IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Музиката во исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Музиката во исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 16>
Автор
Порака
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:24
decki koj odreduva koja muzika relaksira a koja tera na nekoi ludi raboti ili kako da gi narecam...

sekoj se opusta so razlicna muzika i na razlicen nacin........

neznam zosto bi bilo toa odredeno so zakon......ili sveta kniga....

a inaku ima i rock baladi.......(rock slusam zatoa zamaram so nego...ako slucajno stanam dosaden голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка )

dal site muslimani oboizavaat i uzivaat vo ista muzika....i dali slusale nesto drugo osven toa sto im e pisano vo k*ranot.......????????
end off days 15...14...13....
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:25
i dali toj sto odreduva koja muzika treba da ja slusate zaradi toa sto slusnal i del od muzikata koja vi steti ke bide pretvoren vo svinja ili majmun....prasanjeto e hipoteticko i najmalku ironicno.......????????????
end off days 15...14...13....
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:34
goor,,,ne se zamaraj mnogu...

razumot odreduva koja muzika treba da se slusha koja ne,,,

pametnite lugje sami si gi znaat svoite limiti...i znaat shto mozhe da gi natera da ja loose samokontrolata..a shto ne...

znachi se e relativno,,,slobodno mozhesh da slushnesh shto sakash,,se dodeka ne ja cross red line...
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:36
Noor4ever veli deka e zabraneto
Aisha veli deka e zabraneto
Aisha potoa veli deka ne e zabraneto
Lady veli deka e zabraneto i nezabraneto

Sumary                        = you do the math
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:41
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ufffff
Temp. se vrtime vo krug...

Ako ne ti e tesko odi na temata "ilahii i kasidi" i ete poslusaj sto nie muslimanite slusame.....

Vremeto e dragocen resurs i sekoj gleda max da go iskoristi....

Nemam vreme da slusam shunt, ednostavno slusam se ona sto ke mi go zgolemi znaenjeto, ke me produhovi.........

Ne jas ne slusam takva muzika,,,, no sepak ce prasam kako moze da se narece slusanjeto muzika haram koga muzika vo prava smisla ne postoela koga izlegol k*ranot??, nemalo muzicki pravci ako se odi po onaa sto go kaza Noor4ever znaci deka togas generalizirano muzikata e zabraneta, ti go potvrdi toa a pota mi velis deka sepak ima nekoja muzika koja moze da se slusa ??? Potoa lady veli deka moze i nemoze da se slusa muzika, jas prasuvam koj e toj sto vi kazuva koja muzika moze da se slusa ???????   
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 01:59
Ilahii i kasidi   stvarno ubava muzika slusate ako ne se zeme vo obzir tekstovite a i slikite koi odat vo pozadina sekoja cest ......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 02:12
Благодарам на оние кои беа конструктивни во оваа дискусија, а Гоор - за тебе една опомена за бегање од темата...
Имам едно прашање во врска со ова...
Зошто не се почитува тогаш забраната за музика (или поточно забраната за музика која не е посветена на Бога)?!
Дури и во земји кои се најблиску до шеријатот како Иран (иако се шиити) или Саудиска Арабија (сунити), има музика - и тоа имам слушано музика како саундтрак на филмови од овие две земји...
Каков е ставот за било кој друг вид на забава тогаш? Дали под ова се регулираат и останатите начини или се однесува стриктно само на музиката (сепак - во времето на Мухамед, музиката била единствен вид на забава, а денес имаме филм, театар и слично)... Каков е ставот на исламот во врска со останатите уметности, доколку не се директно посветени на Алах?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 02:19
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Благодарам на оние кои беа конструктивни во оваа дискусија, а Гоор - за тебе една опомена за бегање од темата...
Имам едно прашање во врска со ова...
Зошто не се почитува тогаш забраната за музика (или поточно забраната за музика која не е посветена на Бога)?!
Дури и во земји кои се најблиску до шеријатот како Иран (иако се шиити) или Саудиска Арабија (сунити), има музика - и тоа имам слушано музика како саундтрак на филмови од овие две земји...
Каков е ставот за било кој друг вид на забава тогаш? Дали под ова се регулираат и останатите начини или се однесува стриктно само на музиката (сепак - во времето на Мухамед, музиката била единствен вид на забава, а денес имаме филм, театар и слично)... Каков е ставот на исламот во врска со останатите уметности, доколку не се директно посветени на Алах?

Cekaj zidarski, so seta pocit kon tebe a i kon konstruktivnosta na temata da ne ja ripame muzikata zasto tuka se uste nikoj ne odgovori kako treba....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 02:21
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

среќа

Da bas taka Aisha
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 02:47
Да, да... затоа прашањето е во два дела. Прво за музиката, потоа за останатите видови на уметност.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 04:18
Od site zhivi sushtestva na planetava samo chovekot sozdava muzika, tancuva, pravi likovni i pishuvani dela. Toa e refleksija od negoviot duh i um koi mu se dareni od Kreatorot za da se razlikuva od zhivotnite.

Da se kritikuva i da se zabranuva taa negova duhovna kreativnost e neshto nepojmlivo, bez obzir od kade doagja i od kogo e kazhano.

Kreatvnosta od bilo koja forma ne smee da se zabrani samo zatoa sto nekoi dela se destruktivni. Slobodata ne se zabranuva zatoa sto nekoi lugje se anarhisti, a pismoto ne se brishi zatoa sto nekoi lugje pcujat.

Koristete ja svojata svest koja vi e darena od Boga i ne odete slepo po nekakvi zakoni i propisi samo zatoa sto nekakov avtoritet nekogash go rekol toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 09:32
Koga vcera ja procitav ovaa tema, navistina bev mnogu iznenadena i cekav komentari i objasnuvanja od muslimanite, prvo zatoa sto nesvatlivo mi e muzikata da e zabraneta, a vtoro zatoa sto ne postoi musliman koj ne slusa muzika.

ne procitav nisto sto bi bil vistinski odgovor. odgovorot deka nekoja muzika e dozvolena a nekoja ne ednostavno ne drzi voopsto, i ako toj odgovor se sfati vaka poozbilno i deka vistinskite i moralni muslimani ne slusaat rok ( ili svirat ) , da prasam , misli li nekoj deka Beni Sakiri e togas obzemen od gjavolot?? Ako nekoj ima los zbor za nego poradi muzikata....

Ljubovna poezija samo megju sopruznicite.... ? ni ova ne go svakam. Poetite pisuvaat koga ke dobijat inspiracija i toa e posebna darba....a nivnata poezija ja citaat ljubitelite na poezija...

sepak se nadevam deka ke gi procitam ovde mislenjata na onie muslimani cii mislenja gi pocituvam
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 12:07
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Да, да... затоа прашањето е во два дела. Прво за музиката, потоа за останатите видови на уметност.

Музиката и песната се израз на убавото и племенитотo, ако се употребуваат за таа цел.Како средство за оплеменување и развивање на повисоките чувства не само што се дозволени туку и препорачливи.Тие како такви без сомнение и настанале и тие исполнуваат една потреба на човечкиот дух.Го пратат на човекот од неговите први денови, се модифицираат во одговорителни форми,барајќи го најсовршениот израз.

Употребата на музика и песна со цел за распалување на човечките страсти и доаѓање до израз на она негативното што е во човекот ,представува злоупотреба.Користењето на музиката и песната за вакви цели Исламот најстрого ги забранува.

Но,погрешно е меѓутоа, музката и песната поради потенцијалната можност од нивна злоупотреба,да бидат забранети и за муслиманите недозволени.Можна е злоупотреба на се и сешто.Денеска се врши најгруба злоупотреба на науката и техниката,па сепак никој паметен не може да бара нивно забранување.Треба да се спречи злоупотребата.Науката,техниката,музиката,уметноста и другото,воопшто не се виновни за својата злоупотреба.Виновен е човекот кој што ги злоупотребува.Решението значи треба да се бара во човекот,а не во нештата.

Некогаш немало ниту штампа,радио,телевизор,телефон и други технички достигнувања кои што овозможуваат полесен и поубав живот.Кој може денеска да ја порекне потребата и користа од овие средства.Така е и со музиката и со песната и со филмот и со уметноста и со се останатото.Сите тие се дозволени кога служат за вистинската цел:духовно закрепување и оплеменување на душата.

Преку музичкиот израз може да се каже многу повеќе отколку преку некој друг.Музиката е уметност која со помошта на звуците,нотите,тоновите непосредно и надвор од просторот изразува различни емоционални и други расположениа,и рефлектира одредени моменти на самата реалност.Без сомнение дека музиката го освежува духот,ги оплеменува душата и срцето,ако со таа намера се користи.

А ако се работи за недолична музика,недолични текстови на песни,недолични филмови,театарски представи итн,кога сите овие работи се завртени кон она животинското,кога сите овие работи ги распламнуваат деструктивните елементи на човекот,тогаш кратко и јасно Исламот како такви ги забранува.

Да спомнам дека и к*р,анот има своја музика-а таа е неговото мелодично учење или мекам на арапски.

И на крајот ќе цитирам изјава од еден исламски научник Хасан Атар кој рекол:

“Ko ne osjeti ljepotu pjesme,koja se izvodi na struni u hladovini drveca na obali rijeke,taj ima vrlo sirovu magarecju prirodu!”

Изменето од Omer El Faruk - 01.Мај.2008 во 12:09
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 16:04
Mnogu dobro objasneto Omer!

Sega, nekako se ushte ne mi e jasno - dali muzikata i peenjeeto, vo generalna smisla, se zabraneti ili ne se zabraneti spored k*ranot (ne prashuvam za interpretacii od sveshtenici, nauchnici i bilo kakvi drugi lugje) ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.