IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - DEJA VU
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

DEJA VU

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 20:29
сабајле имав,..... тага не знаев како да реагирам збунетост
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 12:48

"Words, playing me Déjà-vu
Like a radio tune
I swear I've heard before"

"Come Undone"
DURAN DURAN

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 15:26
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 17:38
Originally posted by james dean james dean напиша:

Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Третата опција, се чувствувам како да сум го сонувала тоа скоро, можеби само ден пред тоа, поточно сигурна сум дека сум сонувала.

Dear Monuska,

Мислам дека тоа е само наша заблуда. И јас на почетокот си мислев дека е така - сон од претходниот ден или некој ден пред тоа, ама подоцна сватив дека не е така! Тоа е најлесното објаснување, ама мислам дека соновите се нешто сосема друго! Фројд е апсолутно во право во врска со тоа!

Па да тогаш не би било веќе видено, туку веќе „сонето“
, ама такво е чувството нели? Инаку едно од објаснувањата за deja vu е дека претставува некакво несогласување (mismatching) во мозокот кое предизвикува мозокот да ги измеша сегашноста и минатото.
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 17:42
Исто постои и Jamais vu пореметување во меморијата кога се создава илузија дека со некој настан, случка, човек се среќаваме прв пат иако настанот веќе се случил. И ова често се случува само не обрнуваме толку внимание.
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 22:43

И најверојатно ќе е тоа Монушка. Барем мене така ми се чини!

Кон врв
arsin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јануари.2008
Поени: 258
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај arsin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 23:01
Originally posted by james dean james dean напиша:

И најверојатно ќе е тоа Монушка. Барем мене така ми се чини!

pojma nemam
let the force be with you
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 23:25
DEJA VU тое е проблем со L2 кеш меморијата!!!!!
Кон врв
arsin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јануари.2008
Поени: 258
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај arsin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 23:33
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

DEJA VU тое е проблем со L2 кеш меморијата!!!!!

a mozno e da e problemot vo biosot
let the force be with you
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 23:41

Да, да, во биосот!

Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 23:58
Како помал паметам дека некои случки коишто се случуваат во моментот веќе се случиле но чудно ми беше како тоа да сум го поминал веќе еднаш но тоа се случува тогаш......првите неколку пати така тоа го игнорирав....но еднаш онака си стоев и ми дојде слика на она што ќе се случи исто како и минатите пати....дека сега ќе зборнам ова ќе направам она....и ми дојде на ум секундарно во моментот да сменам....но тоа си пројде исто....и од тогаш до сега ми се нема случено таква работа.....Кога почнав да ја читам темава баш се потсетив на тоа....и се чудев....бре бре....како може тоа???
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Ema14 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ema14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2008 во 00:28
Jas sum doziveala deja vu i bas me interesira se okolu toa So majkami i tatkomi odevme na odmor so kola i neso praevme muabet i mene mi se cinese deka znam sve sledno so ke se kazit. Najcudno bese so se osekav ko jas da sum go doziveala nekogas to, ama ne kako jas ( nzn dali razbirate ) i to so vo toj moment, vo tie 2, 3 min ne mozev niso da izgovoram.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2008 во 00:32
Originally posted by Ema14 Ema14 напиша:

Jas sum doziveala deja vu i bas me interesira se okolu toa So majkami i tatkomi odevme na odmor so kola i neso praevme muabet i mene mi se cinese deka znam sve sledno so ke se kazit. Najcudno bese so se osekav ko jas da sum go doziveala nekogas to, ama ne kako jas ( nzn dali razbirate ) i to so vo toj moment, vo tie 2, 3 min ne mozev niso da izgovoram.

е тоа....да за тоа и ја пишував во мојот пост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2008 во 00:38

Леле! Па мене сега ми текна на моето најчудно Déjà-vu! Како сум заборавил на тоа?!? $BlackDevil$ фала што ме потсети на детството!

Значи,
Беше лето, +45 под сенка! Имав ок. 5-6 год. Јас и едно другарче од зграда бевме излезени во паркчето позади зграда облечени во купачи. Одвртевме еден хидрант скроз до крај и направивме водоскок. Тоа ни беше традиција секое лето. Кога го завршивме ритуалот седнавме еден до друг на тревата да се исушиме на сонцето. Јас бев свртен со лицето на едната страна, а тој на другата и гледавме замислени во далечините без да изустиме ниту еден збор! Во еден момент и двајцата во исто време извикавме "Еееееј!" и се свртевме еден кон друг (ама точно во ист момент). И јас му допуштив тој да каже прв што сака! Рече - мене ова веќе еднаш ми се има случено! Тоа истото му го реков и јас!

Е сега, кога се сетив на ова, не сум сигурен за моето психолошко објаснување!
Зар е можна толкава коинциденција, на двајца да им се случи истовремено и на исто место

Any opinion ???

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 15:27
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2008 во 00:51
[QUOTE=james dean]
Леле! Па мене сега ми текна на моето најчудно Déjà-vu! Како сум заборавил на тоа?!? $BlackDevil$ фала што ме потсети на детството!

Значи,
Беше лето, +45 под сенка! Имав ок. 5-6 год. Јас и едно другарче од зграда бевме излезени во паркчето позади зграда облечени во купачи. Одвртевме еден хидрант скроз до крај и направивме водоскок. Тоа ни беше традиција секое лето. Кога го завршивме ритуалот седнавме еден до друг на тревата да се исушиме на сонцето. Јас бев свртен со лицето на едната страна, а тој на другата и гледавме замислени во далечините без да изустиме ниту еден збор! Во еден момент и двајцата во исто време извикавме "Еееееј!" и се свртевме еден кон друг (ама точно во ист момент). И јас му допуштив тој да каже прв што сака! Рече - мене ова веќе еднаш ми се има случено! Тоа истото му го реков и јас!

Е сега, кога се сетив на ова, не сум сигурен за моето психолошко објаснување!
Зар е можна толкава коинциденција, на двајца да им се случи истовремено и на исто место

Any opinion ???

Па според моите Deja Vu ништо не ме чуди....
Но како што кажав....сликата пред мене и помислив да го изменам тоа но таа мисла исчезна како и да не дошла и од тогаш ( до сега има 6-7 години) ми се нема случено Deja Vu....а тоа James што кажа ти....па мислам дека не сте вие единствени со твојот другар
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,232 секунди.