IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали ги почитувате 10-те Божји заповеди?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали ги почитувате 10-те Божји заповеди?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака Обратен редослед
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 02:42
NE gi pocituvam i nemam namera da gi pocituvam,pred se profesijata ne mi dozvoluva da pocituvam nekoj od niv...a i koga bi bilo mozno nikad ne bi se otkazal od ona "ne lazi"
...kakov bi bil toj advokat sto ne laze?
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 02:30
Desette Bozhji zapovedi se korisni za onie na koi im e potrebno nekoj postojano da gi potsetuva sto ne treba da pravat. I tuka nema nishto losho. Vo sprotivno tie lugje bi bile izgubeni vo shirochinata na svojata sloboda i istata postojano bi ja zloupotrebuvale.

Za onie koi se svesni deka slobodata e venchana so odgovornosta ja sledat Isusovata maksima   Se onoa shto sakate da vi pravat lugjeto, pravete im go i vie; oti toa se Zakonot i Prorocite. Isusovoto akcentiranje na odgovornosta kako svesen ogranichuvachki faktor vo slobodata e prekrasno prikazhano vo zborovite sto sledat: Vlezete niz tesnata vrata; oti shiroki se vratite i shirok e patot sto vodat kon propast, i mnozina minuvaat niz niv, a tesni se vratite i tesen e patot sto vodat kon zhivotot i malcina go naogjaat.

Svesniot chovek ne e ogranichen nitu so svoite misli, nitu so svoite dela, nitu pak so bilo kakvi superficijalni zakoni. Toj vsushnost ne gi sudi nitu mislite, nitu delata, bidejki znae deka supsticijalnoto se naogja samo vo svesta na chovekot. Za nego edinstveno e relevantna mislata Se onoa shto sakate da vi pravat lugjeto, pravete im go i vie.

Dokolku svesta nalaga vo dadena situacija da se izlazhe ili da se napravi nekoe drugo delo sprotivno na pishanite zakoni za da se postigne pozitiven rezuiltat, togash svesniot chovek ke go stori toa. I so toa nema da prekrshi nikakov zakon. Zatoa sto sekoj zakon e bescelen, neploden i kontraproduktiven ako lugjeto slepo se upravuvaat po nego. Ako momentot bara roditelsko zalazhuvanje za da uspokoi deteto, togash ne postoi zakon koj ke go sankcionira toa. Naprotiv, sprotivnoto slepo rakovodenje po zakonot "Ne lazhi" bio bil grev. Slepoto rakovodenje po zakonot "Ne kradi" ke mu ovozmozhi nekogash nekomu i natamu da ima vo svoite race orudie koe ke nanese neprocenliva shteta po choveshtvoto. So slepoto rakovodenje po zakonot "Ne ubivaj" vo kritichen moment nema da bide sopren nekoj terorista da masakrira bezbroj nevini lugje i deca.

Na svesniot chovek ne mu se potrebni desette Bozhji zapovedi. Tie za nego bi bile samo optovaruvanje i limitiranje vo bituvanjeto so sto negovata svest nikogash ne bi se pomirila. Tie zakoni ne se pishuvani za nego. Zakonikot ne e za svesniot Chovek, tuku za onoj stariot koj se ushte talka po temninata postojano chekajki drug da go rakovodi i da odgovara za nego.

Chovekot koj ja gleda svesta pozadi zborenjeto i deluvanjeto e eden chekor ponapred i edno skalilo poblizu do Boga, tokmu onaka kako sto propovedashe i Isus. 
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:59
Originally posted by mikus mikus напиша:

pa deka nema takvo neso
toa sakav da go kazam

Ама објасни што ти значи тоа ЈАС ЕГО што сакаш да кажеш со тоа?.

Изменето од MAKEDON-FILIP - 19.Март.2008 во 01:03
Кон врв
mikus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2005
Поени: 49802
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:58
pa deka nema takvo neso
toa sakav da go kazam

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:56

Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Да бе ама некои не ги разбираат законите пошто не го знаат нивниот зачеток.

procitaj gi 10 bozji zapovedi
i najdi vo edna kade ima JAS
EGO

Шо ке читам нема такво нешто и незнам што сакаш да кажеш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:54

procitaj gi 10 bozji zapovedi
i najdi vo edna kade ima JAS
EGO

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:46
civilizacija rasteeeeeeeeeee  mak --
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:41

Па ако не ги почитуваш тогаш би можел и во затвор да си завршиш.

ako gi pocituvas ovie deset a nepocituvas drugi tristotini
pak kje zavrsis vo prdekan

Опа , тоа значи дека се зголемил бројот на закони.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:38

ako gi pocituvas ovie deset a nepocituvas drugi tristotini
pak kje zavrsis vo prdekan
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:37
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:36
Blagodaram na ordenite mnogu ce mi znacat...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:35
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Za razlika od tebe sum realen i gi gledam rabotite kako sto se.

orden za tebe
orden za realnosta
orden za tvoite 10 realni bozji zapovesti

ene imas od mene tri ordena
mozes mirno da spies

kje e interesno
kje ti delam ordeni uste ju juuuuuuuuuuuuuuuu

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:32
Za razlika od tebe sum realen i gi gledam rabotite kako sto se.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.