![]() |
|
Дали ги почитувате 10-те Божји заповеди? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 8> |
Автор | ||
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
NE gi pocituvam i nemam namera da gi pocituvam,pred se profesijata ne mi dozvoluva da pocituvam nekoj od niv...a i koga bi bilo mozno nikad ne bi se otkazal od ona "ne lazi"
...kakov bi bil toj advokat sto ne laze? |
||
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Desette Bozhji zapovedi se korisni za onie na koi im e potrebno nekoj postojano da gi potsetuva sto ne treba da pravat. I tuka nema nishto losho. Vo sprotivno tie lugje bi bile izgubeni vo shirochinata na svojata sloboda i istata postojano bi ja zloupotrebuvale.
Za onie koi se svesni deka slobodata e venchana so odgovornosta ja sledat Isusovata maksima Se onoa shto sakate da vi pravat lugjeto, pravete im go i vie; oti toa se Zakonot i Prorocite. Isusovoto akcentiranje na odgovornosta kako svesen ogranichuvachki faktor vo slobodata e prekrasno prikazhano vo zborovite sto sledat: Vlezete niz tesnata vrata; oti shiroki se vratite i shirok e patot sto vodat kon propast, i mnozina minuvaat niz niv, a tesni se vratite i tesen e patot sto vodat kon zhivotot i malcina go naogjaat.
Svesniot chovek ne e ogranichen nitu so svoite misli, nitu so svoite dela, nitu pak so bilo kakvi superficijalni zakoni. Toj vsushnost ne gi sudi nitu mislite, nitu delata, bidejki znae deka supsticijalnoto se naogja samo vo svesta na chovekot. Za nego edinstveno e relevantna mislata Se onoa shto sakate da vi pravat lugjeto, pravete im go i vie.
Dokolku svesta nalaga vo dadena situacija da se izlazhe ili da se napravi nekoe drugo delo sprotivno na pishanite zakoni za da se postigne pozitiven rezuiltat, togash svesniot chovek ke go stori toa. I so toa nema da prekrshi nikakov zakon. Zatoa sto sekoj zakon e bescelen, neploden i kontraproduktiven ako lugjeto slepo se upravuvaat po nego. Ako momentot bara roditelsko zalazhuvanje za da uspokoi deteto, togash ne postoi zakon koj ke go sankcionira toa. Naprotiv, sprotivnoto slepo rakovodenje po zakonot "Ne lazhi" bio bil grev. Slepoto rakovodenje po zakonot "Ne kradi" ke mu ovozmozhi nekogash nekomu i natamu da ima vo svoite race orudie koe ke nanese neprocenliva shteta po choveshtvoto. So slepoto rakovodenje po zakonot "Ne ubivaj" vo kritichen moment nema da bide sopren nekoj terorista da masakrira bezbroj nevini lugje i deca.
Na svesniot chovek ne mu se potrebni desette Bozhji zapovedi. Tie za nego bi bile samo optovaruvanje i limitiranje vo bituvanjeto so sto negovata svest nikogash ne bi se pomirila. Tie zakoni ne se pishuvani za nego. Zakonikot ne e za svesniot Chovek, tuku za onoj stariot koj se ushte talka po temninata postojano chekajki drug da go rakovodi i da odgovara za nego.
Chovekot koj ja gleda svesta pozadi zborenjeto i deluvanjeto e eden chekor ponapred i edno skalilo poblizu do Boga, tokmu onaka kako sto propovedashe i Isus.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
MAKEDON-FILIP ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
|
Ама објасни што ти значи тоа ЈАС ЕГО што сакаш да кажеш со тоа?. Изменето од MAKEDON-FILIP - 19.Март.2008 во 01:03 |
||
![]() |
||
mikus ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
|
pa deka nema takvo neso
toa sakav da go kazam |
||
![]() |
||
MAKEDON-FILIP ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
|
Шо ке читам нема такво нешто и незнам што сакаш да кажеш. |
||
![]() |
||
mikus ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
|
procitaj gi 10 bozji zapovedi i najdi vo edna kade ima JAS EGO |
||
![]() |
||
|
Да бе ама некои не ги разбираат законите пошто не го знаат нивниот зачеток.
|
||
![]() |
||
|
civilizacija rasteeeeeeeeeee mak --
|
||
![]() |
||
|
Опа , тоа значи дека се зголемил бројот на закони. |
||
![]() |
||
|
ako gi pocituvas ovie deset a nepocituvas drugi tristotini pak kje zavrsis vo prdekan |
||
![]() |
||
|
Па ако не ги почитуваш тогаш би можел и во затвор да си завршиш.
|
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Blagodaram na ordenite mnogu ce mi znacat...
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
|
orden za tebe orden za realnosta orden za tvoite 10 realni bozji zapovesti ene imas od mene tri ordena mozes mirno da spies kje e interesno kje ti delam ordeni uste ju juuuuuuuuuuuuuuuu |
||
![]() |
||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
|
Za razlika od tebe sum realen i gi gledam rabotite kako sto se.
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |