karş: Tergib ve terhib Tercümesi: Hadislerle Islam, C.IV. стр. 431-446

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:22

„Алах секогаш ги наградува оние кои не го покажуваат гневот, туку го совладуваат.“[1]

[1] Taberani, Mucemü`s-sagir tercüme ve serhi (Ismail Mutlu), C.II, стр. 289.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:22

„Што и да стори некој, ќе се мери според намерата на неговите постапки.“[1]

„Алах го сака оној што живее од она што самиот си го заработил.“[2]

„Силен е оној што е трпелив и постојан пред несреќата.“[3]

„Вистинската понизност е глава на сите доброчинства.“[4]

„Нема верба без понизност и разбирање.“[5]

[1] Buhari, Bed` ül-vahy 1.

[2] Слично: Mürşid, 3. Хадис бр. 7212.

[3] Слично: Buhari, Tefsir, Ha-Mim, Es-Secde (Fussilet) 1.

[4] Слично: Tirmizi, Birr 77, (2019).

[5] Слично: Tirmizi, Birr 77, (2019).

Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:32
Moze li da ja dobijam web stranata za ovaa kniga?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.