IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 242>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 17:22
Инаку, почитувани, инспирација за ова прашање што сега ќе го поставам ми дојде од поставување на истото во друга тема.
Имено,

Хадис бр.43 вели:
Волите Арапе због 3 ствари:
1. Што сам ја Арап
2. Што је к*ран на Арапском језику
3. и што че становници Џеннета говорити арапским језиком.

Дали тоа значи дека во рајот ќе се зборува на арапски? (Ова тек да бидам дисциплинирана со к*рсот. Што пак оние кои не разбираат арапски? Мислам, како ќе се разбираат? )
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 17:31
И уште нешто, за да биде на соодветно место,
За повеќето хадиси кои ги поставив го добив истиот одговор.
Како е тоа можно? Ако се слаби. што ги објавиле? Книгата е таа, веќе одговорив на едно место, подарок ми е од еден многу за мене драг муслиман. Но штом е неверодостојнатага

Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 17:48
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Инаку, почитувани, инспирација за ова прашање што сега ќе го поставам ми дојде од поставување на истото во друга тема.Имено, Хадис бр.43 вели:Волите Арапе због 3 ствари:1. Што сам ја Арап2. Што је к*ран на Арапском језику3. и што че становници Џеннета говорити арапским језиком.Дали тоа значи дека во рајот ќе се зборува на арапски? (Ова тек да бидам дисциплинирана со к*рсот. Што пак оние кои не разбираат арапски? Мислам, како ќе се разбираат? )

Da li će stanovnici Dženneta govoriti arapskim jezikom?

Treba naglasiti da se ni u k*r‘anu niti u vjerodostojnim hadisima ne spominje jezik kojim će govoriti stanovnici Dženneta. Ono što se spominje jesu neke predaje (athar) od kojih je i ova koju bilježi Et-Taberani u (El-Evsatu), El-Hakim, El-Bejheki u (Šu‘abu-l-imanu) i drugi da je Ibn Abbas, r.a., rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:‚Volite Arape iz tri razloga: jer sam ja Arap, jer je k*r‘an objavljen na arapskom jeziku i zato što je arapski - jezik stanovnika Dženneta.‘“
Ibn el-Dževzi za ovaj hadis veli da je apokrifan. Ez-Zehebi kaže: „Mišljenja sam da je ovaj hadis izmišljen (mawdu‘).“ El-Albani u svome djelu (Es-silsileh ed-da‘ifeh) također navodi da je hadis izmišljen. Iz ovih primjera se jasno ukazuje da ne postoji vjerodostojni (sahih) dokaz o tome kojim će se jezikom govoriti u Džennetu. Iz tog razloga se preporučuje suzdržavanje od polemike, te se umjesto ovih pitanja usredotočiti na stvari koje će dovesti dobročinstvu na ovom svijetu. Šejhu-l-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, je upitan: ‚Na kojem jeziku će se Allah, dž.š., obratiti ljudima Sudnjeg dana? Da li će im se obratiti jezikom Arapa? Da li je tačno da će jezik stanovnika Džehennema biti perzijski, a jezik stanovnika Dženneta arapski jezik?‘ Ibn Tejmijje je odgovorio: „Neka je hvaljen Allah, Gospodar svih svjetova. Nije poznato kojim jezikom će govoriti ljudi na Sudnji dan, ili kojim jezikom će čuti (razumjeti) Allahove riječi, Uzvišen neka je On. O tome nas nije obavjestio Allah, dž.š., niti Njegov Poslanik, s.a.v.s. Nije istinito da će jezik stanovnika Džehennema biti perzijski, niti da će arapski biti jezik džennetlija. Nije nam poznato iz govora ashaba (neka je Allah zadovoljan s njima) nešto što bi upućivalo na to, jer su se radije suzdržavali govora o tim stvarima misleći da su takva i slična pitanja i diskusije krajnje nepotrebne. Postojala je nesuglasica po tom pitanju između kasnijih učenjaka. Neki od njih zastupaju mišljenje kako će jezik džennetlija biti arapski, dok će jezik džehennemlija biti perzijski. Drugi, pak, navode da će jezik kojim će ljudi govoriti na budućem svijetu biti praarapski jezik, tj. prajezik svih ostalih jezika kojim je govorio Adem, a.s. Za navedena mišljenja ne postoji osnova niti dokaz, bilo to na osnovu razboritosti ili bilo kojeg izvještaja ili teksta. A Allah najbolje zna i On je najmudriji.“ (Medžmu‘-l-fetava, 4/299)

А можеш да погледнеш и на овој линк за истото:

Ријасет Исламске Заједнице у БИХ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 17:59

И уште нешто, за да биде на соодветно место,За повеќето хадиси кои ги поставив го добив истиот одговор.Како
е тоа можно? Ако се слаби. што ги објавиле? Книгата е таа, веќе
одговорив на едно место, подарок ми е од еден многу за мене драг
муслиман. Но штом е неверодостојнатага

Како што спомнав Книгата е од поодамна излезена на пазар.Не станува збор за целата Книга дека е апокрифна,туку за некои хадиси кои се во Книгата.

После објавувањето на Книгата многу експерти по Хадиска наука,анализирале и востановиле дека во неа се наоѓаат доста апокрифни Хадиси,затоа што авторот во оваа збирка користел повеќе Хадиски Збирки,како збирките на Бухарија и Муслим (кои се најверодостојни),и од некои други пренесувачи на хадисот.Тоа го востановиле експерти,и исламски научници,не е мој производ.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:04
Разбирамтага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:05
Па интересно, за многу хадиси за кои сум прашала на форумов, сум го добила овој одговор. Се прашувам...ако се неверодостојни или слаби како што ги велите, тогаш, зошто служат?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:07

Разбирамтага

Да се надоврзам на твоето прашање за јазикот на Џеннетлиите или на оние во Рајот.Забелешката тие сосема на место,не може да се рече дека ќе зборуваат на еден јазик,пр.Арапски,оти што со другите кои не го говорат тој јазик.Можеби некој ќе рече па тоа е Аллахова Воља и Тој ја има моќта да ги проживее сите луѓе со тој јазик.Тоа е точно,но,исто така е точно дека никаде ниту Аллах џ.ш. во к*р,анот ниту Мухаммед а.с. во Веродостоен Хадис рекле дека јазикот на Џеннетлиите ќе биде токму Арапскиот.

Тоа е Божја тајна,и само тој знае на кој јазик ќе зборуваме во Џеннетот-Рајот.

Толку!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:10
Благодарам
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:11
Vo rajot na makedonski jazik ke se zbori.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:15
Сигурно, и форум на интернет ќе си имаме. Се разбира на идивиди рај
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:17
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Сигурно, и форум на интернет ќе си имаме. Се разбира на идивиди рај

Vo rajot nema da ima ni internet ni kompjuteri.
Kompjuerite i internetot se satanski.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:19
па бегај тогаш оттука.изненадување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:21
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

па бегај тогаш оттука.изненадување

Citaj ja ironijata megu redovi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 18:23
Ја има насекаде.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.