|
Пророштвата на Исаија |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Малку попрецизно, христијанската теологија вели вака:
Нема друг посредник меѓу нас и Создателот освен Исус Христос.
Исус Христос е посредникот на Новиот Завет (Новиот Пакт/Договор) меѓу луѓето и Бог.
Посредник на Стариот Завет беше Мојсеј и тој го завери стариот завет со крвта на јунци...
"Потоа ја зеде Книгата на Заветот па му ја прочита гласно на народот, а народот одговори: „Ќе вршиме и ќе послушаме сè што рече Господ.” Потоа Мојсеј ја зеде крвта и го попрска народот, говорејќи: „Ова е крвта на Заветот што Господ го воспоставува сега со вас на основа на сите овие зборови.”"
(Излез 24:7-8)
Значи заветот беше заснован на зборовите на евреите "Ќе вршиме и ќе послушаме се што рече Господ".
Но овој завет беше прекршен од страна на евреите бидејќи тие очигледно не извршија се што Господ им рече т.е. тие не го исполнија Законот.
Затоа Бог, сожалувајќи се на нивната немоќ и несовршеност да го исполнат Законот, им обезбеди нов завет, далеку подобар од стариот...
"Еве доаѓаат денови - говори Господ - кога ќе склучам Нов Завет со Израелевиот дом и со Јудиниот дом. Не Завет каков што склучив со нивните татковци во денот кога ги зедов за рака за да ги изведам од Египетската Земја, Завет што тие го раскинаа иако Јас Сум нивни господар - говори Господ. Туку, ова е Завет што ќе го склучам со Израелевиот дом по оние денови - говори Господ. Мојот закон ќе го ставам во нивната душа и ќе го напишам во нивното срце. И ќе бидам нивен Бог, а тие Мој народ. И веќе не ќе го учи другарот другар ни братот брат, зборувајќи: ‘Познајте Го Господа!’ туку сите ќе Ме познаваат, и мало и големо, говори Господ - зашто ќе го простам нивното беззаконие и не ќе си спомнувам веќе за нивните гревови."
(Еремија 31:31-34)
Бидејќи не се најде ниту еден посредник, да посредува за луѓето, Бог ја употреби Својата мишка т.е. Својата десница - Својот Син...
"Виде дека нема човек, се зачуди дека нема посредник. Тогаш Му помогна Неговата мишка и Неговата правда Го потпре. Ја облече праведноста како оклоп, го стави на главата шлемот на спасението. Со одмаздата се облече како со облека, со ревноста се наметна како со наметка."
(Исаија 59:17-18)
Исус Христос стана посредник на Новиот Завет.
Христос не го завери заветот со крвта на јунци како Мојсеј, туку со Сопствената скапоцена крв. Овој пат немаме човек за посредник, туку лично Бог е посредник на Новиот Завет. Големата предност во тоа е што ако човек може да го раскине заветот, Бог не може. Бог е верен на Својот Завет и затоа Новиот Завет е вечен завет.
Новиот Завет не е заснован на Законот, туку на милоста Божја.
Во Новиот Завет нема место за жртви и посредници (свештеници) бидејќи Христос е единствениот посредник и првосвештеник и Христовата жртва е ДОВОЛНА жртва за секој грев на човекот. Во Новиот Завет нема место за колење јагниња (к*рбани), палење свеќи, искупување со праведни дела, застапување на свештеници итн.
Во Новиот Завет праведноста не доаѓа преку исполнувањето на Законот, туку преку вера во Исус Христос.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пророштво: Христовата служба ќе започне во Галилеја
"Во прво време Тој ја понижи Завулоновата Земја и Нефталимовата Земја, но во последното време Тој ќе го прослави патот покрај морето од другата страна на Јордан - незнабожечката Галилеја. "
(Исаија 9:1)
Исполнување:
"А кога чу дека Јован е предаден, се повлече во Галилеја. И откако го напушти Назарет, дојде и се насели во Капернаум, крај морето, во пределите Завулонови и Нефталимови,... Оттогаш Исус почна да проповеда и да говори: „Покајте се, зашто царството небесно се приближи!” "
(Матеј 4:12-17)
|
||
|
||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
potpolno se soglasuvam so tebe,,,megju nas i Kreatorot ,,nema i ne smee da ima nikakov medijator,,, Patot do srekata e sloboden i otvoren avtopat na koj sekoj mozhe da stapne dobrovolno..Sekoj e vnatreshno obdaren so site ovie prava i privilegii..Bog nim im gi dal na site lugje,,bez diskriminacija,, Prirodata,,zemjata,,i nebesata,,im pripagjaat na sekoj chovek,,, Toj ja vsadil Negovata religija vo sekoe chovechko sushtestvo pri ragjanjeto,, "Vistinskata religija e vrodena,,"religio naturalis",,so koja site lugje se opremeni",,se veli vo Quranot.. Sekoj ja poseduva nea,,,osven ako akulturacijata,,i indoktrinacijata,,rasipanosta ili odvratnosta ne go nauchile poinaku... zatoa site lugje imaat darba,,"shesto setilo"..so shto tie mozhaat da go spoznaat Bog kako Bog.. Chovekot e roden so iljadnici sovrshenstva,,so darbi za razbiranje,,i so edno vnatreshno setilo so koe treba da ja zapoznae Boga,,,Vo ova site lugje se ednakvi,,bidejki toa sleduva od samoto nivno postoenje,,od nivnata sozdatelnost.. p.s EvAngelos,,,izvini shto mozhebi ti ja rasipuvame temata... |
||
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мајка ми вели дека кога била бремена со мене многу сум се вртел кај неа во стомак и многу сум клоцал. Нестрплив сум утре да и кажам дека јас всушнсот сум се вртел кон Мека и дека не сум клоцал, туку намаз сум вршел
Еее шо убо ми беше ко муслиман, се додека не дојдоа индоктринацијата, расипаноста и одвратноста и ме научија поинаку
|
||
|
||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne znam dali ke mi veruvash,,,ama znaev sto% deka na ova ke reagirash,,, i veruvaj mi,,,poentata ne mi beshe deka rasipanosta i odvratnosta gi nauchat lugjeto na hristijanstvo,,,oki??? |
||
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пророштво: Мртвите ќе оживуваат
"Твоите мртви ќе оживеат, телата ќе воскреснат. Разбудете се и воскликнувајте, жители на правот! Зашто Твојата роса е - роса на светлината, и земјата ќе ги исфрли мртвите."
(Исаија 26:19)
Исполнување:
"Откако го рече тоа, викна со силен глас: „Лазаре, излези надвор!” Умрениот излезе, завиткан со повои по рацете и нозете, а лицето му беше забрадено со крпа. Исус им рече: „Одвиткајте го и оставете го да оди!” "
(Јован 11:43-44)
|
||
|
||
Ezan-a
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Малку попрецизно, христијанската теологија вели вака:
Нема друг посредник меѓу нас и Создателот освен Исус Христос. Исус Христос е посредникот на Новиот Завет (Новиот Пакт/Договор) меѓу луѓето и Бог. Kako mnogu pati taka i voj pat EvAngelos ni dokazuva i ni potvrduva deka Isus (ISA) bil samo pratenik bozji kako sto toj vika POSREDNIK megu lugeto i Bog ,od ovoj primer se gleda deka Biblijata se kosi so logicnoto razmisluvanje :) Siguren sum deka vo naredniot post evangelos ke rece deka toa nema vrska so temava i deka sum izlegol od kontekst. |
||
Beautiful Mind
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ezan - ne si izlegol od kontekst... ama nishto ne si razbral...
|
||
Ezan-a
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zidarski prijatele sto treba da razberam,ne treba da poseduvas kojznae sto za da ti stanat jasni rabotite,Biblijata se kosi so logicnioto razmisluvanje na sekoj covek... |
||
Beautiful Mind
|
||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve edna tema na EvAngelos so izmisleni prorostva.
Da ne pisuvam i za site tuka koi gi navede deka se lazni. http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8980&PN=2 |
||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ocigledno mohamed ne moze da posreduva za vernicite, samo Isus
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa daj argument za ova tvoe tvrdenje izvini predpostavka?
|
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ве молам или пишувајте на темата, или не ја расипувајте истата.
Благодарам.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ezan, убаво вели zidarski за тебе, не си излегол од контекст, ама ништо не си разбрал. Меѓу другото, јас во мојот пост реков и дека...
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |