IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 32>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 04:46
Vninamie do site site na ovie strani: drzhete se do temata.

Ne me terajte vo nikoe vreme da brisham komentari.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 04:49
Messenger go preteravme priznavam.
Clenovite ke gi zamolam neka gledaat da ne go upotrebuvaat zborot sekta pomalce od 5 pati vo svoite postovi.
Blagodaram.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 04:52
Originally posted by KGB KGB напиша:

Dogovoreno.

Isus so svojata zrtvana smrt go ispolnuva Bozjiot plan i go unistuva Satanskiot plan.
Lugeto koi go ubile Isus fariseite koi go sudele rimskite vojnici, Pontij Pilat bile pod kontrola na Satana.
Prasjanjeto e zosto dozvolil Stana Isus da bide ubien?
Da sum bil jas na mestoto na Satana bi go storil slednovo:
Na Cezar bi mu naredil da se otkaze od krunata i da mu ja dade na Isus na fariseite i na narodot bi im naredil da mu se klanjaat na Isus.
Mozam i da postvama legii na demoni koi 24 casa ke go cuvaat Isus.
Na toj nacin nema da ima otkupna zrtva, nema spas za covestvoto, Satana e pobednik.

KGB, многу интересно и христијански зрело прашање постави. Задоволство ќе ми биде да ти одговорам на ова прашање т.е. да дозволам Бог да ти одговори преку мене.

Нема сомнеж дека Сатаната го знаел Божјиот план за спасение преку Исус. Затоа и тој во една пригода преку Петар сакал да го обесхрабри Исус да не оди во Ерусалим, на што Исус го укорил велејќи му: „Оди си од Мене, сатано, зашто ти не мислиш за она што е Божјо, туку за она што е човечко." (Марко 8:33)
Сатаната пробувал од петни жили да го сопре Христос на Неговиот пат до крстот, на Неговиот пат до спасението на човекот. Тој не се откажал дури ни кога Исус висел на крстот, притоа предизвикувајќи ја моќта на Христос со зборовите:

"„Ти, што го разурнуваш Храмот и што за три дни го соѕидуваш, спаси се Себеси, ако си Божји Син; слези од крстот!”...”Другите ги спаси, а Самиот Себе не може да се спаси. Тој е Израелев Цар! Нека слезе сега од крстот и ќе Му поверуваме! Тој се надеваше на Бога, нека Го избави сега, ако Го сака, зашто рече: „Божји Син Сум!" (Матеј 27:40-43)
Сатаната го искушуваше Христос дури и преку едниот од разбојниците: "„Зар не си Ти Христос? Спаси се Себеси и нас!" (Лука 23:39)

Можеш да замислиш како се осеќал Христос во овие мигови кога била предизвикана Неговата моќ, Неговиот идентитет, Неговата љубов од Таткото, и тоа баш во моментите кога сите го напуштиле, дури и најблиските, дури и во моментот кога Бог Таткото требало да ги положи сите гревови на човештвото и да го сврти погледот од Својот Син. Според мене ова е најголемото искушение кое Христос го имал.. но успешно го победил, имајќи цврста вера во љубовта од Таткото и мотивиран од огромната љубов кон човекот!

Ти велиш дека доколку ти би бил на местото на Сатаната ти би го спречил убиството на Исус, за да го попречиш Божјиот план за спасение. Но јас ти велам дека доколку ти беше на местото на Сатаната, ти немаше да размислуваш вака, туку поинаку среќа

Сатаната е наречен лукавиот, но никаде не е наречен мудриот. Во Библијата стравот од Бога е наречен "почеток на мудроста". Сатаната нема страв од Бог и затоа на него му недостасува основниот темел на мудроста.
Сатаната, по своите постапки, не е интегрално битие. Тој не размислува во континуален интегритет, туку изеден од гревот, гневот, бунтовништвото, омразата кон Бог и се што е Божјо, тој не може да ги контролира своите постапки, па честопати се удира со свој камен по своја глава - особено кога тој камен е фрлен кон нешто што е Божјо.

Кога Понтиј Пилат ги изнел Исус и Варава пред народот и ги прашал кого сакате да ви го ослободам, народот извикал "Варава ослободи ни го, а Исуса распни го!" Можеби ќе си речеш: "Зошто Сатаната не ги натерал луѓето да речат обратно, Исус да биде ослободен, а Варава распнат, за да биде попречен планот за спасенито"?
Можеби дел од Сатаната и размислувал на тој начин, но тој не можел да го контролира бесот во себе, а ни во разбеснетите фарисеи, законици, книжници на кои Исус во една прилика им велеше: "Горко вам книжници, фарисеи, лицемери...".
Самоконтролата е плод на Светиот Дух, кој апсолутно недостига кај Сатаната. Затоа тој и не можел да се контролира за да донесува разумски постапки, а тоа го искористил Исус и мудро го надиграл со тоа што вистината им ја проповедал на фарисетите книжниците и закониците знаејќи дека тоа ќе ги разбесне и тие ќе го распнат заради тоа.

Тоа не е случај само кај Сатаната. Има безброј случаи на високоинтелигентни луѓе кои направиле смешни и непромислени постапки во состојба на бес, гнев, лутина и сл.
Христос го надмудрил Сатаната. Тоа е конечниот одговор.

Изменето од EvAngelos - 23.Март.2008 во 05:00
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 04:59
Marija1000 i EvAngelos - oficijalno ve opomenuvam za nachinot na koi bez mnogu mnogu razmisluvanje navredivte verski chuvstva na dosta lugje tuka na forumov...
Imate dobri postovi, ne dozvoluvajte da navleguvate vo nepotrebni kvalifikacii vrz tugjoto veruvanje i verski sistem i nepotrebno prepukuvanje megju sebe...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 05:04
Evangelos imash eden cin od mene zatoa sto vistinski se potrudi da go odgovorish prashnajeto.
Mi se spie aj utre ke prodolzime.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 05:11
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by KGB KGB напиша:

Dogovoreno. Isus so svojata zrtvana smrt go ispolnuva Bozjiot plan i go unistuva Satanskiot plan. Lugeto koi go ubile Isus fariseite koi go sudele rimskite vojnici, Pontij Pilat bile pod kontrola na Satana. Prasjanjeto e zosto dozvolil Stana Isus da bide ubien? Da sum bil jas na mestoto na Satana bi go storil slednovo: Na Cezar bi mu naredil da se otkaze od krunata i da mu ja dade na Isus na fariseite i na narodot bi im naredil da mu se klanjaat na Isus. Mozam i da postvama legii na demoni koi 24 casa ke go cuvaat Isus. Na toj nacin nema da ima otkupna zrtva, nema spas za covestvoto, Satana e pobednik.

KGB, многу интересно и христијански зрело прашање постави. Задоволство ќе ми биде да ти одговорам на ова прашање т.е. да дозволам Бог да ти одговори преку мене.

Нема сомнеж дека Сатаната го знаел Божјиот план за спасение преку Исус. Затоа и тој во една пригода преку Петар сакал да го обесхрабри Исус да не оди во Ерусалим, на што Исус го укорил велејќи му: „Оди си од Мене, сатано, зашто ти не мислиш за она што е Божјо, туку за она што е човечко." (Марко 8:33)

Сатаната пробувал од петни жили да го сопре Христос на Неговиот пат до крстот, на Неговиот пат до спасението на човекот. Тој не се откажал дури ни кога Исус висел на крстот, притоа предизвикувајќи ја моќта на Христос со зборовите:

"„Ти, што го разурнуваш Храмот и што за три дни го соѕидуваш, спаси се Себеси, ако си Божји Син; слези од крстот!”...”Другите ги спаси, а Самиот Себе не може да се спаси. Тој е Израелев Цар! Нека слезе сега од крстот и ќе Му поверуваме! Тој се надеваше на Бога, нека Го избави сега, ако Го сака, зашто рече: „Божји Син Сум!" (Матеј 27:40-43)Сатаната го искушуваше Христос дури и преку едниот од разбојниците: "„Зар не си Ти Христос? Спаси се Себеси и нас!" (Лука 23:39)

Можеш да замислиш како се осеќал Христос во овие мигови кога била предизвикана Неговата моќ, Неговиот идентитет, Неговата љубов од Таткото, и тоа баш во моментите кога сите го напуштиле, дури и најблиските, дури и во моментот кога Бог Таткото требало да ги положи сите гревови на човештвото и да го сврти погледот од Својот Син. Според мене ова е најголемото искушение кое Христос го имал.. но успешно го победил, имајќи цврста вера во љубовта од Таткото и мотивиран од огромната љубов кон човекот!

Ти велиш дека доколку ти би бил на местото на Сатаната ти би го спречил убиството на Исус, за да го попречиш Божјиот план за спасение. Но јас ти велам дека доколку ти беше на местото на Сатаната, ти немаше да размислуваш вака, туку поинаку среќа

Сатаната е наречен лукавиот, но никаде не е наречен мудриот. Во Библијата стравот од Бога е наречен "почеток на мудроста". Сатаната нема страв од Бог и затоа на него му недостасува основниот темел на мудроста.

Сатаната, по своите постапки, не е интегрално битие. Тој не размислува во континуален интегритет, туку изеден од гревот, гневот, бунтовништвото, омразата кон Бог и се што е Божјо, тој не може да ги контролира своите постапки, па честопати се удира со свој камен по своја глава - особено кога тој камен е фрлен кон нешто што е Божјо.

Кога Понтиј Пилат ги изнел Исус и Варава пред народот и ги прашал кого сакате да ви го ослободам, народот извикал "Варава ослободи ни го, а Исуса распни го!" Можеби ќе си речеш: "Зошто Сатаната не ги натерал луѓето да речат обратно, Исус да биде ослободен, а Варава распнат, за да биде попречен планот за спасенито"?

Можеби дел од Сатаната и размислувал на тој начин, но тој не можел да го контролира бесот во себе, а ни во разбеснетите фарисеи, законици, книжници на кои Исус во една прилика им велеше: "Горко вам книжници, фарисеи, лицемери...".

Самоконтролата е плод на Светиот Дух, кој апсолутно недостига кај Сатаната. Затоа тој и не можел да се контролира за да донесува разумски постапки, а тоа го искористил Исус и мудро го надиграл со тоа што вистината им ја проповедал на фарисетите книжниците и закониците знаејќи дека тоа ќе ги разбесне и тие ќе го распнат заради тоа.

Тоа не е случај само кај Сатаната. Има безброј случаи на високоинтелигентни луѓе кои направиле смешни и непромислени постапки во состојба на бес, гнев, лутина и сл.

Христос го надмудрил Сатаната. Тоа е конечниот одговор.

Mislam deka si pravime pretpostavki i diskusii vo veter... Rabotata e sto koga Bog naumuva neshto da stori, Toj dosledno i dokraj go sproveduva svojot plan. Nikoj ne mozhe da go sopre, nitu da go izmeni toj plan. Sotonata ne e dostoen Bozhji sopernik, toj samo mozhe da bide Negov sluga.

Zatoa pomislata zoshto Sotonata ne go smenil Bozhjiot plan e samo edna neodrzhiva spekulacija, kako sto se i site obidi za odgovor na nea.

P.S. Ne sakam da pomislite deka so ovie zborovi se obiduvam da ja namalam vrednosta na vash*te argumenti, naprotiv tie se intelektualno moshne izdrzhani, no sakam da go potenciram prviot i osnovniot aksiom koj chesto go izumuvame vo nash*te diskusii, a toa e deka Bog e semokjen i nikoj ne mu e ramen - nikoj nemozhe da go pobedi ili nadmudri.

Bozhjiot plan raboti !

Изменето од Messenger - 23.Март.2008 во 06:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 14:18
KGB mozes li da mi dokazes deka Jehovini svedoci se vera a ne sekta...?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 14:38
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Marija1000 i EvAngelos - oficijalno ve opomenuvam za nachinot na koi bez mnogu mnogu razmisluvanje navredivte verski chuvstva na dosta lugje tuka na forumov...
Imate dobri postovi, ne dozvoluvajte da navleguvate vo nepotrebni kvalifikacii vrz tugjoto veruvanje i verski sistem i nepotrebno prepukuvanje megju sebe...
Javno se izvinuvamцрвенеење nemav nikakva namera da navredam nekogoцрвенеење

...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 15:30
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

KGB mozes li da mi dokazes deka Jehovini svedoci se vera a ne sekta...?

Materijalen dokaz sakash?
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 15:37
А, стигна КГБ. Здраво.
Јас вчера ти поставив едно прашање за вашето верување дека 1914 исус дошол на земјава, Ефендија објасни нешто убаво, но ајде, од прва рака да чуеме. Кога точно, каде, кој Го видел....Зошто? Благодарам

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 15:43
Eve linkovi:

http://www.watchtower.org/e/lmn/article_10.htm

http://www.watchtower.org/e/20060715/article_02.htm
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 17:18
Дали е точно КГБ дека Јеховините Сведоци го сметаат Сотоната исто така за Божји Син?,т.е. како втор Божји син покрај исус?

Изменето од efendija - 23.Март.2008 во 17:21
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 17:27
Ефенди уше чекаш одговор? среќа
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 17:30
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Ефенди уше чекаш одговор? среќа

Абе овој ме скапа од чекање.ќе ми помине времто за Молитва.Ауууууууу што бил тежок човек,одговорите како со клешти да му ги вадам.Ајде бе ееееееееееееејјј,намуртенко еден,побрзај,ми футна Молитвата.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,195 секунди.