IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Колку поглавја од к*ранот знаете на памет
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку поглавја од к*ранот знаете на памет

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
Автор
Порака
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:23

Изменето од Omer El Faruk - 24.Април.2008 во 01:24
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:23
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Како што приличи на еден верник...

ispravka  Muslinanski vernik

Така ќе да е.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:25
СУРА 36
ЈА-СИН (“Јасин”)
Мека - 83 ајети

Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен!

1.     Ја, син!
     2.     Се колнам во к*р’анот мудар,
     3.     ти си, навистина, Пратеник,
     4.     на Вистинскиот пат,
     5.     по Објава на Силниот и Сомилосен,
     6.     да опоменуваш народ чии предци не биле опоменувани, па е рамнодушен!
     7.     За поголем дел од нив се овистини Зборот – затоа тие не сакаат да веруваат.
     8.     Ние сторивме да бидат како оние за чии вратови синџири ставивме се до подбрадокот – затоа се тие со глави подигнати,
     9.     и како оние пред кои и зад кои преграда вметнавме и на очите (превез,)прекривка им ставивме – па тие не гледаат,
     10.     и ним им е сеедно опоменувал ги ти или не, тие нема да веруваат.
     11.     Твојата опомена ќе му користи само на оној кој к*р’анот го следи и од Милостивиот се плаши, иако не го гледа; него израдувај го со прошка и награда голема!
     12.     Ние, навистина, мртвите ќе ги оживееме и Ние го запишавме она што го сторија и делата кои зад себе ги оставија; сето тоа Ние во Книгата јасно го набројавме.
     13.     Наведете им ги како поука жителите на еден град кога им дојдоа пратениците;
     14.     кога Ние им пративме двајца, но тие не им поверуваа, и ги засиливме со трет, па рекоа: „Ние сме ви вам пратени!“ -
     15.     „Вие сте луѓе како и ние“ – одговорија тие – „Милостивиот не објави ништо, вие невистина говорите!“
     16.     „Господарот наш знае дека, навистина, сме ви вам пратени“ – рекоа тие -
     17.     „и должни сме само јасно да обзнаниме.“
     18.     Тие рекоа: „Ние насетуваме дека несреќа ни носите; ако не се тргнете настрана), ќе ве каменуваме и навистина ќе ве стигне болно страдање околу нас.“
     19.     „Причината за вашата несреќа е со вас!“ – рекоа тие. „ Зар затоа што сте опоменати? Та вие сте народ кој секоја граница на злото ја преминува.“
     20.     И од крајот на градот, брзајќи дојде еден човек и рече: „О народе мој, следи ги оние кои се пратени,
     21.     следете ги оние кои од вас не бараат никаква награда, а на вистинскиот пат се!
     22.     Зошто да не се клањам на Оној кој ме создал, а Нему ќе му се вратите?
     23.     Зошто да прифтам други богови освен Него? Ако Милостивиот сака да ме снајде некое зло, нивното посредување нема да ми биде од никаква корист и тие нема да можат да ме спасат,
     24.     а јас тогаш би бил во вистинска заблуда;
     25.     јас верувам во Господарот ваш, слушнете ме!“
     26.     И ќе се рече: „Влезете во џеннет!“ – а тие ќе речат: „ Камо среќа мојот народ да знае
     27.     зошто Господарот мој ми прости и убав прием ми приреди!“
Џуз 23
     28.     И против народот негов, после него, Ние војска од небо не испративме, ниту некогаш сме го сториле тоа,
     29.     само би се слушнал еден ужасен крик, и тие сите одеднаш би изумреле.
     30.     О колку се кутри луѓето! Не им дојде пратеник, а да не му се исмејуваааT
     31.     како тие не знаат колку пред нив народи уништивме од кои никој не им се врати,
     32.     а сите тие ќе бидат пред Нас доведени.
     33.     Доказ им е мртвата земја: Ние живот и даваме и од неа никнува жито кое тие го јадат;
     34.     Ние на неа создаваме градини, палмике(палмици) и лозја, и правиме од неа извори да извираат -
     35.     за да тие ги јадат плодовите нивни и од она што рацете нивни ќе го обработат, па зошто не сакаат да бидат благодарни?
     36.     Нека е Славен и Возвишен Оној Кој во се создава пол: во она што од земјата никнува, во нив самите, и во она што тие не го знаат!
     37.     И ноќта им е доказ: Ние ја уклањамо(тргаме) дневната светлина и тие остануваат во мрак.
     38.     И Сонцето се движи до својата одредена граница, тоа е одредба на Силниот и Сезнаен.
     39.     И на Месечината и одредивме положби, и таа секогаш повторно се враќа како старо свиткано палмино стебло (прут).
     40.     Ниту Сонцето може Месечината да стигне ниту ноќта денот да го престигне, сите тие во вселената пловат.
     41.     Доказ им е и тоа што потомците нивни во преполни бродови ги превезуваме
     42.     и што за нив, и слични на нив, го создаваме она на кои се возат.
     43.     И ако сакаме, Ние ќе ги потопиме, и спас нема да им има, нема да се извлечат,
     44.     освен ако не им се смилуваме, за да би до рокот одреден уживале.
     45.     А кога ќе им се каже: „Плашете се од она што се случило пред вас и од она што ве чека за да би биле помилувани...“
     46.     И не им дојде ниту еден доказ од Господарот нивен на кој тие грб не му свртија.
     47.     А кога ќе им се каже: „Делете од она што ви го дава Аллах“, - тогаш неверниците им говорат на верниците: „Зар да го храниме оној, кого, да би сакал Аллах може да го нахрани? Вие, навистина, сте во вистинска заблуда!“
     48.     И велат: „Кога веќе ќе дојде таа закана, ако вистината ја говорите?“
     49.     А не чекаат ништо друго туку страшен глас кој ќе ги обземе додека се препираат едни со други,
     50.     па нема да можат ништо да порачаат, ниту на децата своја да се вратат
     51.     И ќе се дувне во рогот, па тие од гробовите кон Господарот свој ќе поитаат,
     52.     зборувајќи: „Тешко нам! Кој не оживеа од нашите гробови?“ – „Ете се остварува заканата на Милостивиот, пратениците вистината ја зборуваа!“
     53.     Ќе биде тоа само еден глас и тие сите пред Нас ќе се (соберат,најдат).
     54.     Денес нема никому неправда да му се стори и вие, според она што го правевте, наградени ќе бидете.
     55.     Жителите на џеннетот ќе уживаат тој ден во благодатите, весели и радосни
     56.     тие и жените нивни ќе бидат во ладовина на украсени дивани наслонети,
     57.     во него ќе имаат овошје, и она што ќе го посакаат.
     58.     „Селам на вас“ – ќе бидат зборовите на Господарот Милостив -
     59.     „а вие, о грешници, денес одвојте се!“
     60.     О синови Адемови, зарем не ви наредив: „Не клањајте му се на шејтанот тој ви е отворен непријател,
     61.     туку клањајте Ми се Мене; тоа е патот вистински
     62.     Тој многумина од вас во заблуда ги однесе, како немавте разум?!
     63.     Ова е џехеннемот со кој ви се заканувавме,
     64.     пржете се сега во него затоа што не верувавте!“
     65.     Денес устите ќе им ги запечатиме, нивните раце ќе Ни говорат, а нозете нивни, за она што го правеа, ќе сведочат.
     66.     Да сакавме, можевме од видот нивен да ги лишиме, па кога на пат би тргнале, како би гледале?
     67.     А да сакавме, можевме на местото на кое згрешија во нешто да ги претвориме, па не би можеле никаде да отидат ниту да се вратат.
     68.     На оној на кој долг живот ќе му дадеме, Ние изгледот нагоре му го менуваме. Зар тие не разбираат?
     69.     Ние Пратеникот не го учевме поезија, тоа не му прилега. Ова е само поука – к*р’ан јасен,
     70.     да го опоменува оној кој има ум, и да ја заслужат казната неверниците.
     71.     Како тие не гледаат дека Ние само заради нив стоката ја создаваме за да тие со неа како сопственици располагаат!
     72.     и дека им дадовме со неа да се служат – на некоја јаваат а со некоја се хранат,
     73.     и друга корист од неа имаат, и млеко, па зошто не се благодарни,
     74.     туку, покрај Аллах, други богови прифаќаат со надеж дека тие на помош ќе им бидат;
     75.     меѓутоа тие, нема да може да им помогнат, а тие ним им се послушна војска.
     76.     И нека не те жалостат зборовите нивни; Ние, навистина, го знаеме и она што го кријат и она што го покажуваат.
     77.     Како човекот не гледа дека Ние од капка семе го создаваме, и пак е отворен противник,
     78.     и Нам Ни наведува пример а заборава како е создаден, и говори: „Кој ќе ги оживее коските кога ќе бидат трули?“
     79.     Кажи: „Ќе ги оживее Оној Кој првиот пат ги создал; Тој добро знае се што создал,
     80.     Оној Кој од зелено дрво оган создава и вие со неа потпалувате.“
     81.     Зар Оној Кој ги создаде небесата и Земјата не е способен да создаде на нив слични? Да, кадарен е(способен), Тој создава се и Тој е Сезнаен;
     82.     и навистина Тој може, кога нешто сака, само за тоа да рече: „Биди“ – и тоа бива.
     83.     Па нека е славен Оној во Чија рака е власта над сите, Нему ќе му се вратите!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:26
~,,~E din~,,~
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:27
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

~,,~Vprochem znam i shto e kadish,shto e tevzir i ushte nekoi raboti shto me interesiraat~imashe edna tema vo koja efendija gi objasni terminite ~,,~

Hadis,Tefsir

Ko nekoe detence si,koga pocnuva da zbori
~,,~Hadisi se mitovi za muhamed od koi nekoi koi odgovaraat se prifacaat kako jaki(tochni)~dodeka koi ne odat vo prilog ne se prifacaat ili se istrazhuvaat ushte i tie se slabi zavisi koj gi prenesuva poveceto se netochni ~,,~

ajde ziv ti se od kade na tebe toj zaklucok
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:28

Така ќе да е.

Зошто ги генерализите луѓето?
Многу ниско од ваша страна!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:30
a vie razbirate so saka ova da kazit????????
ako da
pojasni pls so covekcki zborovi - mozit i jas kje sfatam

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:30
~,,~Gelentano postavi go prashanjeto bez da kolnesh pa ce te udostojam so obrazlozhenie ~ Ps.verata ne mi dozvoluva da odgovoram na prashanje pod kletva ~,,~ za Bacios

Изменето од Vlad Tepesh - 24.Април.2008 во 01:31
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:31
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Така ќе да е.

nie za razlika od vaz gi razdvoivme
muslimanski vernici od muslimanski nevernici
a vie generalno od site nas makedonci napravivte chorba

ajshi citaj - pred da upotrebis zbor GENERALIZIRANJE
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:34

Така ќе да е.

Ајша, доличен ли беше одговорот што го добив на културно поставеното прашање?
Еднаш реков и незнам зошто прекршив, ама искрено не пишувам веќе на теми отворени од муслимани.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:34
Тоа со чорбата предпоставувам дека е шега.....Но алмахди најдобро да си каже.
Муслимански неверници - не постојат. Или си муслиман и веруваш или си.....неверник. Едноставно правило.
Генерализирање како термин, си е на место...
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:36

~,,~Gelentano postavi go prashanjeto bez da kolnesh pa ce te udostojam so obrazlozhenie ~ Ps.verata ne mi dozvoluva da odgovoram na prashanje pod kletva ~,,~ za Bacios

a mene ne mi dozvoluva nekoj na hadisite da kazuva deka se mitovi- za vlad
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:36

Тоа со чорбата предпоставувам дека е шега.....Но алмахди најдобро да си каже.
Муслимански неверници - не постојат. Или си муслиман и веруваш или си.....неверник. Едноставно правило.
Генерализирање како термин, си е на место...

no toa si vo pravo
nego aj neka bide nevernik od muslimanska familija
milo tesko mozes da me zbunish

a ti nemoj da pretpostavuvas so sakal da kaze
da ne si porte parole negov?

Изменето од anakin - 24.Април.2008 во 01:37

Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 01:36
Еј,алооооооооо,зошто секогаш сакате се да упропастите?-Зошто не се потрудувате да водете нормална дискусија?
Немојте бе луѓе,не ви чини тоа.Јас воопшто незнам што сакате да постигнете со ова?

Ако имате некоја цел,тогаш бујрум,повелете.....јас се повлекувам од дискусија.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,107 секунди.