|
Музиката во исламот |
Внеси реплика | страница <1 7891011 16> |
Автор | |||||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Тебе многу работи не ти се јасни,залудно си ја зел иконата за аватар.Ајде скокни во темата ОПШТО,те очекува прашање.Да видам до каде си со верата. |
|||||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
aiii,,,kolku pameten si bil ti,,,alal da ti e... najprvin jas apsolutno ne treba zoshto da prifakam neshto koe ne se soglasuva so moite ubeduvanja,,,vo momentot shto ke naidam na neshto shto ke se uveruvam deka e pogreshno jas od toa se ograduvam..razbirash?? ti koga si razgovarash so chovek koj e popameten od tebe,,i pri taa diskusija ke naidesh na neshto so shto ne se soglasuvash,,kaj ke ja barash greshkata,??, koj mislish deka e vo pravo???,,ti ili onoj shto ima milion pati pogolemo znaenje od tebe???? bidejki jas sekogash najprvin ja baram greshkata kaj mene,,,i sfakam deka ne sum dovolno zrela za da gi razberam zborovite na umniot chovek... zamisli deka si razgovarash so eden ekspert za informatika,,,on ja poznava kompjuterot vo negovata celost,,,a ti sega samo shto otkri nekoi dela,,,i odma mu se nafrluvash na ekspertot ,,ete gledaj ova ne e taka,,,ova e vaka kako shto velam jas,,,a zamisli kade si ti,,,kade e toj???? me chudite so vashata sigurnost,,,znam mnogu poveke od vas za Islamot,,i pak se plasham deka mozhebi nekade sum zgreshila,,,a vie onaka sigurno mi zboruvate,,,i sakate da ne ubeduvate vo sprotivnoto,,,navistina interesno,,, |
|||||
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
|||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Бидејќи се обрати во множина, а јас сум активен учесник во дискусијава, да појаснам само... Не се нафрлам на Исламот во врска со оваа тема!
Ако е исламот против музиката, во ред, ако е за, пак во ред. Нити осудувам, нити одобрувам, едноставно тоа не ми значи. Прашањето кое "копка" е - зошто има вековен спор на таа тема и кој тоа ќе реши која музика е халал, а која харам... со оглед на тоа што двајца луѓе немаат ист вкус и исто разбирање... |
|||||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
eve,,,ova e moeto mislenje....ufff...shto sum se izmorila... p.s Zidarski toa ne vazheshe za tebe..tuku za Pravoslaven... Изменето од Fantastic Lady - 02.Мај.2008 во 01:43 |
|||||
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
|||||
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Веќе е решено која музика е халал а која харам. Изменето од Omer El Faruk - 02.Мај.2008 во 00:04 |
|||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Koja e halal ????
|
|||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||||
Fantastic Lady
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,,ne mi se veruva,,,,aj samo da vi raskazham eden vic,,,
si bile majka tatko i sin,,,i Bog za da im pomogne im pratil eden Angel,,da gi prashuva kakva zhelba imat bidejki ke im ispolni na site po edna,,, majkata bara da ima 15 god,,,i zhelbata mu e ispolneta,,, mazhot,,nerviran so zhena mu ,,mu vika "od site ovie raboti koi ni trebaat ti najde da barash da bidesh pomlada a??..nie nemame shto da jademe,,,od tolkava siromashtija,,a ti takva zhelba da izrazuvash,,, i celiot izbesnat bara od Bog da ja pretvori vo svinja...i negovata zhelba se isponilaaa... i na kraj doagja redot na sinot,,,on kutriot shto da bara,,,osven DA JA PRETVORI MAJKA MU VO CHOVEEEK... i taka,,,samo tapkale vo mestooo... |
|||||
|
|||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Но како да се тргне напред од местото, почитувана? Како?
|
|||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Me potsekjas na Tupurkovski, toj e maher za filozofiranje i zaobikoluvanje na prasanja. Ke kaze se i sesto osven odgovorot. Prasanjeto e mnogu ednostavno Zosto velis deka muzikata i peenjeto ne se zabraneti koga vasiot Muhamed toa nekolku pati jasno go zabranil? |
|||||
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Па зарем не добив пофалба од тебе за мојот пост за музиката!!! Како тоа одеднаш заборави која музика е Халал. |
|||||
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Остави,не да не знаат,не сакаат да признаат. |
|||||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Nema nesto da ni e zabraneto vo Qur'anot a da e za nasa korist. Nitu pak ni e dozvoleno nesto vo Qur'anot a da e za nasa steta.
Neka eden edno takvo nesto navede,jas ke mu pruzam raka. Sekoe preteruvanje e loso. Haram e i ako covek se prejade. Neli ubavo e jadenjeto i bez nego nemozeme. Neli e loso da se nazderish ? Ke se poslusam samo so sekojdnevni primeri. Alkoholot e zabranet i samo edna kapka (iako ne opiva) no bara taa uste edna goltka a goltkata casa i casata flasa..... Na Alkoholot (pred da bide zabranet) mu se vide i krajot. I toa e kako dokaz i za ona sto nie zabraneto a uste ne go gledame zloto vo nego i se prasuvate zosto. Pogledni po muzickite televizii. Neznam koj kakvi kablovski ima... jas sum covek od selo,od muzicki kanali go ima "Pink" (srpski) i Bugarski eden,"Planet" mislam bese. Navali mu go glasot na Televizorot,nema da znaes dali se reklami za HotLine ili muzicki kanal. Denes,neznam kolku ubavo da pees,ako nemas dobro telo,ako si skromen ne prosperiras. Koga bi se reklo: "Dozvoleno e da se slusa ubav glas koga uci Qur'an" ne znaci deka e zabraneto da se slusa pesnata na slavejot zatoa sto ne sodrzi vo nea Qur'an ! Allah dz.s nisto sto e ubavo ne ni zabranil ! Ako e dozvolen ubav glas koj ne go razbirame,zosto bi bil zabranet ubav glas koj sodrzi MUDROST ?! Se' sto e ubavo i korisno,se' ni e dozvoleno.Pazi i KORISNO. Eve edna ubava Ilahija za primer: http://www.youtube.com/watch?v=jHJtEbtYP1w |
|||||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Uste nesto.
Ako e ziv i zdrav seuste Pravoslavie i ako voopsto ne' cita. Ednas se sekjavam,na edno moe prasanje (jas Miralem) mi dade eden link,tamu da go baram odgovorot. Prosto se iznenadiv. Spored Hristijanski teolozi,zabraneto e Televizija po doma,zabraneti se Crtanite za deca i mnogu mnogu ubavo opisani nivnite posledici. Ednas i go spomnav,nekolku pati i toj Hristijanski link im go predloziv na mnogu tuka. Od koga e toa taka po zemjite kade sto ima (kolku tolku) Sherijat. So zakasnuvanje,no ke svatite. PS: Ilahijata koja ja staviv,ne e cela,na kraj zavrsuva so zborovite: "VOLI LJUDE RADI ALLAHA" |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Interesno e ova ...
Od edna strana vo K*ranot nema konkretna zabrana za muzikata i muzichkite instrumenti (kade ima muzika ima i instrumenti), a od druga strana Muhamed (i drugi posle nego, pottiknati od negovite zborovi) veli deka toa e zabraneto. Od kade Muhamed doagja do edna takva konstatacija ??? Od kade toj samoinicijativno zabranuva neshto sto e dareno i nezabraneto od Alah ??? Da bideme na chisto, ova ne e nitu mala, a nitu pak lesna rabota. Toa e kako da se zabrani slikanje, pishuvanje poezija ili proza i t.n. Se raboti za zabranuvanje na edna mnogu vazhna duhovna ekspresija kaj chovekot. |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 7891011 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |