IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали ги почитувате 10-те Божји заповеди?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали ги почитувате 10-те Божји заповеди?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
Автор
Порака
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 22:09
а дали ако не ги почитуваш си полош верник ?? збунетост
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 22:25

Jas kolku sto ja razbiram religijata mislam deka nema nivoa od podobro kon poloso tuku ednostavno veruvas ili ne veruvas .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 22:37
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

jas samo mojata zapoved si ja sproveduvam sekogas , da ne mu go napravam na drug ona sto ne sakam mene nekoj da mi go napravi.

Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Plagijatoriste edno, pa toa ne e tvoja zapoved taa ja imas i vo Biblijata.

Зошто ја нарекуваш бутел2 плагијаториште? Нејзината заповед воопшто ја нема во Библијата.
Прочитај Библија ќе видиш дема нема таква заповед намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
mikus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2005
Поени: 49802
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 22:53
davajte gi tuka desete bozji zapovedi

vo vakva tema - so vakov naslov bi trebalo da stojat

da vidime vo sto toa treba da se veruva

ima tamu tri tipa zapovedi

zapovedi bozenstveni za karakerot na godpoda
i covecki za karakterot na covekot

zasto se tie zapovedi izmesani
zasto vo delot se zboruva za gospod

a vo dugiot del za covekot

toa - eden nad nad nad bitie ne bi trebal da go napravi
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 22:57

Штета што ти не си бил роден во времето на Мојсеј, па Господ со тебе да се консулитрал како да ги подреди 10те Божји заповеди.

Originally posted by mikus mikus напиша:

А зошто другите да ги дадат. Ајде дај ги ти. Очигледно си ги читал, штом ги критикуваш. Или пак не? трепкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:14
Денес “утнав“ еднатага
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Штета што ти не си бил роден во времето на Мојсеј, па Господ со тебе да се консулитрал како да ги подреди 10те Божји заповеди.

Originally posted by mikus mikus напиша:

А зошто другите да ги дадат. Ајде дај ги ти. Очигледно си ги читал, штом ги критикуваш. Или пак не? трепкање

evan
me razocaruvas
kade jas sum gi kritikuval
a zasto bi
i ako ima nekoi delovi koi ne mi se dopagjaat

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:22

Разлики

Во извадокот од Излез се забележуваат повеќе од десет заповеди, можеби 14 или 15. Како и да е, Библијата ги ограничува на бројот "10", според хебрејската фраза ʻaseret had'varim— која може да се преведе како десетте зборови, искази или нешта.[2] Различни религии различно ги делат заповедите. Табелата ги прикажува основните разлики.

Заповед Еврејска Православна Римо-католичка, Лутеранска Англиска, Реформирана и други форми на Протестантска
Јас сум Господ, твојот Бог! 1 1 1 -
Да немаш други богови покрај Мене! 2 1
Не почитувај никакви идоли! 2 2
Не употребувај го напразно името Господово! 3 3 2 3
Не врши никаква работа во недела! 4 4 3 4
Почитувај ги својот татко и мајка! 5 5 4 5
Не убивај! 6 6 5 6
Не врши прељуба! 7 7 6 7
Не кради! 8 8 7 8
Не сведочи лажно! 9 9 8 9
Не лакоми за куќата на својот ближен! 10 10 9 10
Не посакувај ја жената на својот ближен! 10
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:24
Bozijite zapovedei se boziji - na nekogo mozat da mu se dopadjaat na nekogo ne - licna rabota - no nikoj nema pravo da se rasprava za niv, zasto na nikogo ne mu se nametnati ako veruvas pocituvaj gi ako ne veruvas teraj si rabota.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:38
ene

vo prvata mu se obrakja na covekot i mu se predstavuva
deka e gospod i se vika BOG- ova ne e zapoved nego si se pretstavil

vo vrorata e zabrana - tuka ne go gledam zborot REVNOSEN- no nekade sum go sretnal- znaci mu vika deka ne treba da im veruva na drugite bogovi
ili go uci deka drugite bogovi nema - toa uste ne e jasno- no ako postoi zborot REVNOSEN- togas e takov i ljubomori ako veruvat vo drugite

Sega vo trtiot zboruva za idoli[- toa vo katolickata go nema oti najdobra reklama se pravi so vizuelizacijata- sega nemi e jasno zasto bog - spomnuva idoli - ocekuval deka kje se pojavat drugi bogovi i svetci????

cetvrta e intersna- za nevrsenje nikava rabota vo nedela
so mu bilo vazno eden den covek da neraboti- so nerekol vi preporacuvam da odmarate - dobro za vas- zasto strikno go zabrani toa
toa ne mi e jasno- kje kazuvate  mnogu
odvaj cekam da ve citam
5
nareduva da se pocituvat tatko i majka
zasto????? nisli deka decata ne si gi sakat??????/
a so pa treba da gi sakat
i toa e edno dijalekticko prasanje- zasto mora da gi sakat
ubavo e da gi sakat - ne samo niv nego i site ostanati
no vazno mu bilo da se bas samo tie vo zapovesta
 6 ne ubivaj , preljuba kredenje - svedocenje lezno ne zaviduvaj

toa ko nekoi 4 vrni zabrani za covecnosta
a
kamu ne zabranuvaj nikomu da iskaze svoe mislenje
ne imaj robovi - nemislite deka nemanje robovi e povekje vazno od  lazno svedocenje ili kradenje ili pak posakuvanje tugja zena

dali smetate deka preljubata iskazana vo zapoved gospodova e tolku vazna povazna od  porobuvanje na lugjeto- a vzno sakj si gi tatkoto i majkata a so so milini druci covecki sustestva koi nebile negovi blizni

a kamu cuvajte ja planetata - svojot dom- toa so go stvori za nas
ne povazno bilo da ne vrsi preljuba

neznam
no ne deka ne se dobri zapovedi
nego malku mi se cudni i pomalku vazni ot tie so gi nema a covecki rod
strada poradi takvite

pozdrav EVAN

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:39
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Bozijite zapovedei se boziji - na nekogo mozat da mu se dopadjaat na nekogo ne - licna rabota - no nikoj nema pravo da se rasprava za niv, zasto na nikogo ne mu se nametnati ako veruvas pocituvaj gi ako ne veruvas teraj si rabota.

cek bato
od kade tebe ova
NIKOJ NEMA PRAVO DA RASPRAVA ZA NIV??????

TOA E EDENAJSTA NEKOJa ZAPOVED??????

Изменето од mikus - 18.Март.2008 во 23:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:01
Ne e edinaeseta zapovest tuku kako sto rekov ako veruvas vo niv veruvaj ako ne veruvas togas zasto bi ti bodele oci ednostavno nema sto da raspravas za niv, fakticki tie za tebe ne postojat, a ti kako ateist nemas pravo da raspravas za niv zasto kako ateist tebe ne te interesiraat za tebe tie ne postojat, me razbiras sega...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:05
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne e edinaeseta zapovest tuku kako sto rekov ako veruvas vo niv veruvaj ako ne veruvas togas zasto bi ti bodele oci ednostavno nema sto da raspravas za niv, fakticki tie za tebe ne postojat, a ti kako ateist nemas pravo da raspravas za niv zasto kako ateist tebe ne te interesiraat za tebe tie ne postojat, me razbiras sega...

se povekje pokazuvas deka si neznalica
i ne slucajno sum napisal

zasto edna od zapovedite ne e
ne zabranuvaj nikomu da dade svoe mislenje
sekoja edinka e vazna kako i celina
NIKOGAS DA NEPOSTOI KOLATERALNA STETA

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:09
Kolateralna steta e fakt i taa postoela i ce postoi. Zapovedite ne mozes ti da gi pisuvas i kako sto rekov ako ne veruvas vo niv zasto voopsto obrnuvas vnimanie na niv gospodine pameten.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.