IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Колку поглавја од к*ранот знаете на памет
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку поглавја од к*ранот знаете на памет

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718>
Автор
Порака
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Статус: Офлајн
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:40
Марија вчера сите реагиравме на постот од Алмахди, те молам обрни внимание. Сепак самиот факт што ние ти го обајснивме значењето а не те етикетиравме, кажува дека со задоволство ти ги објаснуваме работите.
Дури и јавно го опоменувавме Алмахди....
Затоа драга не се сите исти.
А ти сега уживај и опушти се

Сурата Кијјаме, постојано си ја слушам дома и тоа Мешари Рашид. И кога не го знев преводот на сурата, валлахи некако стравопочит ми влеваше, а сега....
Бог да ни се смилува на Тој Ден....
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:42
А да баталете повеќе вакви препукувања и да си удриме еден слободен муабет,еден вид мирц,па што биде нека биде,Зидарски нека чисти,тоа му е работа.

А,што велите?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:45
Aj jas prv ke pocnam!!

Omeer izvestigo na Efendija,deka denes doagat bratot Sakhih Bukhari od Germanija!!

Nekade Blisku Gostivar bil bratot!!

I kazimu deka mu ideme na Gosti so bratot,a utre InsAllah i vo Sv,Jovan Bigorski ke pojdeme..Da videme kako go Odbelezuvaat Praznikot..

P.s.Ke idis i ti??
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:47
СУРА 75
“ЕЛ-КИЈАМЕ” (“Крајот на светот”)
Мекка – 40 ајети

Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосен!

1.     Се колнам во Денот кога Крајот на светот ќе настапи
     2.     и се колнам во душата која себеси се кори.
     3.     Зар човекот мисли дека коските негови нема да ги собереме?
     4.     Напротив, Ние можеме да ги создадеме( јагодиците, јаготките) на прстите негови повторно.
     5.     Но, човекот сака додека е жив да греши
     6.     па прашува: „Кога ќе биде Крајот на светот?“
     7.     Кога погледот од страв ќе се укочи(вкочани)
     8.     и Месечината ќе се помрачи
     9.     и Сонцето и Месечината ќе се смотаат, па сјај ќе изгубат -
     10.     тој ден човекот ќе викне: „Каде да се бега?“
     11.     Никаде! Засолниште нема.
     12.     Тој ден е враќањето кај Господарот,
     13.     тој ден човекот за она што го подготвил и за она што го пропуштил ќе биде известен,
     14.     самиот човек против себе ќе сведочи,
     15.     залудно ќе му биде тоа што оправданијата свои ќе ги изнесува.
     16.     Не изговарај го к*р’анот со јазикот свој за што побргу да го запомниш,
     17.     Ние сме должни да го собереме за ти да го читаш.
     18.     А кога го читаме, ти следи го читањето негово,
     19.     а потоа, Ние сме должни да го објасниме.
     20.     Навистина! Вие овој минлив свет го сакате,
     21.     а за оној другиот не се грижите(грижа немате).
     22.     Тој Ден некои лица блескави ќе бидат,
     23.     во Господарот свој ќе гледаат.
     24.     Тој ден некои лица смркнати ќе бидат,
     25.     ќе знаат дека ќе ги снајде голема несреќа!
     26.     Внимавај, кога душата ќе дојде до клучната коска
     27.     и ќе се викне: „Има ли (лечник)?“
     28.     и тој ќе се увери дека тоа е часот на разделба
     29.     и нога со во нога ќе се завие,
     30.     тој ден кај Господарот свој приведен ќе биде:
     31.     „ Не веруваше и не клањаше(молитва не обавуваше),
     32.     туку порекнуваше и грбот го вртеше,
     33.     а потоа кај своите вообразено) заминуваше.“
     34.     Тешко тебе! Тешко тебе!
     35.     И уште еднаш: „Тешко тебе! Тешко тебе!
     36.     Зар човекот мисли дека сам на себе препуштен ќе биде, дека нема да одговара?
     37.     Зарем не беше капка семе која се убаци(вметнува),
     38.     потоа грутка) кому Тој тогаш размер му одреди и складен лик му направи,
     39.     и од него тогаш два вида, маж и жена, создаде,
     40.     и зар Тој не е кадар мртвите да ги оживее?

Изменето од Aisha - 26.Април.2008 во 17:48
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:48
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Aj jas prv ke pocnam!!

Omeer izvestigo na Efendija,deka denes doagat bratot Sakhih Bukhari od Germanija!!

I kazimu deka mu ideme na Gosti so bratot,a utre InsAllah i vo Sv,Jovan Bigorski ke pojdeme..Da videme kako go Odbelezuvaat Praznikot..

P.s.Ke idis i ti??

Нормално брате,па белким ќе добиеме и јагнешко,за јајца муабет не праиме ,се знае.Ќе има наткршување.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:50
Ај вие само муабетете си.....
Јас имам закана за бан од дома.........
Одам нешто да работам.
Селам алејкум
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:51
Alejkum Sellam!!
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 17:54
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

СУРА 75
“ЕЛ-КИЈАМЕ” (“Крајот на светот”)
Мекка – 40 ајети

Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосен!

1.     Се колнам во Денот кога Крајот на светот ќе настапи
     2.     и се колнам во душата која себеси се кори.
     4.     Напротив, Ние можеме да ги создадеме( јагодиците, јаготките) на прстите негови повторно.
     5.     Но, човекот сака додека е жив да греши
     6.     па прашува: „Кога ќе биде Крајот на светот?“
     7.     Кога погледот од страв ќе се укочи(вкочани)
     8.     и Месечината ќе се помрачи
     9.     и Сонцето и Месечината ќе се смотаат, па сјај ќе изгубат -
     10.     тој ден човекот ќе викне: „Каде да се бега?“
     11.     Никаде! Засолниште нема.
     12.     Тој ден е враќањето кај Господарот,
     13.     тој ден човекот за она што го подготвил и за она што го пропуштил ќе биде известен,
     14.     самиот човек против себе ќе сведочи,
     15.     залудно ќе му биде тоа што оправданијата свои ќе ги изнесува.
     16.     Не изговарај го к*р’анот со јазикот свој за што побргу да го запомниш,
     17.     Ние сме должни да го собереме за ти да го читаш.
     18.     А кога го читаме, ти следи го читањето негово,
     19.     а потоа, Ние сме должни да го објасниме.
     20.     Навистина! Вие овој минлив свет го сакате,
     21.     а за оној другиот не се грижите(грижа немате).
     22.     Тој Ден некои лица блескави ќе бидат,
     23.     во Господарот свој ќе гледаат.
     24.     Тој ден некои лица смркнати ќе бидат,
     25.     ќе знаат дека ќе ги снајде голема несреќа!
     26.     Внимавај, кога душата ќе дојде до клучната коска
     27.     и ќе се викне: „Има ли (лечник)?“
     28.     и тој ќе се увери дека тоа е часот на разделба
     29.     и нога со во нога ќе се завие,
     30.     тој ден кај Господарот свој приведен ќе биде:
     31.     „ Не веруваше и не клањаше(молитва не обавуваше),
     32.     туку порекнуваше и грбот го вртеше,
     33.     а потоа кај своите вообразено) заминуваше.“
     34.     Тешко тебе! Тешко тебе!
     35.     И уште еднаш: „Тешко тебе! Тешко тебе!
     36.     Зар човекот мисли дека сам на себе препуштен ќе биде, дека нема да одговара?
     37.     Зарем не беше капка семе која се убаци(вметнува),
     38.     потоа грутка) кому Тој тогаш размер му одреди и складен лик му направи,
     39.     и од него тогаш два вида, маж и жена, создаде,
     40.     и зар Тој не е кадар мртвите да ги оживее?

Еден мушрик (не се сеќавам точно на името),му го препречил патот на Мухаммед а.с.,држејќи во рацете една стара,гнила коска,ја сронил пред Аллаховиуот пејгамбер а.с. ја фрлил и му рекол:"Мухаммеде,кој ќе ги проживее коските по смртта?!"-па Аллах џ.ш. ги објавил овие два ајети,како одговор на овој мушрик-идолопоклонец.

Инаку на оние кои се љубители на науката им обрнувам внимание на 4 ајет од оваа сура,каде се зборува за јагодиците или папиларите.Нека видат што вели науката за папиларите кај луѓето,и нека видат како тоа к*р,анот пред 14 века го кажал,па нека се запрашаат чив говор е тој?

П.С. сега се сетив тоа бил идолопоклонецот Умејје ибн Халеф

Изменето од Omer El Faruk - 26.Април.2008 во 17:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 18:01
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ај вие само муабетете си.....
Јас имам закана за бан од дома.........
Одам нешто да работам.
Селам алејкум

Алејкумус-селам,Ве Рахметуллахи Ве Берекатуху
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 21:00
Marija,
i jas mislam deka vi falat prasanja pa se zapinate za veke postavenite i veke odgovorenite.
Kolku sto me sluzi memorijata (a me sluzi) i na ova prasanje i na ovoj aet dadovme odgovor.
Ako nebese zadovolna drugo e.

Zidarski veli deka samo onaka si go citirala aetot bez da prasas,no nema oko koe ne gleda koja e celta na postiranjeto na toj aet.
Odi vo temata "omilen stih od mojata sveta kniga" ili kako veke bese,ke vidis na pocetokot moi stihovi od biblijata "Miralem1" so istata tvoja cel i jas gi napisav tie,no neise....

Edna rabota treba da ja znaes.
Ona sto Bile Bozjite pratenici,ne e sekoj i sekoj nemoze da bide. Nemoj,za tvoe dobro,da gledas na niv (za nekoi raboti) i primer da zemas od toa.

Vo Aetot koj go spomna,jasno pisuva deka se odnesuva na Muhammed a.s i deka istoto e zabraneto za drugite vernici.
Ako na Isa a.s mu bese zabraneto da ima zena,neznaci deka bil.... i deka i nie ne treba da se zenime !

Ke ti napisam edna poucna slucka,na Bosanski e a posle i kratok komentar,koj veke go napisav ednas na istiov ovoj forum.

Bio jedan bakal(trgovac namirnicama) i imao je lijepog zelenog papagaja.Papagaj je imao lijep glas i lijepo je govorio.
Čuvao je dućan,a ujedno privlačio i nasmijavao mušteriju svojim glasom i govorom.Lijepo je pjevao kao papagaj a lijepo je i govorio ljudskim govorom.
Jednog dana bakal je otišao kući,a papagaja ostavio da mu čuva dućan.Izenada,mačka je skočila u dućanu za mišem,a papagaju je od straha stala duša.Letao je po dućanu tamo-ovamo,s jedne strane na drugu.Izvrnuo je posudu u kojoj je bio đul-jag(ružin parfem) i tako se prolio parfem.
Bakal se vratio od kuće i zadovoljan sjeo u svome dućanu.Kada je opazio da je đul-jag proliven,naljutio se žestoko.Zgrabio je papagaja i zgulio mu perje s glave.Od ovog udarca papagaju se oduzeo glas pa je prestao govoriti.Bakal je počeo žaliti šta je uradio.Od žalosti je počeo čupati sebi bradu i vikati:žalosti,teška žalosti,što sunce moga dobra prekri oblak.
Da mi se bogdo ruka slomila,kad sam udario onoga što lijepo govori.
Davao je sirotinji milostinju,priželjkujući da se papagaju povrati glas i govor.Tri dana i tri noći je bio vrlo neraspoložen i gotovo je bio izgubio nadu.
Pritiskivalo ga je stotinu briga,očekujući da papagaj opet progovori.
U to,prođe ispred dućana siromašak obučen u vreću i obrijane glave kao tas.
Najednom,papagaju se povrati glas,pa progovori i poviče siromahu:
O ćelo,o ćelo,zar si i ti prolio đul-jag i umiješao se u ćelavce!?
Svi prolaznici su se od srca nasmijali na ove papagajeve riječi i poređenje.

*Postupak čistih ljudi nemoj mjeriti prema sebi.Zbog pogrešnog poređenja mnogi ljudi su širom svijeta skrenuli s pravog puta. "Dzelaludin Rumi (Mevlana)"

Ima malku Allahovi robovi koi toa go svatile.
Ona sto pogresno zaklucuvaat,mislat deka evliite se isti kako i tie a Allahovite pratenici slicni na niv.
I pratenicite Bozji se luge,jadat i pijat kako nas (k*r'an)
Zaradi vakvi zaslepenosti tie i ne gi prepoznavaat. A razlikata megju niv e golema,beskrajna.

Pcelata i osata,se hranat od isti cvet,no pcelata dava med (lek) a osata dava otrov.

Site srni pasat ista treva,od taa hrana ednite davaat misk (mosus) a drugite samo nedzaset (izmet).

Dve vrsti ima na trstki,ednite se prazni a od drugite se dobiva seker.

Vakvi slicnosti ima mnogu a razlikata megju niv e i po sedumdeset godini (golema).

Nekoj jade i dava svetlo od sebe,a nekoj isto taka jade a od nego izleguva necistotija.

Dozvoleno e da dve sliki bidat isti. I slatkata i solenata voda se bistri.

Koj moze da znae sto e uzitak osven onoj koj e poznavatel na uzivanjeto. NAJDI GO NEGO !

Toj ja poznava razlikata pomegju Slatkata i Gorclivata voda.
Koj nemoze da ja najde razlikata pravi sporedba so Sihr i Mudziza. Misli deka na dvata slucai podloga i e Laga.
Magionicarite,koi se natprevaruvale so Musa a.s (Mojsie) od inat prema nego,zele vo race po eden stap,zatoa sto Musa a.s imal.

No,pomgeju nivnite stapovi i stapot na Musa a.s golema e razlikata.Megju nivnite raboti i Musaovite a.s ima golema razlika.
Allahovo prokletstvo go sledi Magionicarstvoto (sihirbazlukot) a Allahova milost ja sledi Mudzizata (Allahovo cudo).

Bezvernicite vo svoite naravi primaat majmunska narav (ne go imam za navreda).
Prirodata na takov narav e losa,vnatre,vo srceto.

Sto god da pravi covekot,saka i majmunot da pravi. Majmunot sekogas saka da go oponasa covekot.
Jas pravam ona sto pravi covekot,taka misli majmunot. Notorni raspravuvac,kako moze da ja znae razlikata ?

Covekot na prav pat sto pravi,toa e po Allahovo upatstvo.A onoj drug za inat.

Iskrenite i licemernite zaednicki klanjaat. No,ovoj drugiot,toa samo go oponasa (majmunstuva) a ne klanja skromno i iskreno i ponizno.

Vo Namaz,post,Hadzdz i zekat vernicite i licemernite se kako na sahovska tabela.
Vernicite na kraj ke ja dobijat igrata,licemernite ke izgubat,doziveat mat.

Iako dvete igraat na edna sahovska tabela,megjuniv e golema oddalecenost. Eden e od Merva drugi od Reja.
Sekoj odi vo svoeto mesto.Brza onamu,kako mu glasi imeto koe go nosi.

Koga vernikot ke se narece so imeto Mumin (Vernik) ubavo mu e na dusata; a koga ke se narece munafik (licemer) kako da si go ispekol vo ogan.

Imeto "Mumin" ubavo e samo po sebe i ubavo e po postapkite koi gi bara da se rabotaat.
Goleminata ne se dobiva vo soglaskite na toa ime m.n.m,n,,,goleminata e vo znacenjeto na zborot-Mumin.
Koga Mumin bi narekle munafik,toa mu e,kako skorpija za srce da go griznala.
Koga imeto "munafik"ne bi imalo vrska so pekolot,zosto togas covek da ja oseti vo nego pekolnata zega ?
Grdotijata ne e zaradi zborovite. Moreto ne e gorclivo zaradi negovoto korito.

Bukvite se korito a znacenjeto e voda vo koritoto. More od znacenje e kaj Allah,vo Majkata na Knigite (Ummul-Kirab). XIII:
Na ovoj svet ima slatko i gorko more.Pomegju niv postoi brana,koja nemoze da se probije,bariera (berzah). LV:19 (k*r'an).
"ZNAJ DA OBA MORA POTICU IZ JEDNOG VRELA PREDJI IH OBA DVA I IDI NAPRJED PREMA VRELU"

Vistinskoto zlato i imitacija na zlato se raspoznavaat so pretapanje. Dodeka ne i stavis na tava za ispituvanje (mizan) nemozes da gi prepoznavas.

Na kogo Allah mu dal mok vo srceto da prepoznava,toj moze tocno da ja odeli vistinata od lagata/sumnjata.

Ako vo usta na ziv covek padne parce staklo,odma go osetuva i go pluka.Toa mu pricinuva zadovolstvo.
Vo stotici zalaci,ziv covek,ja osekja edna mala sitna slamka i prepoznava deka toa ne e hrana.

Ovosvetskite oseti se basamaci na ovoj zemski svemir,a verskite oseti se nebeski basamaci.

Za zdravje na telesni oseti se bara lekar a zdravje na verski oseti se bara kaj (Habib) Allahov ugodnik.
Zdravjeto na nadvoresnite setila e zavisno od zdravjeto na teloto a vnatresnite od narusuvanje na teloto.

Patot na dusata,opcenito,go narusuva teloto,no pokasno go pravi trajno.

Da go najdeme zakopanoto bogatstvo,da ja turime starata kukja,no koga ke go izvadime,da napravime NOVA.
Srekna i Blazena dusa e ona koja za ljubov ja rusi kukjata i imanjeto go deli.

Prvo ja crpime vodata od bunarot,potoa bunarot treba da go ocistime... posle toa ke se pojavi pitka voda.

Koj moze da ja svati Allahovata mudrost,za koja nemozeme da go prasame.Koj ja dostignal bitnosta na toa deluvanje ?

Ne treba da bideme taka zaneseni grbot da ni bide zavrten prema Gospodarot,tuku da bideme opieni od Gospodarot i kon Nego zavrteni.
Kaj edni liceto e zavrteno kon dragata i sakanata a kaj drugi izvrteno kon samite nas sebesi.
Gledaj vo liceto na dvajcata. Dvete lica drzi gi na pamet. Preku sluzenjeto mozno e da se postigne raspoznavanje po liceto.
Ima mnogu delovi vo covekovoto lice,so covecko lice.
Prema toa ne e dostojna sekoja raka da mu se predade na rakata.

Lovec na ptici,da ulovi ptica,se sluzi so mamka,oponasa cvrcenje na ptica. Druga ptica slusa glas na ptica od svoja vrsta,sletuva od letot i naogja zrno vo metata.
Taka vernici oponasaat vernici pa se za steta.

Prirodno e kaj velikanite da se otvoreni i topli. Rabota na niskite e prevaruvanje i bezstramnost.
Da poveke ne prosat,prosacite na sebe stavaat lavovska ruvo. Tatko na lazlivite go narekle pod ime Ahmed.
Tatko na lazgovcite e Musejlimetul-Kazzab i ostana pod imeto LAZGO,a Muhammed e narecen pod ime UMNIK (genij).Ulul-Elbab.
Na poklopecot na "Allahoviot pijalok" ima etiketa - CIST MIRIS,a na alkoholnite pijaloci grd miris i neprijaten vkus se nivnite znakovi i etiketi.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 21:07
Свемирски,брате,махер си.-Аллах да те награди Иншаллах со Џеннетул-Фирдеус.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 21:27
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Свемирски,брате,махер си.-Аллах да те награди Иншаллах со Џеннетул-Фирдеус.

I Tebe,insAllah i na site nas.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 22:33
Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Знам понекој хадис, како на пример овој

“Псовати муслимана је грех, а убити га -куфр“. Хадис 904

И секојпат се прашувам, зошто...По ова испаѓа дека пцуењето немуслиман не е грев а убиството на немуслиман не е куфр....така?лутина
Така вели Хадисот, а штом вели така-така ќе да е.
Интересно....Или пак некој можеби мисли спротивно?голема%20насмевка

Ти изгледа од големата омраза кон Исламот почна да не ги гледаш и насловите на темите, па пишуваш што да е каде да е!
ne e ok da im se vleguva na drugite vo nijet, iako navistina odnadvor izgleda taka.
Види погледи прво темата, не станува збор за Хадиси, станува збор за к*ранот. ОК?
ako de, prasalo devojceto....
 И, кога се пишува Хадис, се кажува од која збирка на Хадиси е, и некои други детали за Хадисот, а не вака како тебе . . . Хадис 904! Каде тоа хадис 904? Во некоја твоја колекција на хадиси?!!
koga nekoj nesto ne znae, treba ubavo da mu se objasni....
Тоа што кажува хадисот ти си најмалку доследна да кажеш, и уште помалку тоа што испаѓало од хадисот.
i da saka da kaze, poradi toa sto ne e kompetentna nikoj nema da i go ceni mislenjeto. No od druga strana sekoj kje kaze, vidi kolku se trudi da bara, pa sto ne ni e jasno da i objasnime....
Те молам, ништо не правиш со ова, џабе сакаш да испровоцираш или кажеш нешто лошо, не баре ја откри Америка што се вика.
sekako, sekogas vo se ima megju redovi, osven vo hadisite i ajetite, taka sto, ponekogas treba da se pravime deka ne sme procitale nesto, so cel smiruvanje na nekoi raboti.....
 Ај смири се малку, покажи култура и почит. Вака срамота кој те чита!
mnogu dobar sovet si dal na samiot sebe si, se nadevam kje si go ispocituvas. 
inaku, koga Muhammed, neka e Bozjiot mir nad nego, im se obrakjal na muslimanite, gi sovetuval i sl. togas go spomnuval zborot muslimani.

ne treba da se sfati deka sakal nesto da kaze za nemuslimanite ili kako sto nekoj saka da si zamisli.

zatoa, koga vo idnina kje sakate da tolkuvate nesto od islamot, hadis ili ajet, nemojte sami, kje se zeznete. Prasajte gi onie sto znaat, kako vo slucajot so nasata prijatelka Marija!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 22:37
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Aj jas prv ke pocnam!!

P.s.Ke idis i ti??
Nemoj da ides u manastir, kje im go rasipes prosekot...среќа
plus utre e den na jajca krsenje.....тага

Zatoa ostaj gi raat da si praznuvaatнамигнување
nego, jas ne procitav kolku ti znaes na pamet od Ku ranot!?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.