IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 147>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 12:56
Оваа ми е најомилена
The%20image%20“http://images24.snimka.bg/005254495-big.jpg”%20cannot%20be%20displayed,%20because%20it%20contains%20errors.

Ако прочитаат убаво ТуркоМонголчињата ке видат дека и нивните извори кажуваат дека тие се дојденци на Балканскиот полуостров.Мигрирале од којзнае каде и дошле да освојуваат на Балканот,што поробиле и ТуркоМонголизирале ТуркоМонголизирале ама како во секоја поробена земја така и во Македонија освојувачите биле избркани и уништени.Така додуша пишува на погоренаведената мапаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
bulgarian_sunrise_ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 57
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:07
БРАВО БУГИ ТОВА ЧЕ ИЗТРИ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА Е ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА ЧЕ ПРИСВОЯВАТЕ ИСТОРИЯ

ОСТАВИ Я ПОНЕ ТАЗИ ДА СЕ ВИДИ КОЙ ЦАРУВАЛ НА БАЛКАНИТЕ

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 13.Мај.2008 во 13:09
Кон врв
bgmk Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 66
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bgmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:10
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Edinstveno tie sto se poradikalni pa vikat deka Makedoncite se Bugari.

Тие "по радикалните" се 99% од граганите на Бугариjа. Малко се бугарите дека ке тврдат дека македонците се посебен народ (небугарски).
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:16
Originally posted by bgmk bgmk напиша:

Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Edinstveno tie sto se poradikalni pa vikat deka Makedoncite se Bugari.

Тие "по радикалните" се 99% од граганите на Бугариjа. Малко се бугарите дека ке тврдат дека македонците се посебен народ (небугарски).

Pa izgleda jas site Bugari sto gi znam se od ovie 1%.
Smesno im e koga im vikam deka nekoj ne narekuva bugari.
A i na sekoj sto ima barem malku logika vo glavata bi trebalo da mu bide smesno.
Za zal kako sto vikas za bugarite logikata e naucna fantastika.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:17
НА 98% НЕ ИМ ПУКА КВИ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ МАКЕДОНЦИТЕ АКО ПИТАШ МЕНЕ

И НА МЕН НЕ МИ ПУКА

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 13.Мај.2008 во 13:19
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:36
Originally posted by bulgarian_sunrise_ bulgarian_sunrise_ напиша:

НА 98% НЕ ИМ ПУКА КВИ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ МАКЕДОНЦИТЕ АКО ПИТАШ МЕНЕ

И НА МЕН НЕ МИ ПУКА

Pa toa i nie Makedoncite vikame, voopsto ne treba da vi puka toa sto nie sme Makedonci, ostavete ne na mira da bideme ona sto sme i onaka kako se cuvstvuvame i ke nema problem.
Nemozete vie ili grcite ili srbite ili albancite da ni kazuvate sto sme i kako sme.

Ako Makedonija vo odredeni periodi bila porobena od bugarija , neznaci deka Makedoncite postanale bugari ( iako asimilacijata bila mnogu silno podrzana od togasnite kako i od segasnite vlasti).

Neznaci deka se bugari site makedonci koi nemajki kade izbegale vo bugarija kade sto pod prisila si go menuvale identitetot.

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 13:44
ТАКА Е НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ТИ КАЖЕ КАКЪВ СИ,ТАКЪВ СИ КАКЪВТО СЕ ЧУВСТВАШ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТИТО ТОВА НЕ ГО РАЗБРА

Коските да ми ги трошите, парче по парче да ме режете, яс сум си бугарин и бугарин ке си умрем”-Стерйо Велков от град Крушево, Вардарска Македония през 1950 година...ЕДИН МОЙ ДЕДО

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 13.Мај.2008 во 13:46
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 14:21
„Тука ни е целиот имот,сиот труд го вложивме во Софија(синовите викаат)....Нема што да бараме тука ние не сме Бугари мора да одиме во Македонија да ја ослободиме или таму да загинеме затоа зошто ние сме Македонци и може да живееме само во својата татковина Независна и Слободна Македонија“ - Војвода Величко Механджијски мојот прадедо,пред последното враќање во Кумановско(денес независна и слободна Македонија)намигнување
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 14:54
СВЕТЛА МУ ПАМЕТ НА НЕГО И НА ВСИЧКИ ПАДНАЛИ В БОЙ СРЕЩУ ДУШМАНИТЕ

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 13.Мај.2008 во 15:01
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 15:41
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Оваа ми е најомиленаThe%20image%20“http://images24.snimka.bg/005254495-big.jpg”%20cannot%20be%20displayed,%20because%20it%20contains%20errors.Ако прочитаат убаво ТуркоМонголчињата ке видат дека и нивните извори кажуваат дека тие се дојденци на Балканскиот полуостров.Мигрирале од којзнае каде и дошле да освојуваат на Балканот,што поробиле и ТуркоМонголизирале ТуркоМонголизирале ама како во секоја поробена земја така и во Македонија освојувачите биле избркани и уништени.Така додуша пишува на погоренаведената мапаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Не разбирам со што ти е омилена таа мапа? Гледам и видим разни стрелки:
- сини стрелки: показват движението на маджарите (унгарците)
- оранжеви стрелки: показват движението на норманите (варjагите)
- зелени стрелки: показват движението на арабите
---
Ако добро видиш, ке забележиш годините на унгарските походи врз Балканите - 968 (кон Солун) 954 (кон Цариград). Патот и на двата похода минава през Бугариjа. Сшто и два похода на норманите кон Цариград - еден од 860 (през Бугариjа) и еден през 907 г. (по море)

Но што општо има тоа со твоjата омиленост?
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 15:48

„Тука ни е целиот имот,сиот труд го вложивме во Софија(синовите викаат)....Нема што да бараме тука ние не сме Бугари мора да одиме во Македонија да ја ослободиме или таму да загинеме затоа зошто ние сме Македонци и може да живееме само во својата татковина Независна и Слободна Македонија“ - Војвода Величко Механджијски мојот прадедо,пред последното враќање во Кумановско(денес независна и слободна Македонија)намигнување

Буги - на едно место казваш: ".... мојот предок Величко Механджијски е Кумановски Војвода учесник во Илинденското Востание и член на комитетот за Независна Македонија од 1905 па до 1927 кога се сели за Москва и е дел од Македонското братство таму.Комита и борец за независна Македонија до последен здив член на президиумот на АСНОМ и еден од творците на Независна Македонија умира 1955год. во независна и слободна Македонија го праќа синот во борба против Бугарскиот окупатор за да ја исполни обврската на чесен Македонец кој загинува во битката за ослободување на Скопје..."
---
Би ли поjаснил кога се вршта од Москва? Си мислим што коj е бил во Москва ако не стане праволиненен сталинец, просто го праштат во ГУЛАГ. Разкажи нешто за Московскиот период.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 16:07
ТЕкстот на мапата кажува се,Бугарите-ТуркоМонголите се дојденци а не староседелцинамигнување
У Москва бил прадедо ми и таму живеел повеке од 20 год. а ако не си знаел Македонската организација била доста јака во Русија посебно за времето на Ленин и ширењето на Работничкото движење.
Емигрирал и у Софија и таму живеел 2 год. но не му се допаѓало тоа што земјата му е поробена па се вратил назад у Македонија.Инаку за целиот период не престанал да работи за Илинденската организација и ВМРО затоа и патувал постојано,на неколку наврати за тој период има и дејствувано низ Македонија(на по неколку месеци).Имам дома картички од 20 год на минатиот век од сите поголеми европски престолнининамигнување
Кон врв
bgmk Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 66
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bgmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 17:36

ТЕкстот на мапата кажува се,Бугарите-ТуркоМонголите се дојденци а не староседелцинамигнувањеУ Москва бил прадедо ми и таму живеел повеке од 20 год. а ако не си знаел Македонската организација била доста јака во Русија посебно за времето на Ленин и ширењето на Работничкото движење.Емигрирал и у Софија и таму живеел 2 год. но не му се допаѓало тоа што земјата му е поробена па се вратил назад у Македонија.Инаку за целиот период не престанал да работи за Илинденската организација и ВМРО затоа и патувал постојано,на неколку наврати за тој период има и дејствувано низ Македонија(на по неколку месеци).Имам дома картички од 20 год на минатиот век од сите поголеми европски престолнининамигнување

Оваа дека прабугарите не биле староседелци е наjопштата теориjа. Не видувам нешто револуционно во ова "откритие". Вопросот е колку денешните бугари са близо до прабугарите и колко до словените. И мислам дека добро го знаеш отговорот.
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 17:42
Чим ти знаеш дека ја следиш словенската култура и словенските традиции, тогаш со кое право ти се декларираш за потомок на Аспарух, човек кој не бил словен и кој не ја следел словенската култура?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8182838485 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,152 секунди.