IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 242>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:25
Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

"The mind of man cannot fully understand the mystery of the Trinity. He who has tried to understand the mystery fully will lose his mind; but he who would deny the Trinity will lose his soul."
(From A Handbook of Christian Truth by Harold Lindsell and Charles Woodbridge, pp. 51-52)

Ех ова го барав и го најдов! Значи вика, мозокот на човекот неможе комплетно да ја разбере мистеријата на Тројството. Тој кој ќе се обиде да ја разбере комплетно мистеријата за Тројството ќе го изгупи паметот, но оној кој ќе го одрече Тројството ќе ја изгуби душата.
Е сега според ова zidarski, дали си при свест и здрав памет кога викаш дека го разбираш Тројството?

Алмахди - последно кога проверив, Харолд Линдсел и Чарлс Вудбриџ не ми беа некој личен критериум за вера, така што не знам зошто би се однесувала нивната реплика на мене или на било кој друг, освен на нив двајцата... Ако тие не го разбираат, живи и здрави да се... јас, Фала Му на Бога, добро знам што разбирам, а што не.

Омер - сега ќе ти одговорам само кратко, ќе ти пишам подолг одговор наскоро. Не се знае точно каде е ковчегот, и што точно се случува со него по рушењето на Храмот. Ќе ти пишам подолг одговор со некои теории и верзии за тоа...
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:27
Во ред,кога ќе можеш,имаме време.
Кон врв
Almahdi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:28
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Алмахди - последно кога проверив, Харолд Линдсел и Чарлс Вудбриџ не ми беа некој личен критериум за вера, така што не знам зошто би се однесувала нивната реплика на мене или на било кој друг, освен на нив двајцата... Ако тие не го разбираат, живи и здрави да се... јас, Фала Му на Бога, добро знам што разбирам, а што не.

Ова се цитира од оние на кои сите обиди да го објаснат Тројството им паѓаат во вода. Ова не го најдов јас, ова беше кажано од Протестант, од аџија.
Никако да објасниш што разбираш и како разбираш, хм, да не на крај и ти ги цитираш Харолд Линдсел и Чарлс Вудбриџ?

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:33
Алмахди, едно барем 30-тина пати сум дал детално објаснување за Троиството и за начинот на кој го разбирам. Никогаш не вродило со плод, затоа што ако муслиман го разбере, тоа ќе значи дека се откажува од сопствената вера. Затоа - мене мојата, тебе твојата вера...
А колку до овие двајцава - секој си има право на свое мислење, а јас имам право да не се согласувам со нивното.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:34
almhadi dali mozes da mi objasnis kako tvojot mozok funkcionira, ete v glaa  ti e...mozes?

a sakate da ja razberete Bozestvenata priroda ve molam, toa e prviot grev so koj Adam i Eva padnaa gordosta...
vaka sega i nie sakajki da gi razbereme site tajni pagjame...

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:38
Ковчегот на заветот не знае никој каде е. Тоа е најголемата светска реликвија. сигурно постои некаде затоа што исполнета со Духот Божји и не може да биде уништена. има мислење дека е во Етиопија -тамошната Црква е многу стара.еден истражувач наиде на еден манастир каде мислеше дека ковчегот е внатре, но не му дозволија да влезе. Монахот кој никогаш не излегува од таму со зборовите кои ги кажа како да потврди дека има такво нешто таму.Господ благоволил да ги прикрие тие предмети кои биле допрено до Него и не се знае каде се.

Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:38
Originally posted by belichka belichka напиша:

almhadi dali mozes da mi objasnis kako tvojot mozok funkcionira, ete v glaa  ti e...mozes?

a sakate da ja razberete Bozestvenata priroda ve molam, toa e prviot grev so koj Adam i Eva padnaa gordosta...

И како и претходно,повторно граматичка грешка.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:40
Originally posted by belichka belichka напиша:

Prasanjeto ti ima pogresna izlezna tocka. Nie ne mozeme da go razbereme Bozjoto Bitie, i nitu se napregnuvame i pomisluvame toa da go napravime,, prosto zatoa sto sme stvorenie, ograniceni pred se so nasiot razum. No sekako mozeme da go razberime Bog kako Edinstven Stvoritel i Sozdatel, na koj mu nema ramen, i koj e daleku od toa kako covek moze da go prestavi ili zamisli!  

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:40
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Ковчегот на заветот не знае никој каде е. Тоа е најголемата светска реликвија. сигурно постои некаде затоа што исполнета со Духот Божји и не може да биде уништена. има мислење дека е во Етиопија -тамошната Црква е многу стара.еден истражувач наиде на еден манастир каде мислеше дека ковчегот е внатре, но не му дозволија да влезе. Монахот кој никогаш не излегува од таму со зборовите кои ги кажа како да потврди дека има такво нешто таму.Господ благоволил да ги прикрие тие предмети кои биле допрено до Него и не се знае каде се.

Да се надеваме дека што поскоро ќе биде пронајден.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:47
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Да се надеваме дека што поскоро ќе биде пронајден.

insAllah bratнамигнување
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:50
Се верува дека тоа нема да се случи (пронаоѓањето).ковчегот е носител на неверојатна сила, носи благодет но и страшна опасност.уште во текот на Израелската историја кога Израелците силно му грешеле на Бога. нивните непријатели го земале го освојувале,тоа било Божја казна, ама им се случувале премногу несреќи и го враќале назад.при преносот од едно на друго место еден од давидовите војници сакал да го придржи ковчегот војникот Оз и веднаш починал. Давид се преплашил и наместо да го однеси во својот дом го однел кај друг човек и преплашен се затворил во својот дом. Давид бил цар, се исплашил од Бога. но потоа почнале да му кажуваат дека домот каде што е ковчегот добива многу благодат дека се добро им се случува,тоа го смирило и повторно го пренел во својот дом,тука има прикриена поука,  војникот сакал да придржи да не падне ковчегот, тој бил од оние луѓе кои неповикани сакаат да се покажат. ковчегот и наопаку да застанел немало да падне, бидејќи во него била Божјата сила, и тој без страв се истакнува тука да оди да го придржува ковчегот. Давид тоа го сфатил и разбрал дека ковчегот е страшен но и благодатен, зависно од односот на луѓето кон него. откако бил сместен во оној дел што денес е олтар, во светињата на светиите, само еднаш годишно првосвештеникот влегувал во тој дел, и ако бил недостоен му се случувало несреќа или обратно.

Изменето од blueprayer - 24.Април.2008 во 23:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:52
Гледам дека доста работи познаваш.Ти благодарам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 23:53
среќа И јас учам.
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Април.2008 во 00:55
za so se zbori tuka kakov kovceg....
me mrzi da citam se...
moze nekoja poskratena verzija...
kolku da se vklopam vo muabetot....

ako moze de...
:))
end off days 15...14...13....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.