IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Слушнавме и послушавме!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Слушнавме и послушавме!

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
Автор
Порака
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Слушнавме и послушавме!
    Испратена: 28.Март.2008 во 16:40
                             بسم الله الرحمان الرحيم

Темава ми е инспирација од неколку теми на Вероисповед на кои се води несоодветна дебата.
Се дадоа безброј објаснувања,се поставеа безброј прашања,се дадоа безброј навреди...
Едноставно се зеде  слика дека ние можеме да се сложеме само во едно:Да не се сложуваме никако!

Од  работите кои Аллах му ги вдахнал на човекот е и тоа да ја сака вистината.Но овде можеме да видеме
луѓе кои го  искривеле она што Аллах им го вдахнал и така станале робови на своите нагони.
Неможе еден верник макар да верува и во било што да си дозволи себеси тотално да ги игнорира
другите и да се смета себеси за избран од Бога да биде на правиот пат.

к*ранот ги опишал верниците како оние кои веруваат во Аллах и неговите пратеници и кога
ке слушнаат некоја Аллахова наредба тие не прашуваат зашто е дојдена наредбата и не
се сомневаат во нејзината мудрост туку едноставно викаат:Ние слушнавме и послушавме!

Ние муслиманите толку многу се трудевме да објаснеме зашто Аллах дозволува Полигамија,зашто
забранува Алкохол и свинско зашто и зашто... Сепак ретко ке видевме некој дека е убеден во
она што сме го објаснале.Толку ли не не бидува за објаснување или се работи за нешто друго?

Многупати сум бил запрашан зашто сите луѓе не ги примаат Аллаховите ајети како што ние
ги примаме,па сум давал ваков пример:Секому од нас ни се случело некој да биде фален
а ние тоа да не го поднесуваме.Сите ке викаат дека некој а паметен и вонего се кријат многу
поучни работи но ние тоа никако неможеме да го видеме.Зашто?Затоа што ние не сакаме
од него да научеме нешто туку се трудеме во неговите зборови да најдеме нешто со кое
ке го оцрнеме,критика со која ке се докажеме дека сме попаметни.Тоа е таа
предрасуда што луѓето ги остава во темнина.Тоа е таа предрасуда што на луѓето
не им дава да ја видат вредноста на оваа чесна вера.

Сите божји пратеници биле пратени со една единствена порака дека „Еден е Бог„
Така веруваат и муслиманите и христијаните и евреите.Исламот а и другите вери
учат а науката тоа го потврдува дека верувањето во Бог  постои во човека
од неговото раѓање,значи Бог му вдахнал на човека да верува дека има Бог
и он е Еден и единствен за обожавање.Но човекот може лесно да го искриве
она што Аллах му го вдахнал,како што на пример Аллах му вдахнал на човека
љубов кон чистотата но тој го искривува тоа и правејки си зло на самиот себеси
постанува склон кон нечистотата.

Едно дете христијанче уште од мало е учено дека Бог е тој кој пушта дожд,тој
е причинител на громотевиците,дека Бог е оној кој го создал,Он е еден и Единствен
оној кој му дал да живее и оној кај кого еден ден ке се врати.Но тоа дете пораснува
а тогаш тој Бог за кого знаел од раѓање станува БогоЧовек,оној за кого знаел дека
е Единствен сега дознава дека се работело за Тројство кое додека бил мал
неможел да го разбере и така неговата вродена идеја за Бог засекогаш
исчезнува! Ете така може човек лесно да го искриви она што му е вдахнато.

Зашто вие христијаните и другите никогаш не дискутирате со нас за концептот за
Бога што е основа на нашето верување туку се фаќате за  работи кои ниту
внесуваат ниту изнесуваат од вера?Аллах ја дозволел Полигамијата ,но нигде
не рекол дека тоа е ради војните како што муслиманите објаснуваа,Аллах забранел
Алкохол но нигде не рекол дека тоа е ради  да се избегнуваат сообраќајни несреќи...
Значи ние само се обидуваме да најдеме која е Аллаховата мудрост во она што го
објавел,но незначи дека она што го објаснуваме мора да е точно и мора со тоа
луѓето да се сложат,но ние знаеме дека ако веруваме во Аллах знаеме дека зад секоја
негова објава се крие голема мудрост која ние некогаш ја препознаваме но некогаш
останува за нас мистерија а тогаш наше е да речеме„Слушнавме и послушавме„
или „Слушнавме и се покоруваме на она што ни е објавено„.

Драги пријатели! Формула на нашето верување е„ Нема друг Бог освен Аллах„
Ова е моето верување и тука покажете ми дека грешам во тоа што верувам!
Ако го сторете тоа тогаш све што е објавено во к*ранот и све што рекол
Мухаммед а.с. замене ќе почне да нема смисла,но доколку тоа не го сторете
спремете се да го отворете срцето за верата во која нема сомнеж.

Јас ве повикувам да  дојдете да го обожаваме Господа онака како што ние  вдахнато
од самото наше раѓање,да го запознаеме онака како што он сака,да му се молеме
и само однего помош да бараме и да ги слушаме неговите наредби и на нив да се покоруваме!

Изменето од khaleefah - 29.Март.2008 во 18:06
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 17:00
da gresis sto veruvas vo Alah , ako toa te pravi sreken i ispolnuva, ne gresis.... religijata e opium za mozokot, zatoa na ateistite i ne im e tesko da gi prifatat vernicite kako vernici , dodeka vernicite nikako ne gi prifakjaat atesitite.

ovde od muslimanite citame kako hristijanite se bez moral, brakovite im se haos , pijat alkohol itn. od hristijanite isto taka citame i mnogu raboti za muslimanite .

sepak ke si dozvolam da kazam deka od porocite ne se oerirani ni ednite ni drugite, nesrekite nitu vo brakot nitu vo zivotot ne gi zaobikoluvaat nitu ednite nitu drugite.megjutoa muslimanite skoro nikogas ne gi priznavaat tie raboti.

objasnuvate zosto e zabranet alkoholot. jas isto znam deka vo mnogu prodavnici i supermarketi vo Butel , Cair , ne moze da se kupi alkohol, ednostavno ne drzat. nekoj saka da mi kaze deka muslimanite voopsto ne pijat? pijat. jas go postaviv i dobiv odgovor za Hashim Tachi, deka ne e prav musliman . E sega, od druga strana pak ke prasam, poradi edna caska alkohol toj ne e prav musliman i ke gori vo pekolot? ja ispil vo cest na nesto na sto se raduvaa site labanci koi se vprocem muslimani.

objasnuvate za Ajsa... i se bara nekakvo opravduvanje ili greski vo nejzinite godini, deka ne e tocno deka imala 9 tuku 18. i da imala 18, Muhamed mozel da i bide dedo i sakate da mi kazete deka toa e tolku normalno?

citajki niz internetot naidov na islamski privremen brak, kade sopruznicite ne sklucuvaat vistinski brak , tuku cisto da ja zadovolat sexualnata strast stapuvaat vo takov privremen brak , koj pate e dozvolen i od Muhamed.

imam vpecatok deka site malku nemoralni raboti Muhamed gi dozvoluva i opravduva poradi toa sto samiot si gi uzival.

ne sakav nikogo da navredam, ako nekoj se najde navreden, se izvinuvam.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 17:07
Khaleefah - ova e edno od najdobrite objasnuvanja koi sum gi prochital za verata! Ti blagodaram za postot!
Iako jas navleguvam dlaboko vo diskusiite, sekogash stojam na stavot deka ne treba da ja omalovazhuvame tugjata vera ili da im kazhuvame na drugite deka verata ne im e ispravna. Najmnogu shto mozheme da napravime e da barame objasnuvanja, ama zaradi nas samite, ne zaradi toj koj shto ni objasnuva, da razjasnuvame detalji, ama zaradi nas samite povtorno, zatoa shto toj shto veruva, ne veruva samo zaradi slovoto koe ni go objasnuva, a veruva zaradi dlabokata lichna vrska koja ja ima so Boga. Toa e verata, a se drugo e samo nejzino tolkuvanje.
Iako patishtata mnogu ni se razlikuvaat i nikogash nema da se soglasime okolu nachinot na koj go slavime Boga - toa shto ni e zaednichko e toa shto i ednite i drugite imame silna lichna vrska so Nego.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:14
بسم الله الرحمان الرحي
и јасно ми еголема%20насмевка
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:16
Milo NIE NA SITE
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:22
Отворен повик за ислам, така ли е Калифе, проштевај ако грешам?среќа
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:27
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Отворен повик за ислам, така ли е Калифе, проштевај ако грешам?среќа

Mnogu greses duso! Ama ovojpat mu ja pogodi i nema sto da ti prostam
Se nadevam i drugite ke razberat sto tocno sum sakal da kazam среќа
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:29
Pa sto ne go kazes toa jasno i glasno sto go kazuvas vo zavitkana forma...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:35
Ne e voopsto zavitkana, SOSEMA E JASNO!
Jas razbrav
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:37
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Pa ako ti dal Allah oci i pamet vidi i razmisli sto sum sakal da recam.
Vaka kako sto pisuvas ili nemas dobar vid ili nemas pamet...
Edno sigurno e..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:38
E pa ti si razbrala ama mnogu ne razbrale izleguva deka napisanoto e nerazbirlivo za glupite i prosti kako mene...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:39
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Pa ako ti dal Allah oci i pamet vidi i razmisli sto sum sakal da recam.Vaka kako sto pisuvas ili nemas dobar vid ili nemas pamet...Edno sigurno e..

Mene tvojot alah ne mi dal nisto no mojot bog mi dal dovolno pamet da svatam i razberam sto ti sakas licemerno i vo zavitkana forma da kazes i teraj si rabota tebe ete ti ja tvojata religija mene mojata ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:42
Ej bas ubavo pocna temava.....

Ne Temp. postot na khaleefah bara prodlaboceno citanje.
jas go razbrav bidejki nie muslimanite ziveeme i veruvame vo se ona sto e objaveno vo Quranot i kazano vo hadisite. "SLUSAME I SE POKORUVAME."
No Bog ni se smiluval i ni podaril detalni objasnuvanja za sekoja naredba ili zabrana!
Ete toa e sustinata na eden del od tekstot.

Ej khaleefah, poleka malku, ne uprskuvaj ja rabotata!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2008 во 01:46
Aisha veruvala ili ne jas ja pocituvam vasata vera i ubavo e sto mi objasnuvas no jas imam moja vera i jas ziveam i veuvam vo se onaa sto e napisano vo biblijata i kako takov ne mozam da go razberam onaa sto e napisano vo k*ranot zasto milion pati sum postavil prasanja sum diskutiral i sum dobival odgovori...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,211 секунди.