IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 242>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:21
дечки само без караници.во Библијата може да се сретне зборот музика каде што пееле...но стриктно за музиката и  христианите е само тоа дадено според моите пребарувања
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:24
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Ти благодарам!

Цитатите се од Стариот Завет,има ли нешто од Новиот?

Se razbira deka ima
Vo evangelieto po Matej vo 26ta glava 30tiot stih pisuva deka otkako Isus i apostolite ispeale pesna, se kacile na Maslinovata gora.

"I otkako ispeaa pesna, se kacija na Maslinovata gora"

А кој оркестар ги придружувал,т.е. имале ли инструменти со нив на маслиновата Гора или суво си пееле?

Сеуште не е пропаднат мојот обид.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:27
Нема никаков обид Омере... нема никаде забрана за инструменти, за пеење, за играње или за што и да било од тој вид. Дури нема ни сомнеж дека Исус или некој од Апостолите некогаш рекле било што против музиката - песна или инструментална.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:31
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Нема никаков обид Омере... нема никаде забрана за инструменти, за пеење, за играње или за што и да било од тој вид. Дури нема ни сомнеж дека Исус или некој од Апостолите некогаш рекле било што против музиката - песна или инструментална.

Јас прашав нешто друго,на маслиновата Гора имале ли Исус и апостолите пратња од музика.Сакам одговор на тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:33
Ти реков - не е напишано такво нешто. Веројатно немале, затоа што немало никој со нив. И?
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:38

20 Тогаш Ароновата сестра, пророчицата Маријам, зеде тапанче во раката, а сите жени и се придружија со тапанчиња во рацете и играјќи,

Eve ti dokaz deka i muzickite instrumenti ne se zabraneti vo Biblijata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:41
Крштевањето на бебиња
- Цртањето на икони
- Поклонувањето пред икони
- Поклонувањето пред мртви тела (мошти)
- Упатување молитви кон Марија и други светци
- Новотарија е догмата дека Марија останала девица и после Исус
- Осветувањето на водички
- Осветувањето на куќи и други објекти (за пари се разбира)
- Бизнисот со икони
- Бизнис во храмовите (тезги со икончиња, крстови, бројаници, ланчиња и др амајлии)

Дали овие работи ги наредил Исус или се новотарии?
Прашањето е екстра упатено до Православен.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:46
Омер, како што многупати имам кажано - тргнуваш од погрешна појдовна точка.
Во Исламот, треба нештото да е кажано, односно да има став за или против, за да се знае дали е исправно или не е. И ако не е кажано, се бара некакво толкување за да се знае дали е дозволено или е грев.
Во Христијанството, има работи кои се изрично забранети, но во врска со дозволените работи, секој се води од својата Слободна Воља и Разум - бидејќи и двете се дадени од Бога.
Соодветно - тоа што ти го нарекуваш новотарија, не е грев, доколку се прави во прослава на Бога и доколку се прави со чисто срце, мислејки на Бога при тоа. Се разбира, различни луѓе, различно ќе си го толкуваат тоа и некои ги прилагаат овие работи кои ги наведе, некои не. Но и едните и другите се во право, затоа што се водат со идеја да се посветат на Бога.
Да, некои работи не се правилни - како на пример продавањето на работи во Храмовите! Тоа не е во ред! За ова дури има во Библијата дека Исус бил против! Но за отанатите работи кои ги наведе, ништо од тоа не е грев и за се има објаснување.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:48
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Омер, како што многупати имам кажано - тргнуваш од погрешна појдовна точка.
Во Исламот, треба нештото да е кажано, односно да има став за или против, за да се знае дали е исправно или не е. И ако не е кажано, се бара некакво толкување за да се знае дали е дозволено или е грев.
Во Христијанството, има работи кои се изрично забранети, но во врска со дозволените работи, секој се води од својата Слободна Воља и Разум - бидејќи и двете се дадени од Бога.
Соодветно - тоа што ти го нарекуваш новотарија, не е грев, доколку се прави во прослава на Бога и доколку се прави со чисто срце, мислејки на Бога при тоа. Се разбира, различни луѓе, различно ќе си го толкуваат тоа и некои ги прилагаат овие работи кои ги наведе, некои не. Но и едните и другите се во право, затоа што се водат со идеја да се посветат на Бога.
Да, некои работи не се правилни - како на пример продавањето на работи во Храмовите! Тоа не е во ред! За ова дури има во Библијата дека Исус бил против! Но за отанатите работи кои ги наведе, ништо од тоа не е грев и за се има објаснување.

Тогаш појасни ми,а јас ќе се служам со аргументите на ЕвАнгелос.Може?
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:50
hahaha otkako ne ti uspea predhodniot napad, sega pocna so drugi napadi hahahaha toa samo go priznava tvojot poraz na predhodniot napad. Znaci pred da ja smenime temata da zaklucime
Zdraviot razum ja smeta muzikata za plemenita rabota.
Hristijanstvoto isto taka.
Muslimanstvoto ja smeta za tezok grev, za gjavolska rabota

E sega mozeme da odime na drugi temi, znaci da odgovoram na tvoeto prasanje: Ne tie raboti ne gi naredil Isus tuku se novotarii.

p.s. A koj prasuva? Ti ili EvAngelos? Ako go citiras EvAngelos togas zosto ne naznacis deka toa e negov citat kako sto jas go citirav zidarski za hadisite?
No ne e bitno, ete ti odgovoriv.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:53
pa se novotarii
zapravo toa se vika MODERNA KOREOGRAFIJA
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:53
За сите овие работи имам пишувано, освен за последните две, а еве во претходниот пост си го кажав мислењето за нив. За останатото - за иконите, за почитта кон мртвите, за молитвите упатени кон светци итн... имам на долго и на широко пишувано.
А тоа што ЕвАнгелос мисли поинаку, тоа е негово право. Како што е мое да го имам ова мислење. Но... да не те чуди - ама и двајцата сме во право! Се додека и јас и тој го правиме тоа што го правиме и го следиме патот што го следиме со чисти срца и со идеја дека на тој начин подобро се посветуваме на Бога... Христијанството е Љубов и тоа е најсилниот закон, закон над законите. Другото - се само манифестации на таа Љубов.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:56

Ти благодарам!

Цитатите се од Стариот Завет,има ли нешто од Новиот?

Se razbira deka ima
Vo evangelieto po Matej vo 26ta glava 30tiot stih pisuva deka otkako Isus i apostolite ispeale pesna, se kacile na Maslinovata gora.

"I otkako ispeaa pesna, se kacija na Maslinovata gora"

А кој оркестар ги придружувал,т.е. имале ли инструменти со нив на маслиновата Гора или суво си пееле?

Сеуште не е пропаднат мојот обид.

Vidi go sega, ne navreduvaj, zasto bi mozel da te prasam jas tebe so ista doza na sarkazam i ismevanje bilo sto sto e vrzano so tvoeto veruvanje. A da se ide kontra i da se postavuvaat prasanja koi se milion pati odgvoreni nema smisla. Sega ovdeka sme da diskutirame ili da se zamlatuvame kako pijani ???????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:59

hahaha otkako ne ti uspea predhodniot napad, sega pocna so drugi napadi hahahahaОваа тема нема врска со другата toa samo go priznava tvojot poraz na predhodniot napad.Не,ова само ја најавува мојата победа Znaci pred da ja smenime temata da zaklucime
Zdraviot razum ja smeta muzikata za plemenita rabota.
Hristijanstvoto isto taka.Треба да направиш разлика помеѓу видовите на музиката,но,во христијанството ништо не е чудно и забрането,па можеби од недела ќе почнете да пеете литургија во пратња на рокен рол или хип хоп музика ,оркестар и хор.
Muslimanstvoto ja smeta za tezok grev, za gjavolska rabotaОчигледно ништо не си прочитал,или си прочитал а не си разбрал.Не мие несватливо кога си ти во прашање

E sega mozeme da odime na drugi temi, znaci da odgovoram na tvoeto prasanje: Ne tie raboti ne gi naredil Isus tuku se novotarii.Па тогаш зошто ги практикувате?

p.s. A koj prasuva? Ti ili EvAngelos?Двајцата Ako go citiras EvAngelos togas zosto ne naznacis deka toa e negov citat kako sto jas go citirav zidarski za hadisite?А што е битно да ли ќе назначам или не?-Евангелос е човек,не е Библиски пасус
No ne e bitno, ete ti odgovoriv.Уште да ми кажеш ,зошто ги практикувате новотариите и се ќе биде ОК

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.