IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МУХАММЕД А.С.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МУХАММЕД А.С.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 27>
Автор
Порака
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 12:52
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

Pa kako sve drugo k*ranot ne treba sve da se prifati zdravo za gotovo. Eve spored moe mislenje toj ,,pecat, mozebi simbolizira ,,procistuvanjeto,, na mohhamed a.s od dvajcata angeli vo negovoto detstvo. Neli se veli deka kako dete dva angeli mu ,,otvorile,, gradite na muhhamed as. itd.-ako ne gresam. Vtoro- meozebi pecatot simbolizira odnapred odredenata sudbina , od boga dadena, da bidat bozjiu poslanici , t.e bozji pecat idr. Mislam deka toa treba da se analizira sti prestavuva, k*ranot sepak e poln so mudrosti, a za se najde pravata smisla treba mnogu da se cita i MISLI. selam
Dodeka jas i ti bratce tuka diskutirame, mnogu vernici se angazirani ( i vo minatoto se angazirale) na proucuvanjeto, istrazuvanjeto i analiziranjeto na k*ranskite ajeti. Toa ne znaci deka k*ranot e istrazen celosno, naprotiv toj prestavuva vecen izvor, predizvik ce bide sekogas na ljubitelite na naukata.   No tuka stanuva zbor za predznacite i znacite so koi se identifikuvala i potvrduva licnosta na Muhammed a.s. kako Pejkamber. Tuka se soglasuvam so bratot dzem deka znakot kako pecat na Poslanstvoto go imale i drugi Pejkamberi.!

но тоа не знаци дека дефинитивно се во право, и јас имам право да анализирам и да давам заклучоци, сепак тие аналитичари се луѓе. А дека се работи за знаци и предзнаци- мислам дека тоа не е толку важно бидејќи најголемиот знак на мухамед а.с според сите е к*рАНОТ, а заедно со тоа неговата добрина и мудрост невобичаена за околината и времето во кој живеел

Изменето од BACHIOS - 09.Април.2008 во 12:53
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 12:57
Дезем и мухадзир - да ли сте прочитале за мислењата на Ибн Сина (Авицена) за верата.Тој има многу интересна теорија како Аллах џ.ш го уредил животот во земјата.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 12:58

Јас не ги гледам така работите, ако примерно некој го опишува како широкограден-јас тоа не го сфаќам буквално. Многу ми е сомнително бидејќи таков невус (медицински) би бил очигледен и уште од раѓањето би знаеле дека сите послеаници се родени како такви и би им верувале веднаш. А од друга страна мислам дека тие со делата докажале дека се полсаници а не со печати, заради тоа мислам дека тој ,,печат,, симболизира нешто друго, а н ие треба да откриеме што точно. И напротив се треба да се анализира, зошто к*ранот не е само за читање, вклучувајќи тука и животот на божјите посланици

Bratce, Isa a.s. uste koga bil vo kolevka Allah dz.s. mu vdahnal da prozbore, i  taka ja zastitil negovata majka od klevetenjeto na bezobraznite. No toa apsolutno ne im bilo dovolno na ludzeto da poveruvaat deka e on Pejkamber, naprotiv i odkako izrasnal i pocnal da povikuva na ispraven pat so negovoto poslanstvo, pogolem broj od ludzeto go klevetele i ne veruvale vo nego, sto padza vo voda tvoeto tvrdenje.

Se soglasuvam so tebe dek so delata pokazale deka se poslanici, Mir i Spas neka bide vrs site Allahovi pejkamberi, oni navistina bile ludze so prekrasen moral, i najvredni dela.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:00

Дезем и мухадзир - да ли сте прочитале за мислењата на Ибн Сина (Авицена) за верата.Тој има многу интересна теорија како Аллах џ.ш го уредил животот во земјата.

Ne sum ja procital, a bi sakal da ja procitam. Ce mozes da mi udovolis na mojata zelba??

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:04
Според едно мислење- нормално филозоско, Аллах кога ја креирал веселенат и со тоа и земјата ,заедно со нив ги креирал сите можни физички и хемиски закони кои се вечни .. пример никој не може да оди над вода, и само со негоава желба тие закони биле прекршени и тогаш се јавиле чудата или феномените.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:25

Јас не ги гледам така работите, ако примерно некој го опишува како широкограден-јас тоа не го сфаќам буквално. Многу ми е сомнително бидејќи таков невус (медицински) би бил очигледен и уште од раѓањето би знаеле дека сите послеаници се родени како такви и би им верувале веднаш. А од друга страна мислам дека тие со делата докажале дека се полсаници а не со печати, заради тоа мислам дека тој ,,печат,, симболизира нешто друго, а н ие треба да откриеме што точно. И напротив се треба да се анализира, зошто к*ранот не е само за читање, вклучувајќи тука и животот на божјите посланици
Bratce, Isa a.s. uste koga bil vo kolevka Allah dz.s. mu vdahnal da prozbore, i taka ja zastitil negovata majka od klevetenjeto na bezobraznite. No toa apsolutno ne im bilo dovolno na ludzeto da poveruvaat deka e on Pejkamber, naprotiv i odkako izrasnal i pocnal da povikuva na ispraven pat so negovoto poslanstvo, pogolem broj od ludzeto go klevetele i ne veruvale vo nego, sto padza vo voda tvoeto tvrdenje. Se soglasuvam so tebe dek so delata pokazale deka se poslanici, Mir i Spas neka bide vrs site Allahovi pejkamberi, oni navistina bile ludze so prekrasen moral, i najvredni dela.

toa mi e poznato, a sto e od boga dadeno e i mozno, jas toa ne go negiram, bidejki nemam kako. eve od tvojot post za Isa a.s jas mozam da zklucam deka kako mal toj bil golem orator koj im gi ,,zatvotrel ,, ustata na nevernicite, a deka bil takov toa e opstopoznato, vo krajot na kraistata za toa sto rekol imal i ifakti
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:44
Oprostalen govor (hutba) na Pejkamberot s.a.w. na brdoto Dzebelu-Rahmeta vo Mekka, na oprostalniot Hadz:

... "Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo. Od Njega po­moć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ruž­nih djela svojih. Onoga koga Allah na Pravi put uputi ­niko u zabludu ne može dovesti, a onoga koga On u zablu­di ostavi - niko na Pravi put ne može uputiti. Svjedočim da je samo Allah Bog, Koji nema sudruga, i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.

Ja vam oporučujem, robovi Božiji, da se samo Allaha bojite i da Mu u pokornosti budete. Počinjem ovaj govor sa onim što je najbolje.

O ljudi, čujte što ću vam reći, jer ja ne znam hoću li se s vama više sastati na ovome mjestu.

O ljudi, vaš život, vaš imetak i vaša čast nepovredivi su sve dok se ne sastanete sa vašim Gospodarem baš kao što je nepovrediv ovaj vaš dan, u ovom vašem mjestu, u ovom vašem gradu.

Da li sam naredbu saopćio? O moj Bože, budi mi svjedok!

Stvari koje su vam date u emanet, vratite ih na vrijeme onome čije su.

Kamate iz doba džahilijjeta se ukidaju, osim glavnice, na koju imate pravo. Time nećete nikoga oštetiti, niti ćete oštećeni biti. Allah je dokinuo kamatu, a prva dokinuta kamata jeste kamata moga amidže Abbasa ibn Abdulmuttaliba.

Krvna osveta iz doba džahilijjeta se dokida, a prva doki­nuta krvna osveta jeste krvna osveta moga amidže Amira Ibn Rebi'a ibn el-Harisa ibn Abdulmuttaliba.

Sve privilegije iz doba džahilijjeta se dokidaju, osim službe čuvara Hrama (sidanet) i dužnosti opskrbe hadžije vodom (sikajet).

Ubistvo s predumišljajem kazniće se odmazdom, dok će ubistvo slično predumišljaju, kamenom ili štapom, stajati počinitelja stotinu deva. Ko zatraži više od toga, on pripada vremenu džahilijjeta.

O ljudi, šejtan je izgubio svaku nadu da će biti obožavan u vašoj sredini, ali će biti zadovoljan ako mu se budete po­koravali u stvarima koje smatrate manje vrijednim ili manje značajnim. Od njega zato čuvajte svoju vjeru.

O ljudi, Premještanjem svetih mjeseci samo se povećava nevjerovanje, čime se nevjernici dovode u zabludu: jedne godine ga proglašavaju običnim, a druge godine ga smatra­ju svetim - da bi ispunili broj onih mjeseci koje je Allah učinio svetim, pa drže običnim one koje je Allah učinio sve­tim (Et-Tewba, 37), a svetim one koje je On učinio običnim. Vrijeme se računa na isti način od dana kada je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Broj mjeseci u Allaha je dva­naest prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Ze­mlju stvorio, a četiri su sveta. (Et-Tewba, 36) Tri su uzasto­pna: zu'l-ka'da, zu'l-hidždže i muharrem, a četvrti, redžeb, pada između džumada i ša'bana.

Što se tiče vaših žena, o maski ljudi, vi imate pravo na njih, a i one imaju pravo na vas. Vaše žene ne smiju u vašu postelju primiti nikoga, osim vas. One ne smiju u vašu kuću primiti nikoga koga vi ne volite, osim sa vašim dopuštenjem. Nikakva neposlušnost nije im dopuštena, a ako je ipak učine, Allah vam dopušta da ih udaljite od sebe, da se od njih u postelji rastavite, da ih udarite, ali ne prejako. Ako se toga prođu i budu opet poslušne, trebate im dati pristoj­nu odjeću i hranu. Oporučujem vam da prema ženama bu­dete pažljivi, jer su one pod vašom vlašću i nije im dopušteno da bilo šta same urade. Allah vam je žene u emanet dao i On vam je dopustio da im se približite. Bojte se Allaha u pogledu vaših žena i pre­ma njima budite pažljivi.

Nemojte se nakon moje smrti vratiti u bezboštvo, te je­dni druge ubijati. Ostavljam vam u emanet nešto zbog čega nećete skrenuti s Pravog puta dokle god se toga budete držali: Allahovu Knjigu (k*r'an) i moj Sunnet.

O ljudi, vi imate samo jednog Gospodara i jednog pre­tka. Svi ste vi od Adema, a Adem je od zemlje. Najbolji je kod Allaha onaj koji je najpobožniji. Nikakve prednosti nema Arap nad nearapom, osim u pobožnosti.

Da li sam naredbu saopćio? O moj Bože, budi mi svjedok!"

"Da", rekoše.

"Neka prisutni obavijesti onoga koji je odsutan", nasta­vi Poslanik.

"O ljudi, Allah je odredio koji dio nasljedstva kojem na­sljedniku pripada. Nije vam dopušteno da pravite oporuku u nečiju korist. Oporuka u korist strane osobe ne smije pre­laziti trećinu ukupnoga nasljedstva. Dijete pripada bračnom drugu, a preljubnik se kamenuje. Ko bude izjavljivao da pripada nekom drugom osim svome ocu, ko bude izjavljivao da pripada nekom drugom osim svome Gospodaru, stići će ga prokletstvo od Allaha, meleka i svih ljudi. Od njega se na Sudnjem danu neće primiti ni pokajanje ni otkup.

Neka je na vas mir i Allahova milost."

Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 13:54
muhamed so sablja sirel religija
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:01
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

A sega so sto siri religija?  4 000 Germanci godisno pod prisila na sabja primaat Islam?  A vo  cel  svet eden  Allah znae kolkavav brojot e!

Mnogu prozirna tie zlobnata namera sto ja imas!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:13

A sega so sto siri religija?  4 000 Germanci godisno pod prisila na sabja primaat Islam? pod prisila na danok za katulichkata crkva vec'e pishuvav za toa i kakvi muslimani se,da ne sakash da kazhesh deka klanjaat namaz a?ili samo formalnite brojki te interesiraat? A vo  cel  svet eden  Allah znae kolkavav brojot e!znae ,znae i gleda shto se pravi i so kakvi raboti se sluzhat poedinci . Mnogu prozirna tie zlobnata namera sto ja imas!
koja namera ja imam jas,da ne si prorok pa da gledash so duhiovni ochi i da znaesh shto mislam?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:20
Ne sum prorok,  no vo zivotot sum naucil da gi procenam ludzeto spored ona sto go zboruvaat!

No ne mie jasno sto tolku ti smeta Muhammed a.s. sto zboruvas taka za nego??

Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:21

Evejgo ovoj pak so glupostite.. ajde, dojde satanata da ni ja kaze "vistinata"

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:23

A sega so sto siri religija?  4 000 Germanci godisno pod prisila na sabja primaat Islam? pod prisila na danok za katulichkata crkva vec'e pishuvav za toa i kakvi muslimani se,da ne sakash da kazhesh deka klanjaat namaz a?ili samo formalnite brojki te interesiraat? A vo  cel  svet eden  Allah znae kolkavav brojot e!znae ,znae i gleda shto se pravi i so kakvi raboti se sluzhat poedinci . Mnogu prozirna tie zlobnata namera sto ja imas!
koja namera ja imam jas,da ne si prorok pa da gledash so duhiovni ochi i da znaesh shto mislam?

Ne sekiraj se ne ti pravi bratot konk*rencija vo biznisot.   izgleda ti ce gledas so duhovni ociизненадување
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 14:23
ne li e tochno deka bil osvojuvach ,nekade imashe i slika na edna od negovite sablji so koi shirel islam,ne go izmisluvam jasovaa toa se istoriski fakti.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.