IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - како да ја препознаеме вистинската религи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

како да ја препознаеме вистинската религи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Автор
Порака
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:07
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Ajde da davam odgovor. Da pocneme Za da se potkopa faktot deka Isus e praten za site, nekoi (muslimaniголема%20насмевка) ke vi gi citiraat slednive stihovi od NZ - Matej 10:5-6 i Matej 15:24Najprvo da kazam deka Isus e potomok na Avraam Isak Jakov .Isus e ispolnuvanje na vetuvanjeto koe Bog mu go dal na Avraam - Bog na Avraam mu vetil deka ke go blagoslovi potomstvoto na Avraam - Isak i Jakov (Izrael) i nivnite deca-potomstvoto, naslednicite na Izrael. Potoa Bog vetuva deka od potomstvoto na Avraam Isak Jakov ke prozileze blagoslov za site narodi, za celo covestvo (Dela 3:25-26, Galat. 3:8,14). So ova vetuvanje za Avraam blagosloveni se i naslednicite na Izrael no i narodite-ne-evreite. Ova se potvrdi so ragjanjeto na Isus. Koga kako bebe e odnesen na obrezuvanje vo hramot, stariot Simeon go zema Isus vo race i da vidime sto veli: Luka 2

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2"> 25
И ете, во Ерусалим живееше човек по име Симеон, и тоа човек праведен и
благочестив, кој ја чекаше Израелевата утеха; и Светиот Дух беше над
него.26 Нему Светиот Дух му прорече дека нема да види смрт, додека не Го види Христа Господов.27
И вдахновен од Светиот Дух дојде во Храмот; и кога родителите Го внесоа
Детенцето Исус, за да го извршат врз Него обичајот на Законот,28 Го зеде на своите раце, Го благослови Бога и рече:29 ”Сега, Господару, отпушти го Својот служител со мир, според Твојот збор,30 зашто моите очи го видоа Твоето спасение,31 кое го приготви пред лицето на сите луѓе,32 светлина за осветлување на народите и слава на Твојот народ Израел.”

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Od ovoj del svakame deka sluzbata na Isus e dvojna. Toj e potomok na Izrael i Negovata prva misija e da im se objavi na Izraelcite-bidejki tie se Bozjiot izbran narod-potomcite na Avraam Isak Jakov. So vreme srcata na Izraelcite stanaa zakoraveni, se prepustila na tradicija i forma Isus moral megu niv da deluva so cuda i znaci za da im pokaze deka Toj e dolgoocekuvaniot Mesija, Bozjiot Pomazanik. Bog sklucil zavet so Avraam, Izraelcite se Bozjiot izbran narod, tie prvi treba da ja cujat porakata-toa bila privilegija bidejki tie, Izrael se Bozjiot narod.Zatoa Isus im kazuva na svoite ucenici da odat  kaj izraelcite ( Matej 10:5-6). Da procitame sledno

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Dela 3

25
Вие сте синови на пророците и на Заветот, што Бог го склучи со вашите
татковци, кога му рече на Авраама: ‘Во твоето Семе ќе бидат
благословени сите племиња на земјата.’26
Бог првин вам ви Го воскресна Својот Слуга Исуса и ви Го испрати за да
ве благослови, со тоа што секого од вас ќе го одврати од вашите зли
дела.”
Znaci so ova kazavme za prviot del od zavetot na Bog so Avraam. Sega odime na vtoriot-blagoslov za site narodi Galatite 3:8 <font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">8
А и Писмото предвиде, дека Бог преку верата ги оправдува народите, и
однапред му го навести Евангелието на Авраама: „Во тебе ќе бидат
благословени сите народи.”
<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Vtoriot del od mislijata na Isus bil najvazniot - da go dade zivotot za prostuvanje na grevovite na celo covestvo Timotej 23 Ова е добро и угодно пред Бога, нашиот Спасител,4 Кој сака сите луѓе да се спасат и да дојдат до познавање на вистината.5 Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус,6 Кој се даде Себеси како откуп за сите, за сведоштво во вистинско време; 
OVA e blagoslovot za site narodi-krvta na Isus gi spasuva site koi veruvaat vo Nego, otkupninata e platena za siteVo prviot del od Negovata sluzba toj e koncentriran na Izrael, no poglednete sto im veli na apostolite - Dela 1
<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">8
Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас и ќе Ми бидете
сведоци како во Ерусалим, така и во цела Јудеја, и во Самарија, и сè до
крајот на земјата.”Matej 28
<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">19
Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во
името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум
ви заповедал!
Isus sam ja potvrdi svojata univerzalnost Jovan 8<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">12
Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој
Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.”
Valjda ova ke go zadovoli i EvAngelos<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2"><font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">

Гледам дека слабо ја познаваш Библијата другар.Јас воопшто не мислев на Matej 10:5-6 i Matej 15:24,туку на Дела на Светите Апостоли глава 16,пасус 6-7,кој гласи:

6 Ги поминаа Фригиската и Галатската Земја, зашто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија.

7 А кога дојдоа спроти Мисија, се обидоа да отидат во Витанија, но Исусовиот Дух не им дозволи.

Прокоментирај ми ги овие Пасуси.Бујрум.

Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:26
Jas ne odgovarav na povik na evangelos i na neznam uste koj drug.
Da gi komentiram a?
голема%20насмевкаDa ne ste zainteresirani za prifakanje na mojata vera-nesto mnogu ve zanima gledam no vo red.
Pa sto da se komentira- Svetiot Duh kako vodic gi sprecil da odat tamu- zosto-on si znae. Za da gi zastiti mozebi. Ne kazuva tekstot mnogu i nemozeme da nagagjame zosto svetiot duh ne im dozvolil togas da otidat vo Azija. Cesto pati apostol Pavle bil predupreduvan preku videnija ili preku svetiot duh za mozni opasnosti
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:29
Koga ke vidis eden stih podole nekoj makedonec mu se javil vo son na ap Pavle, pa moze zatoa ne im dali Sv Duh da odat vo Azija za da dojdat kaj nas vo Makedonja голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:29

Jas ne odgovarav na povik na evangelos i na neznam uste koj drug.Da gi komentiram a?голема%20насмевкаDa ne ste zainteresirani za prifakanje na mojata vera-nesto mnogu ve zanima gledam no vo red.Pa sto da se komentira- Svetiot Duh kako vodic gi sprecil da odat tamu- zosto-on si znae. Za da gi zastiti mozebi. Ne kazuva tekstot mnogu i nemozeme da nagagjame zosto svetiot duh ne im dozvolil togas da otidat vo Azija. Cesto pati apostol Pavle bil predupreduvan preku videnija ili preku svetiot duh za mozni opasnosti

Да ми си жив бе черата палешч,токму тоа сакав да го слушнам.Доволно е за вечерва.Ти благодарам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:30

Koga ke vidis eden stih podole nekoj makedonec mu se javil vo son na ap Pavle, pa moze zatoa ne im dali Sv Duh da odat vo Azija za da dojdat kaj nas vo Makedonja голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка

Да бе да.Каква Азија какви бакрачи када Македонија зове.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:35
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Да бе да.Каква Азија какви бакрачи када Македонија зове.

Avatarot ti e sega brzu slika ili kosata ja nosis na druga strana ..... pa si se zapnal ko pijan tie ti objasnuvaat ti neznaejci sto da pravis prasuvas za Azija bez da posocis zasto ti e toa bitno (najverojatno ni ti neznaes - taka ti rekle) .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:36
Види Темплариус,јас убаво знам зошто прашувам,ама изгледа ти не знаеш.Еве ако знаеш за што спориме со Азраел никогаш повеќе не пишувам на овој форум.Ајде да те видам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:42

Види Темплариус,јас убаво знам зошто прашувам,ама изгледа ти не знаеш.Еве ако знаеш за што спориме со Азраел никогаш повеќе не пишувам на овој форум.Ајде да те видам.

Nemam pojma za sto sporis ti koga azriel ubavo ti odgvori, sto si se zapnal ko nekoe detiste za nekoi gluposti koga na se sto imas prasano ti e daden odgvor sto sakas da smislis......pa tebe ako te interesira odgvorot vece go imas i kulturno ce se povleces od diskusija, no ti ne pa ne tvojata cel ne e odgvor da dobies tvoja cel e da ja omalovazis nasata religija i sto e sega tuka ce igrame krienki neli ..... ma ajde te molam .... i sega ti na mene mi postavuvas pak prasanje pa cekaj be more koj si ti pa na tebe vo glava da ti se sipuva koga taa ti e vece polna sto si ti nekoja mnogu vazna faca pa ako te interesira biblija vo race - pamet imas oci imas pa citaj ce ti se razjasni a ne ovdeka da se zaebavas....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:44
Pse be u nervozuar?.Убаво ти реков дека не знаеш зошто на Азраел му ги барав овие Библиски цитати.Еве ти секонд шанса,погоди зошто спориме и јас одма си одам одовде.Ајде мушкарчино!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:49

Daj prosvetli ne, kazi zosto gi barase ovie citati. голема%20насмевка
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:52

Е,зарем заборави ,ти рече дека Исус бил испратен за целото човештво,па јас за да ти докажам дека не е така ти побарав да ми кажеш зошто на Апостолите им било забрането да проповедаат во Азија од негова страна,оти Светиот Дух за вас е Исус (или не е?)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:56
голема%20насмевка Ajde po red
Nie veruvame vaka Bog e EDEN no ima tri licnosti Bog Otec, Sin i Svet Duh
Svet Duh ne e Isus.
Konkretno vo Dela 16 :6 -7 site komentari koi gi citav od teolozi ukazuvaat na toa deka Sv Duh e vo uloga na vodic (toa i den denes e negovata misija) ima uste nekoi tolkuvanja za stihot, no eve za tvoevo prasanje Isus NE E Svet Duh
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 00:58

Е,зарем заборави ,ти рече дека Исус бил испратен за целото човештво,па јас за да ти докажам дека не е така ти побарав да ми кажеш зошто на Апостолите им било забрането да проповедаат во Азија од негова страна,оти Светиот Дух за вас е Исус (или не е?)

CCCCC Abe mushkarcino ti pojma nemas sto zboruvas no ti rekov biblija vo race i da citas ne da zabusavas......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 01:16

голема%20насмевка Ajde po redNie veruvame vaka Bog e EDEN no ima tri licnosti Bog Otec, Sin i Svet DuhSvet Duh ne e Isus.Konkretno vo Dela 16 :6 -7 site komentari koi gi citav od teolozi ukazuvaat na toa deka Sv Duh e vo uloga na vodic (toa i den denes e negovata misija) ima uste nekoi tolkuvanja za stihot, no eve za tvoevo prasanje Isus NE E Svet Duh

Ооооооооооо,ова не сум го знаел.ЗА дали е Отецот Исус,дали е Исус Бог?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.