|
како да ја препознаеме вистинската религи |
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Автор | ||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aha, toa mu bilo misijata. A ona sto im go zapoveda na ucenicite, stihot pogore go vide? E sega na hristijanin ke mu ja tolkuvas Biblijata-isto ko ja na tebe da ti tolkuvam vasata kniga. Smeski.
I ne se pokazuvaj so surat si narekuvajki nekogo ovca |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
se7en
Нов член Регистриран: 07.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
epa toa e, izgleda treba nekoj cuden mozok da se razbira knigata vasa tamu. kontradikcija do kontradikcija, na edno mesto vaka, na drugo onaka ...
ajde ti objasni mi go vo toj slucaj toj stih deka Isus ne e praten na nikoj osven na ovcite izgubeni Izraelski ? ? ? zosto toj stih ne mi go objasnuvash ? pojasni rabota, ne prikrivaj so davanje kontradikcii |
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Citiraj go doslovno stihot. Evangelie glava i stih.
Isus E praten za Izrael,no i za sekoj koj ke poveruva vo Nego Zosto inaku samiot Isus bi rekol Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал! Pod poimot narodi se misli na ne-evrejski narodi. A ako nasata kniga ti e ismesana kako sto kaza, slobodno citaj si go 'bezgresniot' koran i site srekni i veseli. Изменето од Azrael - 12.Мај.2008 во 23:01 |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
se7en
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da najdam nekoj drug jazik na koj moze da razberesh, oti makedonskiov nitu angliskiov izgleda ne go baratash ...
"I am NOT sent BUT unto ..." "Ne sum praten, OSVEN na izgubenite ovci ..." Za da bide interpretiran ko ti sto sonuvash bi trebalo da zvuci vaka nekako: "Jas sum praten za ovcite na Izrael, a ISTO i za ostanatite izgubeni ovci". No kojznae, vo novata verzija sega sto ke ja izvadite od biblijata, ovie greski ke gi popravite |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Азраел, зошто не му одговараш на поставеното прашање на севен? туку објаснуваш некој друг стих за кој он не те праша. Зошто матиш вода? Тој те прашува за првиот стих, а ти му одговараш на вториот.
И зошто него го прашуваш каде се наоѓа тој стих? Зарем тој (муслиман) треба тебе (христијанин) да ти кажува каде се наоѓаат стиховите во твојата света книга? Изменето од EvAngelos - 12.Мај.2008 во 22:50 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
se7en
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A i dadeno e mestoto:
Matthew (15:24) Koga ko citirav dadeno bese. Matthew, chapter 15, stih 24. |
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ќе бидеш ли искрен да го цитираш Библискиот пасус во кој им се забранува на Апостолите да проповедаат во Азија? Ајде те молам не мачи ме мене,ти си махер за Библијата,па биди фер до крај и цитирај го тој пасус,па после елаборирај ми зшто на Апостолите им било забрането проповедање во Азија?-Баш ме интересира одговорот на ова прашање. |
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Може да побараш помош и од ЕвАнгелос.
|
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што е сега ова чекање,или се збркавте со барањето на Библискиот цитат.Ајде,ајде ќе чекаме,имаме ние време.
|
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde da davam odgovor. Da pocneme
Za da se potkopa faktot deka Isus e praten za site, nekoi (muslimani) ke vi gi citiraat slednive stihovi od NZ - Matej 10:5-6 i Matej 15:24 Najprvo da kazam deka Isus e potomok na Avraam Isak Jakov .Isus e ispolnuvanje na vetuvanjeto koe Bog mu go dal na Avraam - Bog na Avraam mu vetil deka ke go blagoslovi potomstvoto na Avraam - Isak i Jakov (Izrael) i nivnite deca-potomstvoto, naslednicite na Izrael. Potoa Bog vetuva deka od potomstvoto na Avraam Isak Jakov ke prozileze blagoslov za site narodi, za celo covestvo (Dela 3:25-26, Galat. 3:8,14). So ova vetuvanje za Avraam blagosloveni se i naslednicite na Izrael no i narodite-ne-evreite. Ova se potvrdi so ragjanjeto na Isus. Koga kako bebe e odnesen na obrezuvanje vo hramot, stariot Simeon go zema Isus vo race i da vidime sto veli: Luka 2 25
И ете, во Ерусалим живееше човек по име Симеон, и тоа човек праведен и
благочестив, кој ја чекаше Израелевата утеха; и Светиот Дух беше над
него.26 Нему Светиот Дух му прорече дека нема да види смрт, додека не Го види Христа Господов.27
И вдахновен од Светиот Дух дојде во Храмот; и кога родителите Го внесоа
Детенцето Исус, за да го извршат врз Него обичајот на Законот,28 Го зеде на своите раце, Го благослови Бога и рече:29 ”Сега, Господару, отпушти го Својот служител со мир, според Твојот збор,30 зашто моите очи го видоа Твоето спасение,31 кое го приготви пред лицето на сите луѓе, Od ovoj del svakame deka sluzbata na Isus e dvojna. Toj e potomok na Izrael i Negovata prva misija e da im se objavi na Izraelcite-bidejki tie se Bozjiot izbran narod-potomcite na Avraam Isak Jakov. So vreme srcata na Izraelcite stanaa zakoraveni, se prepustila na tradicija i forma Isus moral megu niv da deluva so cuda i znaci za da im pokaze deka Toj e dolgoocekuvaniot Mesija, Bozjiot Pomazanik. Bog sklucil zavet so Avraam, Izraelcite se Bozjiot izbran narod, tie prvi treba da ja cujat porakata-toa bila privilegija bidejki tie, Izrael se Bozjiot narod.Zatoa Isus im kazuva na svoite ucenici da odat kaj izraelcite ( Matej 10:5-6). Da procitame sledno Dela 3 Znaci so ova kazavme za prviot del od zavetot na Bog so Avraam. Sega odime na vtoriot-blagoslov za site narodi Galatite 3:8 8 А и Писмото предвиде, дека Бог преку верата ги оправдува народите, и однапред му го навести Евангелието на Авраама: „Во тебе ќе бидат благословени сите народи.” Vtoriot del od mislijata na Isus bil najvazniot - da go dade zivotot za prostuvanje na grevovite na celo covestvo Timotej 2 3 Ова е добро и угодно пред Бога, нашиот Спасител,4 Кој сака сите луѓе да се спасат и да дојдат до познавање на вистината.5 Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус,6 Кој се даде Себеси како откуп за сите, за сведоштво во вистинско време; OVA e blagoslovot za site narodi-krvta na Isus gi spasuva site koi veruvaat vo Nego, otkupninata e platena za site Vo prviot del od Negovata sluzba toj e koncentriran na Izrael, no poglednete sto im veli na apostolite - Dela 1 8 Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас и ќе Ми бидете сведоци како во Ерусалим, така и во цела Јудеја, и во Самарија, и сè до крајот на земјата.” Matej 28 19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал! Isus sam ja potvrdi svojata univerzalnost Jovan 8 12 Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.” Valjda ova ke go zadovoli i EvAngelos |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А за да видите кога самиот Исус вели дека е пратен до сите луѓе и дека не треба само Израелците да бидат благословени од неговото доаѓање - прочитајте ја сцената со Хананејката. Таму станува јасно дека оној кој верува во Него ќе биде спасен, без разлика на која нација припаѓа. (а за конкретниот стих по бројче - обратете се кај Ев )
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Matej 15 22
И ете, жена Хананејка, излезе од оние краишта и извика кон Него,
велејќи: „Смилувај ми се, Господи, Сине Давидов! Мојата ќерка е лошо
опседната од демон.” I drugi imaat Biblija(osven Ev) |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sekoja cest Azrael.... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |