IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата - лектира ???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата - лектира ???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
Автор
Порака
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 22:55
Originally posted by selanec selanec напиша:

biblijata e kniga na mudrosta.inspiracija na mnogu poeti
poucna i za vernicite i za ateistite.pr.solomonovite mudrosti,poslovicite,traktatite za ljubovta,desette bozji zapovedi i sl. Spored moeto iskustvo,kako penzioniran prosveten rabotnik i dolgogodisen novinar,biblijata moze i treba, a ne mora da se nametnuva kako zadolzitelna lektira. Da potsetam nie imavme zadolzitelen cas SOCIJALISTICKI MORAL . Vo duhot na novoto tranziciono vreme bi mozelo da se vovedat sodrzini,na odd.cas ili niz drugi formi vo koi ke se doblizuva do mladata populacija hristijanskiot ili muslimanskiot moral baziran na svetite knigi:Biblijata,k*ranot i sl. Za ucenicite e korisno da se naviknat da citaat knigi,bidejki vo naplivot na novite i.t. ,recnikot im e skromen.Znaci vo lektirata i biblijata,ke bide poveke korisna,a nema da bide stetna.Ne se soglasuvam deka drugite nacionalnosti bi bile zasegnati:biblijata e nadnacionalna,univerzalna
.

ОВА ВРЕДИ ДА ГО ПРОЧИТА СЕКОЈ... нЕ ДЕКА Е ОД СЕЛАНЕЦ, ТУКУ ДЕКА Е УМНО КАЖАНО...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
SINA PTICA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Април.2008
Локација: Argentina
Поени: 109
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SINA PTICA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 16:06
Originally posted by Biserna_Devojka Biserna_Devojka напиша:

дали е во ред,... во прва година да ја обработуваме Библијата како лектира ??? мислам,... јас сум верник,... тоа да,... но колку можам да ја разберам Книгава.... збунетости да бидам искрена,... не ни ја прочитав цела,... а од тоа што прочитав,.... ништо не разбрав збунетостзбунетост

Пожелно е да се знае, а тоа значи треба да се прочита. Дискутабилно е дали треба и дали е во ред да се обработува како лектира.
,,орлите рано летаат,,
Кон врв
Sanja_Inter Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2008
Локација: Macedonia
Поени: 51
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sanja_Inter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 19:39

дали е во ред,... во прва година да ја обработуваме Библијата како лектира ??? мислам,... јас сум верник,... тоа да,... но колку можам да ја разберам Книгава.... збунетости да бидам искрена,... не ни ја прочитав цела,... а од тоа што прочитав,.... ништо не разбрав збунетостзбунетост

Toa e po programa draga moja! ODdamna jas vikam deka treba da se sprovedat reformi vo obrazovanieto! A inace Biblijata ne se uci od relogiski aspekt tuku od aspekt na anticka literatura , sto jas smetam deka za eden gimnazijalec e potrebno!
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 20:47
треба да се прочита во секој случај.но  како лектира сигурно не.
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
lpartik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јануари.2008
Поени: 402
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lpartik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 21:05
Добро бе луѓе, дали некој ќе ми каже точно - кој дел од библијата се бара?
И кој од вас ја прочитал целата библија?(мислам на учениците). Па тоа е книга која се чита цел живот...не е тоа романче.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 21:12
јас нормално дека не ја прочитав,... и немам намера да ја читам,... барем не засега голема%20насмевка иначе се бараа да се најдат чуда на Исус,... ааа после.... мудри изреки,... и слично нешто,.... трепкање знам дека некои евангелија требаше да ги анализираме,... некои приказни таму,.... ама никој не направи тоа што се бараше плазење
тоа ми беше зборот дека не е романче па да ни ја даваат за читање... 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lpartik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 21:28

јас нормално дека не ја прочитав,... и немам намера да ја читам,... барем не засега голема%20насмевка иначе се бараа да се најдат чуда на Исус,... ааа после.... мудри изреки,... и слично нешто,.... трепкање знам дека некои евангелија требаше да ги анализираме,... некои приказни таму,.... ама никој не направи тоа што се бараше плазење тоа ми беше зборот дека не е романче па да ни ја даваат за читање...

И јас сум професор по македонски, ама работам во основно,целата библија нема шанси некој да ви кажал да ја прочитате.Веројатно сте имале некое од четирите евангелија...само што ти можеби не си разбрала кое, па со темава на форумов шириш дезинформации и создаваш забуна.
Сигурен сум дека никој ниту предвидел со програмата, ниту дал наредба да се прочита целата библија.
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 22:45
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење,... оф мори мајко,... голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка како прво и прво,.... јас ако не сум разбрала не знам кој друг ќе разбрал трепкањетрепкање Библијата,... лпартик е спаѓа во Хебрејска литература ( ова сигурно го знаеш,... бидејќи си професор трепкање ),.... па повели во учебник по македонски јазик,... на страна 209голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка,.... отвори и види дека е прикажана целата Библија,... не е спомнато делче или цитат,... целата.... бидејќи професорите се должни да работат по програмата,... мора да се работи целата,.... не како религиска литература,... туку како ХЕБРЕЈСКА.... а за да можеме ние да ја работиме треба да се прочита голема%20насмевка

па затоа,... професоре,... трепкање не викајте по мене дека ширам дезинформации,... без да имате црвсти аргументи за тоа голема%20насмевка

п.с да додадам,... дека за Библијата за лектира,... не се расправа само во мојот град,... или само во земјава,.... ја обработуваат и во други земји,.... САД ти се еден пример за тоа,.... и таму се отворени многу дебати по ова прашање...  голема%20насмевка

п.п.с и така никој не ја прочита,.... така да џабе беше часот плазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lpartik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 02:07

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење,... оф мори мајко,... голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка како прво и прво,.... јас ако не сум разбрала не знам кој друг ќе разбрал трепкањетрепкање Библијата,... лпартик е спаѓа во Хебрејска литература ( ова сигурно го знаеш,... бидејќи си професор трепкање ),.... па повели во учебник по македонски јазик,... на страна 209голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка,.... отвори и види дека е прикажана целата Библија,... не е спомнато делче или цитат,... целата.... бидејќи професорите се должни да работат по програмата,... мора да се работи целата,.... не како религиска литература,... туку како ХЕБРЕЈСКА.... а за да можеме ние да ја работиме треба да се прочита голема%20насмевкапа затоа,... професоре,... трепкање не викајте по мене дека ширам дезинформации,... без да имате црвсти аргументи за тоа голема%20насмевкап.с да додадам,... дека за Библијата за лектира,... не се расправа само во мојот град,... или само во земјава,.... ја обработуваат и во други земји,.... САД ти се еден пример за тоа,.... и таму се отворени многу дебати по ова прашање... голема%20насмевкап.п.с и така никој не ја прочита,.... така да џабе беше часот плазење

Тоа што во учебникот на стр.209 имате основни податоци за Библијата, не значи дека задолжително треба да се прочита.За еден школски час можете да добиете најосновни податоци за неа...но не и да ја обработите целата Библија.На еден час би можеле да се задржите и на некое евангелие...Во мое време ги работевме „Војна и мир“ и „Тивкиот Дон“(и двете дела имаат по околу 1600 стр.), но на нив се задржувавме по четири часа.Сега програмата по која работите е скратена (во однос на литературата)и обработувате помали по обем дела. А за Библијата, сигурен сум дека не е возможно да ви ја бараат цела.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 08:50
Originally posted by lpartik lpartik напиша:

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење,... оф мори мајко,... голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка како прво и прво,.... јас ако не сум разбрала не знам кој друг ќе разбрал трепкањетрепкање Библијата,... лпартик е спаѓа во Хебрејска литература ( ова сигурно го знаеш,... бидејќи си професор трепкање ),.... па повели во учебник по македонски јазик,... на страна 209голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка,.... отвори и види дека е прикажана целата Библија,... не е спомнато делче или цитат,... целата.... бидејќи професорите се должни да работат по програмата,... мора да се работи целата,.... не како религиска литература,... туку како ХЕБРЕЈСКА.... а за да можеме ние да ја работиме треба да се прочита голема%20насмевкапа затоа,... професоре,... трепкање не викајте по мене дека ширам дезинформации,... без да имате црвсти аргументи за тоа голема%20насмевкап.с да додадам,... дека за Библијата за лектира,... не се расправа само во мојот град,... или само во земјава,.... ја обработуваат и во други земји,.... САД ти се еден пример за тоа,.... и таму се отворени многу дебати по ова прашање... голема%20насмевкап.п.с и така никој не ја прочита,.... така да џабе беше часот плазење

Тоа што во учебникот на стр.209 имате основни податоци за Библијата, не значи дека задолжително треба да се прочита.За еден школски час можете да добиете најосновни податоци за неа...но не и да ја обработите целата Библија.На еден час би можеле да се задржите и на некое евангелие...Во мое време ги работевме „Војна и мир“ и „Тивкиот Дон“(и двете дела имаат по околу 1600 стр.), но на нив се задржувавме по четири часа.Сега програмата по која работите е скратена (во однос на литературата)и обработувате помали по обем дела. А за Библијата, сигурен сум дека не е возможно да ви ја бараат цела.

Niedna aktivnost nametnata od nekoj koj svojata rabota ja razbira onaka kako ja razbira ne vazi za site nastavnici. I vo VII odd. ne treba da se razrabotuva Shekspir, bidejki studentite teshko go razbiraat, ama nekoi nastavnici go davaat i za pismena. Zatoa ne sudete spored izolirani slucaevi.  Jas imam nekolku primeroci od Biblijata, star i nov zavet-zaedno hrvatski prevod, skratena -mala verzija na makedonski, , a ja imam i detskata, fakt e deka ne se cita za 3 dena, no edno neznam... pa zatoa prashuvam dali na srednoshkolcite, kako vo osnovno im se davaat spisoci za lektirni i dela za razrabotka za narednata koga ke zavrshi ucebnata godina, za da imaat vreme preku leto da citaat... za da ne im dojde vaka shok-bomba.
Кон врв
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 10:15
мамамд,... лектирите за оваа година,... т.е за прва не ни беа кажани,... на крајот од 8мо,... бидејќи наставничката по македонски,... не беше сигурна кои се тие,..... јас отприлика знаев нешто од братучетка ми,... како дека ќе бидат Тристан и Изолда,... или Шагринска Кожа,... ама ни на крај памет не ми текна дека ќе ни биде Библијата,.... изненадување иначе и тие во скопје,... во едно од појаките средни школи,... ја работеа Библијата...
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 10:55
da nie gi rabotevme evangleijata vo 2 godina i nisto ne svativ ,ama bas nisto,za da ja razberes biblijata mislam deka treba da se pro4ita edno 2-3 pati
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lpartik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2008 во 14:37
Originally posted by nikita nikita напиша:

da nie gi rabotevme evangleijata vo 2 godina i nisto ne svativ ,ama bas nisto,za da ja razberes biblijata mislam deka treba da se pro4ita edno 2-3 pati

Четирите евангелија ( по Матеја, Марко, Јован и Лука ) се само дел од Новиот завет, кој е далеку помал од Стариот завет. Тврдам НЕ Е ВОЗМОЖНО ДА СЕ БАРА ЧИТАЊЕ НА ЦЕЛАТА БИБЛИЈА...АПСУРДНО Е.ЕЛЕМЕНТИ ОД НЕА - ДА. ЗНАМ ДЕКА ВО СТРУМИЦА РАБОТАТ НЕКОЕ ЕВАНГЕЛИЕ...И МЕНЕ ЗА ТАА ЦЕЛ МИ БАРАА БИБЛИЈА. ПРОФЕСОР ПО МАКЕДОНСКИ ДА ТЕРА УЧЕНИК ОД ПРВА ГОДИНА СРЕДНО ДА ЈА ПРОЧИТА ЦЕЛАТА БИБЛИЈА Е ИСТО КАКО ПРОФЕСОР ПО ФИЗИЧКО ДА ГИ НАТЕРА ДЕЦАТА ОД ТАА ВОЗРАСТ ДА ТРЧААТ МАРАТОН. ПА ВЕРОЈАТНО ЗНААТ НЕШТО ПРОФЕСОРИТЕ...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2008 во 09:40
mnogu raboti vo ova nase obrazovanie se apsurdni....

apsurdno e dete koe gi uci brojkite do 20 koga ke dojde do pola od tie brojki da ima lekcija za parni i neparni broevi..... apsurdno e dete koe ja uci azbukata da znae sto se slogovi i pravilno da gi deli zborovite na slogovi.... apsurdna e i zbirkata zadaci po fizika za 7 odd .... celo nase obrazovanie ni e eden golem apsurd
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.