IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 147>
Автор
Порака
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:02
Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

Drugovi, zelim pitat Vladimira na kom je jeziku govorioh mongolski vladatelje Simeon Veliki?
Najljepsa vam hvala

Htio sam rec, mongolski vladar Simeon Veliki. Ispricavam se.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:02
Добре, обясни ми ти защо го има Борис- Михаил Покръстител и Просветител във вашите църкви и защо му са избодени очите?
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:03
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Originally posted by pagane pagane напиша:

Хехехехехех, в тези времена няма робство , има владеене на територии.Па баш за този период си мълчите.намигнување

Сигурна ли си??

Пагане ОБЈАСНИ МИ ЗОШТО МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ГО ИМА НА ИКОНИТЕ ОД 11 ВЕК до 14 век??
СОНЦЕТО ОД КУТЛЕШ!?

The Mother of God(11th century)

Ohrid

http://historyofmacedonia.org/Macedoniansymbols/MacedonianSun.html
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:04

Добре, обясни ми ти защо го има Борис- Михаил Покръстител и Просветител във вашите църкви и защо му са избодени очите?

задоволство
задоволство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:04

Јас ти реков
Македонија била под разни епархии под разни цркви под разни егзархии..под разни ропства била...
Во Македонија има икони и од српски цареви на некои места па никому ништо...

Во Рим имаш ИКОНИ ОД КОНСТАНТИН И ОД МЕТОДИЈ ПА СЕГА РИМЈАНИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ!?

Изменето од Vladimir88 - 31.Март.2008 во 13:04
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:06

А ја да те питам тебе сега
Зошто на иконата пишува Цар Блгарски..
Нели ви го крадеме царот??
Зошто не пишува македонски???

Аман веќе Македонија била под различни ропства, под српско, под грчко, под бугарско ропство...
Логично е да се најдат некои вакви икони не викам не
И Константин и Методиј биле во Рим, има икони од нив во Рим па сега они сички римјани се македонци така???

Само некако неможеш да ми ги објасниш феномените со македонското сонце, тоа некако не го говориш
Тоа зборува какви луѓе служеле по манастирите..

Од кај да знам кој ги ископал очите на царов ваш...
Ама се гледа дека таа фреска е некако од старост уништена..

Не видов на иконата да пише "цар блгарски". Од снимката се чете само "Михаил". Другото - като идем да видим...
Сепак - овоj стенопис е стореен во 1806 г. (немало е тогава екзархиjата да шири пропаганда) од Трпо зограф.
Тоа дава одговор на вопросот: кои татарски ханове славим?

Ете ти го отговорот!

А за избодените очи: Во началото мислев што тоа е акт на поругаване на татрскиот хан... Но после научих што тоа е дело на верваштите мирjани кои са стргале по трошица од очите на стенописот и са jа вземали - вервали се што тие частици има чудодеjна сила и носат излечение од болести.
Такива ми ти работи: татарски хан - македонски светец
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:07
Originally posted by дуле дуле напиша:

А ја да те питам тебе сега
Зошто на иконата пишува Цар Блгарски..
Нели ви го крадеме царот??
Зошто не пишува македонски???

Аман веќе Македонија била под различни ропства, под српско, под грчко, под бугарско ропство...
Логично е да се најдат некои вакви икони не викам не
И Константин и Методиј биле во Рим, има икони од нив во Рим па сега они сички римјани се македонци така???

Само некако неможеш да ми ги објасниш феномените со македонското сонце, тоа некако не го говориш
Тоа зборува какви луѓе служеле по манастирите..

Од кај да знам кој ги ископал очите на царов ваш...
Ама се гледа дека таа фреска е некако од старост уништена..

Не видов на иконата да пише "цар блгарски". Од снимката се чете само "Михаил". Другото - като идем да видим...
Сепак - овоj стенопис е стореен во 1806 г. (немало е тогава екзархиjата да шири пропаганда) од Трпо зограф.
Тоа дава одговор на вопросот: кои татарски ханове славим?

Ете ти го отговорот!

А за избодените очи: Во началото мислев што тоа е акт на поругаване на татрскиот хан... Но после научих што тоа е дело на верваштите мирjани кои са стргале по трошица од очите на стенописот и са jа вземали - вервали се што тие частици има чудодеjна сила и носат излечение од болести.
Такива ми ти работи: татарски хан - македонски светец

Добро јас зборам за линкот...
Е убаво ако е тоа одговорот..
Трк во МПЦ....
Ќе ми објасниш тогаш драги Дуле зошто на иконата во Рим главата на Константин исто како да ја нема????
И Дуле немало Егзархија ама пак бугарите си имале своја црква....

Дуле и ако ти прикажам од Константин и од Методиј икони во Рим ќе ги направиш ли РИМЈАНИТЕ БЛГАРИ ОД ПРВОТО КАЧЕСТВО??

Изменето од Vladimir88 - 31.Март.2008 во 13:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:14

St.Cyril and Methodius at the Cathedral of Maribor

Дуле НАПРАВИ ГИ СЛОВЕНЦИТЕ БЛГАРИ ОД ПРВОТО КАЧЕСТВО
КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО МАРИБОР
Кон врв
titi Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Март.2008
Поени: 12
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај titi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:15
e sega nema da se uchuda ako rechete deka i sonceto e macedonsko.
Po golemi indianci ot vas ne sum srestal
Mai ne vi haresva da si pishem za istinata za makedonia i 10-te LAGI NA MAKEDONIZMA.
E tova veche e priznak na strah ot samata istina
normalno e da vi e strah zastoto vie dosega ste giveali i prodalgavate da giveete v edna golema LAGA kojato se naricha "republika macedonia"
CHAO INDIANCI
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:16

Дуле и ако ти прикажам од Константин и од Методиј икони во Рим ќе ги направиш ли РИМЈАНИТЕ БЛГАРИ ОД ПРВОТО КАЧЕСТВО??

Константин-Кирил и Методиj не са бугари - те са ромеjски поданици и императорски служители. Па Рим, ромеи.... исто е.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:17
Originally posted by titi titi напиша:

e sega nema da se uchuda ako rechete deka i sonceto e macedonsko.
Po golemi indianci ot vas ne sum srestal
Mai ne vi haresva da si pishem za istinata za makedonia i 10-te LAGI NA MAKEDONIZMA.
E tova veche e priznak na strah ot samata istina
normalno e da vi e strah zastoto vie dosega ste giveali i prodalgavate da giveete v edna golema LAGA kojato se naricha "republika macedonia"
CHAO INDIANCI

Ма иди мочај бе копито едно
Македонија библиска земја
Не е Блгарија библиска земја
Македонците се библиски народ а не блгарите

Ајде ќе ги правиш ли словенците БЛГАРИ ОД ПРВОТО КАЧЕСТВО А ДУЛЕ!?

Изменето од Vladimir88 - 31.Март.2008 во 13:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:18
Originally posted by дуле дуле напиша:

Константин-Кирил и Методиj не са бугари - те са ромеjски поданици и императорски служители. Па Рим, ромеи.... исто е.

Што биле Константин и Методиј?????

Римски поданици......
Тие беа македонски просветители..луѓе кои го описмена цел Балкан и благодарение на нив Климент и Наум ја создадоа кирилицата..
Да не беа тие уште ќе си останевте неписмени монголи
ама затоа тие римски поданици потекнуваат од Солун градот на МАКЕДОНЦИТЕ наречен во византиските записи
Е ајде де како тоа Солун град на македонците во тие времиња
Нели не постоеле македонци!?

Изменето од Vladimir88 - 31.Март.2008 во 13:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:24

Што биле Константин и Методиј?????

Римски поданици......
Тие беа македонски просветители..луѓе кои го описмена цел Балкан и благодарение на нив Климент и Наум ја создадоа кирилицата..
Да не беа тие уште ќе си останевте неписмени монголи
ама затоа тие римски поданици потекнуваат од Солун градот на МАКЕДОНЦИТЕ наречен во византиските записи
Е ајде де како тоа Солун град на македонците во тие времиња
Нели не постоеле македонци!?

По тоа време Македонски град е бил Адрианопол. Солун е вториот град во Ромеjската империjа. Само ти казвам што Константин-Кирил и Методиj не са бугари (што ти сакаш да кажеш, че си мислам). Па ти штом ги сметаш за македонци - то си е твое мнение.. само уточни: антични македонци ли са били или просто: славо-македонци...
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 13:25
Еве што стои во писмото на бугарскиот цар Калојан (владеел од 1197 до 1207) до папата Инокентиј Први:

...моите претходници, царевите Симеон, Петар и Самуил, предците мои...

Зошто Калојан бил измислувал дека Самоил е негов претходник? И тоа да го лаже папата?
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.