IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЏИХАД
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЏИХАД

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2008 во 22:49
Navstina me interesira, sto na ova ke komentira trebo.r.a ?    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2008 во 22:55
Me vide deka sum online,i te zainteresira neli.More,more...

Sto da komentiram,ednostavno NISTO.Prvo ne razbiram dobro angliski (ako moze na germanski),iako pretpostavuvam deka ednata e donesena vo Iran drugata vo S.Arabija (od ona sto Zidarski go rece).

Spored site normi na Islamot nie ne smeeme da reagirame na nicija fetva i da ja zemame zdravo za gotovo.Ednostavno Islamot ni nalaga vo zemjata vo koja sto ziveeme da gi sledime normite i zakonite na taa zemja i da bideme nejzini primerni gradjani,so koi taa ce se gordee.Ako nesto ne nie vo red ima nacin,ima zakon ima baranje postojat institucii,postoi IVZ(Islamska Zaednica),koja e validen predstavnik na muslimanite vo Makedonija,pa ce se bara od nadleznite drzavni instanci itn....itn.... da ne dolzam premnogu.

Ednostavno kako sto mu rekov na Zidarski ce mu povtoram pak:NEKA SI KULIRA,NEKA SI UZIVA,neka si go gleda negoviot pat,neka ne mi se mesa vo mojot pat,istoto vazi i za mene.A ako Zidarski me napadne togas tesko nego!

Toa tie mojot odgovor drugar.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2008 во 23:19
Blagodaram trebo i navistina go respektiram odgvorot.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2008 во 23:33
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Navstina me interesira, sto na ova ke komentira trebo.r.a ?    

Mnogu pametni raboti ne ve interesiraat.
Te interesira sto ke kaze Trebo r.a ili Jas ili nekoj drug tuka i na kraj pisuvas: "so ova zaklucuvam deka Islamot...."
Messenger,nie sme laici. Imas po internet tolku pametni luge koi davaat odgovor na vakvi prasanja,tolku internet stranici so sekakvi textovi i sekakvi knigi... ako kopirame ke reces deka sledime nekoi. A velime i se znae deka treba da prasas Uceni za se'.

Moite zborovi i zborovite na bilo koj Musliman tuka povrzani so objasnuvanje okolu Islamot se samo grst zlato vo eden goolem rudnik ili samo edna kapka vo moreto.
A vie,tolku lesni,zaklucuvate so nasite zborovi.Ne deka nie nemame pravo da mislime,no kako i sekade taka i tuka,postojat "Svestenici" koi poznavaat Istorija (Od Islamot) Qur'an,Hadisi (praksa na Muhammed a.s.)....

Ne svakjajte gi zdravo za gotovo sekoi raboti. Problem e kaj vas sto ako se spomne Dzihad protiv nekogo,zamisluvate bojno pole. Odavna uste pred niv eden povika na dzihad protiv site Evrei. Jas od toj moment do denes InsAllah sum so nego i se trudam da ostanam barem vo takov Dzihad. Toa bese Bojkot na Americko Izraelski proizvodi. Znaes deka i toa e Dzihad i deka da se ubiva naj malku znaci i se bara ?
Zatoa sto Fakt e deka site Evrejski Lozi se OTVORENI neprijateli na Islamot.
Zosto bi gi poddrzuval ? Neli e toa Dzihad ?
Znaes li deka vo taa Fetva povikani se i Hristijanite vo Dzihad ?

Eve ja:

Bismillahir-rahmanir-rahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

LJUDSKA PRAVA – Dr. Jusuf El – Qaradawijeva poruka o situaciji u Palestini .

Es selamu alejkum!

Molimo vas procitajte, razmislite i djelujte!

Nedjelja, 8-mog Oktobra 2000, Obaveštajna Mreža El-Džezira (Al-Jazeerah) je emitovala program pozivajuci pri tome Dr.Jusuf El-Qaradawija. Tema programa su bila aktuelna zbivanja u Palestini i Džihad “Fareeda”. Za one koji ne znaju Dr. El-Qaradawija, on je dobro poznata i priznata islamska licnost i ucenjak koji je poznat po umjerenosti i velikom znanju.

Dr. Jusuf je izdao uživo fetwu, da je bojkotiranje Izraelskih i Americkih proizvoda postalo Fareeda (dužnost) svih muslimana cijelog svijeta. Rekao je da svaki dolar koji dajemo za jednu limenku Coca-Cole na primjer, postaje metak u Americko-Izraelsko ratnoj mašini koja je okomljena na nas.

Dr.Jusuf je rekao da je Haram i da mi ovo ne radimo.

Mi trošimo novac svakog dana u Mc-donaldsima, Burger Kingu itd. ne razmišljajuci ni na tren o tome gdje ce taj naš novac otici. Ja mislim da je svako od nas odgovoran da ucini ovo u njegovom svakodnevnom životu. Pogledajte Amerikance koji su htjeli veto na rješenju UN-a da bi osudili Izraelske akcije u Palestini! Da su bili oni mirotvorci kao što su to tvrdili, dali bi to uradili? A da ne spominjemo to što rezolucija UN-a nije htjela da imenuje te države!!! Koja spletka! I na kraju, Amerika je ostala uzdržana od glasanja!!! O ALLAHU!!!

Ljudi, zar ne razmišljate? Zar više ne osjecate bol i tugu? Zar ne shvatate gorcinu u kojem se nalazi Arapska nacija? Naša je krv najjeftinija! Mi smo postali test-arena za njihova nova oružja, metke i tehnologiju.

Ova ratna mašinerija je podržavana od našeg novca, u konzumerizmu u kojem su nas uveli.

Molim vas, u ime Allaha, Muslimani i Kršcani, molim vas u ime hiljada koji su poginuli od ruku onih terorista 1948 godine, 1967, 1973, u Gani, Dari Jasinu, Bahr El Bakaru, Gazi, Kudsu.

Molim vas u ime onog hrabrog naroda koji gine za naš dignitet u vremenu kada smo postali kao statue.

Molim vas u ime djeteta Muhammed El-Dorraha, dijete koje je umrlo u narucju svog oca, poginulo od metka kojeg smo ja i ti platili!!! Šta smo mi to postali? Imamo oci kojima više ne vidimo. Imamo uši kojima više ne cujemo. Imamo srca koja više ne osjecaju bol! Oni su napravili mutante od nas pretvarajuci nas u slijepe konzumere koji daju svoj novac njihovoj
mašineriji koja terorizira Arapski i Islamski svijet.

Bojkotirajte ih SADA!!! Ljudi, ovaj naš život nije kraj puta! Doci ce Dan kad cemo biti upitani ispred Svemoguceg Boga, koji ce nas postaviti lice u lice sa onima koji su poginuli dok smo mi davali svoj novac njihovim ubicama. Šta cemo mi tada reci? Kako cemo

odgovoriti? Hocemo li reci : “Izvinite, ali vaša krv je jeftinija nego kecap koji stavljamo na
MC Donaldsovim sendvicima!!!”

Situacija je SAD ili NIKAD!!! A što se tice onih koji žive u njihovim zemljama. Doktori koji lijece njihove bolesnike. Zbog cega ste tamo? Jeli zbog toga što je tamo život casniji? Razmislite! Razmislite šta cete odgovoriti kada nastupi Sudnji Dan.

Arapske i Islamske nacije trebaju nas, da bi spojili ruke zajedno i postali jaci! Vratite se nama. Dodjite i lijecite naše ranjenike. Dodjite i gradite našu ekonomiju umjesto da radite to za neprijatelja. Ja ne mislim uvrijediti nekoga, ali Istina je važnija za sviju nas.

Ko god želi da zatvori svoje oci i uši sada, razbudice se jednog dana kada bude kasno i otkrice da sav taj njegov novac i imetak koji je gomilao u toku citavog svog života, nece vrijedit ništa drugo osim kao bezvrijedna prašina pred Uzvišenog Allaha dž.š.!!!

Allahummme inni ballegtu. Allahumme fe šahad!

Allahu, Budi Svjedok Ummeta Muhammedovog u danima kada su oni prodali njihove zemlje, njihove živote, njihovo dostojanstvo i njihovu bracu i sestre i umjesto toga kupili bezvrijedne stvari!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 00:44
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Христијаните може да ги вика кој колку сака, но тие не следат никој друг освен нивниот Пастир Исус Христос. А Тој не повика на следново:

Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат.
(Христос во Матеј 5:44)

Не противете му се на злото, туку ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката..
(Христос во Матеј 5:39,40)

Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси.
(Христос Лука 9:56)

Јас ве испраќам како овци меѓу волци. Затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби
(Христос во Матеј 10:16)

Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат.
(Христос во Матеј 26:52)

Љуби го својот ближен како себеси!
(Христос во Марко 12:31)

А исто така имаме и мудри поуки од нашиот Апостол Павле...

Никому не враќајте зло за зло.
(1 Солунјаните 5:14)

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!
(Римјаните 12:18)

Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев.
(Римјаните 12:19)

Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.
(Римјаните 12:20)

Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.
(Римјаните 12:21)

Ете на каков џихад се повикани христијаните, а не против евреите, против косоварите, против грците итн, напротив, ние христијаните сме повикани ЗА евреите, ЗА арапите, ЗА косоварите, ЗА албанците, ЗА грците итн.
Дури и тогаш кога нашите секуларни држави војуваат или имаат некакви вета, економски блокади или сл. ние сме повикани да се молиме за другата страна, да молиме за мир, да помагаме, да згрижуваме, да жртвуваме итн.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 00:45
Prvin tuka se raboti za bojkotiranje na proizvodi no so golem akcent staven na toa deka eve gi grdite losi evrei i amerikanci zarabotuvaat od nas a nie sme onie koi patat = gi povikuva i hristijanite a nikade ne go spomnuva Isus ili bilo sto - toa mu doadja samo kako propaganda, taka da odejci po ovaa fetva nie ne treba da kupuvame benzin so arapsko poteklo zasto terorismot go finansirame na toj nacin....inaku trebo veli deka fetvite ne treba da gi zimaat zdravo za gotovo zosto koga eve koj gi donesuva

Islamic Fiqh Academy

The idea of the Islamic Fiqh Academy was proposed by King Khalid in the OIC meeting of Rabi Awwal 1401 (January 81) that was held in Masjid Haram in Makkah Mukarramah. The suggestion was to have a body consisting of scholars and jurists of the Muslim world that would focus on the new problems presented by the contemporary world and propose Islamic answer to those problems. The OIC accepted this suggestion and the idea of the formation of Islamic Fiqh Academy was approved. Next year (22 August 1982) the Islamic Foreign Ministers conference in Nigeria approved the bylaws of the Academy and the OIC Secretariat was instructed to establish the Academy in accordance with those bylaws. A founding meeting was held in Makkah Mukarramah in Shaban 1403 (July 1983) which was attended by representatives from the entire Muslim world. The meeting approved the bylaws with certain changes. The changed bylaws were subsequently approved by the Islamic Foreign Ministers Conference and the Academy was finally established.

The secretary general of the Islamic Fiqh academy is nominated by the secretary general of the OIC. At that time Habib Shatti was the OIC secretary general and he nominated Mufti Dr. Habib Balkhouja of Tunis as the secretary general of the Academy who continues to serve in that position. Each Muslim country was asked to nominate an expert in Islamic disciplines as its representative. While governments nominate the representative, once nominated only the Academy can revoke their membership. This writer has been the representative from Pakistan and for the past six years has been working as the deputy chairman of the Academy. The first meeting of the general council of the Academy, consisting of all the nominated members, was held on 26 Safar 1405 (19 November 1984). Dr. Bakr Abu Zaid of Saudi Arabia was chosen as the president of the academy in that meeting. The operating procedure of the Academy was also decided upon in that meeting.

I sega ajde kazete sto od ovaa treba da se zakluci???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 01:23
Najprvin edno pojasnivanje. Nie imame fetvi a amerikancite i ostanatiot svet imaat nagradi vo zlato ili dolari za glavite na odredeni luge koi im smetaat da go vospostavat svojot poredok. Toa go ima nasekade. Muslimanite ne go imaat dzihadot kako sredstvo za da go osvojat svetot tuku kako nacin na koj istiot ke go podobrat. Dzihadot vo forma na vojna smee da se upotrebi samo vo slucaj koga nekoj musliman ili muslimanska zemja e napadnata od druga zemja bez pricina. Fetvite vazat samo za onie koi gi izdale i za onie koi se nivni poslusnici, jas do sega ne sum cul za niv i ne znam za sto se raboti a veruvam deka i mnogumina drugi muslimani ne znaat. Jas licno ne znam ni sto se toa masoni a za niv samo imam slusano. Veruvam deka nekoi od niv na nekogo mu nanele zlo pa sega i tie fetvi stapile na sila isto kako sto bin laden na nekoj mu "nanesol zlo" pa sega z negovata glava se nudat ogromni sumi na pari. I sto znaci deka site amerikanci sega imaat zadaca da go najdat ilid a go ubijat nego? Site hristijani treba da trgnat vo avganistan za da go baraat? Site hristijani im se neprijateli na muslimanite? Ne be decki jas imam eden kup hristijani prijateli. Imam kolega so koj pominuvam pet dena vo nedelata vo edna ista kancelarija koj e mnogu dobar hristijanin. Vo mojata kancelarija ima krs vreden 1200 mkd a nema niedna mesecina. Ima dve ikoni koi voopsto ne mi smetaat. Nie ziveeme so hristijanite isto kako sto tie ziveat so nas. koj kogo poveke mrazi vie sami moze da si odredite a na ovie forumi od muslimanite moze da naucite nesto poveke za niv kako sto i nie moze da naucime nesto poveke za hristijanite tuka. Satete deka zborot dzihad za sekogo ima poinakvo znacenje no sustinata negova e da se boris protiv zloto vo sebe i protiv zloto koe ti se nanesuva vo ime na boga. Evangelos zboruva za ljubovta i jas mnogu go cenam zatoa sto mislam deka toj se trudi da gi sprovede tie zborovi na Isus. Toa go cenam i znam deka dokolku site go pravea toa na svetov nemase da ima potreba do dzihadi i drugi raboti. Ama evangelose ti sepak ne gi gledas rabotite od drugata nereligiozna strana. abe znaes li ti kolku bosancinja izubivaa srbite vo srebrenica za1 nedela? Pa eden cel grad go snema za samo sedum dena. Kolku rusi vojuvaat vo vojskite na pravoslavnite zemji koi se vo vojna. Kolku lge imaat otepano ruskite platenici. I sega ti mi zboruvas deka lugeto gi sledat zborovite na isus. Nemoj te molam da me razocaruvash. Priznaj deka lugeto vo realnosta mnogu zabegale od isusovite nacela. Priznaj deka samo strogot religiozen priod moze da se spravi so denesnite problemi zatoa sto covekot ne znae da prostuva, ne znae da go vrti svojot obraz, ne znae da go ljubi svojot neprijatel, neznae da ne krade i da ne laze, ne znae da ne mu prepishuva drugi bogovi na boga. Vie kakod a ziveete vo nekoj drug svet. Abe kaj e taa zemja da se naselam do vas pa da bidam so najdobrite luge opkruzen. Bi sakal da ve zapoznaam za da vidam dali navistina ste takvi. Dzihadot go ima nasekade i vo sekogo. Toj e strasen isto tolku kolku sto se strasni ubistvata na nevini luge vo avganistan. voenite natprevari pomegu tenkovskite edinici na evreite i kamenjarite od strana na muslimanite. Zar ne gledate televizija ili samo gledate ona sto vi odgovara? Pa kajs e videlo covek so kamen da moze da pobedi covek vo tenk? Tie luge imaat pricina da bidat vo vojna i toa e nivniot dzihad. Nie tuka nemame takva pricina i nie sme verni i lojalni na ovaa nasha drzava a mozam da kazam deka ja sakame poveke i od mnogumina od vas zatoa sto nie nemame druga rezervna. Nashiot dzihad e tuka i e ist kako i vashiot. Nie sakame sloboda da patuvame niz svetot bez vizi, da rabotime i da imame idnina kako vashata. Toa e dzihadot na muslimanite tuka.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 01:39
Основната разлика е што христијаните последен пат војувале во името на Христа (и тоа биле целосно заблудени од корумпирани свештеници!) за време на крстоносните војни. Тоа било пред 7 века.
Муслиманите се повикуваат во името на исламот да бидат во војна, битка, борба, како сакате наречете го, од луѓе кои прецениле дека нешто е против исламот.
Јас повторно прашувам - дали фетвата има обврзувачки карактер за муслиманите или е едноставно нечие мислење и како такво нема друга вредност? Како тоа решавате една фетва да следите, а друга не, ако се издадени од еден ист човек?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 01:57
epa jas sum musliman i eve ti vikam deka ne se cuvstvuvam obvrzan da ubivam nekogo. sto sakas poveke od ova. NA forumov site muslimani ti kazaa deka ne ni zant za taa fetva. Dokolku bi bila obvrzuvacka sigurno nasite svesteni lica bi ni ja prenele na nekoja od molitvite o jas ne sum slusnal do sega. Zidarski ne bidi smeshen i ne mi zbori sega za pred 7 veka. Epa koi bea tie luge koi ubivaa vo bosna be? Da ne bea i tie muslimani? Ne znaev deka srbite se muslimani a ni rusite. Ako tie ne bile vo sveta vojna vo kakva vojna bile. Ako tie bile hristijani togash ne smeele da vojuvaat. Ako ne bile hristijani togash znaci vo srbija ima mnogu ateisti.
velish muslimanite se povikuvaat vo ime na islamot da bidat vo vojna. Eoa ako vie hristijanite ne vodite vojni vo ime na hristijanstvoto togas vo cie ime gi vodite izberi edna od slednive opcii te molam:
1. Vo ime na pari i mok
2. Vo ime na zazemanje na teritorii
3. Vo nicie ime, po keif
Zidarski za zal ti si zastanal tamu nekaade pred 7 veka i izgleda ne si vo tek so rabotite. Pa vo sekoja drzava vo koja ima muslimani denes ima i amerikanci ili drugi. Kaj si videl ti muslimanite koi se niz cela evropa i cel svet da vojuvaat? eve mozam slobodno da tvrdam deka minimum 35 posto do zitelte na makedonija se muslimani, e zaso tuka nema dzihad? Kaj gledate deka muslimanite vojuvaat so nekogo be toa me cudi!!! Abe tie se doma i se branat zarem ste tolku slepi? Kako moze be makedoncite vo makedonija da vojuvaat za svojata drzava sami so sebe? Pa tie sigurno imale nekoj neprijatel pa so nego vojuvale, sigurno imale pricina za da vojuvaat.
e tuka e razlikata i realnosta koja ja nudi islamot. Toj nudi opcii vo soglasnost so denesnicata. Covek moze da izberi da mu prosti na onoj koj go napadnal illi moze da mu vozvrati so ista mera. Ona prvoto ne go pravi nikoj hristjanin. Toa e fakt. sto znaci toa, deka vie hristijanite ne gi pocituvate zborovite na isus? Epa ako go pravite sprotivnoto togas vie se koristite so moznostite koi vi gi dava realnata religija ne ste vinovni. Celta na boga e da go iskoreni zloto od zemjava, i nie lugeto go imame pravoto samite da se izborime za dobroto a da go unistime loshoto. Toa e toa nema druga filozovija. Da ne cekate povtornod a dojde bog da odi po zemjava za da gi sobere grevovite na lugeto koi za ovie dve iljadi i 8 godini se natalozile do beskraj?
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 04:38
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Христијаните може да ги вика кој колку сака, но тие не следат никој друг освен нивниот Пастир Исус Христос. А Тој не повика на следново:

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>
Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат.

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>(Христос во Матеј 5:44)

Не противете му се на злото, туку ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката..

(Христос во Матеј 5:39,40)

Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси.

(Христос Лука 9:56)

Јас ве испраќам како овци меѓу волци. Затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби

(Христос во Матеј 10:16)

Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат.

(Христос во Матеј 26:52)

Љуби го својот ближен како себеси!

(Христос во Марко 12:31)

А исто така имаме и мудри поуки од нашиот Апостол Павле...

Никому не враќајте зло за зло.

(1 Солунјаните 5:14)

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>(Римјаните 12:18)

Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев.

(Римјаните 12:19)

Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>(Римјаните 12:20)<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>

Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>(Римјаните 12:21)

Ете на каков џихад се повикани христијаните, а не против евреите, против косоварите, против грците итн, напротив, ние христијаните сме повикани ЗА евреите, ЗА арапите, ЗА косоварите, ЗА албанците, ЗА грците итн.

Дури и тогаш кога нашите секуларни држави војуваат или имаат некакви вета, економски блокади или сл. ние сме повикани да се молиме за другата страна, да молиме за мир, да помагаме, да згрижуваме, да жртвуваме итн.

А на што личи ова?

Петта Книга Мојсиева

20. 10
Кога ќе се доближиш до некој град, за да го преземеш, предложи му мир
20.11
Ако се согласи на мир со тебе и ти ги отвори портите, целиот народ што се наоѓа во него, ќе ти плаќа данок и ќе ти работи
20.12
Ако, пак, не се согласи на мир со тебе и почне да војува против тебе, опколи го
20.13
и, кога Господ, твојот Бог, ќе го предаде во рацете твои, погуби со сечилото на мечот се што е машко кај него
20.14
само жените и децата, добитокот и се што има градот, запленете го за себе и користи се со пленот на непријателите твои, кои Господ, твојот Бог, ти ги предал

20.16
Но во градовите на оное народи, кои Господ, твојот Бог, ти дава да ја наследиш земјата нивна, не оставај ниту една жива душа

ова за идолопоклоници (што за жал, христијанството е):

13.8
Не се согласувај со него и не го слушај; и да не ти се смили окото твое над него, не го жали и не го сокривај
13.9
туку убиј го; прво твојата рака мека биде врз него, за да го убие, - а потоа рацете на целиот народ
13.10
убиј го со камења, да умре.........

13.12
А ако чуеш за некој од градовите твои, што Господ, твојот Бог, ти ги дава за да се населиш во нив
13.13
дека во него се појавиле нечесни луѓе и ги соблазниле сите жители на нивниот град, велејќи; ајде да им служиме на други богови кои вие не ги познавате`-
13.14
ти испитај и дознај добро: и ако е тоа чиста вистина, дека е направена таква одвратност меѓу вас
13.15
погуби ги нив и жителите на тој град со сечилото на мечот, проколни го него и се што е во него
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 05:15
Знам дека сега ќе речеш:Со Христовата жртва завршува Стариот Завет и започнува Новиот Завет - заветот на Милоста.
Ние христијаните живееме во Новозаветно време и во Новиот Завет нема да најдеш ниту една заповед која повикува на насилство, а ќе најдеш заповеди од погорниот тип.

ТОГАШ ОЧЕКУВАЈ ГО ОВА ПРАШАЊЕ
КАДЕ Е МИЛОСТА И ЉУБОВТА НА ХРИСТИЈАНИТЕ ВО:

-ИРАК
-АВГАНИСТАН
-ЧЕЧЕНИЈА
-ПАЛЕСТИНА

ОДИ ТАМУ И ПРОПОВЕДАЈ ИМ ЉУБОВ НА ТВОИТЕ БРАЌА ПО ВЕРА,НЕМОЈ ОВДЕ НАМ ДА НИ МЛАТИШ ПРАЗНА СЛАМА.

Изменето од trebo.r.a - 11.Мај.2008 во 05:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 10:34
Tamu tie ne se hristijani tie se ateisti isto kako na forumov. Na ovoj forum jas ne sretnav nieden ateist so muslimanski maniri. Site se ateisti ama koga stanuva zbor za biblijata togash ima mnogu da ni kazat.
Jas sekogash ke vi povtoruvam deka onie koi se vo dzihad imaat pricina i toa dobra. Tie imaat okupatori vo nivnite zemji, tie imaat bogatstva so koi bi mozele da ziveat vo rajot na zemjata no nivnite bogatstva se skladiraat nekade na nekoi drugi kontinenti. Tamu lugeto ne znaat sto e maka. Vo godinata snimaat(trosat ogromni sumi na pari za snimanje) iljadnici filmovi i pesni-albumi za zabava, se drogiraat i stapuvaat vo homoseksualni brakovi, se razveduvaat po bezbroj pati, vozat luksuzni koli so evtino gorivo koe go dobile od zemjite kade sto lugeoto gladuvaat i nemaat sloboda, nemaat moznost da se obrazuvaat, da ziveat spored nivnite normii pravila. Dzihad za da imash korist od nekogo ne e dzihad tuku taka sakaat da go narekuvaat zapadnjacite a toa e terorizam koj istite tie go izmislija za da navlezat vo zemjite koi raspolagaat so odredeni prirodni bogatstva. Site takanareceni muslimani koi vodat borbi za sopstveno zadovolstvo, koi ubivaat i pravat losi raboti tie ne se muslimani. Niv bog ke gi kazni najmnogu i najloso. Istoto vazi i za hristijanite koi go pravat toa. Sto ima tuka nejasno. Site muslimani na forumov postojano go povtoruvaat ova ama nekoi kako da ne sakaat da veruvaat deka ova e vistina. Ako ne veruvate eve jas sum vi eden primer na musliman koj gi saka hristijanite kako luge i nemam nisto protiv vas zatoa sto znam deka ne ste mi zgresile nisto. Sekoj covek si e dovolno pameten za da se osoznae sebesi vo tekot na svojot zivot. Sekoj neka odluci kako ke mu se doblizi na boga. Onie koi sakaat da zarabotuvaat preku stradanjata na lugeto nieden musliman a veruvam i hristijanin ne gi opravduva.
p.s Dzihadot ne pretstavuva borba za porobuvanje tuku borba za sloboda, borba za pobeduvanje na losoto vo sekogo i nasekade!!!!

Изменето од misterX - 11.Мај.2008 во 10:39
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 16:39
Originally posted by misterX misterX напиша:

epa jas sum musliman i eve ti vikam deka ne se cuvstvuvam obvrzan da ubivam nekogo. sto sakas poveke od ova. NA forumov site muslimani ti kazaa deka ne ni zant za taa fetva. Dokolku bi bila obvrzuvacka sigurno nasite svesteni lica bi ni ja prenele na nekoja od molitvite o jas ne sum slusnal do sega. Zidarski ne bidi smeshen i ne mi zbori sega za pred 7 veka. Epa koi bea tie luge koi ubivaa vo bosna be? Da ne bea i tie muslimani? Ne znaev deka srbite se muslimani a ni rusite. Ako tie ne bile vo sveta vojna vo kakva vojna bile. Ako tie bile hristijani togash ne smeele da vojuvaat. Ako ne bile hristijani togash znaci vo srbija ima mnogu ateisti.
velish muslimanite se povikuvaat vo ime na islamot da bidat vo vojna. Eoa ako vie hristijanite ne vodite vojni vo ime na hristijanstvoto togas vo cie ime gi vodite izberi edna od slednive opcii te molam:
1. Vo ime na pari i mok
2. Vo ime na zazemanje na teritorii
3. Vo nicie ime, po keif
Zidarski za zal ti si zastanal tamu nekaade pred 7 veka i izgleda ne si vo tek so rabotite. Pa vo sekoja drzava vo koja ima muslimani denes ima i amerikanci ili drugi. Kaj si videl ti muslimanite koi se niz cela evropa i cel svet da vojuvaat? eve mozam slobodno da tvrdam deka minimum 35 posto do zitelte na makedonija se muslimani, e zaso tuka nema dzihad? Kaj gledate deka muslimanite vojuvaat so nekogo be toa me cudi!!! Abe tie se doma i se branat zarem ste tolku slepi? Kako moze be makedoncite vo makedonija da vojuvaat za svojata drzava sami so sebe? Pa tie sigurno imale nekoj neprijatel pa so nego vojuvale, sigurno imale pricina za da vojuvaat.
e tuka e razlikata i realnosta koja ja nudi islamot. Toj nudi opcii vo soglasnost so denesnicata. Covek moze da izberi da mu prosti na onoj koj go napadnal illi moze da mu vozvrati so ista mera. Ona prvoto ne go pravi nikoj hristjanin. Toa e fakt. sto znaci toa, deka vie hristijanite ne gi pocituvate zborovite na isus? Epa ako go pravite sprotivnoto togas vie se koristite so moznostite koi vi gi dava realnata religija ne ste vinovni. Celta na boga e da go iskoreni zloto od zemjava, i nie lugeto go imame pravoto samite da se izborime za dobroto a da go unistime loshoto. Toa e toa nema druga filozovija. Da ne cekate povtornod a dojde bog da odi po zemjava za da gi sobere grevovite na lugeto koi za ovie dve iljadi i 8 godini se natalozile do beskraj?

Cekaj malku misterx prvo ramerite na krstonosnite vojni i na dzihadot vo denesno vreme se skoro isto samo sto od strana na teroristite ima ufrlen eden nov postrasen moment terorot i ne mesaj ja bosna kade sto ratot zapocna is e vodese na etnicka ne na verska osnova...da tocno e deka imase zloupotreba na verata no od site tri strani ne mozeme da kazeme deka samo ednite bea losi - vo vojna nema dobri - site se losi site ubivaat na bojno pole nikoj ne ide da se baknuva i da se veseli tuku da ubiva, so ovaa sakam samo da dadam konstatacija deka dzihadot deneska ne moze da se meri i da bide ublazen so krstonosnite vojni koi sepak ako ja pogledenes istorijata ce vidis od kogo bea inicirani i kako doslo do niv znaci periodot i slucuvanjata pred krstonosnite vojni- toa ne doveduva do eden mnogu vistinit makijavelisticki stav a toa e deka ne e bitna verata, etnosoto ili drzavnosta ednostavno COVEK NA COVEKA MU E VOLK....

Tvoeto mislenje deka muslimanite vo vojnite podracja se branat ne znam na baza na sto go donese no da go smetam za tocno pak ce moram da te prasam da se navratis sto dovede do toa tamu da ima vojna ?????? Pa koj prv pocna, ako si dosol vo mojt dvor i si mi ubil rodnini i posle si pobegnal vo tvojot dvor mislis deka tuka ce zastane vojnata ne za da ne mi dojdes pak vo mojot dvor jas ce dojdam vo tvojot i ce se boram so tebe na toj nacin branejci se i onevozmozuvajci ti da dojdes pak i go napravis istoto...mislam deka sega se razbirame.... ne ocekuvam jas od tebe da go toa razberes od moj aspekt no sepak da bideme malku konstruktivni i nepristrasni vo diskusiite (barem kolku moze)...

Изменето од Templarius - 11.Мај.2008 во 16:43
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2008 во 18:51
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Основната разлика е што христијаните последен пат војувале во името на Христа (и тоа биле целосно заблудени од корумпирани свештеници!) за време на крстоносните војни. Тоа било пред 7 века.
Муслиманите се повикуваат во името на исламот да бидат во војна, битка, борба, како сакате наречете го, од луѓе кои прецениле дека нешто е против исламот.
Јас повторно прашувам - дали фетвата има обврзувачки карактер за муслиманите или е едноставно нечие мислење и како такво нема друга вредност? Како тоа решавате една фетва да следите, а друга не, ако се издадени од еден ист човек?

Osnovna rabota koja ne ja znaes e deka Muslimanite,se' sto pravat pravat vo Imeto na Allah. Koga jadat pocnuvaat so Bismillah (Vo imeto na Allah).

Fetvata sekogas moze da zavisi od situacijata. Za palestincite znaci da se branat Fizicki,vo odbrana normalno ima i zrtvi,no fakt e deka toj narod e teroriziran. Za nas taa fetva isto taka vazi,no nemozam so tebe i so komsijata koj nisto nenapravil... jas ke gi Bojkotiram. Nekoj e vo Dzihad sto samo Dova (molba) ke upati do Sozdatelot za da go spasi toj narod i nasite brakja....
Neznam kako i kolku pati treba da vi se kaze.
Musliman,ne smee DA POMISLI nesto loso za BIOLO KOJ (bez pricina) ili da mu Ljubomori.... kamo li da ubiva.
No,Zidarski,ako dojdes da me ubies i ako ubivate Muslimani,samo zaradi toa sto se Muslimani,togas....

EvAngelos,me interesira i sakam samo da si vidam kako lesnoumno ke ni gi protumacite slednite Bibliski citati,Ti a i bilo koj tuka Hristijanin:

Luka 14,26 Isus, "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, (sto preostanuva za pripadnici na druga religija?) ne može biti moj učenik! "

Zapovedano vi e da MRZITE ! ? EvAngelos,Zidarski (bilo koj) dali ste Isusovi ucenici ? Ako DA,togas nema vo vas troska ljubov prema nisto i nikogo !

pazi ova:

Matej 10,34-36 "Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine.

Ovie citati se samo za lesnoumnite koi zemaat Qur'an da tumacat a imaat polni race rabota so Evangelieto.

10:33 (Matej)A tko zataji mene pred ljudima, toga ću i ja zatajiti pred Ocem svojim na nebesima.

Ova e za edno prasanje,dali Muslimanite treba da ja ponudat Vistinata na drugite.

Ova e dosta interesno:

34 34 Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nijesam došao da donesem mir, nego mač.

35 Jer sam došao da rastavim sina od oca njegova, kćer od matere njezine, snahu od svekrve njezine.

37 Tko ljubi oca ili mater više nego mene, nije mene dostojan! Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.

Sto se bunite koga ke se kaze deka nie (i vo praksa go imame) gi sakame Bozjite pratenici poveke od samite sebesi ?

39 Tko gleda da dobije život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj zbog mene, dobit će ga.

Na koj toa nacin da go izgubi zivotot radi Isus ?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.