IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Статусот на жената во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Статусот на жената во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 28>
Автор
Порака
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:28
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Se nadevam deka nekoj go cita ova shto go pishuvame i deka nema da pomislat- Ove zaneseni po religija, staromodni. Ako nesto me nervira e koga ke slusnam deka nie shto veruvame i povikuvame kon vrakanje na izvornoto sme nareceni zatupeni i staromodni!!!Od primernoto odnesuvanje i skromnoto oblekuvanje se steknuva pocit vo ocite na drugite. Kolku nesreki ke se izbegnat ako navreme svatime shto e dobro za nas, a Bog znae shto e dobro za nas, pa kako da ne znae onoj shto sozdal se? Ako zenata, devojkata SAKA vistinska ljubov, pocit, i bogougoden zivot treba da se zaprasa dali se prilagodila, pokorila (ne vo losha smisla)  sebe si na Bozjiot Zbor ili poveke gi zasakala minlivite ubavini na ovoj svet

Тоа јас за расправата која вера е подобра во шега го реков брате МУХАЏИР.Инаку навистина го респектирам Азраел.А копираниов пост од него,е уште една потврда дека се работи за човек-верник,со високи морално-етички квалитети.

Изменето од Omer El Faruk - 17.Април.2008 во 00:29
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:35
Цитирај Da no razlikata e vo toa sto sekoja zena muslimanka ke ti kaze deka ima obvrska da nosi marama, no ete od X pricini toa ne go pravi. Ne veli deka propisite vazele togas a ne sega i sl.....

Јас знам муслиманки што ќе ти кажат дека немаат обврска да носат марами и тие не носат марами. Тие си имаат свои аргументи за тоа, но истите не се дискусија на оваа тема.

Сепак кога станува збор за христијанската жена, таа воопшто не ги негира прописите заповедани во Библијата. Таа е повикана да се облекува пристојно и во 1 век, и во 21 век. Во 1 век карактеристика за неморалните жени била голата глава, а во 21 век карактеристика за неморалните жени е голата нога, голото стомаче, голите гради и сл. не сте паднати од марс да ви го објаснувам ова. Во 1 век гологлавите девојќи биле сметани за девојќи "по спортот" среќа, но кој човек во 21 век кога ќе види пристојно облечена жена со долга суќна или панталони, со покриено пупаче, со покриени гради, без шамија на главата, кој е тој што ќе рече на ваквата жена: "Види ја калаштурава како се облекла!" Да бидеме реални, никој нема така да си помисли.
Христијанката е повикана да биде пристојна во облекувањето и тогаш, и сега, но разликата е во тоа што било пристојно тогаш, а што е пристојно сега. Христијанката е повикана да не соблазнува со својот изглед, да не се облекува провокативно, да не побудува сексуален апетит кон спротивниот пол, а се надевам сите машки ќе се сложат дека ушите на жената и нејзината коса воопшто не можат да го покачат нашиот тестостерон намигнување
Христијаните не и робуваат на буквата, туку на суштината која е независна од местоположбата и од времето. Се надевам дека доколку сме на иста фрекфенција, се разбираме.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:44
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Цитирај Da no razlikata e vo toa sto sekoja zena muslimanka ke ti kaze deka ima obvrska da nosi marama, no ete od X pricini toa ne go pravi. Ne veli deka propisite vazele togas a ne sega i sl.....

Јас знам муслиманки што ќе ти кажат дека немаат обврска да носат марами и тие не носат марами. Тие си имаат свои аргументи за тоа, но истите не се дискусија на оваа тема.

Сепак кога станува збор за христијанската жена, таа воопшто не ги негира прописите заповедани во Библијата. Таа е повикана да се облекува пристојно и во 1 век, и во 21 век. Во 1 век карактеристика за неморалните жени била голата глава, а во 21 век карактеристика за неморалните жени е голата нога, голото стомаче, голите гради и сл. не сте паднати од марс да ви го објаснувам ова. Во 1 век гологлавите девојќи биле сметани за девојќи "по спортот" среќа, но кој човек во 21 век кога ќе види пристојно облечена жена со долга суќна или панталони, со покриено пупаче, со покриени гради, без шамија на главата, кој е тој што ќе рече на ваквата жена: "Види ја калаштурава како се облекла!" Да бидеме реални, никој нема така да си помисли.

Христијанката е повикана да биде пристојна во облекувањето и тогаш, и сега, но разликата е во тоа што било пристојно тогаш, а што е пристојно сега. Христијанката е повикана да не соблазнува со својот изглед, да не се облекува провокативно, да не побудува сексуален апетит кон спротивниот пол, а се надевам сите машки ќе се сложат дека ушите на жената и нејзината коса воопшто не можат да го покачат нашиот тестостерон намигнување

Христијаните не и робуваат на буквата, туку на суштината која е независна од местоположбата и од времето. Се надевам дека доколку сме на иста фрекфенција, се разбираме.

Се разбираме,како не се разбираме.Само уште повеќе ќе се разберевме,ако не се обидеше да ги спомнеш тестотеронот,ушите и косата.За другото перфектно се разбираме,освен една мала забелешка,дека жениве (христијанки) денеска најповеќе мислат на ушите и косата,(тоа си го практикуваат,секоја чест),а најмалку на попочето,градите и ноѓињата.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:45
EvAngelose Muslimanka nema sto ce ja negira samijata, a ako toa go napravi gi negira i Allahovite zborovi, a takva muslimanka neznam kolku ima Islamsko vo nea.!

Drugo za toa sto go zboruvas za zenata Hristijanka izgleda neznaes samiot sto zboruvas, ili toa tie samo da se izvlecis od vo tesno. Ako ti smetas deka postojat razlicni arsini i standardi, toa e samo tvoe mislenje, Bog dal objava ednas koja sto vazi zasekogas, a ne sekoj da si gi menuva standardite kako sto mu pasira.. ova nee modna revija, lani bese ova nepristojno a ovaa godina nesto drugo!  A za kosata ubavo ti kazuaat citatite od Biblijata, samo izgleda ne ti pasira nesto pa si gi preskoknuvasсреќа

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:49
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

освен една мала забелешка,дека жениве (христијанки) денеска најповеќе мислат на ушите и косата,(тоа си го практикуваат,секоја чест),а најмалку на попочето,градите и ноѓињата.

Ок, на место ти е забелешката. Навистина постојат жени кои се нарекуваат христијанки, а ги разголуваат стомачињата, градите, нозете и сл.
Но и јас имам една забелешка до вас.
Кога зборите за жената христијанка, секогаш ја споредувате доследна муслиманка со кyрвите кои се нарекуваат христијанки. А зошто не направите обратно, на пример да ја споредите недоследната муслиманка која се нарекува муслиманка, а која се разголува, пие, пуши, се мува секој викенд со различни типци, итн со некоја пристојна и доследна христијанка?
Затоа, не мешајте баби со.. полноглавци среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:50
Imate pogresna definicja za maramata ili hidzabot. Toa ne e samo samija na glavata, ko sto cesto se narekuva. Hidzabot e poveke od toa.
Toa e nacin na oblekuvanje, odnesuvanje, zboruvanje, razmisluvanje i sl.
ZNaci koga ke se kaze hidzab (marama ) toa e poveke od obicno parce materijal.
Od obicnoto pokrivanje na usite , kosata i sl.
A za ostanato se razbirame...do nekade. Sekoja muslimanka koja ima opsto poznavanje na verata svesna e za propisot za maramta, sekoja ona koj nekogas go cula k*ranskiot stih. A od onie muslimanki koi velat deka toa ne e potrebno, pa imam okolu sebe dosta takvi, no veruvaj tie ne ni sakaat da slisnat za islamot, nitu za k*ranot, pa se ga vidi do kaj se!

Изменето од Aisha - 04.Мај.2008 во 00:57
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:55

Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

освен една мала забелешка,дека жениве (христијанки) денеска најповеќе мислат на ушите и косата,(тоа си го практикуваат,секоја чест),а најмалку на попочето,градите и ноѓињата.

Ок, на место ти е забелешката. Навистина постојат жени кои се нарекуваат христијанки, а ги разголуваат стомачињата, градите, нозете и сл.

Но и јас имам една забелешка до вас.

Кога зборите за жената христијанка, секогаш ја споредувате доследна муслиманка со кyрвите кои се нарекуваат христијанки. А зошто не направите обратно, на пример да ја споредите недоследната муслиманка која се нарекува муслиманка, а која се разголува, пие, пуши, се мува секој викенд со различни типци, итн со некоја пристојна и доследна христијанка?

Затоа, не мешајте баби со.. полноглавци среќа

Оооооооо само да знаеш колку грешиш.Ние не правиме споредба на добра муслиманка и лоша христијанка или обратно.Целта ние да им се каже вистината на христијанкиве(оти за муслиманките ќе признаеш имаме многу пишувано за облеката),дека и тие имаат некои норми на облекување според Библијата,дека немаат право верата да си ја коментираат како некој амандман од Стојан Андов кој пратениците го изгласале и прифатиле.

Јас лично се воодушевив од неколкуте поста кои ги напиша Азраел,каде без никакви пристрасности мудро си го пренесе ставот на Библијата по ова прашање.Јас само сакам и вие ЕвАнгелос,што почесто да пишувате за оваа работа,нека се запознаат христијанките со тоа што од нив го бара верата.

Зарем е ова мешање на баби со полноглавци?!!!!
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 00:58
Epa istoto go kazuvame i nie za taka - nareceni hirstijani, koi se samo nominativno hristijani. Ama treba da se raboti na nivno priblizuvanje do Bozjiot Zbor, ne se tie krivi shto Gjavolot gi zavel, ima shansa sekoj da se svrti kon podobro, ama treba da znae, nekoj da go upati.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 01:03
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Epa istoto go kazuvame i nie za taka - nareceni hirstijani, koi se samo nominativno hristijani. Ama treba da se raboti na nivno priblizuvanje do Bozjiot Zbor, ne se tie krivi shto Gjavolot gi zavel, ima shansa sekoj da se svrti kon podobro, ama treba da znae, nekoj da go upati.

Гледаш,тоа мие и поентата,значи треба акција,а не само празни зборови.

Затоа момци:ВРЕМЕ Е ЗА АКЦИЈА!
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 10:48

kazi mi sto ke bide pristojno eve vo narednite 50 godini, oak li ke menuvate nesto, toa sto bilo vo prvi vek i vo 21 vek nema zan caj, vazno e kako se izajsnuva biblijata po toa prasanje, dali postoi propis i ili e ,,slobodna volja,, sto bi se reklo,, free willy,,, na koj kako ke mu se tekne

a frekvenciite ne mozeme da ti gi fatime mnogu cesto gi menuvas

Изменето од BACHIOS - 17.Април.2008 во 10:53
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 10:52
pa mnogu veri vikat deka ne i robuvat na bukvata, formata, kravata , no i robuvaat na sustinata. vec videno i tipicen odgovor.

vo krajot na kraistat sepak na nesto robuvate, a pri robuvanje bogami ima dosta propisi, t.e nema ,,free willy,, na vreme dorucek, na vreme rucek, vecera nema, kotek pri legnuvaje
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 00:56

Najdov nekoi citati vo Biblijata za statusot na zenata za odredeni raboti....

pa sto mislite vie...

za svedocenjeto na zenata....

Ako nekoj zeme zena, i vleze pri nea, pa ja na­mrazi, i ja obvini za porocni dela i pusti lo­si zborovi za nea, kaze: - ja zedov ovaa zena, vlegov pri nea, i ne ja najdov devica,- togas tatkoto na momata i majkata nejzina neka gi zemat i neka gi iznesat devstvenite belezi na momata pri staresinite pred portata; I da ja rasprostre dolnata obleka nejzina pred staresinite od toj grad. Ako, pak, kazanoto izleze vistina, i taa ne bide najdena kako de­vica, togas neka ja dovedat momata pred vra­tata na tatkovata   kuka, i gradskite mazi neka ja kamenuvaat do smrt.

(Petta kniga Mojseeva, 22: 13 - 21)

Spored citatite od Biblijata, ako mazot ja obvini zenata deka ne e devica, tatkoto i majkata na devojkata treba da do­ne­sat dokaz deka taa bila devica, inaku zenata ke bide ka­me­nu­va­na do smrt. Svedocenjeto na zenata nema nikakvo zna­ce­nje.

Изменето од Aisha - 04.Мај.2008 во 00:56
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 01:03
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Najdov nekoi citati vo Biblijata za statusot na zenata za odredeni raboti....

pa sto mislite vie...

<P style="MARGIN: 0.25in 0in 12pt" ="Sub">za svedocenjeto na zenata....

<P style="MARGIN: 6pt 22.7pt 3pt; TEXT-INDENT: 13.3pt" ="citat"><FONT face="Times New Roman"><SPAN style="FONT-FAMILY: 'Macedonian Helv'; mso-font-kerning: 14.0pt">„</SPAN>Ako nekoj zeme zena, i vleze pri nea, pa ja na­mrazi, i ja obvini za porocni dela i pusti lo­si zborovi za nea, kaze: - ja zedov ovaa zena, vlegov pri nea, i ne ja najdov devica,- togas tatkoto na momata i majkata nejzina neka gi zemat i neka gi iznesat devstvenite belezi na momata pri staresinite pred portata; I <B style="mso-bidi-font-weight: normal">da ja rasprostre dolnata obleka nejzina pred staresinite od toj grad. Ako, pak, kazanoto izleze vistina, i taa ne bide najdena kako de­vica, togas neka ja dovedat momata pred vra­tata na tatkovata  <SPAN style="mso-spacerun: yes"> </SPAN>kuka, i gradskite mazi neka ja kamenuvaat do smrt.<SPAN style="FONT-FAMILY: Garamond">“</SPAN>

<P style="MARGIN: 6pt 22.7pt 3pt" ="342"><FONT face="Arial, Helvetica, sans-serif" color=#000000 size=3>(Petta kniga Mojseeva, 22: 13 - 21)

<P style="MARGIN: 6pt 0in 3pt; TEXT-INDENT: 17.85pt; TEXT-ALIGN: justify" ="Msonormal"><A name=_Toc133918173><SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: M_Garamond">Spored citatite od Biblijata, ako mazot ja obvini zenata deka ne e devica, tatkoto i majkata na devojkata treba da do­ne­sat dokaz deka taa bila devica, inaku zenata ke bide ka­me­nu­va­na do smrt. <B style="mso-bidi-font-weight: normal">Svedocenjeto na zenata nema nikakvo zna­ce­nje.<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><O:P></O:P></SPAN></A>

Pa da toa mozebi i bilo taka (minato svrseno vreme sto dokazuva deka za nas civilizacijata mrdnala napred) ama kaj vas den deneska se pravat takvi raboti....

Изменето од Templarius - 04.Мај.2008 во 01:03
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 01:05
Aisha, devojkata nemozhe da svedochi za neshto takvo, tuku mozhe samo da go dokazhi so tragata na beliot charshav. Toa e nejziniot neoboriv dokaz.

Kako sto ne mi se dopagjaat i ne se slozhuvam so nekoi raboti od drugite religii, taka ne mi se dopagjat i mnogu raboti od Stariot Zavet. Zatoa im go ostavam na evreite i go pochituvam Isus koj doshol so mech da go oddeli od novit chovek. Ne da go menuva, bidejki nema shto da se menuva tamu, tuku da gi postavi rabotite onaka kako sto mu prilega na SVESNIOT chovek.

Zarem tebe svesta ti veli deka treba da kamenuvash devojka ako taa vleze vo brak so ljubeniot so izgubeno devstvo?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 28>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.