IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 53>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 03:23
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Muslimanska drzava nema covek ednos i zasekogas treba da razberes. Nie muslimanite najmnogu posakuvame da ima, ama za nasa zal uste sme daleku od toa.  
I jas toa go zamisluvam kako bi bilo da e segde isto-cista drzava, edna religija, site vernici, da se stremat kon idealot, site ponizni, skromni, dobri eden kon drug, da se znae koj se slavi i zosto, pravilno da se slavi, sekoj da znae kaj mu e mestoto, bi uzivale taka

Chista drzhava? Kako toa "chista" drzhava?

Edna religija? Koja religija?

Site vernici , pretpostavuvam na taa edna religija, neli?

Da se stremat kon idealot? Koj ideal?

Da se znae koj se slavi i pravilno da se slavi? A koj e toa sto treba da se slavi? I koj e toj shto ke ni kazhe kogo da slavime?

Sekoj da znae kaj mu e mestoto? A koj ke ni kazhe kade ni e mestoto? Biblijata? Torata? K*ranot?

Daj izjasni se malu Azrael, za koja toa religija velish deka treba da e za site, koja e toa pravilnata sto treba site da ja prifatat i da ja slavat i koi se nash*te mesta vo seto toa?

Ajde te molam objasni malu poubavo bidejki rabotite sto gi kazha gi tangira site tuka.

Изменето од Messenger - 17.Април.2008 во 03:47
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 03:59
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Па токму затоа во другата тема објаснив: Вистинскиот ислам според овие прикази е во талибанството....
Но се разбира, од страв од осуда и казна, повеќето муслимани го
негираат и самото постоење на истото, иако тоа е најчиста форма на
ислам според она што го заклучив од моето кратко присуство на овој
форум.

Do istiot zakluchok doagjam i jas.

Od edna strana chitame tuka komentari koi se apsolutno fundamentalistichki do poslednata istanca (bukvalno sledenje na sekoj zbor od k*ranot, vospostavuvanje sherijatski zakon, osuduvanje na site muslimanski zemji so tvrdenje deka vsushnost nitu edna od niv ne e muslimanska bidejki ne go sledat k*ranot kako sto se proklamira ovde), a od druga strana se ograduvaat od edinstvenoto takvo ureduvanje koe beshe vospostaveno od talibancite.

Tvojot zaklucok ama ic ne ne interesira nas, toa si e tvoe mislenje koe e daleku od relnosta kolku jas od Mars!Muslimanska drzava nema covek ednos i zasekogas treba da razberes. Nie muslimanite najmnogu posakuvame da ima, ama za nasa zal uste sme daleku od toa.  

Jasno e deka vas nishto ne ve interesira, no rabotata e deka spored vash*te objasnuvanja izgleda ima chlenovi koi ve razbiraat tokmu taka. Sega ili nie ne ve razbirame korektno ili vie ne objasnuvate za da ve razbereme kako sto sakate.

Bilo kako, ajde objasni kako treba da bide spored tebe islamska zemja denes za da ja priznaete kako vistinska islamska zemja.

Znaesh malu e zamorno da se vrtime vo krugovi... ednash na karta ni gi pretstavuvate site islamski zemji, pa sega velite nema nitu edna islamska zemja... ednash velite deka sekoj den ima se poveke muslimani i deka veke ve ima milijarda i polovina, a potoa vo vakvite diskusii, kako sto gi vodime vo poslednive stranici, velite deka vsushnost ima mnogu malu vistinski muslimani ...

Ajde objasni ni ednash da znaeme kako stojat rabotite. Eve, razbravme deka nema muslimanski zemji i deka poveketo muslimani ne se pravi muslimani. Kazhi ni kako spored tebe treba da izgleda edna vistinska muslimanska zemja i eden vistinski musliman i dali e toa mozhno da se ostvari ?

Изменето од Messenger - 17.Април.2008 во 04:00
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 07:57
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

dali zenite sto odat po tangi se hristijanki?
odgovor please
NE, ako e hristijanka sovesta ke i bide moralna vodilka i ke si se oblece poinaku

fala na odgovorot
marija eve sto e odgovor
prasanje-odgovor da ili ne

Изменето од BACHIOS - 17.Април.2008 во 08:16
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 08:10

Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

SANJAJ UBAVO VO TANGI
И покрај соодветниот цитат за облекувањето и моралниот кодекс на христијанката, *Прво Тимотеево 2:9 и 10 “Исто така и жените,
облечени пристојно, со срамежливост и чесност да се украсуваат, не со
плетенки, ни со злато ни со бисери, или со скапоцени облеки, туку со
добри дела, како што им прилега на жени кои и се посветуваат на
побожноста
“, ти, Бачиос не се задоволи со одговорот, туку остана фокусиран на тангите.

Но од тебе и твоите браќа и не очекував повеќе.
Стрпи се уште малку, па ќе имаш прилика да се најдеш овде

http://aussie_news_views.typepad.com/aussie_news_views/images/muslim_heaven.jpg

Тука ќе имаш прилика да уживаш и со танги и без танги-до бесвест, бидејќи само за тоа и живеешголема%20насмевка.

a duso, nie ne veruvame vo sliki i ikoni zatoa djabe si se trudela vo guglanjeto .toa moze da vazi za vas, a nikoj od muslimanite ne znae kako izgleda rajot. Ili mozda ti taka go zamisluvas

bravo za trudot gledam deka si se trudela do posle polnok

Изменето од BACHIOS - 17.Април.2008 во 08:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 08:15

Па токму затоа во другата тема објаснив: Вистинскиот ислам според овие прикази е во талибанството....
форум.

Do istiot zakluchok doagjam i jas.

Od edna strana chitame tuka komentari koi se apsolutno fundamentalistichki do poslednata istanca (bukvalno sledenje na sekoj zbor od k*ranot, vospostavuvanje sherijatski zakon, osuduvanje na site muslimanski zemji so tvrdenje deka vsushnost nitu edna od niv ne e muslimanska bidejki ne go sledat k*ranot kako sto se proklamira ovde), a od druga strana se ograduvaat od edinstvenoto takvo ureduvanje koe beshe vospostaveno od talibancite.

toa se vasi licni zaklucoci i se gresni, i misalm deka nemate dovolno poznavanje na k*ranot za da donesete nekakov zaklucok.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 11:05

Chista drzhava? Kako toa "chista" drzhava?

Edna religija? Koja religija?

Site vernici , pretpostavuvam na taa edna religija, neli?

Da se stremat kon idealot? Koj ideal?

Da se znae koj se slavi i pravilno da se slavi? A koj e toa sto treba da se slavi? I koj e toj shto ke ni kazhe kogo da slavime?

Sekoj da znae kaj mu e mestoto? A koj ke ni kazhe kade ni e mestoto? Biblijata? Torata? K*ranot?

Daj izjasni se malu Azrael, za koja toa religija velish deka treba da e za site, koja e toa pravilnata sto treba site da ja prifatat i da ja slavat i koi se nash*te mesta vo seto toa?

Ajde te molam objasni malu poubavo bidejki rabotite sto gi kazha gi tangira site tuka
.

So mojot post izraziv edna moja licna zelba, shto nikoj ne moze da mi go skrati toa pravo da se izrazam. Mojata utopiska zelba e da se sluci - site luge da obozavaat eden Bog, da ima edna religija.Jas deka sum vernik hristijanin, normalno deka mislam na hristijanskata religija i posakuvam cista drzava od toj aspekt.No, istotaka, sum zdravorazumen i znam deka toa nema da se sluci...Komentarot mi bese vo stilot- Sho bi bilo koga bi bilo, i bese pak ke kazam izrazuvanje na moja licna zelba.
Mojata vera mi dava uveruvanje deka do ova shto jas go posakuvam sega ke dojde, no podocna. Ke ima sozdavanje na nova Zemja , naselena samo so onie koi bile cisti vernici...ama veke navleguvam vo druga oblast, sakav samo da mu objasnam na Messenger na shto mislev
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 12:02

форум.

Marija jas sum talibanka?!?!?!
I samata znaes deka muslimankite koi tuka si gi ZAPOZNALA NEMALE NI TRONKA SMINKA NA LICETO.
Talibancite se moi braka vo vera. Nivnoto dvizenje mi se dopagalo bidejki se zasnovala no CIST ISLAM.
Imalo nekoi propusti,no koja sum jas da zboruvam za toa koja nikogas ne sum videla Rusin vo zivo a ne da se boram protiv niv...
Da ne navleguvame vo tie muabeti sega.

Za razlika od Marija jas poznavam mnogu muslimanki koi ne se sminkaat, no od druga strana imam prijaltelki koi koristat sminka. Tie od neodamana pocnale da go praktikuvaat islamot.
A ISLAMOT SI IMA PRIORITETI.
Prvo taa muslimanka e dolzna da pocne da gi praktikuva temelite na islamot, a potoa se ostanato.
Islamot e religija na toleranicijata, na razbiranjeto na covekovata priroda.
Mozebii moite pocetoci voislamo bile prosledeni so nekoi propusti, no so ponatamosnoto osoznavanje za islamot, gi popolniv propustite.

Kako sto pisuvav porano. Veke 5 godini sum aktiven clen vo zenskio dzemat vo edna skopska dzamija.
I sum bila svedok koga ke dosle za prv pat nekoi muslimanki, dotereani, nasminkani, tesno obleceni, no sepak dosla vo dzamija da se interesira za svojata vera...
Malku po malku, poleka, citajki gledajki, ja sfakaat religijata, i gledas deka slednata nedela dogaat so popropisna obleka...Pa po nekoj mesec razliite se ocigledni kako od nadvoresna strana taka i za vnatresnosta. No na niv nie vednas ne im priogame NE SMEETE DA SE SMINKATE, NE SMEETE DA NOSITE FAREMERKI.... ne, postepeno, neka tie ja osoznaat verata, pa neka se pokrie i neka koristi malku sminka, se dodeka toa e prelazen period kon nesto podoboro i pogolemo...
Postepenosta e Allahov zakon, i nikoj ne smee preku nego.
Allahovata vera e mnogu lesna, no koj ke se obide da ja opfati cela (odednas) taa ke go srusi - ova go rekol nasiot sakan Pratenik Muhammed, nbmn.

Изменето од Aisha - 19.Април.2008 во 21:08
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 12:49
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Malku po malku, poleka, citajki gledajki, ja sfakaat religijata, i gledas deka slednata nedela dogaat so popropisna obleka...Pa po nekoj mesec razliite se ocigledni kako od nadvoresna strana taka i za vnatresnosta. No na niv nie vednas ne im priogame NE SMEETE DA SE SMINKATE, NE SMEETE DA NOSITE FAREMERKI.... ne, postepeno, neka tie ja osoznaat verata

Taka treba so onoj koj za prv pat resil da se vraka kon izvorot-postepeno, pa se ke si dojde na mesto, ama pa da ne go svati toa postepeno kako nacin za manipulacija pa da stagnira vo promenite, treba da se stremi i da ja odrzuva revnosta za Bog.A i da mu se pomogne na takviot pobrzo da se adaptira i pobrzo da nauci shto e shto
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:36

форум.

I samata znaes deka muslimankite koi tuka si gi ZAPOZNALA NEMALE NI TRONKA SMINKA NA LICETO.
Talibancite se moi braka vo vera. Nivnoto dvizenje mi se dopagalo bidejki se zasnovala no CIST ISLAM.
Imalo nekoi propusti,no koja sum jas da zboruvam za toa koja nikogas ne sum videla Rusin vo zivo a ne da se boram protiv niv...

Za razlika od Marija jas poznavam mnogu muslimanki koi ne se sminkaat, no od druga strana imam prijaltelki koi koristat sminka. Tie od neodamana pocnale da go praktikuvaat islamot.
A ISLAMOT SI IMA PRIORITETI.
Prvo taa muslimanka e dolzna da pocne da gi praktikuva temelite na islamot, a potoa se ostanato.
Mozebii moite pocetoci voislamo bile prosledeni so nekoi propusti, no so ponatamosnoto osoznavanje za islamot, gi popolniv propustite.

Kako sto pisuvav porano. Veke 5 godini sum aktiven clen vo zenskio dzemat vo edna skopska dzamija.
I sum bila svedok koga ke dosle za prv pat nekoi muslimanki, dotereani, nasminkani, tesno obleceni, no sepak dosla vo dzamija da se interesira za svojata vera...
Malku po malku, poleka, citajki gledajki, ja sfakaat religijata, i gledas deka slednata nedela dogaat so popropisna obleka...Pa po nekoj mesec razliite se ocigledni kako od nadvoresna strana taka i za vnatresnosta. No na niv nie vednas ne im priogame NE SMEETE DA SE SMINKATE, NE SMEETE DA NOSITE FAREMERKI.... ne, postepeno, neka tie ja osoznaat verata, pa neka se pokrie i neka koristi malku sminka, se dodeka toa e prelazen period kon nesto podoboro i pogolemo...
Allahovata vera e mnogu lesna, no koj ke se obide da ja opfati cela (odednas) taa ke go srusi - ova go rekol nasiot sakan Pratenik Muhammed, nbmn.

A зар виде јас да шетам по танга и гола како што сака да ги прикаже твојот брат христијанките?
Но од она се што прочитав за исламот овие меколку месеци, едноставно дојдов до тој заклучок: дека најчистата форма на Ислам лежи во талибанството.
Докажи ми го спротивното.
Поздрав до тебеголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:42
Јас нема што да докажувам.
Јас не сум против талибанците...
Но она што си можела да го дознаеш во неколкуте месеце, е тоа дека ние го следиме изворниот, традиционалниот ислам кој го практикувал и проповедал Мухаммед, н.б.м.н., и секој оној кој го следи ЕДНОСТАВНО е МУСЛИМАН.
Не е ниту талибанец (прев. ученик) ниту вехабија, туку муслиман.

За да ја следиш чистата форма на исламот, не ти е потребна етикета или поистоветување со некаој одредена група, едноставно се препуштат на к*ранот, Сунетето и на учените муслимански научници.

Јас се трудам да го следам изворниот ислам, за талибанците незнам многу, па така да не ги земам нив за пример.

Ако Мухаммед, н.б.м.н., е талибанец и рекол за себе дека е талибанец, тогаш и јас сум талибанка

поздрав и до тебе
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:46

форум.

Za razlika od Marija jas poznavam mnogu muslimanki koi ne se
sminkaat, no od druga strana imam prijaltelki koi koristat sminka. Tie
od neodamana pocnale da go praktikuvaat islamot. A ISLAMOT SI IMA PRIORITETI.
Mozebii moite pocetoci voislamo bile prosledeni so nekoi propusti,
no so ponatamosnoto osoznavanje za islamot, gi popolniv propustite.

I sum bila svedok koga ke dosle za prv pat nekoi muslimanki,
dotereani, nasminkani, tesno obleceni, no sepak dosla vo dzamija da se
interesira za svojata vera...
Malku po malku, poleka, citajki gledajki, ja sfakaat religijata, i
gledas deka slednata nedela dogaat so popropisna obleka...Pa po nekoj
mesec razliite se ocigledni kako od nadvoresna strana taka i za
vnatresnosta. No na niv nie vednas ne im priogame NE SMEETE DA SE
SMINKATE, NE SMEETE DA NOSITE FAREMERKI.... ne, postepeno, neka tie ja
osoznaat verata, pa neka se pokrie i neka koristi malku sminka, se
dodeka toa e prelazen period kon nesto podoboro i pogolemo...
Allahovata vera e mnogu lesna, no koj ke se obide da ja opfati cela
(odednas) taa ke go srusi - ova go rekol nasiot sakan Pratenik
Muhammed, nbmn.

A зар виде јас да шетам по танга и гола како што сака да ги прикаже твојот брат христијанките?
Но од она се што прочитав за исламот овие меколку месеци, едноставно
дојдов до тој заклучок: дека најчистата форма на Ислам лежи во
талибанството.
Докажи ми го спротивното.
Поздрав до тебеголемо%20гушкање

ЗДРАВО ПАК

ЈАС НЕ РЕКОВ ДЕКА ТИЕ СЕ ХРИСИТЈАНКИ, ЈАС ТЕ ПРАШАВ ДАЛИ ГИ СМЕТАШ ЗА ХРИСТИЈАНКИ , А ТИ УШТЕ БЕГАШ ОД ОДГОВОР
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:56
Kume  па на паметната христијанка не и се потребни додатни објасненија. Ајде уште еднаш:
Исто така и жените, облечени пристојно, со срамежливост и чесност да се украсуваат, не со плетенки, ни со злато ни со бисери, или со скапоцени облеки, туку со добри дела, како што им прилега на жени кои и се посветуваат на побожноста

Неа ја красат скромност, срамежливост, чесност и добри дела.
Вистинската христијанка е срамежлива. Таа нема да шета полугола и да мами туѓи погледи и воздишки, нема да флертува и да прави блуд.
Не за џабе се рекло “неможе **** ** *** и душа во рај, нели?

Што е скромност, што е срамежливост?
Бог оставил  совеста на вистинскиот христијанин да го прочита и да се придржува до цитатов. Тука не треба многу мозгање, нели? среќа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 14:11
Дошле некои жени кај жената на Пратеникот, Аиша р.а. и биле облечени во проѕирна облека и таа им рекла: ако сте вернички ова не е облека на верничките а ако не сте тогаш уживајте во неа!!!

- Ако не се срамиш прави што сакаш (хадис)
Еве ова се однесува за сите нели!

Изменето од Aisha - 19.Април.2008 во 21:09
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 14:18
Токму тоа е и мојот пост погоре. Ако некој/некоја не се срами-нека прави што сака. Но срамежливоста е доблест. Ако е човек верник, верата ќе го води и во облекувањето и во секојдневното однесување.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,641 секунди.