![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7879808182 242> |
Автор | |||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
дечки само без караници.во Библијата може да се сретне зборот музика каде што пееле...но стриктно за музиката и христианите е само тоа дадено според моите пребарувања
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
![]() |
|||
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
||
А кој оркестар ги придружувал,т.е. имале ли инструменти со нив на маслиновата Гора или суво си пееле? ![]() Сеуште не е пропаднат мојот обид. ![]() |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Нема никаков обид Омере... нема никаде забрана за инструменти, за пеење, за играње или за што и да било од тој вид. Дури нема ни сомнеж дека Исус или некој од Апостолите некогаш рекле било што против музиката - песна или инструментална.
|
|||
![]() |
|||
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
||
Јас прашав нешто друго,на маслиновата Гора имале ли Исус и апостолите пратња од музика.Сакам одговор на тоа. |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Ти реков - не е напишано такво нешто. Веројатно немале, затоа што немало никој со нив. И?
|
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
20 Тогаш Ароновата сестра, пророчицата Маријам, зеде тапанче во раката, а сите жени и се придружија со тапанчиња во рацете и играјќи, Eve ti dokaz deka i muzickite instrumenti ne se zabraneti vo Biblijata ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Крштевањето на бебиња
- Цртањето на икони - Поклонувањето пред икони - Поклонувањето пред мртви тела (мошти) - Упатување молитви кон Марија и други светци - Новотарија е догмата дека Марија останала девица и после Исус - Осветувањето на водички - Осветувањето на куќи и други објекти (за пари се разбира) - Бизнисот со икони - Бизнис во храмовите (тезги со икончиња, крстови, бројаници, ланчиња и др амајлии) Дали овие работи ги наредил Исус или се новотарии? Прашањето е екстра упатено до Православен. ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Омер, како што многупати имам кажано - тргнуваш од погрешна појдовна точка.
Во Исламот, треба нештото да е кажано, односно да има став за или против, за да се знае дали е исправно или не е. И ако не е кажано, се бара некакво толкување за да се знае дали е дозволено или е грев. Во Христијанството, има работи кои се изрично забранети, но во врска со дозволените работи, секој се води од својата Слободна Воља и Разум - бидејќи и двете се дадени од Бога. Соодветно - тоа што ти го нарекуваш новотарија, не е грев, доколку се прави во прослава на Бога и доколку се прави со чисто срце, мислејки на Бога при тоа. Се разбира, различни луѓе, различно ќе си го толкуваат тоа и некои ги прилагаат овие работи кои ги наведе, некои не. Но и едните и другите се во право, затоа што се водат со идеја да се посветат на Бога. Да, некои работи не се правилни - како на пример продавањето на работи во Храмовите! Тоа не е во ред! За ова дури има во Библијата дека Исус бил против! Но за отанатите работи кои ги наведе, ништо од тоа не е грев и за се има објаснување. |
|||
![]() |
|||
||
Тогаш појасни ми,а јас ќе се служам со аргументите на ЕвАнгелос.Може? |
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
hahaha otkako ne ti uspea predhodniot napad, sega pocna so drugi napadi hahahaha toa samo go priznava tvojot poraz na predhodniot napad. Znaci pred da ja smenime temata da zaklucime
Zdraviot razum ja smeta muzikata za plemenita rabota. Hristijanstvoto isto taka. Muslimanstvoto ja smeta za tezok grev, za gjavolska rabota E sega mozeme da odime na drugi temi, znaci da odgovoram na tvoeto prasanje: Ne tie raboti ne gi naredil Isus tuku se novotarii. p.s. A koj prasuva? Ti ili EvAngelos? Ako go citiras EvAngelos togas zosto ne naznacis deka toa e negov citat kako sto jas go citirav zidarski za hadisite? No ne e bitno, ete ti odgovoriv. |
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
pa se novotarii
zapravo toa se vika MODERNA KOREOGRAFIJA |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
||
За сите овие работи имам пишувано, освен за последните две, а еве во претходниот пост си го кажав мислењето за нив. За останатото - за иконите, за почитта кон мртвите, за молитвите упатени кон светци итн... имам на долго и на широко пишувано.
А тоа што ЕвАнгелос мисли поинаку, тоа е негово право. Како што е мое да го имам ова мислење. Но... да не те чуди - ама и двајцата сме во право! Се додека и јас и тој го правиме тоа што го правиме и го следиме патот што го следиме со чисти срца и со идеја дека на тој начин подобро се посветуваме на Бога... Христијанството е Љубов и тоа е најсилниот закон, закон над законите. Другото - се само манифестации на таа Љубов. |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Vidi go sega, ne navreduvaj, zasto bi mozel da te prasam jas tebe so ista doza na sarkazam i ismevanje bilo sto sto e vrzano so tvoeto veruvanje. A da se ide kontra i da se postavuvaat prasanja koi se milion pati odgvoreni nema smisla. Sega ovdeka sme da diskutirame ili da se zamlatuvame kako pijani ??????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7879808182 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |