IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6667686970 147>
Автор
Порака
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:20
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Зашто зелени бе,ти знаеш ли што е историја воопшто и што е почеток а што крај.ДАли може татко да му е дете на сопствениот син,овде се дискутира кој од каде потекнува - ти знаеш ли од каде потекнуваш - официјално според светските историски истражувања а не според Бугарските верзии за секој и сешто

Види, никој не одрекува дека во Бугарија нема и крв од алтајските народи. Ниту одрекува некој дека Прабугарите не биле Словени. Но таму имал и Словени. Тоа што е крајно тенденциозно ( да не речам расистички) е што сакаш да ги прикажеш денешните Бугари како народ што немаат никаква врска ни со Словените ни со Македонците. Само забораваш дека и Русите се Словени, па имаат во себе доста крв од народите од жолтата раса. Погледни ги само Елцин, Брежњев, Ленин (кои имаат јасни ориентални црти). Русите се повеќето плави луѓе, но во исто време многу од нив имаат ориентални црти. Ниедна нација не е чиста. Исто така, знам и за тоа бугарко потекло од алјтајските народи, но ти ги забораваш словените. Сакаш да прикажеш една црно-бела слика на работите. Денес во бугарија се збори словенски јазик, кој е официјален уште од 9 век. Не ќе беше логично да беа во такво мноштво тие како што ти ги викаш турко-монголи, да се збореше денес некој турко-монголски јазик? Сосема природен процес е да надвладее јазикот на тие што се побројни.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:24
Па и русите како нив татари....
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:24
Јас ништо не прикажувам само ги цитирам Бугарските историчари по прашање на Бугарскиот происходголема%20насмевка

За јазикот па воопшто нема што да правиме муабет бидејки ако јас гледам црно бело ти гледаш само бело или само црно,ти си тотално пристрасен и нема што да разговараме за фактите а поточно факт е дека Бугарите јазикот кој денес го користат го научиле не им е мајчин јазик.Не пишувам од кој го научиле или како го научиле поентата е дека тие зборувале туркоиден јазик кој нема врска со денешниот Бугарскинамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:36
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Македонците треба да ја прослават оваа победа со изградба на Лавови исти како оние во <span style="font-size: 10pt; font-family: Verdana;">Chaeronea но овој пат точно пред зградата на обединетите нации во Њујоркголема%20насмевка</span>

Да да да да ќе се подигнат наскоро лавови на мостот Гоце Делчев..
Ама и бугарите застанале зад грбот на грците...
Тоа сега мене ме копка

А тоа бугарите срам да им е.....
Како и секогаш спремни се да си го продадат гзот.....

Полека бе Владимир, немој да се потпираш од одма на гласини. Ај ќе видиме што е работата и за НАТО и Бугарите. Ако застанат на страната на Грците, јас одма ќе ги осудам. Само полека. Ај ќе видиме што ќе биде и на тој самит на НАТО и кој кого ќе поддржи. Јас сум во исто време Македонец и Македонија е моја татковина. Не заборавај го тоа.
И секогаш се спремни да ти го забијат ножот во грб..
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:39
У Македонската граматика има 4 рода
-машки род
-женски род
-среден род и
- изрод

Ти си Македонски изрод кој незнае за својот корен,излажан и преплавен со туѓа пропаганда.Ништо повеке не си ти и не ги срами славните МАкедонци да ги ставаш во било какво твое ниво бидејки тие од таквите како тебе само пропатиле и ништо повекелутина
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:52

Јас ништо не прикажувам само ги цитирам Бугарските историчари по прашање на Бугарскиот происходголема%20насмевкаЗа јазикот па воопшто нема што да правиме муабет бидејки ако јас гледам црно бело ти гледаш само бело или само црно,ти си тотално пристрасен и нема што да разговараме за фактите а поточно факт е дека Бугарите јазикот кој денес го користат го научиле не им е мајчин јазик.Не пишувам од кој го научиле или како го научиле поентата е дека тие зборувале туркоиден јазик кој нема врска со денешниот Бугарскинамигнување

Знам, де. Кога реков дека тој нивни јазик не бил туркоиден? Ни бугарските научници тоа не го одрекуваат (иако мал дел сметаат дека не бил турски туки ирански, но нема врска, да речеме дека бил туркоиден). Се сложувам и за тоа нема дилеми. Сум читал и бугарска историја и тоа книга специјално подготвена за приемните испити за Факултетот по историја. Не знам зошто ми тврдиш нешто што ни самиот јас не го одрекувам. А јазикот го добиле од тамошните Словени со кои целосно се измешале за помалку од 150 години и веќе во времето на Светите Кирил и Методиј се создала солидна основа за официјализирање на старословенскиот јазик како државен во Бугарија.
Од друга страна, културата е исто така пред се` словенска. И во денешната бугарска традиција има доста остатоци од култот кон старите словенски богови, ги има истите оние верувања во вампири, самовили, предци-заштитници на домот и така натаму...И таму Божиќ и Бадник се слават со доста признаци на култот кон старите слоенски богови - небесниот отец Сварог и неговиот син Сварожич (што исто така нема врска со христијанството), после, во празнувањето на Свети Илија се задржани многу нехристијански (прасловенски) елементи од култот кон громовникот Перун. Слични работи има и кај Русите и кај Македонците и кај Украинците и Србите и другите Словени. Не заборавај и дека постои и еден бугарски обичај кој е познат како ЛАДУВАНЕ, во чест на величествената словенска божица Лада.
Кон врв
Oho Boho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tatarin-Dragalevchanin

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:01

У Македонската граматика има 4 рода
-машки род
-женски род
-среден род и
- изрод

Ти си Македонски изрод кој незнае за својот корен,излажан и преплавен со туѓа пропаганда.Ништо повеке не си ти и не ги срами славните МАкедонци да ги ставаш во било какво твое ниво бидејки тие од таквите како тебе само пропатиле и ништо повекелутина

Точна така шефе. Кой не мисли като тебе, автоматски е предавник и изрод. Само мога да си вадя изводи за образователната ви система.размислување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:06

У Македонската граматика има 4 рода-машки род-женски род-среден род и- изродТи си Македонски изрод кој незнае за својот корен,излажан и преплавен со туѓа пропаганда.Ништо повеке не си ти и не ги срами славните МАкедонци да ги ставаш во било какво твое ниво бидејки тие од таквите како тебе само пропатиле и ништо повекелутина

Слушај ме сега добро. Немој да ми ги менуваш зборовите и да ми местиш нешто што не сум го напишал. Тоа е прво. Второ, прекини да сееш омраза и да навредуваш. Којзнае како провокатор се крие зад тебе, Антички Македонецу. Не ми изгледаш на некој наивен што не е запознаен со тоа како стојат работите. Тебе ти е целта само да навредуваш. Собери србоманчиња и удбаши и дојдете на чествувањето за Мара Бунева, па тепајте старци со палки како што беше лани. Само што наредната година нема да бидат старци. Тогаш ќе те препознаам јас тебе, а верувам и ти мене. И само продолжи да плукаш, Влаву продаден (Им се извинувам на сите Власи, ова на нив не се однесува)

Еве ти уште една продадена душа, ќерката на Димитрија Миладинов, Царевна, весник Зора, 1937 година. И нејзе попувај и што биле нејзиниот татко и чичко

Направихме това заради великата любов, която те имаха към своя български народ, към един народ твърд, жилав, здрав и вечно млад – много страдал, който, може би, ще има още много да страда, докато -запази снагата си, името си, честта си като народ даровит и буден.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:28
Пагане избриши ги пораките од инбокс сандачето

Изменето од Vladimir88 - 02.Април.2008 во 16:28
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 18:02
Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

У Македонската граматика има 4 рода-машки род-женски род-среден род и- изродТи си Македонски изрод кој незнае за својот корен,излажан и преплавен со туѓа пропаганда.Ништо повеке не си ти и не ги срами славните МАкедонци да ги ставаш во било какво твое ниво бидејки тие од таквите како тебе само пропатиле и ништо повекелутина

Слушај ме сега добро. Немој да ми ги менуваш зборовите и да ми местиш нешто што не сум го напишал. Тоа е прво. Второ, прекини да сееш омраза и да навредуваш. Којзнае како провокатор се крие зад тебе, Антички Македонецу. Не ми изгледаш на некој наивен што не е запознаен со тоа како стојат работите. Тебе ти е целта само да навредуваш. Собери србоманчиња и удбаши и дојдете на чествувањето за Мара Бунева, па тепајте старци со палки како што беше лани. Само што наредната година нема да бидат старци. Тогаш ќе те препознаам јас тебе, а верувам и ти мене. И само продолжи да плукаш, Влаву продаден (Им се извинувам на сите Власи, ова на нив не се однесува)

Еве ти уште една продадена душа, ќерката на Димитрија Миладинов, Царевна, весник Зора, 1937 година. И нејзе попувај и што биле нејзиниот татко и чичко

Направихме това заради великата любов, която те имаха към своя български народ, към един народ твърд, жилав, здрав и вечно млад – много страдал, който, може би, ще има още много да страда, докато -запази снагата си, името си, честта си като народ даровит и буден.

смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење

До чествување на Мара Бунева ти е дојдено а,па зошто да чекаме изроду македонски зошто да не се видиме и сега па да видиш чие куче точак тера или ти ко твоите пријатели туркомонголи знаме со коњска опашка ке вееш.Таквите изроди како тебе прадедо ми и Македонската ВМРО за глава ги крателе па јас морам да ја продолжам традицијата.Неможе ти мене да ме збуниш не сум јас толку лесна мета како тебе за да ме лажат ко мало дете.Ти кажав и претходно прво види кои се Македонците а кои Бугарите па после може да дискутираме во врска со двете нации кои постојатнамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 18:12

Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењеДо чествување на Мара Бунева ти е дојдено а,па зошто да чекаме изроду македонски зошто да не се видиме и сега па да видиш чие куче точак тера или ти ко твоите пријатели туркомонголи знаме со коњска опашка ке вееш.Таквите изроди како тебе прадедо ми и Македонската ВМРО за глава ги крателе па јас морам да ја продолжам традицијата.Неможе ти мене да ме збуниш не сум јас толку лесна мета како тебе за да ме лажат ко мало дете.Ти кажав и претходно прво види кои се Македонците а кои Бугарите па после може да дискутираме во врска со двете нации кои постојатнамигнување

Пази малку со тоа кој чии глави ќе сечел. Немој да избрзуваш. Нема да повторувам.
Кон врв
Oho Boho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tatarin-Dragalevchanin

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 18:26
Само не разбрав добре шефе, традицията на ВМРО ли я продалжуваш или на господинот Новакович?
Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 18:28
Originally posted by Oho Boho Oho Boho напиша:

Само не разбрав добре шефе, традицията на ВМРО ли я продалжуваш или на господинот Новакович?

На Колишевски
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 18:38
Originally posted by Oho Boho Oho Boho напиша:

А ти на Грофот Игњатиев ја продолжуваш традицијата?

Изменето од Vladimir88 - 02.Април.2008 во 18:39
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6667686970 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.