IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6263646566 147>
Автор
Порака
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 20:35
Originally posted by Aminta2 Aminta2 напиша:

Originally posted by ntg2003 ntg2003 напиша:

Сега и песни сме присвоjували...А доста..Пa ja си ги пеем тие песни откако се помна..

Не сега, туку отсекогаш сте присвоjувале зошто вие немате автентична бугарска музика.

Таа е или македонска, или тракиjска, или циганска, или турска, итн.

А ти пеj си и АBBA ако сакаш, но тоа не jа прави бугарска...

Ке си пеа што си сакам. И што си знам. А си знам и македонски и тракиjски и родопски и шопски и добруджански и ...сакаш ли уште аманата? И сите са бугарски Айде на душманите..
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 20:37
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...ja sledish sigurno i tezta koja sega se pishuva po istoriite...deka se ostatoci od Antickite Makedonci...od koi del se povlekle vo planninite pod naezdata na Slovenite...shto ne mora da e tocno... e sega velish nikoj mene ne mi prepishuva..pa jas pripagam na toj etnos... ne rekov licno ti... zboruvam vo globala... i ubedena sum deka za Makedonija...najmala opasnost se Vlasite...

Јас ја следам тезата и на Бошевски за нашето несловенско потекло
Само можеш ли да ми кажеш кои се РОМЕЈЦИ во Македонија??
Кај има денеска на Балканот Ромејска националност?
Зборам за Македонија, Бугарија, Србија, Грција и.т.н.
...ako e do mene ja prifakam tezata na Boshevski... a za Romeite...bog da gi prosti...odamna gi nema...a ostatoci od niv...sigurno ima vo nekoi nivni potomci. ( koj da znae cii geni tecat i vo nas Vlasite???) e sega da troshime pari za DNK... ne sum...parite treba da gi vlozime vo prgres... gledaj go Vasko Eftov...prilicno interesna tema ima na dneven red...

Ејјј да бе..
Сега е Васко Ефтов на ТВ...
Тенк ЈУ
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 20:39

Влади - да внесам поjаснение. Можеби на македонски и бугарски поимот ромеj/ромеи има различно значение. Сакам да кажам што се разбира според бугарската терминологиjа:
Ромеj - ова е жител на Источното Римско царство (Византиjа) без разлика на етничка припадност (сепак е било важно да е христиjанин). По модерно (но по неточно да се употребува поимот "византиец", но тоj e нов поим).
Значи по нашите стандарти "ромеj" = "византиец".
Ако на македонски "ромеj" означава нешто друго - значи е станала грешка во преводот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 21:19
Originally posted by дуле дуле напиша:

Влади - да внесам поjаснение. Можеби на македонски и бугарски поимот ромеj/ромеи има различно значение. Сакам да кажам што се разбира според бугарската терминологиjа:
Ромеj - ова е жител на Источното Римско царство (Византиjа) без разлика на етничка припадност (сепак е било важно да е христиjанин). По модерно (но по неточно да се употребува поимот "византиец", но тоj e нов поим).
Значи по нашите стандарти "ромеj" = "византиец".
Ако на македонски "ромеj" означава нешто друго - значи е станала грешка во преводот.

Баш ќе прашам сега на друг форум еден професор по историја.....
Само се прашувам каде е таа ромејска националност денес???
Сепак Византија беше огромна сигурно нешто останало од нив...

И Византиец не е исто со Македонец нели?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 21:49
Инаку Дуле во право си
Ромеите се жители на Византија...и не се власи..
Ама сепак не се Македонци...

Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 21:49
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 07:45

Инаку Дуле во право си

Не е точно.. "Ромеj" во оние времиньа е равно на сегашното "Jугословенин". Ромеите са били сички верноподнници - христиени на Источното римско царство - грци, арменци, неелизирани траки, македонци и т. н. (во тоа число и власите). Нали "Jугословени" беха сички грагьани на Jугославиjа... Нема веке Jугославиjа, нема и jугословени. Сштата работа и со ромеите.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 07:57
o ti dule so majka baras ovde be odi spij tamu
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 08:37
Originally posted by дуле дуле напиша:

Инаку Дуле во право си

Не е точно.. "Ромеj" во оние времиньа е равно на сегашното "Jугословенин". Ромеите са били сички верноподнници - христиени на Источното римско царство - грци, арменци, неелизирани траки, македонци и т. н. (во тоа число и власите). Нали "Jугословени" беха сички грагьани на Jугославиjа... Нема веке Jугославиjа, нема и jугословени. Сштата работа и со ромеите.

Ромеите се претопиле со турците,власите,грците..
Најмногу се имаат претопено со грците....
Значи се имаат претопено најмногу со грците...

Е не е точно и твотео.
Тогаш ќе испадне дека и бугарите биле Ромеи...зошто и Бугарите беа под Византиско.....?

А овдека не се зборува за Ромеи(Ромеи сепак е латински збор)...овдека се говори за македонци и бугари...
Одвоено..

Изменето од Vladimir88 - 02.Април.2008 во 08:43
Кон врв
m__g__ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2006
Поени: 591
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m__g__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:20
... тешко е да му се објасни на светот зошто речиси
со сите [земји околу нас] имаме проблеми,
а тие немаат толку меѓусебно.
(Утрински Весник - Скопjе, 31.12.2007)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0DFE164DD6B7A748BDC0F6D40B74E6CB

http://macedonia-discussion-group.googlegroups.com/web/BG%20MK.pdf?gda=pJg70DoAAAAvToj5blMLAaiSD_bOZ2MN5uyCIE9D0uO0hmejv0L0YWG1qiJ7UbTIup-M2XPURDRj57LrN7s836v2_j9HpUvo

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:55
Кучињата лаат караванот врви

Бугарите сами си се криви за ова, не сме им ние криви.
Не дека и ние немаме гревови, ама....

Изменето од Vladimir88 - 02.Април.2008 во 09:56
Кон врв
Oho Boho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tatarin-Dragalevchanin

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:59

Да, криви сме, че ви оставихме да ни се качите на главата. Между другото, Влади, продават ли се в македония макарони?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 10:00

Да бе, сме криви и за земетръсо в Скопе..За ланшнио снег и днешнио ветар...За всичко сме криви.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 10:54
И ние сме криви што ве донел туркомонголот аспарух,извинетеголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 11:14
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

И ние сме криви што ве донел туркомонголот аспарух,извинетеголема%20насмевка

Негу го бев забравил...Ние сме криви и зошто сте вие криви...Абе вопшто сме криви на Македонците..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6263646566 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.