|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 8687888990 147> |
Автор | ||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако продолжи да се тапшаш Јас веќе нешто реков погоре а тоа е дека немам намера да објаснувам веќе што се случувало и како.. |
||
bulgarian_sunrise_
Група Регистриран: 09.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
знам кво мислите вие за Александров повечето дори не го знаят а другите си мислят че той антигерой...виждал съм във вестниците ви как не го обичате много....ПАРАДОКСАЛЕН СЛУЧЕЙ СТЕ ВАЩА ''НАЦИЯ''
http://macedonia-science.org/page.php?102 Изменето од bulgarian_sunrise_ - 15.Мај.2008 во 11:42 |
||
FLooK
Група Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 69 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Влади, ти кажах и пак кажувам - нациа не е исто како народ етнос и племе. Затоа и Мехмед Соколу не е ниту србин, ниту турчин ни босанец, а пред се мусулман, а по тоа османски поданик. Ова е било определяшо за овой период. А ако го гледаме от днешнио ден Мехмед Соколу е и србин и босанец и турчин.
Па види щто е нация http://en.wikipedia.org/wiki/Nation
Относно бугарската нациа ти пишах - формира се през 19 век по времето на бугарската преродба.
Никаде не съм пишал, оти се е бугарско. Прочитай убаво, но такво нешто нема да видиш.
Се што саках да кажа е оти под "македонска история" вие разбирате само история на "македонскиот народ", кое автоматиски изключва се што не е с македонска национална свест.
|
||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
пара, пара, парадуемся на свойом веку
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Другар.. И прадедо ми бил Османски поданик(присилно мобилизиран војник) па пак се декларирал за Македонец Што има врска тоа со Мехмед Паша Соколовиќ Друго ти знаеш ли како прво и прво на што се мисли со тоа Историја на Македонскиот народ.... Дека Македонски народ постоел, со посебна Македонска Историја и дека не била грчка, српска, бугарска.. Што е толку тешко да се разбере тоа? Што ти е поентата да ми докажеш со ова стварно неможам да те разберам.. Дека и Бугарите и Македонците се измислен народ едните во 19 другиот во 20 век тоа ли сакаш да ми кажеш?? Не зборувај во шифри, премини на главното... И проблемот е тоа што и во тие периоди имало Македонски декларирања.. Значи неможе така ти да викаш ако се гледа сега од Македонска страна он е Македонец незнам си што И тогаш луѓето од МРО пример се декларирале за Македонци.... А тоа ми дава еден заклучок дека терминот Македонец не е измислен во времето на Коминтерната..и дека не е термин туку свест.. Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 12:32 |
||
__ __
Сениор Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аслан Дервишуглу Кърджала - "апостол на цяла България, Тракия и Македония"
|
||
bgmk
Група Регистриран: 10.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Владо, кога се мобилизира воjска во една држава, како Отоманската Империjа, нема присилно мобилизиране. Ова е задолжание на всеки граганин на државата. Поинтересно е дека грагани на Отоманскта Империjа биле во бугарската воjска доброволно! Совсем доброволно постапиле во военото училиште во Софиjа, како Гоце Делчев и десетки , ако не и стотици други. Извесно е исто така дека во овое време само бугари могат да бидат приемани во Военото училиште во Софиjа. |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А Србите не ги мобилизираа Македонците во Српска војска нели?? Ела додуша тоа да му го кажеш на дедо ми може??? Нели ти подобро го знаеш од него неговиот татко А за тоа што кажа погоре шефе.....да он беше во офицерско школо во Софија, и тоа нема никаква врска со неговата определеност.. Тоа е сепак офицерско школо..... И Ѓорѓија Пулевски се бореше во Руско Турската војна па пак се потпиша за Македонец Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 12:55 |
||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Владе
говорим за доброволчество. Нема присила. А, за твоите дедовци- това е друг въпрос. Не сакам да го коментирам. Всеки има право на самоопределение. За Гоце Делчев- читай Пею Яворов- велик македонски поет, а и комита Няколко месеца по-рано неколцина македонци бяха убили в Бук*рещ румънския гражданин Михаиляну, редактор на вестник "Peninsula Balcanica". Това убийство, извършено вследствие писаните от Михаиляну статии против македонските революционери, породи един конфликт между България и Румъния, който едвам не свърши с война. Цял свят гракна върху България и Македония. Румънски, гръцки, сръбски, маджарски, немски и т. н. вестници псуваха България като вдъхновителка на върховния комитет в неговите терористични действия спрямо чужденците и без какъв годе свян правеха открити доноси против по-видни хора в Солун, Битоля, Скопие и др. А цариградския руски посланик Зиновиев демонстративно "развърза" от никого невързаните ръце на султана да се разправи по своему с повилнелите за свобода православни славяни в Македония. Българското правителство най-после биде принудено да арестува хората на върховния комитет и да ги изпрати пред съдебните власти за бук*рещкото убийство11. И турците бяха побързали с турянето в солунския затвор Едикуле всичко по-свястно от Солун, Воден, Гевгелия, Дойран, Кукуш, Струмица и пр.12 Изменето од pagane - 15.Мај.2008 во 13:02 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прво и прво нема доброволно, кога си во војна.....има итна мобилизација... Абе јас го читам ама читам дека се свртел и накај неоврховистите....., ама го читам и Мисирков што збори за него.. Нели он сепак според вас е благонадежен Блгарин.....поради дневников.. А тоа што го кажал во За Македонцките Работи ќе те изненади малку..... Инаку го читам и апелот на Македонците до Атина што бил испратен од ТМОРО знаеш И таму никаде не пишува за Бугари, него само за Македонци.... Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 12:58 |
||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Инаку најинтересно ми е тоа што некој си БГМК дојде да ми кажува мојата фамилија како што се осеќала....
Еве вака ќе ти набројам БГМК... Прадедо ми бил Отомански војник.. Дедо ми тој што е сега умрен бил српски војник во кралство Југославија Другиот дедо бил Бугарски војник со чинови, и подоцна преминал во партизани Умрел од нагазна мина.. Третиот бил Македонски партизан кој се криел од Бугарите да не го регрутираат.... и му се заканувале дома на неговите..... И ти сега сакаш да ми кажеш дека едниот се осеќал за Турчин, другиот за Геџо(уметничко име за Србин), третиот дека се осеќал за Татар, а четвртиот дека се осеќал за чистокрвен србоман "оште наричан Македонски партизан" WOW Е ова беше нешто, дојде Бугарот да ми кажува како што се осеќале моите дедовци, а дедо ми секој ден седел, пиел, и јадел со нив и ги знаел и како дишат???? OMFG |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Браво за Пеју Јаворов..... А нека ми објасни Пеју Јаворов од каде Македонци во Апелов?? Инаку апелот е од ТМОРО од оние кој бил напишан нивниот устав лично од раката на Делчев |
||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоя събор утвърждава един устав на революционната организация, почти копие на стария български, твърде оригинален с положението, че само екзархисти българи се приемат за членове на комитетите. Обаче такъво едно решение беше тъкмо съобразно с условията, при които се работеше. В онова време революционната идея трябаше да издържа твърде мъчна борба преди всичко с екзархията и нейните многобройни органи в страната. Тя прочее трябаше да стане обща за национално самосъзналото се българско мнозинство, че тогава да подири път и в средата на елементи, върху които всевъзможните златни и сребърни пропаганди бяха упражнили едно крайно развратително влияние. Все пак революционернте не можеха да избягнат случайни сблъсквания с казаните пропаганди, вследствие на което се отиваше до големи крайности. И често борбата вземаше даже тъмен шовинистически цвят. Гоце - човек на твърде широки възгледи, дига ръка за предметния член в устава без какви да е резерви. Но туй не тряба да ни учудва, защото той беше и практически деятел в най-строга смисъл. По-късно, щом обстоятелствата се поизмениха, Гоце пръв настояваше да се измени и устава. Тогава революционната организация отбеляза, че за постигане гонимата цел тряба да бъдат сплотени всички потиснати народности в страната 6. И вече съзаклятник можеше да бъде и българинът, и гъркът, и всеки, който би бил кадърен да принесе някаква полза на освободителното дело7. |
||
Внеси реплика | страница <1 8687888990 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |