IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 242>
Автор
Порака
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2008 во 20:06
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Prasanje do Hristijanite!!!!

Ednostvano,me Interesira sto e Grev(Spored Hristijanstvoto)!!??
Mislam,dali ima Definicja za Grev!!???
Kako edna rabota ja prepoznavate deka e Grev!?
Blagodaram!!

Grev po definicija e da go prekrshish Bozjiot Zakon.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 11:50
Originally posted by KGB KGB напиша:

Blagodaram!!

A Ludskiot zakon ako go prekrshis!!???
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 11:57
Odgovarsh na sud.
Кон врв
dzem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Март.2008
Поени: 117
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dzem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 12:02

Odgovarsh na sud.

Да, ама и пред бога ќе одговараш за човечкиот прекршок!

Изменето од dzem - 12.Април.2008 во 12:10
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 12:59
Aku go prekrsus (Kadija ze zuzi Kadija te sudi )
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 14:10
Ако човекот, го прекрши Аллаховиот (Божјиот) закон, за тоа треба да побара покајание кај Бога, дури и да не побара, можеби Најмилостивиот ќе му го прости гревот. Но ако човек му згреши на човека, за тоа треба да се бара халалук(односно да побара прошка за злото кое му го нанесол). 

Изменето од mudzahid - 12.Април.2008 во 14:11
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 15:07

Blagodaram!!

A Ludskiot zakon ako go prekrshis!!???

vaka definicija za grev nema konkretno vo biblijata,no pisuva kako nastanal prviot grev i prokletstvo!pretpostavuvam nekoi od vas 4ul za adam i eva,no eve i za tie sto ne 4ule,citiram od biblijata:No,zmijata bese polukava od site zverovi polski,sto gi sozdade Gospod Bog,pa i re4e na zenata:"Vistina li e deka Bog rekol da ne jadete od niedno drvo od Rajot?"A zenata(Eva)i re4e na zmijata:"Nie jademe rod od sekoe drvo vo Rajot,samo od rodot na ona drvo srede rajot,-re4e Bog-,ne jadete i ne se dopirajte do nego,za da ne umrete!"Togas zmijata i re4e na zenata:"Ne vie nema da umrete!"Bog znae deka onoj den koga ke vkusite od nego,ke vi se otvorat o4ite,pa ke stanete kako bogovi i ke znaete sto e dobro a sto zlo!I zenata gledajki deka rodot e dobar za jadenje,i ubav za gledanje,i deka drvoto e pozelno poradi znaenjeto,nabra rod od nego da jade,pa mu dade na mazot svoj(Adam),ta i toj vkusi!Togas im se otvorija o4ite i na dvajcata,i uvidoa deka se goli,pa ispletoa lisja od smokvi i si napravija opasala!i go 4uja glasot na Bog,koga On idese niz rajot vo prekve4erinata,i se sokrija Adam i zena mu!No Bog go povika Adam,:"Kade si Adame?"A toj odgovori:"Go 4uv glasot Tvoj vo Rajot koga vrvese,pa se uplasiv,oti sum gol,pa se sokriv"!
I Bog re4e:"Koj ti kaza deka si gol?Da ne si jal od ona drvo,od koe ti zabraniv da jades?"Adam,pak re4e:"Zenata,koja sto mi ja dade Ti,taa mi dade od drvoto i jas jadev!"Togas Bog i re4e na zenata:"Zosto go napravi toa?"A Eva odgovori:"Zmijata me izmami,i jas jadev!"
Na zmijata pak Bog i re4e:"Zatoa sto si go napravila toa,prokleta da si megju site zverovi,pomese4ki ke se vle4es i prav ke jades se do krajot na svojot zivot!"A na zenata i re4e:"Ke ti gi umnozam i preumnozam makite koga si bremena,so bolki da ragjas deca,i ke bides pod vlasta na mazot svoj i toj ke ti bide gospodar!"
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:30
Почитувани,
Хадис бр. 1859 вели

Нече се убројати у лаж
-ако човјек нешто слаже да би измирио двојицу заваџених
-ако човјек слаже у борби (у рату са непријатељем да би га заварао), и
--ако човјек слаже жени или жена мужу, у циљу да се избегне сваџа и нетрпељивост у браку.

Мојот коментар/прашање се однесува на третиот дел. (за вториот дел ај ќе разберам воена тактика, за првиот, хммм, незнам, но фокусот го ставам на третиот дел)

Тоа е така различно од една од заповедите кои нам ни се дадени а наредува “Не лажи

Имено, за да избегне расправија, мажот секако ќе ја излаже жената дека нема љубовница, дека нема некоја венерична болест, дека парите кои требало да ги донесе дома всушност ги потрошил на други работи, дека.........
И обратно се разбира. Последиците драги мои може да бидат катастрофално разорни.
Дали доликува на еден верник да лаже па макар и во Хадис пропишано било тоа? Навистина многу ме интересира ова последново.
Благодарамсреќа

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Almahdi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:34
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Имено, за да избегне расправија, мажот секако ќе ја излаже жената дека нема љубовница, дека нема некоја венерична болест, дека парите кои требало да ги донесе дома всушност ги потрошил на други работи, дека.........И обратно се разбира. Последиците драги мои може да бидат катастрофално разорни.Дали доликува на еден верник да лаже па макар и во Хадис пропишано било тоа? Навистина многу ме интересира ова последново.Благодарамсреќа

Ама тие работи не може да ги прави, забранети се ко ќе видиш, нема да ја лаже за такви работи пошто ако е асален верник нема да ги праи.
Не доликува на еден верник да има љубовница, да ги троши парите на други работи . . и тн и тн. Ако ги троши тамо, ако има љубовница, тогаш друга работа.
Ме разбираш сеа што ти зборам?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:41
Па за што да ја лаже тогаш? Овие работи ги наведов само како пример.среќа
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:44
maria-magdalena  za -Vtoroto kaza deka tie do nekade jasno, pa ne ti treba objasnuvanje.

Za -Prvoto ce ti navedam primer. Dosol nekoj covek kaj eden Islamski Alim (Naucnik) a na liceto negovo se zabelezuval bes. Covekot, musliman vernik, go prasal Alimot dali ima oprost ako ubies nekogo? Alimot posmatrajki go covekot vo takva situacija, mudro mu odgovoril deka oprsot za ubistvo nema, svesen deka so toa go laze bidejki Allah dz.s. veli deka za se ce mu opsrosti na robot svoj, osven za sirk ( prepisuvanje na Allah raven t.e.drugar)nema oprost. Odkako go slusnal odgovorot covekot ja navednal glavata i si zaminal. Alimot istovremeno pratil eden od negovite ucenici da go sledat na covekot i da doznaat koj e, i so koja namera mu go postavil toa prasanje.   Se doznalo deka covekot sto otisol kaj Alimot imal raspravija so negoviot komsija, pa tolku se razocaral i se razbesnil sto imal namera da go ubie na svojot komsija, no odkako dobil odgovor od Alimot deka nema oprost za ubistvo se predomislil i ne go izvrsil toa sto go nameraval. E sega maria kazimi deka Alimot zgresil sto go izlazal na covekot?

Изменето од muhadzir - 12.Април.2008 во 20:48
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:46

Па за што да ја лаже тогаш? Овие работи ги наведов само како пример.среќа

Епа не вели ЛАЖИ ЈА не ти заповеда да ја лажеш, вели ако така испадне работата

Пример, ти дава листа што да пазариш, и ти пола пазариш пола забораваш . . . а тоа што си заборавил е она НАЈВАЖНО пошто треба жената да спрема вечера ќе дојшле мајкае и таткое
И ти сеа одиш дома, ти вика КАЈ СЕ другите работи, кај е најважното? и ти за да не те кара жената е викаш чекај у кола се неможев се да донесам одеднаш, и одиш слагаш до доле пред зграда, палиш колата и брзо брзо пазаруваш што останало и се враќаш како да ништо не било

Изменето од Almahdi - 12.Април.2008 во 20:47
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:50

Почитувани,Хадис бр. 1859 вели

Сега уште да кажеш која збирка на Хадиси е . . ќе беше поубаво!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 20:52
Избор Посланикових Хадиса
Сарајево 1985

Одабрао и превео Јакуб Мемич

(ми ја подари твој сограѓаниннамигнување)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,174 секунди.