|
ЛУТ НА БОГ |
Внеси реплика | страница 123 8> |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 21.Април.2008 во 19:40 |
Инспирација за оваа тема ми беа нечии постови од кои забележав доста гнев и лутина насочени кон Бог.
Кога чувството на гнев е притаено и неправилно насочено често доведува со несоодветна горчина и бунт-насочен кон некоја виша сила, во случајов Бог. Особено, тоа се случува кога поради некои за нас неправедни ситуации за кои немаме одговор страдаме физички или душевно. Но тоа може да се случи секому. Многу Божји следбеници го почувствувале истото. Тоа им се случило на Јон (Јон 4), па на пророкот Јеремија, кој дури во еден миг го обвинува Бог за лажење!!! (Јеремија 15:18). А што да каже кутриот Јов? Што се не доживеал кутриот(скоро дознав дека неговиот гроб се наоѓа во Јемен). Во еден миг на своето страдање тој инсистира Бог да му даде објаснение за неговите маки... Ви се случило ли вам такво нешто? Да ве обземе болка, малодушност, тага, да се чувствувате обесправени поради нешто, да доживеете загуба...И што мислите, имаме ли ние право да Му се лутиме на Бог? |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас во ниеден случај не сум му се налутила....ниту кога ми земал некој близок, ниту пак кога некогаш ме оставил на цедило...тоа првото го сваќам баш како што велат-еден ден сите одиме таму, а второво-сигурно имал добра причина што ете така ме оставил на цедило...го сакам Бог со сето срце.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Нека е проклет денот во кој се родив,
и ноќта во која рекоа“се роди дете“! Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора и да не изгрееше над него светлина!... ...О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа! ...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои! Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивнал кога сум излегувал од утробата?.... ...Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“.... (Од книга Јов3) Има ли некој што никогаш не се чувствувал вака? А? |
|
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас искрено не
|
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Нека е проклет денот во кој се родив,
и ноќта во која рекоа“се роди дете“! Тој ден нека биде темнина, да не Го побараше Бог одозгора и да не изгрееше над него светлина!... ...О таа ноќ! Без луѓе да беше, веселба да не влезеше во неа! ...зашто не ги затвори дверите на мајчината ми утоба и не ја сокрин тагата од очите мои! Зашто не бев умрел кога сум се родил и не бев издивнал кога сум излегувал од утробата?.... ...Нема за мене мир, нема спокојство, нема утеха, настапи зло“.... (Од книга Јов3) Или пак вака: Има ли некој што се чувствувал/чувствува вака? Бар некогаш во животот? А? Изменето од maria_magdalena - 21.Април.2008 во 19:58 |
|
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се разбира... сите сме имале или ќе имаме некој демон што не гони... зарем не...?
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
искрено ви велам...мене не ми се случило..никогаш не сум го обвинила и не сум рекла зашто си ме мајко родила
|
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Затоа реков - сме имале или ЌЕ имаме...
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислиш ке имам? ја велам па премногу го сакам Бог за тоа да го речам ама и тоа што викаш..утре е нов ден
Изменето од blueprayer - 21.Април.2008 во 20:21 |
|
|
|
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зависи од профилот на човекот и од јачината на неговата вера.Човек-верник знае дека сите искушениа доаѓаат според Божјата воља и промисла и тој како такви ги дочекува со трпение и помирување дека тие му се од Бога дадени.Имало и ќе има разни трагедии кои го снашле човекот,но,имало и ќе има секогаш и добри верници кои сето тоа ќе го пребродат со трпение и силна вера во Бога. Во к*р,анот е речено:"Mi cemo vas dovoditi u iskusenje malo sa strahom i gladovanjem,i time sto cete gubiti imanja i zivote,i ljetine.A ti obraduj strpljive(izdrzljive),one koji,kad ih kakva nevolja zadesi,samo kazu:"Mi smo Allahovi i mi se Njemu vracamo!". (Bekara:155-156) Во овие ајети ти лежи одговорот како јас реагирам кога сум искушуван. Изменето од Omer El Faruk - 21.Април.2008 во 20:44 |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Одличен коментар!
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikogas vo zivotot ne sum imala takov vid na lutina, i koga ne bev svesna za Negovata Velicina, Milsot, VOzvisenost.....pa kako sega koga sum ja pocuvstvuvala.
sekoe iskusenie vo zivotot ne pravi posilni. Ne jakne. Treplivosta e edna od doblestite koja gi krasi hrabrite luge. Od iskusenijata se drudam da izlezam posilna, i da ja skontam poukata na istite. Teskotiite koi gi nosi ovoj zivot, ne mu gi pripisuvam na Boga, naprotiv, vo tie momenti baram uteha kaj Nego, samo na Nego mu se obrakam i samo od Nego pomos baram. No ova cuvstvo go poseduvaat samo onie koi se svesni za Boga, a onie koi ne se......hm... Pa prekrasno e cuvstvoto koga ste svesni deka sekoe iskuseni e minlivo, deka nie kako luge kako prekrasni sustestva treba da se izdigneme nad minlivite problemi, koi samo ne cinat dodaten stres..... NASIOT PAT E TRNOVIT ZATOA STO E POSLAN SO RUZI Изменето од Aisha - 21.Април.2008 во 21:50 |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека уште зборуваше овој, дојде четвртиот и рече: „Твоите синови и ќерки јадеа и пиеја вино во куќата на најстариот брат. И ете, силен ветер се крена од пустината, удри на сите четири агли на куќата, ја урна врз децата, па тие загинаа. Единствено избегав јас да ти јавам.” Тогаш Јов стана, ја расцепи облеката врз себе, ја избричи главата и падна ничкум на земјата, се поклони и рече: „Излегов гол од мајчината утроба, и ќе се вратам гол таму. Господ даде, Господ зеде! Благословено да биде Господовото име!” Покрај сè тоа, Јов не згреши ниту изусти некаква навреда против Бога.
Тогаш неговата жена му рече: „Зар си уште постојан во непорочноста? Проколни Го Бога и умри!”
Јов и одговори: „Брбориш како што брборат безумните жени! Штом примаме добро од Бога, зошто тогаш да не го примиме и злото?” Во сè тоа Јов не згреши со своите усни.
(Јов 2:9-10)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Внеси реплика | страница 123 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |