IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Статусот на жената во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Статусот на жената во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 28>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:07
Monahinjite koga mu se posvetuvaat na boga tie svoeto telo i dusa mu go predavaat na boga so sto se lisuvaat od site ovozemski culni nasladi - se pokrivaat so marama zasto eve na primer nekoja monahinja e ubava i kaj nekogo moze nejziniot lik da predizvika necisti misli za koi taa ne saka da e pricina....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:10
Originally posted by Harun Jahja Harun Jahja напиша:

Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Vo red ke najdam soodvetna tema, ili ke otvoram moja pa ke diskutirame i okolu ova.Za sega samo sakav da kazam deka ne e bash kako shto sekoj saka..znaci ovaa recenica od clenot Omer El Faruk Види кај нив има Христијанска Демократија,можат како сакаат и кога сакаат да си ги менуваат законите. nemozam da ja prifatam kako tocna.

Dobro de Azrael,ne se Luti! Sigurno Mislel na Pravoslavcite,a ne na tebe.

P.s.Ne si ti Pravoslaven!?

ne vo tradicionalnata smisla. so nekoi raboti se slozuvam, a nekoi se apsolutno sprotivni na Biblijata, ama poleka odime kon vrakjanje kon izvornoto, iako mnogu tesko
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Harun Jahja Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Harun Jahja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:18
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Harun и Omer - монахињите се постојано во молитва! Што и да прават, што и да вршат во текот на денот, тие се во молитва!Ova e samo tvoe Mislenje...A Dokaz ke dades deka Navistina se tie vo Molitva!?

Запознајте се малку со монаштвото, пред да пишувате за тоа.Od kade da se zapoznaeme,Nema Nisto Vo Biblijata za toa,ili od nekoi Pravoslavni Brosurki?

Jas i sekoj Musliman ne ja prifacame Biblijata..A sto Ostanalo za nekoi si Brosurki.hmm...

Точно - во Библијата нема ништо спомнато за монаштвото во денешна форма - но тоа не значи дека не може да постои и да биде еден начин на кој луѓето ќе се посветат на Бога.

A zosto morat da se posvetuvaat na nacin koj ne e spomnat,Zarem nemat nekoj Drug nacin na koj Bog vi naredil da mu se Posvetuvate,Zarem morat preku Monastvo!?

Во Библијата има одредени работи кои се правила и кон кои се придржуваме. Има многу житија, односно примери од животот на значајни луѓе за верата, кои служат за пример. Ако некој сака да биде и да делува како Марија, тоа е за пофалба, но пред се треба да ја следи во душата, а не во облеката.

E,da de,i nie za toa Zboruvame,Koga maria se Zamonasila,Koga ostanuval taka Sama zatvorena vo Pestera!?

п.с. Малку повнимателно пишувајте, преминуваат многу постови во иронија и во навредлив тон!Greska,Preispitajse sam sebesi!

Baranjeto na Mana na drugiot e Najgolema mana!!

Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Многу е невкусно,некој кој што не разбира ништо од вера,да дели совети за вера.Затоа ќе почекам некој да ми каже поубаво за ова од Христијаните,оти и кога стана збор за покривањето на жената Христијанка истото го кажувавте,се додека не дојде Азраел и не кажа нешто спротивно,т.е. го кажа она што токму го пишува во Библијата.

Јас одамна го дадов истиот одговор што го даде Азраел, ама кој сака чита, кој не, не...
Марија била на 14 години. Според тогашниот еврејски обичај, девојчињата се мажеле на 12 и пол години, но уште една година живееле со своите родители. На 13 и пол оделе кај својот маж. Тоа бил обичајот на времето. Денес не е. Не гледам каква врска треба да има тоа со денешниот човек?
Прво, никаде во Библијата не стои дека треба да се женат или мажат луѓето кога ќе дојдат во пубертет. Значи - не е пропис. Второ - во тоа време, просечен век траел околу 40-тина години, и соодветно возраста од 14 била сметана за доволно голема за да има деца, затоа што како што многу често се случувало - да умре при породување, тогаш мажот имал време да се прежени и да одгледа деца... Сепак, не е 6 или 9 годишна возраст...

P.s.Zidarski,ova na sto Dolikuvat!
Bezbroj pati e Objasneto za ova,No ete imalo Luge koi ne razbiraat ili ne sakaat da razberat!

Изменето од Harun Jahja - 16.Април.2008 во 23:19
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:26
Харун - основна разлика меѓу Христијанството и Исламот, е што ние не бараме решение за секоја работа во Библијата. Бог не дарил со слободна воља и секој од нас избира на кој начин ќе му се посвети. Има неколку правила, има неколку работи кои се поставени од Исус и кои не подлежат на дискусија или на слободно толкување, но за другото - не мислам дека треба да останеме на она што било во негово време. Некои Го слават Бога во манастирите, некои Го слават Бога преку уметничките дела што ги цртаат, некои преку книгите кои ги прават, некои преку научните свои откритија, јас на свој начин Го славам Него, преку филмовите и претставите кои ги правам и преку работите со кои се занимавам. Секој го избира својот начин, а ниеден од овие на пример не е изрично објавен во Библијата и не е регламентиран со правила и закони.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:30

Харун - основна разлика меѓу Христијанството и Исламот, е што ние не бараме решение за секоја работа во Библијата. Бог не дарил со слободна воља и секој од нас избира на кој начин ќе му се посвети. Има неколку правила, има неколку работи кои се поставени од Исус и кои не подлежат на дискусија или на слободно толкување, но за другото - не мислам дека треба да останеме на она што било во негово време. Некои Го слават Бога во манастирите, некои Го слават Бога преку уметничките дела што ги цртаат, некои преку книгите кои ги прават, некои преку научните свои откритија, јас на свој начин Го славам Него, преку филмовите и претставите кои ги правам и преку работите со кои се занимавам. Секој го избира својот начин, а ниеден од овие на пример не е изрично објавен во Библијата и не е регламентиран со правила и закони.

Зидарски,на Господ не муе потребен посредник,патот до него е секогаш отворен,а неговата порта е доволно широка за да поминат низ неа сите молби и слави упатени до него.

Начинот на кој ти го славиш Бога според Исламот е вид на идолопоклонство,а мислам дека и според Библијата,исто е.Но,сепак нема да ти солам памет,доволно си свесен за она што си го одбрал.Нека тие со среќа.

П.С. Ме интересира ако не е тајна по Л.П. да ми објасниш какви претстваи и филмови правиш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:31
Omere

Slobodna volja e toa sto mozebi ti ne go razbiras (ovaa ne e so cel da te navredam)....

Изменето од Templarius - 16.Април.2008 во 23:35
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:32
Објасни те молам...
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:35
Slobodna volja e siroooooooooooooooooooooooook poim...
Ednakov so anarhija, a i sekoj razlicno si gi tolkuva nestata....
Ajde da se vratime na temata, zarem navistina e zalno toa sto na manastirite i crkvite stoi na slika staveno, kako treba da vleze oblecen vo crkava t.e. kako ne smee da se obleces vo crkva.
Iako postoi JASEN PROPIS BO BIBLIJATA, gledas li kolku daleku otisla taa slobodna volja.......
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:35

Објасни те молам...

Ne se odnesuva na tebe se izvinuvam loso replicirav...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:37
Slobodnata volja ima svoi granici koi se propisani so normi i so kultorloski odredenici koi sekoj kulturen i vospitan covek treba da gi znae.Poimanjeto na slobodna volja kako civilizacijska pridobivka e edno a poimanjeto na slobodna volja kako demokratska pridobivka e drugo....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:37
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Omere

Slobodna volja e toa sto mozebi ti ne go razbiras (ovaa ne e so cel da te navredam)....

Види,јас си има своја претстава и разбирање за слободната воља од исламски аспект,а ја почитувам и вашата слободна воља.Затоа воопшто не се чувствувам навреден.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:39
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Omere

Види,јас си има своја претстава и разбирање за слободната воља од исламски аспект,а ја почитувам и вашата слободна воља.Затоа воопшто не се чувствувам навреден.

Bravo za toa i zborev, civilizacijskite pridobivki i interpretacii na slobodnata volja se staveni vo granici koi nie od bilo koj aspekt gi pocituvame.....ti blagodaram na pomosta...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:40
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ajde da se vratime na temata, zarem navistina e zalno toa sto na manastirite i crkvite stoi na slika staveno, kako treba da vleze oblecen vo crkava t.e. kako ne smee da se obleces vo crkva.
Iako postoi JASEN PROPIS BO BIBLIJATA, gledas li kolku daleku otisla taa slobodna volja.......

Ima za luge koi se turisti i vlagaat samo za da slikaat ili razgledaat a ne se vernici, Vernik ako se smeta za takov treba veke da znae, ne mora slikovito da mu se prikaze, iako denes verskata naobrazba ja nemaat pola i vise od makedoncive, pa ne e ni cudo shto neznaat i se oblakaat kako ke im tekne

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 23:45
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Ima za luge koi se turisti i vlagaat samo za da slikaat ili razgledaat a ne se vernici, Vernik ako se smeta za takov treba veke da znae, ne mora slikovito da mu se prikaze, iako denes verskata naobrazba ja nemaat pola i vise od makedoncive, pa ne e ni cudo shto neznaat i se oblakaat kako ke im tekne

Токму така! Имајте во предвид дека повеќе векови Македонија била под нехристијанска управа. Потоа добри 50 години под безбожничка управа... многу од вистинските работи или се заборавени или се ненаучени... Тоа што е навистина потребно е да се едуцираат луѓето. Зарем Аиша, не го правиш токму ти тоа со жените муслиманки? Истото е потребно и кај другата страна, се разбира...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 28>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,296 секунди.