|
Посни јадења |
Внеси реплика | страница <1234 14> |
Автор | |
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Odlicen link Suzana, mi se dopadna ribjata corba , baklavata so afion, ama se e ok.Tocno ke mi trebaat ovie za denot pred Bozik:)
|
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На сите кои ке постите ви посакувам пријатни моменти и добар пост :)
|
|
natalija
Сениор Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам мило, пријатен и благословени пости и на тебе
|
|
|
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам ,
треба да ја збогатиме темава малку со посни рецепти .
|
|
natalija
Сениор Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Посен Ориз со Печурки
200-300гр Ориз 500гр Шампињони живи 200гр варен грашак 1-2 моркови варени 100гр ореви Оризот се вари со малку сол или вегета по желба На страна се пржат исечените шампињони со малку зејтин Од кога ке се свари како пилав оризот, се додава грашакот, печурките и сецкани на коцки морковот како и кршени или сецкани оревчиња.. Може и по желба друг зеленчук. |
|
|
|
Delfin
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2005 Статус: Офлајн Поени: 15178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
После оризот може и еден ваков десет :) Обланди со ореви
3 листа обланди
250 грама маргарин
300 грама мелени ореви
250 мл вода
100 гр чоколада за готвење
300 гр мелени бисквити
500 гр шекер
2 лажици рум
Во тенџере на оган ја ставаме водата,го додаваме шекерот во тенџерето и мешеме со лажица .Откако шербетот ке зоврие ,го тргаме тенџерето од оган .Во тенџерето го додаваме маргаринот и сечкан на парчиња .Чоколадата ја кршиме на парчиња и ја додаваме во тенџерето .Во тенџерето го додаваме румот и мешаме со лажица се додека состојките не се соединат.Оставаме смесата да се излади .
Во поголем длабок сад ги ставаме мелените бисквити .Ги додаваме мелените ореви .Во садот со мелените ореви и бисквити го додаваме шербетот со чоколада и маргарин и мешаме со лажица додека филот не се соедини . На даската за сечење ја ставаме првата обланда . Со лажица врз обландата нанесуваме од филот .Го размачкуваме филот по целата површина на обландата .Врз филот ја ставаме втората обланда .И неа ја филуваме .Врз филот ја ставаме третата обланда . Оставаме да се излади .Колачот го сечеме на правоаголни парчиња .
|
|
монте кристо
Сениор THERE CAN BE ONLY ONE Регистриран: 26.Мај.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6869 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od posnite jadenja vi preporacuvam lovacka pleskavica bez kaskaval (kaskavalot e mrsen )
|
|
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
|
tacna
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2007 Локација: Bermuda Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
IDEI , RECEPTI ZA VREME NA VELIGDENSKIOT POST
|
|
vodicka
Нов член Регистриран: 24.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
posna salata
300 grama vareni kompiri 100grama kecap 300grama marinirani sampinjoni vegeta spored vkus 2 lazici seckan magdonos 3 lazici zejtin (ili 4 po zelba) Se pasiraat kompirite so viluska i se stavaat na zagreanto maslo, se dodava kecapot, sampinjonite i vegetata i seto toa e przi 4-5 min. Pred da se izvadi se stava iseckaniot magdonos i se mesa. |
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Posna salata
Pcenka varena Maslinki seckani Praz isto seckan Pecurki marinirani a moze i svezi dinstani Tuna od konzerva Se mesa celata sodrzina,sol,biber obavezno,limon mesto ocet,i jas stavam malku soja sos ama vo toj slucaj pomalku ili voopsto sol. Malku e poteska poradi prazot ama.... Zaboraviv i maslinovo maslo-ladno cedeno! |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fala za receptata, sum ja probala na edna slava, super e |
|
RUSHKA
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TOFU ISECENO NA NEMNOGU SITNI PARCIHJA, SECKAN BEL LUK, BUKOVEC,
RUZMARIN I SE PRELIVA SO MASLINOV ZEJTIN.TREBA DA ODSTOI EDEN DEN . |
|
4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Посни јадења
Постите многу благотворно делуваат на човечкиот организам, околу што се сложуваат и научниците и свештениците, диетичарите и гурманите, верниците и атеистите. Луѓето тоа го знаат од многу одамна: уште старогрчките лекари советувале воздржување од храната како превентива од многуте болести, но и како лек. Денес скоро сите религии препорачуваат некаков облик на пост и воздржување. Христијанството познава неколку различни пости, од еднодневни до оние кои траат по 40 дена. Освен воздржувањето од алкохол, од храна од животинско потекло и пороци, овие пости подразбираат и воздржување од лоши мисли и лоши постапки. Кога на постовите гледате од тој аспект, очигледно е дека таквата пракса соодветствува со тоа што често го говорат лекарите и нутриционистите. Помалку нервоза, помалку кафе, цигари и мрснотија. Без оглед на тоа поради што постите, бидете сигурни дека го правите најдоброто нешто за своето тело. Организмот за време на постот се чисти од натрупаните отрови, кои ги внесуваме со индустриската, неквалитетна и премногу мрсна храна, која повеќето од нас несвесно ја конзумираме во поголемиот дел од годината. Велигденските пости се особено значајни затоа што доаѓаат по зимскиот период, кога сме физички помалку активни и кога традиционално конзумираме повеќе калории отколку што на организмот му е потребно. Всушност Велигденските пости претставуваат вистинко време за чистење на организмот. ЗОШТО ПОСТИМЕ? СОВЕТИ ПРИ ПОСТЕЊЕ
СО ПОСТОТ ДО ЗДРАВЈЕ, УБАВИНА И ЗАДОВОЛСТВО Постот одамнина му е познат на човечкиот род. Со векови луѓето постеле поради религиски, но и поради здравствени причини. Луѓето апстинирале од храната за да преку медитација ја ,, прочистат,, својата душа, да се пронајдат себе си и да се приближат до Господ, но и за да ги елиминираат шетните материи од телото и да го зачуваат своето здравје. Постот претставува една од најстарите методи на лечење и зачувување на здравјето. И самиот Хипокрит ги советувал болните наместо лекови своето тело и душа да ги лекуваат со постење, со умерена физичка активност и свеж воздух. Во услови на современиот начин на живеење, при што секојдневно сме изложени на разни психички проблеми, додавајќи ја нередовната исхрана, чистењето од отровните материи наталожени во нашиот организам, станува поактуелно од било кога. Притоа треба да се знае дека постот нема апсолутно никаква врска со диетите, на кои целта им е исклучиво намалување на килограмите. Постот не се темели на изгладнување. Со апстинирањето од одредени видови на храна, го прочистуваме и го регенерираме како системот за варење, така и целиот организам, освежувајќи го, обновувајќи го и подмладувајќи го. Преку постот целиот организам, сите органи и клетки се чистат од штетните материи и се обновуваат и затоа не треба да не чуди што луѓето по постот се чувствуваат како повторно родени. Се разбира преку постот нашиот организам се ослобидува не само од физиолошкиот, туку и од психичката баласт. За време на постот што повеќе угодувајте им на телото и душата. Што повеќе одморајте се, поминувајте повеќе време во прошетки во природа и занимавајте се со рекреациски активности. Притоа слушајте го своето тело и почитувајте ги неговите психички и физички реакции. Натаму, конзумирајте што повеќе течности, со што ќе го подобрите прочистувањето на организмот, особено на системот за варење и ќе го спречите сушењето на кожата. За време на постот конзумирајте што повеќе овошје и сиров или динстан зеленчук. Зеленчукот зачинете го само со малку сол, или уште подобро со растителни зачини како босилек, тимијан, лук и маслиново масло. Во однос на изборот на зеленчукот може да се раководите и од формулата црвено, зелено, жолто како во вашите оброци би биле застапени сите видови на хранливи состојки. Што се однесува до количината, јадете што помалку, но онолку колку што ви е потребно. Бидејќи сировата храна значително го оптоварува системот за варење, доколку имате чувствителен желудник избегнувајте свежо овошје и зеленчук во попладневните часови. Во тој периот јадете само варен зеленчук или овошје. Во текот на денот конзумирајте 3-6 литри течност, најдобро негазирана природна минерална вода, свежо исцедени овошни сокови и растителни чаеви. По 18 часот избегнувајте да внесувате храна во организмот. Обидете се за време на постот да не конзумирате кафе, црн чај, алкохол, слатки и газирани пијалоци, и секако заборавете ги цигарите. За време на постот неопходната храна за нашето функционирање наместо од намирниците, значи ,,однадвор,, се обезбедува од внатрешните резерви на нашиот организам. Поради тоа што своите потреби организмот ги задоволува од внатрешните енергетски резерви, човекот не се чувствува гладен, туку напротив, здрав, задоволен, полетен и моќен. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi doagja slava i sum vo planovi sto da spremam...pa ajde da ja osvezime temava!
Eve eden recept od emisijata -Kod Ane, na NOVA TV, cesto spremam nejzini recepti i mnogu se vkusni. Ova ne sum go probala, no bidejki e posno kje go stavam tuka: Komiska pogaca ( POSNO) Priprema: 400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 oC) Napravite nadjev Sastojci: Tijesto: Nadjev: Kolache/lepce od orevi ( za celoto
semejstvo) -
-
8 polni fildzani
brashno, ednа ванила i pola lazhichka soda bikarbona se promeshuvaat i
postepeno se dodavaat vo prvata smesa. Se dodavaat seckani orevi- kolichinata po zhelba,
i se mesha. -
Se posipuva so
shekjer pred da se stavi za pechenje- za da dobie sjajna korichka, i so seckani
orevi. -
Se peche polovina chas do 40 min. Tavcheto se
stava vo prethodno zagreana rerna na 200C, a posle 10tina minuti pechenje se
namaluva na 140-150C. Изменето од Kali - 28.Ноември.2008 во 17:33 |
|
Внеси реплика | страница <1234 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |