|
Библијата - лектира ??? |
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Автор | ||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ОВА ВРЕДИ ДА ГО ПРОЧИТА СЕКОЈ... нЕ ДЕКА Е ОД СЕЛАНЕЦ, ТУКУ ДЕКА Е УМНО КАЖАНО... |
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
SINA PTICA
Сениор Регистриран: 05.Април.2008 Локација: Argentina Статус: Офлајн Поени: 109 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пожелно е да се знае, а тоа значи треба да се прочита. Дискутабилно е дали треба и дали е во ред да се обработува како лектира. |
||
,,орлите рано летаат,,
|
||
Sanja_Inter
Група Регистриран: 03.Април.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 51 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa e po programa draga moja! ODdamna jas vikam deka treba da se sprovedat reformi vo obrazovanieto! A inace Biblijata ne se uci od relogiski aspekt tuku od aspekt na anticka literatura , sto jas smetam deka za eden gimnazijalec e potrebno! |
||
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
треба да се прочита во секој случај.но како лектира сигурно не.
|
||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
||
lpartik
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 402 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро бе луѓе, дали некој ќе ми каже точно - кој дел од библијата се бара?
И кој од вас ја прочитал целата библија?(мислам на учениците). Па тоа е книга која се чита цел живот...не е тоа романче. |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
јас нормално дека не ја прочитав,... и немам намера да ја читам,... барем не засега иначе се бараа да се најдат чуда на Исус,... ааа после.... мудри изреки,... и слично нешто,.... знам дека некои евангелија требаше да ги анализираме,... некои приказни таму,.... ама никој не направи тоа што се бараше
тоа ми беше зборот дека не е романче па да ни ја даваат за читање... |
||
lpartik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас сум професор по македонски, ама работам во основно,целата библија нема шанси некој да ви кажал да ја прочитате.Веројатно сте имале некое од четирите евангелија...само што ти можеби не си разбрала кое, па со темава на форумов шириш дезинформации и создаваш забуна. Сигурен сум дека никој ниту предвидел со програмата, ниту дал наредба да се прочита целата библија. |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,... оф мори мајко,... како прво и прво,.... јас ако не сум разбрала не знам кој друг ќе разбрал Библијата,... лпартик е спаѓа во Хебрејска литература ( ова сигурно го знаеш,... бидејќи си професор ),.... па повели во учебник по македонски јазик,... на страна 209,.... отвори и види дека е прикажана целата Библија,... не е спомнато делче или цитат,... целата.... бидејќи професорите се должни да работат по програмата,... мора да се работи целата,.... не како религиска литература,... туку како ХЕБРЕЈСКА.... а за да можеме ние да ја работиме треба да се прочита
па затоа,... професоре,... не викајте по мене дека ширам дезинформации,... без да имате црвсти аргументи за тоа п.с да додадам,... дека за Библијата за лектира,... не се расправа само во мојот град,... или само во земјава,.... ја обработуваат и во други земји,.... САД ти се еден пример за тоа,.... и таму се отворени многу дебати по ова прашање... п.п.с и така никој не ја прочита,.... така да џабе беше часот |
||
lpartik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа што во учебникот на стр.209 имате основни податоци за Библијата, не значи дека задолжително треба да се прочита.За еден школски час можете да добиете најосновни податоци за неа...но не и да ја обработите целата Библија.На еден час би можеле да се задржите и на некое евангелие...Во мое време ги работевме „Војна и мир“ и „Тивкиот Дон“(и двете дела имаат по околу 1600 стр.), но на нив се задржувавме по четири часа.Сега програмата по која работите е скратена (во однос на литературата)и обработувате помали по обем дела. А за Библијата, сигурен сум дека не е возможно да ви ја бараат цела. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Niedna aktivnost nametnata od nekoj koj svojata rabota ja razbira onaka kako ja razbira ne vazi za site nastavnici. I vo VII odd. ne treba da se razrabotuva Shekspir, bidejki studentite teshko go razbiraat, ama nekoi nastavnici go davaat i za pismena. Zatoa ne sudete spored izolirani slucaevi. Jas imam nekolku primeroci od Biblijata, star i nov zavet-zaedno hrvatski prevod, skratena -mala verzija na makedonski, , a ja imam i detskata, fakt e deka ne se cita za 3 dena, no edno neznam... pa zatoa prashuvam dali na srednoshkolcite, kako vo osnovno im se davaat spisoci za lektirni i dela za razrabotka za narednata koga ke zavrshi ucebnata godina, za da imaat vreme preku leto da citaat... za da ne im dojde vaka shok-bomba. |
||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мамамд,... лектирите за оваа година,... т.е за прва не ни беа кажани,... на крајот од 8мо,... бидејќи наставничката по македонски,... не беше сигурна кои се тие,..... јас отприлика знаев нешто од братучетка ми,... како дека ќе бидат Тристан и Изолда,... или Шагринска Кожа,... ама ни на крај памет не ми текна дека ќе ни биде Библијата,.... иначе и тие во скопје,... во едно од појаките средни школи,... ја работеа Библијата...
|
||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da nie gi rabotevme evangleijata vo 2 godina i nisto ne svativ ,ama bas nisto,za da ja razberes biblijata mislam deka treba da se pro4ita edno 2-3 pati
|
||
She sells seashells by the seashore...
|
||
lpartik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Четирите евангелија ( по Матеја, Марко, Јован и Лука ) се само дел од Новиот завет, кој е далеку помал од Стариот завет. Тврдам НЕ Е ВОЗМОЖНО ДА СЕ БАРА ЧИТАЊЕ НА ЦЕЛАТА БИБЛИЈА...АПСУРДНО Е.ЕЛЕМЕНТИ ОД НЕА - ДА. ЗНАМ ДЕКА ВО СТРУМИЦА РАБОТАТ НЕКОЕ ЕВАНГЕЛИЕ...И МЕНЕ ЗА ТАА ЦЕЛ МИ БАРАА БИБЛИЈА. ПРОФЕСОР ПО МАКЕДОНСКИ ДА ТЕРА УЧЕНИК ОД ПРВА ГОДИНА СРЕДНО ДА ЈА ПРОЧИТА ЦЕЛАТА БИБЛИЈА Е ИСТО КАКО ПРОФЕСОР ПО ФИЗИЧКО ДА ГИ НАТЕРА ДЕЦАТА ОД ТАА ВОЗРАСТ ДА ТРЧААТ МАРАТОН. ПА ВЕРОЈАТНО ЗНААТ НЕШТО ПРОФЕСОРИТЕ... |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mnogu raboti vo ova nase obrazovanie se apsurdni....
apsurdno e dete koe gi uci brojkite do 20 koga ke dojde do pola od tie brojki da ima lekcija za parni i neparni broevi..... apsurdno e dete koe ja uci azbukata da znae sto se slogovi i pravilno da gi deli zborovite na slogovi.... apsurdna e i zbirkata zadaci po fizika za 7 odd .... celo nase obrazovanie ni e eden golem apsurd |
||
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |