IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Музиката во исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Музиката во исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
Автор
Порака
Noor4ever Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 17.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 74
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 18:41
64. I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i
budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obećanja -a šejtan ih samo obmanjuje -,(El-Isra)

It was narrated that Mujaahid (may Allaah have mercy on him) said: “And befool them gradually those whom you can among them with your voice” – his voice [the voice of Iblees/Shaytaan] is singing and falsehood. Ibn al-Qayyim (may Allaah have mercy on him) said: This idaafah [possessive or genitive construction, i.e., your voice] serves to make the meaning specific, as with the phrases [translated as] “your cavalry” and “your infantry” [later in the same aayah]. Everyone who speaks in any way that is not obedient to Allaah, everyone who blows into a flute or other woodwind instrument, or who plays any haraam kind of drum, this is the voice of the Shaytaan. Everyone who walks to commit some act of disobedience towards Allaah is part of his [the Shaytaan’s] infantry, and anyone who rides to commit sin is part of his cavalry. This is the view of the Salaf, as Ibn ‘Abi Haatim narrated from Ibn ‘Abbaas: his infantry is everyone who walks to disobey Allaah. (Ighaathat al-Lahfaan).
The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said:

“Among my ummah there will certainly be people who permit zinaa, silk, alcohol and musical instruments…” (Narrated by al-Bukhaari ta’leeqan, no. 5590; narrated as mawsool by al-Tabaraani and al-Bayhaqi. See al-Silsilah al-Saheehah by al-Albaani, 91).

This hadeeth indicates in two ways that musical instruments and enjoyment of listening to music are haraam. The first is the fact that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “[they] permit” which clearly indicates that the things mentioned, including musical instruments, are haraam according to sharee’ah, but those people will permit them. The second is the fact that musical instruments are mentioned alongside things which are definitely known to be haraam, i.e., zinaa and alcohol: if they (musical instruments) were not haraam, why would they be mentioned alongside these things? (adapted from al-Silsilah al-Saheehah by al-Albaani, 1/140-141)

It was narrated that Naafi’ (may Allaah have mercy on him) said: Ibn ‘Umar heard a woodwind instrument, and he put his fingers in his ears and kept away from that path. He said to me, O Naafi’, can you hear anything? I said, No. So he took his fingers away from his ears and said: I was with the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) and he heard something like this, and he did the same thing. (Saheeh Abi Dawood). Some insignificant person said that this hadeeth does not prove that musical instruments are haraam, because if that were so, the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) would have instructed Ibn ‘Umar (may Allaah be pleased with them both) to put his fingers in his ears as well, and Ibn ‘Umar would have instructed Naafi’ to do likewise! The response to this is: He was not listening to it, but he could hear it. There is a difference between listening and hearing. Shaykh al-Islam (Ibn Taymiyah) (may Allaah have mercy on him) said: Concerning (music) which a person does not intend to listen to, there is no prohibition or blame, according to scholarly consensus. Hence blame or praise is connected to listening, not to hearing. The one who listens to the Qur’aan will be rewarded for it, whereas the one who hears it without intending or wanting to will not be rewarded for that, because actions are judged by intentions. The same applies to musical instruments which are forbidden: if a person hears them without intending to, that does not matter. (al-Majmoo’, 10/78).

Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 18:52
Selam.....
Kako sto kazavme. Postoi razlicen stav kaj islamskite pravnici za dozvolenosta na muzikata.
Ova prasanje e diskutirano na povisoko nivo. Nie kako vernici samo go citame nivnoto mislenje....

Nekoj veli deka e dozvolena a nekoj deka e zabraneta....
Sepak najdobro ni e da se cuvame od somnicavite raboti.

Podobro e da se slusa Samy Jusuf, otkolku nekoja pop rock grupa koja gi satanizira coveckite vrednosti i pottiknuva na losi raboti, a i samoto nivno slusanje mora da bide pridruzeno so alkohol i sl. drugi porooci...

POdobro e sevdalinka otkolku nekoj turbo shunt....
Zatoa sekogas treba da se vaga pogolemata korist od steta.
Sekoj treba da presuduva i reagira, soglasno svoeto veruvanje (iman) i znaenje.....

Zatoa da ne se zamarame postirajki i razmisluvajki za muzikata....
KogA mozeme da zboruvame za dr. temi ili za drug vid na umetnost.

A najdobro za nas muslimanite e da skokneme na temata "Kolku k*ranski suri znaeme" pa ke vidi sekoj posebno, komu da dade prednost, i vo sto da go pominuva vremeto....

Pozzdrav do ostanatite
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
im happy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:11
Значи к*ранот не прецизира дали е забрането или не да се слуша музика. А интересно е што оваа книга, колку што разбрав, ја интерпретираат многу луѓе и тоа на многу различни начини, веројатно зависно од своите лични ставови. Па зошто к*ранот не е напишан недвосмислено, за секој што ќе го прочита да може да го разбере на ист начин? Не сакам јас некој мене да ми интерпретира нешто по свое; сакам да го разберам точно онака како што е напишано.
А да ве прашам, зошто ниту еден човек не доби свинска или мајмунска фаца???
middle is best... i believe in science
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:54
Duri sega ne mi e jasno nisto, sem Omer koj ubavo go obrazlozi svojot stav i si stoi na nego (sekoja cest), nikoj drug ne dade odogvor na prasanjeto....

Изменето од Templarius - 01.Мај.2008 во 19:54
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:56
pa sekoj ima svoj stav ...eve jas licno mislam deka muzikata i i muzickite instrumenti se haram.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:59
Originally posted by HILAFET_CH HILAFET_CH напиша:

pa sekoj ima svoj stav ...eve jas licno mislam deka muzikata i i muzickite instrumenti se haram.

Da i tvojot stav e cvrst bas sega zavrsiv so citanje na tvojot post, ti znaci stois na toa deka muzikata i muzickite instrumenti se haram i se sejtanova rabota i deka toa jasno e kazano vo islamot???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:06
ne , ne ne se sejtanova rabota insrumentite gi ismislile ludzeto neli? A sotonata sami gi zloupotrebuva istite tie vo svoja korist samo da gi otrne ludzeto od praviot pati da im nasteti na Ludzeto..pa ti sega vidi se sto mu steti na covekot vo sekoj pogled pa i vo pogled na relacija Gospodar i Rob i so toA se probuva da se narusi taa relacija jas licno taa rabota ja smetam za zabraneta.( Haram) Ama kako sto rekovme sekoj ima svoe mislenje i i pricini za takvoto mislneje
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:21
Благодарам за информацијата која што ја добив, еве и една сура која зборува против забавата...
[53.59] Do you then wonder at this announcement?
[53.60] And will you laugh and not weep?
[53.61] While you are indulging in varieties.
[53.62] So make obeisance to Allah and serve (Him).

Во Ајетот 61 - јасно е кажано дека е против забава, музика, танци (тоа е превод на varieties).
Чудно е што ова речиси и да не се почитува никаде...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:37
Во оваа сура не читам дека е спомнато забава, музика или танци.

Изменето од im happy - 01.Мај.2008 во 20:37
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:39

Превод : „Овој к*р’ан е опомена како и претходните опомени:

Крајот на светот се приближува освен Аллах никој не може да го открие, ниту да го отклони!

Па зар на овој говор се чудите , и се смеете, а не плачете -   со гордо  дигнати глави? Подобро паѓајте со лицето на тло пред Аллах и Нему ибадет чинете му!“ ( 53: 56- 62)

kako што гледаш во к*ранскиот стих никаде нестои забраната за забава....
Значи кога го слушаме к*ранот, каков треба да однос нашиот кон него во тој момент....

Изменето од Aisha - 01.Мај.2008 во 20:41
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:53
Еве само за големиот познавач на англискиот јазик, господин зидарски, читај што во превод е varieties

va·ri·e·ty (və-rī'ĭ-tē) pronunciation
n., pl. -ties.

1. The quality or condition of being various or varied; diversity.
   2. A number or collection of varied things, especially of a particular group; an assortment: brought home a variety of snacks.
   3. A group that is distinguished from other groups by a specific characteristic or set of characteristics.
   4. Biology.
        1. A taxonomic subdivision of a species consisting of naturally occurring or selectively bred populations or individuals that differ from the remainder of the species in certain minor characteristics.
        2. An organism, especially a plant, belonging to such a subdivision.
   5. A variety show.

[French variété, from Old French, from Latin varietās, varietāt-, from varius, various.]
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 21:00
Originally posted by im happy im happy напиша:

Значи к*ранот не прецизира дали е забрането или не да се слуша музика. А интересно е што оваа книга, колку што разбрав, ја интерпретираат многу луѓе и тоа на многу различни начини, веројатно зависно од своите лични ставови. Па зошто к*ранот не е напишан недвосмислено, за секој што ќе го прочита да може да го разбере на ист начин? Не сакам јас некој мене да ми интерпретира нешто по свое; сакам да го разберам точно онака како што е напишано.
А да ве прашам, зошто ниту еден човек не доби свинска или мајмунска фаца???

Хепи,к*ранот на ниедно место не ја забранал музиката,ниту ја спомнува,нема да најдеш во него никакви музички инструменти,никакви правци на музика:ни Илахии,ни севдалинки(ех,што си ги сакам овие две),ни народна ни забавна,ни поп ни рок,ни хип-хоп музика Ниту пак Мухаммед а.с. директно НИКАДЕ не ја забранал музиката,како музика,неговите биографи забележале дека тој неколку пати слушал песни,присуствувал на песни попратени со деф (тамбура или нешто слично на тоа).Проблемот е во интерпретацијата на одредени Хадиси во кои Мухаммед а.с. во Предзнаците на Судниот Ден ги назначил и музичките инструменти,но,никаде,повторувам НИКАДЕ не рекол дека музиката е ХАРАМ.Значи расправаме за работи кои не биле познати во тоа време,и затоа има и различни коментари.Јас ти препорачувам да го прочиташ мојот пост и ќе разбереш за што станува збор.

Инаку да искористам да кажам дека пред некој ден на мојот брат ефендија,еден човек го праша зошто телешкото месо е дозволено кога нему докторот му забранал да јаде месо?

Ефендијата му одговори:-Затоа што пред време си го изел твојот дел од месото,па затоа сега ќе трпиш.

Значи ,поентата е во пристапот и содржината кон нештата.Каква музика слушаме,колку време таа ни одзема и тн..За ова е пишувано и дискутирано помеѓу исламските научници на големо и нашироко,но,сега немам доволно време толку детално да пишувам.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 21:06
Happy - правиш грешка во преводот. Variety е тоа што го наведе, но истотака - во англискиот јазик означува и забава, и тоа конкретно се однесува на забава со музика и танци. Зборот е изведен токму од значењето на оргиналниот збор - Разновидност (во смисла, забава на различни начини). Наместо да се ослонуваш на еден речник, побарај малку по лексикони. Во овој контекст во кој е спомнато тука, а и земајки во предвид различни преводи на к*ранот, токму се однесува на забавата и музиката.
Еве друг превод:
“Do you then wonder at this recitation (the Qur’aan)?
And you laugh at it and weep not,
Wasting your (precious) lifetime in pastime and amusements (singing)”
[al-Najm 53:59-61]
Како што гледаш - тука е преведено како pastime and amusements - односно, забава.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 21:09
Омер, зошто тогаш околу ова прашање се кршат копја во исламскиот свет? Зошто, колку што има приврзаници на идејата дека не треба да има музика, толку има и противници...? Ова зборувам меѓу исламските учени... Ете пренесов и став на еден од најпознатите - Мустафа Сабри кој е изрично против музиката...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.