IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 32>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:04
Добра ноќ mist!

За сите останати, оваа тема е за Јеховините Сведоци. Доколку имате прашања или коментари за и околу нив, на правото место сте. среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:07
Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

Prvin procitaj go tvojot post pa potoa mojot komentar i ce ti bide jasno....se nadevam..

Kako mozes da gi sporeduvas JS so hristijanstvoto koga JS e sekta....

Мене ме интересира што ти сметаш за Вистинско Христијанство? Протестанизмот? Православието? Католицизмот . . ? или некоја друга . . деноминација?

Hristijanstvoto...

Гледаш, не се разбираш себеси, жалам, навистина жалам. Не знаеш што говориш, а бараш некој да ти одговори нешто. Првин разбери се себеси, па потоа ќе ме разбереш и мене што и како зборувам

Tebe ce te razberam a i ti mene se nadevam samo koga ce se vidime vo zivo da ti procitam samo eden stih od edno moe poznato evangelie
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:39

Tebe ce te razberam a i ti mene se nadevam samo koga ce se vidime vo zivo da ti procitam samo eden stih od edno moe poznato evangelie

Koj e Toj Stih ?
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:43
Evangelieto prvin treba da znaes koe e ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:53
Aman Be. голема%20насмевка

Dobro Evo Edni Dobri Prashanja.

Koe Evangelie ?
Koj Stih ?
Odgovorimi PLS.
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 02:12
Se vo svoe vreme
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 02:14

Se vo svoe vreme

Dobro Ke Pochekam. голема%20насмевка
Izvini PrijatelChe. Uzhivam da Se Smeam Vo Tvoive Postovi.
Ednostavno . Samo Muabet Si големо%20гушкање
Nothing Remains !!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 06:31
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Од тебе чекам во нивно име да ми одговориш,дали базата на Јеховините Сведоци за нивниот настанок,а подоцна и нивната надоградба е Протестантизмот,и учењето кое произлегува од него.Имено,иако Јеховините Сведоци ги анатемизираат (отфрлаат) и не признаваат ниту една протестантска група,сепак нераскинливо се сврзани за протестантизмот,како трета најголема групација внатре во христијанството.Јас барем го добивам тој впечаток од некои нивни учења.

Не знам што подразбираш ти под "протестантизам" и "учење кое произлегува од него", така што не можам да ти одговорам на прашањата поврзани околу тоа.

Инаку, Сведоците не се трета најголема групација. Од каде оваа информација? Тие се околу 15 милиони од вкупно 2.1 билиони христијани и според некои статистики се на 10то место по бројност.

Ајде да ти кажам што разбирам јас под Протестантизам,во кратки црти:

Протестантизмот настанал во 16 век како последица на реформацијата и се однесува на верувањето на група Христијани кои не се согласувале нити со римокатолицизмот,ниту со православието.(Така е,или не е така?)
Протестантите не го прифаќаат авторитетот на Папата,нагласувајќи го при тоа авторитетот на Библијата и истакнувајќи ја реалноста на благодетите во Христијанскиот живот...итн...итн,значи имаат ли Јеховините Сведоци допирни точки со Протестантите или немаат?

Знам дека Сведоците не се трета најголема групација во Христијанството,во мојот претходен пост мислев и напишав за Протестантите дека се трета најголема групација(да не речам фракција) во Христијанството!

А сега ајде продолжи...
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 11:34

модератори, членот "atentator" спамира со горниов пост на 5-6 теми кои немаат врска со Тројството. Се надевам дека ќе превземете нешто.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 11:45
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ајде да ти кажам што разбирам јас под Протестантизам,во кратки црти:

Протестантизмот настанал во 16 век како последица на реформацијата и се однесува на верувањето на група Христијани кои не се согласувале нити со римокатолицизмот,ниту со православието.(Така е,или не е така?)
Протестантите не го прифаќаат авторитетот на Папата,нагласувајќи го при тоа авторитетот на Библијата и истакнувајќи ја реалноста на благодетите во Христијанскиот живот...итн...итн,значи имаат ли Јеховините Сведоци допирни точки со Протестантите или немаат?

Знам дека Сведоците не се трета најголема групација во Христијанството,во мојот претходен пост мислев и напишав за Протестантите дека се трета најголема групација(да не речам фракција) во Христијанството!

А сега ајде продолжи...

Според твојата дефиниција на протестсантизам и протестанти, следува дека такви протестанти имало и пред 16ти век, и по него, и во 1ви век, бидејќи во секој век имало христијани кои не го прифаќале папата и човечките додатоци во Библијата и протестирале против авторитетот на официјалната црква да се врати на изворното Христово учење.
Секако, според ова, Јеховините Сведоци имаат малку допирни дочки со ваквиот начин на протестантизам, со таа разлика што тие не повикуваат (протестираат) на враќање кон изворното учење на Христос, туку кон нивното учење кое е многу поблиску до изворното во споредба со католиците и православните, но сепак сеуште неколку чекори далеку од изворното Христово учење.
Еден од главните слогани на протестантизмот е: "Sola Scriptura", а Сведоците велат: "Sola Scriptura и sola Стражарска Кула" среќа

Инаку пак да те поправам, протестантите не се 3та најголема групација, туку 2ра во се она што се става под капата на христијанството. Значи 2ра, а не 3та.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 12:35
Ev.a gi rachunash li site protestantski grupacii zaedno pa si dojden do toj podatok ako se soberat adventistite,metodistite itd,itd ili nekoja od tie e samata na 2 mesto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 12:48
Ги рачунам сите заедно. Сите заедно се втора по бројност групација (после католиците) во се она што се става под капата на христијанството.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 12:52
shtom gi rachunash zaedno mora da imaat mnogu zaednichko a sepak da se razlikuvaat po neshto , vo shto se razlikuvaat ednite od drugite bidejc'i se narekuvaat razlichno?
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 13:54
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

shtom gi rachunash zaedno mora da imaat mnogu zaednichko a sepak da se razlikuvaat po neshto , vo shto se razlikuvaat ednite od drugite bidejc'i se narekuvaat razlichno?

Па еве ти гооооооооооооолееееееееема разлика уште во основата:За Јеховините Сведоци,Исус не е Бог,туку Божји син,т.е. брат на Сотоната,оти тие Луцифера го сметаат за втор Божји Син.Е сега мисли му ја понатака,со оглед на тоа дека ЕвАнгелос посочи дека Сведоците се поблиску до Вистината од Римокатолиците и Православните. И сакал тој да признае или не Јеховините Сведоци не се ништо друго туку уште една фракција од многуте на Протестантизмот.

Изменето од efendija - 28.Март.2008 во 13:56
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.