IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЛУТ НА БОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЛУТ НА БОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ЛУТ НА БОГ
    Испратена: 21.Април.2008 во 19:40
Инспирација за оваа тема ми беа нечии постови од кои забележав доста гнев и лутина насочени кон Бог.

Кога чувството на гнев е притаено и неправилно насочено често доведува со несоодветна горчина и бунт-насочен кон некоја виша сила, во случајов Бог. Особено, тоа се случува кога поради некои за нас неправедни ситуации за кои немаме одговор страдаме физички или душевно.

Но тоа може да се случи секому. Многу Божји следбеници го почувствувале истото.

Тоа им се случило на Јон (Јон 4), па на пророкот Јеремија, кој дури во еден миг го обвинува Бог за лажење!!! (Јеремија 15:18). А што да каже кутриот Јов? Што се не доживеал кутриоттага(скоро дознав дека неговиот гроб се наоѓа во Јемен). Во еден миг на своето страдање тој инсистира Бог да му даде објаснение за неговите маки...

Ви се случило ли вам такво нешто? Да ве обземе болка, малодушност, тага, да се чувствувате обесправени поради нешто, да доживеете загуба...И што мислите,
имаме ли ние право да Му се лутиме на Бог? намигнување
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 19:49
Јас во ниеден случај не сум му се налутила....ниту кога ми земал некој близок, ниту пак кога некогаш ме оставил на цедило...тоа првото го сваќам баш како што велат-еден ден сите одиме таму, а второво-сигурно имал добра причина што ете така ме оставил на цедило...го сакам Бог со сето срце.љубов
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 19:50
“Нека е проклет денот  во кој се родив,
и ноќта во која рекоа“се роди дете“!
Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора
и да не изгрееше над него светлина!...
...О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа!
...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои!
Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивнал
кога сум излегувал од утробата?....
...Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“....

(Од книга Јов3)

Има ли некој што никогаш не се чувствувал вака? А?трепкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 19:52
јас искрено не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 19:53
чекање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 19:58
“Нека е проклет денот  во кој се родив,
и ноќта во која рекоа“се роди дете“!
Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора
и да не изгрееше над него светлина!...
...О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа!
...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои!
Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивнал
кога сум излегувал од утробата?....
...Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“....

(Од книга Јов3)

Или пак вака: Има ли некој што се чувствувал/чувствува вака? Бар некогаш во животот? А?трепкање

Изменето од maria_magdalena - 21.Април.2008 во 19:58
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 20:04
Се разбира... сите сме имале или ќе имаме некој демон што не гони... зарем не...?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 20:09
искрено ви велам...мене не ми се случило..никогаш не сум го обвинила и не сум рекла зашто си ме мајко родила
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 20:18
Затоа реков - сме имале или ЌЕ имаме...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 20:20
мислиш ке имам? ја велам па премногу го сакам Бог за тоа да го речам големо%20гушкањеама и тоа што викаш..утре е нов ден

Изменето од blueprayer - 21.Април.2008 во 20:21
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 20:43
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

“Нека е проклет денот  во кој се родив,и ноќта во која рекоа“се роди дете“!Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора и да не изгрееше над него светлина!......О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа!...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои!Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивналкога сум излегувал од утробата?.......Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“....(Од книга Јов3)Или пак вака: Има ли некој што се чувствувал/чувствува вака? Бар некогаш во животот? А?трепкање

Зависи од профилот на човекот и од јачината на неговата вера.Човек-верник знае дека сите искушениа доаѓаат според Божјата воља и промисла и тој како такви ги дочекува со трпение и помирување дека тие му се од Бога дадени.Имало и ќе има разни трагедии кои го снашле човекот,но,имало и ќе има секогаш и добри верници кои сето тоа ќе го пребродат со трпение и силна вера во Бога.

Во к*р,анот е речено:"Mi cemo vas dovoditi u iskusenje malo sa strahom i gladovanjem,i time sto cete gubiti imanja i zivote,i ljetine.A ti obraduj strpljive(izdrzljive),one koji,kad ih kakva nevolja zadesi,samo kazu:"Mi smo Allahovi i mi se Njemu vracamo!". (Bekara:155-156)

Во овие ајети ти лежи одговорот како јас реагирам кога сум искушуван.

Изменето од Omer El Faruk - 21.Април.2008 во 20:44
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 21:45
Одличен коментар!
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 21:49
Nikogas vo zivotot ne sum imala takov vid na lutina, i koga ne bev svesna za Negovata Velicina, Milsot, VOzvisenost.....pa kako sega koga sum ja pocuvstvuvala.

sekoe iskusenie vo zivotot ne pravi posilni. Ne jakne. Treplivosta e edna od doblestite koja gi krasi hrabrite luge.
Od iskusenijata se drudam da izlezam posilna, i da ja skontam poukata na istite.

Teskotiite koi gi nosi ovoj zivot, ne mu gi pripisuvam na Boga, naprotiv, vo tie momenti baram uteha kaj Nego, samo na Nego mu se obrakam i samo od Nego pomos baram.
No ova cuvstvo go poseduvaat samo onie koi se svesni za Boga, a onie koi ne se......hm...
Pa prekrasno e cuvstvoto koga ste svesni deka sekoe iskuseni e minlivo, deka nie kako luge kako prekrasni sustestva treba da se izdigneme nad minlivite problemi, koi samo ne cinat dodaten stres.....

NASIOT PAT E TRNOVIT ZATOA STO E POSLAN SO RUZI

Изменето од Aisha - 21.Април.2008 во 21:50
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 22:49
Додека уште зборуваше овој, дојде четвртиот и рече: „Твоите синови и ќерки јадеа и пиеја вино во куќата на најстариот брат. И ете, силен ветер се крена од пустината, удри на сите четири агли на куќата, ја урна врз децата, па тие загинаа. Единствено избегав јас да ти јавам.” Тогаш Јов стана, ја расцепи облеката врз себе, ја избричи главата и падна ничкум на земјата, се поклони и рече: „Излегов гол од мајчината утроба, и ќе се вратам гол таму. Господ даде, Господ зеде! Благословено да биде Господовото име!” Покрај сè тоа, Јов не згреши ниту изусти некаква навреда против Бога.
(Јов 1:18-22)

Тогаш неговата жена му рече: „Зар си уште постојан во непорочноста? Проколни Го Бога и умри!”
Јов и одговори: „Брбориш како што брборат безумните жени! Штом примаме добро од Бога, зошто тогаш да не го примиме и злото?” Во сè тоа Јов не згреши со своите усни.
(Јов 2:9-10)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.