|
ИСЛАМСКА УБАВИНА |
Внеси реплика | страница <1 3435363738 57> |
Автор | |
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ISLAM VJERA ISTINE
|
|
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
ISLAM VJERA ISTINE
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Covjek je pozivao svog poznanika u dzamiju. Bio je petak i odjekivao je dzumanski ezan.“Podi sa mnom u dzamiju.“ rece mu. “Petak je, tre*amo klanjati dzumu.“ “Ti znas da ja ne idem u dzamiju “, rece mu poznanik. “Znam, ali bas me interesuje koji je razlog?“ “Sta ja znam“, rece.“Mozda malo utice okolina, a i svakako izbjegavam da mi se pegla na pantalonama ne pokvari prilikom saginjanja u namazu.“ Covjek se nasmija. Rece:“Vjerovatno se salis.Zar zbog toga odustajes od odlaska u dzamiju?“ “Potpuno sam ozbiljan“- odgovori mu poznanik.“ Znas da mnogo vodim racuna o odjeci i da mnogo volim zelenu odjecu.“ I zaista je bilo tako. Cisto i lijepo bi se nosio, a na sebi bi uvijek imao nesto od zelene odjece koja je bila ispeglana. “Dobro“ ,rekoh. “Da li si ikad isao u dzamiju?“ “Dok sam bio dijete isao bih ponekad sa dedom, ali tada nisam mislio na pantalone, no sada cisto sumnjam da bih otisao.“ Covjek je bio razocaran i porazen zbog ovog sto je cuo. Pokajao se sto je uopste zapocinjao razgovor. Medjutim, dva mjeseca kasnije, covjek je cuo da mu je poznanik, ipak, dosao u dzamiju, te odmah ode tamo. Uistinu, poznanik je bio u dzamiji, ispred svih poredanih safova i opet na sebi imade zeleno odjelo. Covjek mu se polako priblizi i tihim glasom ga upita: “Rekao si da neces doci u dzamiju?“ Poznanik mu nista ne odgovori. Lezao je na tabutu prekriven zelenim prekrivacem, pripremljen za dzenazu.“ Islamske novine "Elif" |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Allah swt Vjerovatno se svaki insan zapita , ponekad u toku svoga zivota, o nacinu svoga dolaska na ovaj svijet. Odakle ja ovdje, kako sam nastao? Nekima je smjesno kada im se govore ajeti iz k*r'ana u kojima se spominje da je prvi covjek nastao od zemlje tj. da je stvoren od nje. Mozda pomisle: vidi kako izgleda covjek a.... .... kako izgleda zemlja. Takvim kazemo: pogledajte hemijski sastav zemlje, pa ih usporedite sa hemijskim sastavom ljudskog tijela.Bicete iznenadjeni sa slicnoscu hemijskih elemenata koji se nalaze u zemlji i hemijskih elemenata koji sacinjavaju ljudsko tijelo."Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao" (k*r'an, sura -Krava, 28 ) * * * Covjek kada ide ulicom, obicno pozdravi one osobe koje poznaje. Kako ih prepoznaje? Uzviseni Allah dao crte lica da se mozemo raspoznati. Ali kako to, koliko je je ljudi na svijetu a da niko ne izgleda isto svi imamo dva oka, nos, obrve, obraze ali ipak razliciti izgledi. Slavljen neka je Onaj koji od istih dijelova stvara na miljarde razlicitih likova a da ne izgubi ideju za nove kreacije. "On vam oblicje daje, i likove vaše cini lijepim ". (Samoobmana,3) * * * Dali je Sunce moglo samo od sebe da nastane? Dali je ono znalo da je zivot na Zemlji nemoguc bez njega, pa je samo odlucilo da postane kako bi obasjavalo i zagrijavalo Zemlju i tako omogucavalo da se razvijaju razni prorodni procesi na njoj stvarajuci uslove za zivot ljudi,zivotinja i biljaka. Kaze Uzviseni: "I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec" (Vjerovjesninici, 33) * * * Nista se , bas nista ne desava bez Allahovog swt znanja. Kaze Uzviseni: "On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, I NIJEDAN LIST NE OPADNE, A DA ON ZA NJEG NE ZNA" (Stoka, 59) Koliko je samo drveca po mnogobrojnim dzunglama svijeta, sumama Amazona i drugim mjestima a da jedan jedini list, koji je za nas ljude beznacajan, ne moze pasti a da Allah swt ne zna za njeg. * * * "Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je nebu i na Zemlji? " (Hadz, 70) Nepregledna morska prostranstva, koja na nekim mjestima dostizu dubinu i do nekoliko desetina kilometara, pustinje Afrike- kroz koje covjek moze putovati danima, sedmicama a da ne vidi nista drugo osim dina pijeska, planinski masivi koji svojom velicinom i prostranstvom zadivljuju ljude. A u tim morskim dubinama ne postoji ni najmanja ribica a da Allah swt ne zna za nju, u tim beskrajnim pustinja ne postoji ni jedno jedino zrno pijeska , a da Allah dz.s. ne zna za njeg- njegovu strukturu, porijeklo, tezinu. Na tim ogromnim planinama ne postoji jedan jedini grm a da Allah swt ne zna koliki je broj listova na njemu. Kaze Uzviseni :"I nema zrna u tminama Zemlje niti icega svježeg niti icega suhog, nicega što nije u jasnoj Knjizi." (Stoka, 59) * * * "I jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, I RAZNOVRSNOST JEZIKA VASIH i boja vaših; to su, zaista, pouke za one koji znaju." (Bizantinci, 22) SubhanAllah! Koliko je samo razlicitih naroda i skoro svaki od njih ima svoj jezik. Za jednu te istu stvar postoji toliko mnogo razlicitih izraza, a koliko je stvari na svijetu.Ko nas je naucio svim tim jezicima i rijecima??? Naravno, Uzviseni Allah. Pa dali je istrosio sve Svoje rijeci? Kaze Uzviseni : "Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove rijeci; Allah je, uistinu, silan i mudar." (Lukman, 27) Pa zar ovakav Stvoritelj nije vrjedan da Mu se covjek pokori i da Ga velica? |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gospodar zvijezda Jedne ljetne veceri prolazio jedan pobozan covjek pored skupine muslimana koji su pili alkohol i zabavljali se. Vidjevsi ih u tom stanju, covjek im rece: "Sta to radite, kako vas nije sramota i strah?" Okrenu mu se jedan covjek iz te skupine i rece: "A koga da nas bude sramota i strah? Zar vidis da nema nikoga i da nas samo zvijezde na nebu vide?" - "A sta je sa Stvoriteljem i Gospodarom ovih zvijezdi? Zar ste na Njega zaboravili, zar mislite da vas On ne vidi?" - odgovori mu poboznjak i ode, a ovaj covjek iz ove skupine ostade zatecen, ne znavsi sta ce mu odgovoriti. Covjek je ostao u svom drustvu, koje je se zabavljalo i lumpovalo, ali u... ... glavi su mu odvzanjale rijeci:" A sta je sa Gospodarom zvijezdi, zar ste na Njega zaboravili?". Otisavsi kuci poslije zabave, nastavio je razmisljati o ovim poboznjakovim rijecima, koje su ostavile ogroman uticaj na njega. Zaista, sta je sta Gospodarom nebesa i zvijezdi? On uvijek bdije nad mnom i Njemu cu se na posljetku vratiti, a ja svoj zivot provodim u nepokornosti i grijehu. Poslije ove veceri ovaj covjek se iskreno pokaja svome Stvoritelju, Allahu dz.s.,ostavi alkohol i vrati se na put istine, put Islama. On je, poslije toga, ucinio mnogo hajra i dobra za muslimane i Islam. |
|
|
|
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
ISLAM VJERA ISTINE
|
|
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od kade sea ovaa
|
|
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Belichka, opomena imash od mene za ova i toa za dve raboti.
1. Ne navreduvaj tugja religija 2. Vo ovaa tema i vo pravoslavna ubavina ne otvorajte diskusii! Nekolku pati e vekje kazhano! |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од mudzahid - 01.Април.2008 во 11:14 |
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 3435363738 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |