IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Внатрешни несогласувања во исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Внатрешни несогласувања во исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 21>
Автор
Порака
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 16:55
Originally posted by aladin aladin напиша:

Originally posted by Pustinski-Lav Pustinski-Lav напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

lavu    ako gi predstavuva jusufspahic muslimanite na svetska islamska konferencija-----znaci e legalno izbran i priznat od ostanatite muslimanski poglavari vo svetot neli??????????tie go priznavaat a ti ne??

Што има ова врска со темава.

prasanjeto e upateno do ,,lavot,, no dokolku ne se cistvuva spremen da doodgovori......vazi prodolzi ti....vo negovo ime..................

pa kako moze eden musliman od makedonija da ne go priznava poglavarot na islamskata verska zaednica na sosedna drzava......?????? neli e toa malku neobicno za muslimanite megju koi  nemalo nesoglasuvanja???????????голема%20насмевка

nemate li odgovor.............????????????

Aladine ne sum spreman vezbam za odgovor.  jusufspahic ne go mirisam i zato koga go gledam mi se zatnuva nosoистепан

e pa toa e temata ----zosto eden musliman od makedonija......ne go mirisa predstavnikot na ivz od sosedna drzava........uste veli deka e platenik izdaica itn.......zosto imas takov stav......ili mislenje objasni ni da razbereme..........

ima li na ova odgovor?
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 17:21
Aladinco.... resete si go problemot so MPC i SPC i potoa gledaj za drugite.
Sto ima tvoeto prasanje vrska so Islamot ?
Nema apsolutno nikakva vrska.
Ako vraniskoski ukradel pari,dali e toa Hristijanstvo ?

Ne me sekiras ti,me sekira sto nekoj drug na tvoite idiotski provokacii pagja so niski zborovi. Ako ne e povtorno musliman od onoj tip na Aljaudin te. Hristijanin so Muslimanski nick ili onoj Muuhamet...

Se lazes samiot prijatele.

Ke ti kazam eve povtorno.Razlika kaj nas NEMA sto e odnesuva do naseto VERUVANJE,VERA....
Kako sto e Razlikata i vnatresni nesoglasuvanja kaj Hristijanite,Protestantite,Ortodoxite,Katolicite itn itn itn.......................
Kaj nas nema razlika !
Toa mislam e prasanjeto koe treba da stoi.
Ne stanuva zbor za kralot vo Saudiska Arabija koj samo 5 % od Muslimanite go sakaat.

Mozebi na tvoite prasanja nema odgovor zatoa sto NEZNAES PRASANJE DA POSTAVIS.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 17:27
svemirski, mozhesh da objasnish vo sto se sostojat razlikite megju muslimanite?

Znam deka site veruvate vo Alah i vo k*ranot kako negova objava. Toa e isto kako i so hristijanite. I tie veruvaat vo Noviot Zavet i vo Svetoto Trojstvo. Razlikite megju niv se okolu interpretaciite na nekoi delovi od Zavetot. Koi se razlikite megju muslimanite?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 17:38
Messenger,
Ednostavno nema razlika.
Nie,Muslimanite i Sufii i Vehabii i Selefii klanjame vo edna dzamija. Razlikata nemozes ni vo naj mala raka da ja sporedis so Muslimanite.
Nie spor pomegju nas ne gledame... (sem nekoi naivni i onie koi ne si ja spoznale rabotata).
Vo Islamot ima poveke meshebi,kako sto kazav no site se prifateni iako ima razlika vo nivnoto deluvanje. No verata e sosema Ista.
Bajram kaj Muslimanite e vo isti den. Ili se slucuva da Vehabiite (tn) go proslavat den ponapred ili ponazad,zavisno koga e vo S.Arabija,zatoa sto tie odat po nivna doba drugite po druga... no ne gledame nie spoir,nie cestitame... ne gledame spor sto vo s.Arabija eden den ponapred zapocnuva primer ramazan nitu pak tie nam.... razlikata e tuka radi vremeto. Nema znaci razlika nitu bilo kakov spor edni pomegju drugi.
Vo dzamija ke sretnes luge kako klanjaat pritoa voopsto ne gi digaat racete. No seto toa si ima razlog koj site nie go prifakjame.
Edinstveno ima razlika KAJ NEKOI od Siitite. EDINSTVENO.
A ona sto Aladin go pisuva,toa e sram za negovata intelegencija i poznavanje,,, samo si ja dokazuva negovata cel za koja e dojden tuka a toa e da isprovocira.
Pa Evrein... Od samiot Kreator se tie prokolnet narod.
A razlika i ti znaes i tebe ti e jasno deka kaj Muslimanite NEPOSTOI.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 17:53
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Messenger,
Ednostavno nema razlika.
Nie,Muslimanite i Sufii i Vehabii i Selefii klanjame vo edna dzamija. Razlikata nemozes ni vo naj mala raka da ja sporedis so Muslimanite.
Nie spor pomegju nas ne gledame... (sem nekoi naivni i onie koi ne si ja spoznale rabotata).
Vo Islamot ima poveke meshebi,kako sto kazav no site se prifateni iako ima razlika vo nivnoto deluvanje. No verata e sosema Ista.
Bajram kaj Muslimanite e vo isti den. Ili se slucuva da Vehabiite (tn) go proslavat den ponapred ili ponazad,zavisno koga e vo S.Arabija,zatoa sto tie odat po nivna doba drugite po druga... no ne gledame nie spoir,nie cestitame... ne gledame spor sto vo s.Arabija eden den ponapred zapocnuva primer ramazan nitu pak tie nam.... razlikata e tuka radi vremeto. Nema znaci razlika nitu bilo kakov spor edni pomegju drugi.
Vo dzamija ke sretnes luge kako klanjaat pritoa voopsto ne gi digaat racete. No seto toa si ima razlog koj site nie go prifakjame.
Edinstveno ima razlika KAJ NEKOI od Siitite. EDINSTVENO.
A ona sto Aladin go pisuva,toa e sram za negovata intelegencija i poznavanje,,, samo si ja dokazuva negovata cel za koja e dojden tuka a toa e da isprovocira.
Pa Evrein... Od samiot Kreator se tie prokolnet narod.
A razlika i ti znaes i tebe ti e jasno deka kaj Muslimanite NEPOSTOI.

Koi se toa nekoi naivni i koi ne ja spoznale rabotata?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:02
Pa ete,naprimer,licno mene mi posmetalo toa nekogas... nekogas....
Koga za prv pat vidov deka nekoj porazlicito od mene klanja.
Inaku,ima mladi muslimancinja,kako i Hristijancinja,koi na eden detski nacin si go teraat svojot balavan.
Pa ne samo i vo Verata,takvi ima nasekade i vo se.
Jas gi vikam "samobendisani".
A onoj koj go spoznal meshebot koj go sledi,toj znae deka site drugi se isto taka vo pravo i deka nieden od drugite ne gresi.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:10
Uste ova.
Na eden stroj (masina) rabotaat poveke luge i sekoj od niv ima posebna zadaca. No na krajot ispagja deka site istoto go pravat.
E naiven e onoj koj misli deka ima pogolema zadaca,onoj koj misli deka ima povazna uloga,onoj koj ne razbira deka povtorno bez drugiot (stolot koj treba da go izvadat na kraj) nemoze sam da go napravi.

Jas sum inaku fizicki rabotnik.Rabotime na Fasadi... iako Majstorot e Majstor,bez rabotnik dobar nemoze da napravi rabota. Naiven e onoj Majstor koj ako go prasas koj go izraboti ova,ti veli "jas" a ne "NIE" (vklucuvajki go i rabotnikot).
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:29
Jas mislev na razliki vo praktichnoto implementiranje na interpretaciite od k*ranot.

Porano imavme prilika nekolku pati da spomneme deka nekoi objavi od k*ranot se interpretiraat, vo zavisnost od sluchajot, na razlichni nachini. Sega ne me razbiraj oti mislam na totalno razlichni nachini, no smetam na nachin koj vo nekoj moment mozhebi ke mu se dade edna tezhina ili smisla, a vo drug moment nekoja druga smisla.

Taka, imashe primer (sto sega za zhal nemozham da go najdam) kade sto se slozhivme oti edna objava mozheshe da se interpretira kako povik na vojna i kako povik na sreduvanje na rabotite po miren pat. Togash rekov oti jas gledam problem vo takvite intterpretacii na k*ranot. Znachi zavisi od koj chovek/lugje e interpretirano, mozhe da ima razlichni razbiranja za dadeniot sluchaj. Se sekjavam togash se javi i khaleefah koj potvrdi oti toa mozhe da bide moshne realen problem vo nekoi sluchai. Zatoa ima nesoglasuvanja megju arapite kako da nastapat vo tie momenti.

Ako taka stojat rabotite, togash ne e daleku od umot da se pretpostavi deka razni nesoglasuvanja postojat po razlichni osnovi. Rabotata e sto ne se svikuva sekogash opshtomuslimanski kongres na sveshtenici koi ke dadat edno i samo edno interpretiranje za site muslimani, pa i togash ne site muslimani bi se slozhile so nego. Ne postoi nekoe seopshto muslimansko telo koe ke ima jurisdikcija nad site muslimani vo site drzhavi.

Ne znam dali dovolno jasno gi prezentiram moite misli, no toa e onoa sto jas go gledam kako realna slika vo nekoi sekojdnevni nesoglasuvanja megju muslimanite koi se od pomala ili pogolema vazhnost za niv.

Изменето од Messenger - 07.Април.2008 во 18:31
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:44
Messenger,
Ednas napisav deka i vo samite pratenici a.s imalo razlika.
Isto e i sto toa no povtorno nema razlika.
Dzihad,znaci BORBA NA ALLAHOVIOT PAT a ne VOJNA. Vojna i Borba se dva razliciti poimi.
A sekoj mig vo zivotot prestavuva edna vrsta na Dzihad.
Dzihad na Ucitelot e da vlozi trud ucenicite da gi NAUCI a ne samo da gleda plata da zeme. Dzihad na ucenikot e da vlozi trud da NAUCI a ne samo diploma da zeme. Dzihadot nas e rabotata kvalitetno da ja napravime kako za svoja dusa a ne samo parite da gi zememe itn itn.
Sega zavisi sekoj vo kakva situacija e.
Nemoze vo Palestrina na primer Muslimanite da im objasnuvaat na SLEPCITE (vaka so golemi bukvi ke napisam) zatoa sto tie se takov narod. Dodeka vo Turcija nemoze da se bide isto,tamu sekako deka e podrug nacinot na dave. A ISTA E I NIVNATA RABOTA I NIVNATA.
Onoj koj so zbor siri dave i objasnuva,so znaenje so ljubov e isto kako i onoj vo palestiona i cecenija koj so oruzje se bori.
Toa e ona sto nie i samite nemozeme da go razbereme. Mnogu i od nas vo zborot dzihad gledaat oruzje. Vie Mudzahedin zamisluvate bradest covek so bomba vo racete.No ne e toa taka. Toa vam taka vo go prestavija. Mudzahedin e i onoj koj si gi pocituva roditelite.Onoj koj pomaga,onoj koj deli sadaka,onoj koj ke spasi necij zivot....
Znaci dzihad e da se Boris vo zivotot za opstanok.Da ja odgledas i da ja odgojs familijata na vistinskiot pat a ne da ubies na nekogo.Dodeka vo Cecenija ne e mozna taa opcija na dzihad zatoa sto se izlozeni na sekakvi maltretiranja,kako i vo palestina. No toa e eden pravec.

Da zasakas na nekoj vo Imeto na Allah i da zamrzis nekoj vo imeto na Allah e ISTO.

Toa razlicno go gledaat onie koi ne razbiraat.

I onoj koj go kvasi platnoto i onoj koj go sushi brkaat ista rabota iako sprotivno rabotaat.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 18:48
Blagodaram svemirski za odgovorot. Mislam deka dobro objasni nekoi raboti.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 19:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Blagodaram svemirski za odgovorot. Mislam deka dobro objasni nekoi raboti.

Toa samo onaka nakuso.
Da bide jasno deka kaj Muslimanite,bez razlika kako tie se narekuvaat,nema razlika vo nivnoto veruvanje ili tradicija.
Nacinot na post e ist kaj site. Nacinot na obavuvanje na Hadz e kaj site ist. Nacinot i sumata na zekat e ista. Namazot isto taka... Vo verata nema nikakov spor.
Nema vehabijska dzamija ili sufisticka ili selefijska ili sto znam kakva. Gledaj vo samoto Kabe,ke vidis kako se klanja na razliciti nacin no prifateno e i edno i drugo i treto i cetvrto. Ke gi vidis i onie so bradi i onie bez bradi site zaedno.
Mozebi ke najdes spor nekade no za licen intiris.

A za ona,jasno e. Da bev i jas sega vo palestina i jas ke se borev so dimni bombi i sto znam sto... Za onie koi se vo poteska situacija od mene upatuvam Dova (molba) do Sozdatelot,da im dade hrabrost,da gi pojaca,da gi cuva...

Ima luge koi na pamet Qur'anot go znaat,no jas nema da odgovaram sto ne sum Hafiz,mene mi e dadeno da gradam nema ni tie da odgovaraat sto ne gradat,oti imaat druga uloga...
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 20:26
Do nekade se sogalsuvam so svemisrski, no toj zaboravi da spomne eden biten fakt.
OGROMNATA razlika kaj muslimanite e edinstveno pomegu SUNIITE I SIITE, mislam deka toa na site ni e jasno. Razlikite se ogromni i mislam deka Daija ima psiuvano za niv.
Razlikite se za mnogu bitni raboti od islamot, a ne za bajram i sl.
Imaat koreni mnogu dlaboki, poteknuvajki od osvojuvanjeto na Persija od strana na Omer ibn Hatab, potoa nekoi nemili razliki, pa se do den denes. Za zal pomegu niv postoi omraza, koja tesko ke zgasne. Siite odbivaat golem del od zborovite na Pratenikot, so sto nivnata praksa vo odreden del biva uskratena za bitni elementi. Mrazat odreden del na Prijatelite na Pratenikot Muhamed,n.b.m.n. Ova ne e ni del od SUSTINSKITE raboti po koi se razlikuvame. Sekoj onoj koj podetalno se interesira za ovaa delaba moze da najde navistina mnogu knigi, koi se potkrepeni so istoriski fakti i argumenti.

A za ostanatite grupacii, svemirski bese jasen vo vrska so pravnite skoli. No so vehabiite, jas sum edna od onie koi smeta deka ne postojat vehabii. Lugeto za vehabii gi narekuvaat onie koi pocnuvaat da praktikuvaat eden propis od islamot, koj predhodno ne bil praktikuvan. Na pr. jas sum prvata i edinstvenata vo moeto posirok semejstvo koja e pokriena. Koga se pokriv, vednas me narekoa vehabika Duri sekoj hristijanin znae deka muslimankite se obvrzani danosat marama, no ne i moeto semejstvo.
Taka i onoj koj klanja po nekoja druga pravna skola, toj toa go pravi, a ne se grupira ili namerno razlikuvai ili pa Allah da ne socuva od toa da se samobendisuva.

Razdovrot kaj muslimanite e ocigleden, toa e problem na koj se raboti, za nasa golema radost, mnogu uspesno. Ke treba uste vreme, no prv cekor kon resavanjeto na problemot e da priznaeme deka imame problem.
Pratenikot rekol: VI OSTAVIV DVE RABOTI KOI AKO GI SLEDITE NIKOGAS NEMA DA ZASKITATE (DA SE RAZDELITE) k*rANOT I SUNNETOT.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 20:41
Drugite grupi, kako Sufite i Dervish*te, koi samite se smetaat za muslimani, vie ne gi smetate za takvi, neli?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 22:51
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Drugite grupi, kako Sufite i Dervish*te, koi samite se smetaat za muslimani, vie ne gi smetate za takvi, neli?

Kako ne ?
Ima eden problem,mozebi pogresno gi prezentiraat dervisite i sufiite. Mozebi na pogresnbo se onie koi OPONASAAT dervisi i Sufii pa gi ima i onie koi pogresno prezentiraat Vehabii i Selefii i sto znam sto.
Normalno,gresnici ima sekade. No pravi sufii sekako deka se Muslimani i pravi i vistinski Vehabii.

Eve eden citat koj go pisuvav vo temata "Sto e za vas Vernik"
Ova specijalno za tebe,boldiranoto e samo na Bosanski:

Bio jedan bakal(trgovac namirnicama) i imao je lijepog zelenog papagaja.Papagaj je imao lijep glas i lijepo je govorio.
Čuvao je dućan,a ujedno privlačio i nasmijavao mušteriju svojim glasom i govorom.Lijepo je pjevao kao papagaj a lijepo je i govorio ljudskim govorom.
Jednog dana bakal je otišao kući,a papagaja ostavio da mu čuva dućan.Izenada,mačka je skočila u dućanu za mišem,a papagaju je od straha stala duša.Letao je po dućanu tamo-ovamo,s jedne strane na drugu.Izvrnuo je posudu u kojoj je bio đul-jag(ružin parfem) i tako se prolio parfem.
Bakal se vratio od kuće i zadovoljan sjeo u svome dućanu.Kada je opazio da je đul-jag proliven,naljutio se žestoko.Zgrabio je papagaja i zgulio mu perje s glave.Od ovog udarca papagaju se oduzeo glas pa je prestao govoriti.Bakal je počeo žaliti šta je uradio.Od žalosti je počeo čupati sebi bradu i vikati:žalosti,teška žalosti,što sunce moga dobra prekri oblak.
Da mi se bogdo ruka slomila,kad sam udario onoga što lijepo govori.
Davao je sirotinji milostinju,priželjkujući da se papagaju povrati glas i govor.Tri dana i tri noći je bio vrlo neraspoložen i gotovo je bio izgubio nadu.
Pritiskivalo ga je stotinu briga,očekujući da papagaj opet progovori.
U to,prođe ispred dućana siromašak obučen u vreću i obrijane glave kao tas.
Najednom,papagaju se povrati glas,pa progovori i poviče siromahu:
O ćelo,o ćelo,zar si i ti prolio đul-jag i umiješao se u ćelavce!?
Svi prolaznici su se od srca nasmijali na ove papagajeve riječi i poređenje.

*Postupak čistih ljudi nemoj mjeriti prema sebi.Zbog pogrešnog poređenja mnogi ljudi su širom svijeta skrenuli s pravog puta. "Dzelaludin Rumi (Mevlana)"

Ima malku Allahovi robovi koi toa go svatile.
Ona sto pogresno zaklucuvaat,mislat deka evliite se isti kako i tie a Allahovite pratenici slicni na niv.
I pratenicite Bozji se luge,jadat i pijat kako nas (k*r'an)
Zaradi vakvi zaslepenosti tie i ne gi prepoznavaat. A razlikata megju niv e golema,beskrajna.

Pcelata i osata,se hranat od isti cvet,no pcelata dava med (lek) a osata dava otrov.

Site srni pasat ista treva,od taa hrana ednite davaat misk (mosus) a drugite samo nedzaset (izmet).

Dve vrsti ima na trstki,ednite se prazni a od drugite se dobiva seker.

Vakvi slicnosti ima mnogu a razlikata megju niv e i po sedumdeset godini (golema).

Nekoj jade i dava svetlo od sebe,a nekoj isto taka jade a od nego izleguva necistotija.

Dopusteno e da dve sliki bidat isti. I slatkata i solenata voda se bistri.

Koj moze da znae sto e uzitak osven onoj koj e poznavatel na uzivanjeto. NAJDI GO NEGO !

Toj ja poznava razlikata pomegju Slatkata i Gorclivata voda.
Koj nemoze da ja najde razlikata pravi sporedba so Sihr i Mudziza. Misli deka na dvata slucai podloga i e Laga.
Magionicarite,koi se natprevaruvale so Musa a.s (Mojsie) od inat prema nego,zele vo race po eden stap,zatoa sto Musa a.s imal.

No,pomgeju nivnite stapovi i stapot na Musa a.s golema e razlikata.Megju nivnite raboti i Musaovite a.s ima golema razlika.
Allahovo prokletstvo go sledi Magionicarstvoto (sihirbazlukot) a Allahova milost ja sledi Mudzizata (Allahovo cudo).

Bezvernicite vo svoite naravi primaat majmunska narav (ne go imam za navreda).
Prirodata na takov narav e losa,vnatre,vo srceto.

Sto god da pravi covekot,saka i majmunot da pravi. Majmunot sekogas saka da go oponasa covekot.
Jas pravam ona sto pravi covekot,taka misli majmunot. Notorni raspravuvac,kako moze da ja znae razlikata ?

Covekot na prav pat sto pravi,toa e po Allahovo upatstvo.A onoj drug za inat.

Iskrenite i licemernite zaednicki klanjaat. No,ovoj drugiot,toa samo go oponasa (majmunstuva) a ne klanja skromno i iskreno i ponizno.

Vo Namaz,post,Hadzdz i zekat vernicite i licemernite se kako na sahovska tabela.
Vernicite na kraj ke ja dobijat igrata,licemernite ke izgubat,doziveat mat.

Iako dvete igraat na edna sahovska tabela,megjuniv e golema oddalecenost. Eden e od Merva drugi od Reja.
Sekoj odi vo svoeto mesto.Brza onamu,kako mu glasi imeto koe go nosi.

Koga vernikot ke se narece so imeto Mumin (Vernik) ubavo mu e na dusata; a koga ke se narece munafik (licemer) kako da si go ispekol vo ogan.

Imeto "Mumin" ubavo e samo po sebe i ubavo e po postapkite koi gi bara da se rabotaat.
Goleminata ne se dobiva vo soglaskite na toa ime m.n.m,n,,,goleminata e vo znacenjeto na zborot-Mumin.
Koga Mumin bi narekle munafik,toa mu e,kako skorpija za srce da go griznala.
Koga imeto "munafik"ne bi imalo vrska so pekolot,zosto togas covek da ja oseti vo nego pekolnata zega ?
Grdotijata ne e zaradi zborovite. Moreto ne e gorclivo zaradi negovoto korito.

Bukvite se korito a znacenjeto e voda vo koritoto. More od znacenje e kaj Allah,vo Majkata na Knigite (Ummul-Kirab). XIII:
Na ovoj svet ima slatko i gorko more.Pomegju niv postoi brana,koja nemoze da se probije,bariera (berzah). LV:19 (k*r'an).
"ZNAJ DA OBA MORA POTICU IZ JEDNOG VRELA PREDJI IH OBA DVA I IDI NAPRJED PREMA VRELU"

Vistinskoto zlato i imitacija na zlato se raspoznavaat so pretapanje. Dodeka ne i stavis na tava za ispituvanje (mizan) nemozes da gi prepoznavas.

Na kogo Allah mu dal mok vo srceto da prepoznava,toj moze tocno da ja odeli vistinata od lagata/sumnjata.

Ako vo usta na ziv covek padne parce staklo,odma go osetuva i go pluka.Toa mu pricinuva zadovolstvo.
Vo stotici zalaci,ziv covek,ja osekja edna mala sitna slamka i prepoznava deka toa ne e hrana.

Ovosvetskite oseti se basamaci na ovoj zemski svemir,a verskite oseti se nebeski basamaci.

Za zdravje na telesni oseti se bara lekar a zdravje na verski oseti se bara kaj (Habib) Allahov ugodnik.
Zdravjeto na nadvoresnite setila e zavisno od zdravjeto na teloto a vnatresnite od narusuvanje na teloto.

Patot na dusata,opcenito,go narusuva teloto,no pokasno go pravi trajno.

Da go najdeme zakopanoto bogatstvo,da ja turime starata kukja,no koga ke go izvadime,da napravime NOVA.
Srekna i Blazena dusa e ona koja za ljubov ja rusi kukjata i imanjeto go deli.

Prvo ja crpime vodata od bunarot,potoa bunarot treba da go ocistime... posle toa ke se pojavi pitka voda.

Koj moze da ja svati Allahovata mudrost,za koja nemozeme da go prasame.Koj ja dostignal bitnosta na toa deluvanje ?

Ne treba da bideme taka zaneseni grbot da ni bide zavrten prema Gospodarot,tuku da bideme opieni od Gospodarot i kon Nego zavrteni.
Kaj edni liceto e zavrteno kon dragata i sakanata a kaj drugi izvrteno kon samite nas sebesi.
Gledaj vo liceto na dvajcata. Dvete lica drzi gi na pamet. Preku sluzenjeto mozno e da se postigne raspoznavanje po liceto.
Ima mnogu delovi vo covekovoto lice,so covecko lice.
Prema toa ne e dostojna sekoja raka da mu se predade na rakata.

Lovec na ptici,da ulovi ptica,se sluzi so mamka,oponasa cvrcenje na ptica. Druga ptica slusa glas na ptica od svoja vrsta,sletuva od letot i naogja zrno vo metata.
Taka vernici oponasaat vernici pa se za steta.

Prirodno e kaj velikanite da se otvoreni i topli. Rabota na niskite e prevaruvanje i bezstramnost.
Da poveke ne prosat,prosacite na sebe stavaat lavovska ruvo. Tatko na lazlivite go narekle pod ime Ahmed.
Tatko na lazgovcite e Musejlimetul-Kazzab i ostana pod imeto LAZGO,a Muhammed e narecen pod ime UMNIK (genij).Ulul-Elbab.
Na poklopecot na "Allahoviot pijalok" ima etiketa - CIST MIRIS,a na alkoholnite pijaloci grd miris i neprijaten vkus se nivnite znakovi i etiketi.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.