IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Статусот на жената во христијанството и..
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Статусот на жената во христијанството и..

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 14:59
/

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 04:03
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:09
/

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:10
/

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 04:04
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:13
/

Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:14
Znaes sto se raboti Acelera.
Koga ke naideme nie na citat vo Biblijata deka i zenata treba da nosi samija (da bide pokrivena) ne smetame za greska tuku da ne gledade taka na Qur'anskite Aeti... da si ja gledate rabotata.

Vidi,koga ednas prasav za Monasite,Monahinjite (kalugerki),togas kolku lesno mi odgovorivte.
Tie sami izbrale vo crkvi da ziveat a zenite vo Islamot nie so sila gi terame.

Kalugerkite resile celosno da mu se predadat na Boga.
Videte kade ima zenata pogolemo pravo,vo Islamot ili Bilo koja druga religija.
Kaj vas,za da bide zena pokorna,predadena na Boga,treba da sedi vo crkva,da ne se skoluva,da ne se mazi (nema pravo na maz),da ne zboruva itn.
Vo Islamot moze da se skoluva,da izucuva,da se dvizi,da raboti,pravo na maz...... vo isto vreme da bide i pokorna i na Boga predadena.

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:16
/

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:21
/

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:21
Veke e tolku pisuvano i pisuvano, pa ovde samo se prepisuva veke pisanoto....

a za kolku e zenata mnogu zastitena i so site prava, da vi ja citiram edna devojka so koja sum mnogu bliska, so koja diskutirav okolu nekoi raboti koi ovde gi procitav, okolu poligamijata, sto moze mazot a ne zenata ... i taa samo rece , mazite mozat i smeat se, a na zenite im e toa zabraneto. se udira golem akcent na materijalnite zadovolstva, znaci zenata muslimanka e oblecena i doterana i neguvana , no toa e za da i se nadomesti seto ona sto i e zabraneto ... sepak site tie bogatsva, nakiti, kozmetiki, obleki ne gi pravat zenite srekni koga se vo kafez.
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:24
/

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:28
/

Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 15:41
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Veke e tolku pisuvano i pisuvano, pa ovde samo se prepisuva veke pisanoto....

a za kolku e zenata mnogu zastitena i so site prava, da vi ja citiram edna devojka so koja sum mnogu bliska, so koja diskutirav okolu nekoi raboti koi ovde gi procitav, okolu poligamijata, sto moze mazot a ne zenata ... i taa samo rece , mazite mozat i smeat se, a na zenite im e toa zabraneto. se udira golem akcent na materijalnite zadovolstva, znaci zenata muslimanka e oblecena i doterana i neguvana , no toa e za da i se nadomesti seto ona sto i e zabraneto ... sepak site tie bogatsva, nakiti, kozmetiki, obleki ne gi pravat zenite srekni koga se vo kafez.

Бутел,со голема почит и респект кон тебе ти се обраќам:-има разлика од она што исламот го пропишал и наредил за жената и нејзините права,со реалноста на многу муслимани кои своите жени не ги третираат како што им налага Исламот.Тие муслимани верувај ми повеќе се раководат според некоја нивна национална,застарена и заостаната традиција отколку по к*р,анот.Верувај ми ако муслиманот навистина се раководи според прописите кои му ги налага неговата вера за жената,тогаш жената со сигурност ќе ги ужива сите права.

Изменето од trebo.r.a - 16.Мај.2008 во 15:43
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 16:03
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Videte kade ima zenata pogolemo pravo,vo Islamot ili Bilo koja druga religija.
Kaj vas,za da bide zena pokorna,predadena na Boga,treba da sedi vo crkva,da ne se skoluva,da ne se mazi (nema pravo na maz),da ne zboruva itn.
Vo Islamot moze da se skoluva,da izucuva,da se dvizi,da raboti,pravo na maz...... vo isto vreme da bide i pokorna i na Boga predadena.

Што зборуваш бе? Прво што значи жената да биде покорна? Човек може да биде покорен само на Бога, и на никој друг. А ако е покорен на Бога, тогаш тоа е меѓу човекот и Бога. Познавам жени кои се многу покорни во таа смисла, па имаат маж, деца, многу високо образование. Една на пример, од католичка вероисповед, е директор на еден од најголемите научни институти во Канада. Важи за еден од врвните научници во светот. Жената е една од најрелигиозните луѓе кои некогаш сум ги сретнал, заедно со нејзиниот сопруг и целото семејство.
Ако сака да е монахиња, тоа е сосема друга работа и нема никаква врска со тоа што ти го велиш, тоа е сосема друго нешто - тоа е повлекување од световните дела и живот, со лични причини за тоа...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 20:36
Зошто плачат жените?

Едно мало момче ја праша мајка си- Зошто плачеш?
Затоа што сум жена- му одговори таа.
Јас тоа не можам да го разберам-рече тој. Неговата мајка само го прегна и му рече- И никогаш нема да разбереш!
Подоцна малото момче го праша татка и- Зошто мајка ми плаче без причина?
Сите жени плачат без причина- беше се што татко му можеше да му објасни.
Малото момче порасна и стана маж, сеуште прашувајќи се зошто плачат жените. Конечно тој му се обрати со прашање на Господ Бог.
-Господи, зошто плачат жените?
Господ му одговори:
- Кога Јас ја создадов жената, таа мораше да биде посебна. Ги направив нејзините рамена доволно силни за да го понесат товарот на светот, а сепак доволно нежни  за да пружат поддршка и нежност. И дадов внатрешна сила за да го издржи раѓањето на децата и отфрлањето, што многу пати тие го прават. И дадов цврстина да продолжи кога секој друг би се откажал и да се грижи за нејзиното семејство, дури и кога е болна и уморна, без да се пожали.
И дадов чувствителност за да ги сака своите деца во секоја ситуација, дури и кога тие многу ќе ја повредат. И дадов сила да ги поднесе грешките на својот сопруг и ја создадов од неговото ребро за да го заштити неговото срце.
И дадов мудрост да знае дека добриот сопруг никогаш не ја пвредува својата жена, но некогаш ја тестира нејзината сила и решеност да остане покрај него без двоумење.
И на крај, и дозволив да рони солзи. Тоа е нејзино ексклузивно право да го користи кога и е потребно.
Гледаш ли дете мое - рече Господ Бог- убавината на жената не е во облеката што ја носи, фигурата што ја има или начинот на кој ја чешла нејзината коса. Убавината на жената мора да се гледа во нејзините очи, затоа што тие се вратата што води кон нејзиното срце- местото каде што живее Љубовта.

љубов
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2008 во 21:18
Убава, позната инспиративна  ПРИКАЗНА за некои нежни и романтични души, но реалноста е сосем поинаква.

Тоа ексклузивно право на плачење за жената-е чиста измислица. Тоа право и можност ни е дадена на обата пола, како на мажите, така и на жените.
Проблемот (а можеби и не можам да го наречам проблем) е што момченцата од најрана возраст се воспитувани да не плачат. “Ти си момче, запомни, не смееш да плачеш“...и така тоа длабоко се врежува во свеста на младата индивидуа. Таа научува да ги потиснува емоциите или пак плачот да го замени со друг начин на емотивно празнење.
Плачењето делува катарзички, но е општествено неприфатливо за мажите, а не дека Бог не им дал такво право и можност. Не попусто се рекло дека “машките солзи се најтешки“. Затоа што општествените норми се немилосрдни.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.