|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 6162636465 147> |
Автор | ||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А да најдеме латински речник?
|
||||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дудуловски ти рече што не е НАШОЛ, но не каза што го НЕМА. Има голема разлика... Опитаj с "find". Заглавието над текстот е: De ciuibus bulgarorum et macedonum --- Пак ти казвам: употребата изрази што имат корен "macedon" не означава што тоа се однаса за славо-македонците. Отчети што "Геста"-та е писана во ХІІ век и описва собитиjа преди 200-300 години. Дури и во ХІІ век под поимот "македонец" се е разбирало жител на тема "Македониjа". Штото ако не знаеш - бугарскиот цар Крум е основал област "Македониjа" неjде зад делтата на Дунав. Таму е бил заселен и еден младенец коj после е станал император ВасилиjІ -Македонец. |
||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чим не нашол исто како да рекол нема.... Ама сепак и СЕПАК ги двои на ГРЧКИ,БУГАРСКИ и МАКЕДОНСКИ!? Зошто ги двои на бугарски и македонски ако ја основал таму територијата И можеш да ми кажеш кога ја основал Крум таа територија таму? И овдека не вика зад делтата на Дунав Туку од ДУНАВ до ЦРНОТО МОРЕ... Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 18:28 |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кај мене знаеш што пишува во фуснотата...
Еве ова ќе цитирам
|
||||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Виж што пишува Стивен Рансиман за "Овъд Дунавска Македониjа": ...Когато през 813 г. Крум превзел Адрианопол, той изселил 10 хиляди от жителите му в една област отвъд Дунава, която скоро получила името Македония — тъй като Адрианопол бил столица на Македонската тема.[46] Тези преселници все още живеели там, вече 12 хиляди на брой, като изглежда се радвали на известно самоуправление и избирали сами своя главен магистрат. Но те не можели да намерят покой; несгодите на изгнаничеството и периодичните гонения ги карали да жадуват за родните си места. Обаче ханът искал да ги задържи под своя власт. Изкусните майсори, каквито вероятно е имало сред тях, несъмнено са му били крайно необходими за изработването на луксозни предмети за ханския двор. С огромни затруднения техният водач Кордил успял да се добере до Константинопол, за да моли император Теофил да ги избави, като изпрати кораби до Дунава. Те вече били правили опит да избягат през България, но без помощта на Империята били обречени на неуспех. Теофил изчакал промеждутъка около потвърждаването на мирния договор, за да пристъпи към действие и през 836 г. изпратил кораби към устието на Дунава. „Македонците“ се придвижили надолу по реката, за да посрещнат корабите, и започнали да преминават един от северните й притоци — вероятно Прут.[47] Местният български управител решил да ги спре и ги нападнал, но претърпял поражение. Така „македонците“ успешно преминали реката. Тогава българите повикали на помощ маджарите, чиято власт вече се простирала до българската граница. Те охотно се отзовали и големи техни орди се явили при лагера на „македонците“, като поискали от тях да предадат цялото си имущество. Но те отказали и в последвалата битка, с помощта на св. Адриан, отново удържали победа. След това благополучно достигнали корабите и се завърнали в Константинопол след повече от 20-годишно изгнание.[49] Стивън Рънсиман А сега виж какво пише Лав Граматик: Сметнахме за нужно да разкажем как е бил отгледан същият този Василий и откъде произхождал. Той се родил в Македония, в Адрианополските села, през царуването на Михаил Рангаве, бащата на патриарх Игнатий. По негово време Крум, владетелят на България, тръгнал на поход срещу християните. След като Михаил бил сразен и Лъв Арменецът завзел насилствено властта отнего и станал император, Крум дошъл и обсадил столицата. А след като Лъв Арменецът му устроил засада, той се върнал в България, след като изпратил хора в Свети Мамант да вдигнат тамошните медни статуи наживотни. Като се насочил към Адрианопол, превзел го и преместил оттам 12 000 мъже, без да се броят жените, и ги заселил край Дунава. По времето на император Теофилl в Македония бил стратилат така нареченият Кордил. Той имал и син на име Варда, вече съвсем възмъжал, когото оставил да упра¬влява вместо него македонците, които били отвъд реката Дунав. А и самият той с ня¬каква хитрост отишъл при Теофил. Импера¬торът го приел радостно и като разбрал какво иска, изпратил кораби да вземат македонците и да дойдат в столицата. А владетел на България бил Владимир, потомък на Крум и баща на Симеон2. Народът заедно с жените и децата взел решение да премине в Романия. Когато Михаил3 българинът отишъл в Солун, те започнали да преминават отсам с имуществата си. Комесът, щом научил това, преминал оттатък реката, за да воюва с тях. И тъй македонците се отчаяли, направили свои вождове Цанц и Кордил и като завързали сражение, убили мнозина, а някои взели и в плен. Българите, които не могли да преминат отсам, прибягнали при угрите, като им съобщили всичко за македонците. Дошли и корабите наимператора, за да ги вземат и отведат в столицата. И тъй хуните се появили веднага в безбройно множество. Като ги видели, македонците със сълзи започнали да викат: "Божена свети Адриан, помогни ни!", и се приготвили за сражение. А турките им казали: "Дайте ни всичко, каквото имате, и вървете където щете." Те не приели това, а се наредили в боен ред и така стоели три дена. На четвъртия започнали да се качват в корабите. Като видели това, турките започнали сражение, което траяло от петия час до вечерта. Чуждото племе било обърнато в бягство и македонците започнали да ги преследват. На следващия ден, когато те искали да тръгнат, хуните отново се явили, за да се бият с тях. Тогава се вдигнал друг македонец на име Лъв, от рода на Гимостите, който след това станал етериарх, както и други видни македонци. Те ги обърнали в бягство и ги прогонили. А като се върнали, качили се на корабите и избягали при императора. Те били облагодетелствувани от него и се върнали вМакедония, в своята страна. ---- Зошто ти е чудно што Македониjа е до Дунав и Черното море? |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е арно Дуле.... А нека ми објасни Стивен Рансиман зошто тој регион не е крстен Западна Бугарија и зошто не ги крстил Крум бугари туку македонци????? Некако нема логика ова.... Тоа ми е чудно цело време.. Нема логика... Или сме сега Македонски бугари или сме бугари, или сме западни бугари , или сме незнам веќе што да набројам Бирај.. Beginning of 12th Century From the Byzantine satire Timarion: "The day of Saint Demetrius in (Salonika) is as great a festival as the Panathinei in Athens or Panionii in Miletus; it is a grand Macedonian celebration in which not only the Macedonian people gather, but people of all sorts and from all directions: Greeks from different regions of Hellada, the Mizian tribes...". Vizantiiski Vremenik, Moscow VI 1953, p. 367. 1185 "Woe, woe, the city of Salonika is captured, I say, the metropolis of the Macedonians." Ephraimi Chronologici caesares; Ed. J.P. Migne - PG 143 , Paris 1891, p.198. Beginning of 13th C. From the synod records of the Ohrid Archibishopric: "Ioannis Ierakar by birth Macedonian". J. Pitra, Analacta sacra et classica specilegio Solesmensi parta, t. VI Juris ecclesiastici graecorum selecta paralipomena. Parissis et Romae 1891, col. 315.
Значи Дуле според тебе ГРЦИТЕ, МИЗИЈЦИТЕ и МАКЕДОНЦИТЕ се за тебе све имиња на ТЕМИ!? Ако одиме по твоја ЛОГИКА тогаш и БУГАРИТЕ се географски поим!? Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 19:29 |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дуле
Да се разбереме името Македонија постоело на картите во Европа повеќе од 2500 години .... Значи име на една територија се дава кога е населена со ЕДЕН народ Македонци Македонија Бугари Бугарија Срби Србија Грци Грција Ако е за тоа Дуле Зошто Бугарија не се прекрсти во Република Тракомизија?? Србите во Република Илирија Хрватите во Република Илирија 2 Нели тоа се само географски поими!? |
||||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Гледал сум разни карти на Тема Македониjа во текот на времето. Имаше една карта (не помним периодот) во коjа тема Македониjа е вклучвала не само реjонот на Адрианопол, но току и Бургас, Филипопол до Солун. Ништо не пречи Иван Jерекар да биде македонец од Солун - се пак тоj си е ромеj (византиец). |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не би рекол Ромеј е ЛАТИНСКО име Ромеите се ВЛАСИ..кај нас популарно кажано(на наш јазик де) Ако пишува Македонец тогаш е македонец, не е влав Мене само едно нешто не ми е јасно... Ќе ти цитирам пак _________________________________________________________ Дуле Да се разбереме името Македонија постоело на картите во Европа повеќе од 2500 години ....значи не постоело само во времето на Крум.. Значи име на една територија се дава кога е населена со ЕДЕН народ Македонци Македонија Бугари Бугарија Срби Србија Грци Грција
Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 19:40 |
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ромеј е ЛАТИНСКО име
Ромеите се ВЛАСИ..кај нас популарно кажано(на наш јазик де) Ако пишува Македонец тогаш е македонец, не е влав ---------------------------------------------------------------------------------------- Nie Vlasite ne velime za sebe -na vlashki Vlav tuku Armãn, a zborot armãn ima znacenie ne roman i ostanuvam... ...nikogash za sebe ne vikame deka sme Makedonci (vo etnicka smisla) ... istoricarite ne brojat i smestuvaat onamu kaj sakaat... te ostatoci od Antickite Makedonci...te ostatoci od Rimjanite... na slikite i crtezite od pamtiveka stoi simbol na 8 krako sonce (ne 16 krakoto od Virgina)... site Vlasi zboruvame eden jazik... so isklucok na Meglenite koi zboruvaat Romanski... i za da nema zabuni...Karakacanite ne se Vlasi...tuku Grci... i niz istorijata Vlasite imale golemi maki od niv... zatoa nemojte koga sakate da se omalovazuvate...navreduvate... ili neshto si negirate... da ni prepishuvate nam... nas poveke ne interesira segashnosta...idninata... i pokraj 10 bozji zapovedi...imame 10 vlashki zapovedi koi se odnesuvaat na blagosostojbata na semejstvoto... Tolku...da nema zabuni... |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас сум учел во школо дека власите се остатоци од РИМСКИ легионери....од пензионери кои доаѓале во Македонија на одмор и.т.н. И никој не ти препишува тебе ништо само кажав тоа што ме учеле сите професори... Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 20:14 |
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...ja sledish sigurno i tezta koja sega se pishuva po istoriite...deka se ostatoci od Antickite Makedonci...od koi del se povlekle vo planninite pod naezdata na Slovenite...shto ne mora da e tocno... e sega velish nikoj mene ne mi prepishuva..pa jas pripagam na toj etnos... ne rekov licno ti... zboruvam vo globala... i ubedena sum deka za Makedonija...najmala opasnost se Vlasite...
|
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас ја следам тезата и на Бошевски за нашето несловенско потекло Само можеш ли да ми кажеш кои се РОМЕЈЦИ во Македонија?? Кај има денеска на Балканот Ромејска националност? Зборам за Македонија, Бугарија, Србија, Грција и.т.н. Изменето од Vladimir88 - 01.Април.2008 во 20:23 |
||||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...ako e do mene ja prifakam tezata na Boshevski... a za Romeite...bog da gi prosti...odamna gi nema...a ostatoci od niv...sigurno ima vo nekoi nivni potomci. ( koj da znae cii geni tecat i vo nas Vlasite???) e sega da troshime pari za DNK... ne sum...parite treba da gi vlozime vo prgres... gledaj go Vasko Eftov...prilicno interesna tema ima na dneven red... Изменето од mamamd - 01.Април.2008 во 20:33 |
||||
Внеси реплика | страница <1 6162636465 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |