IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Правилно изговарање
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Правилно изговарање

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
Автор
Порака Обратен редослед
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Правилно изговарање
    Испратена: 08.Јануари.2009 во 00:56

Да, кај некои именки има колебање во родот, меѓутоа кај именката вечер нема. Сепак, македонскиот говор ги прифатил и едното и другото, со таа разлика што неконгруентните добро и вечер се пишуваат слеано, а конгруентните добра и вечер разделено.
Значи може: добровечер и добра вечер.
намигнување
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 23:17
се сеќавам дека пред некое време и јас бев во слична недоумица,
па се консултирав со еден професор по македонски јазик,
неговото објаснување беше дека
постојат именки кои имаат два рода
на пр,
песокот - песокта
денот - дента
па и едното и другото е точно
Кон врв
FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2009
Поени: 370
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 22:40
Јас имам една книга СТАРА од Блаже Конески и Крум Тошев, МАКЕДОНСКИ ПРАВОПИС со правописен речник, книгата е супер и е од 1950година има околу 180 страници. Сеуште не сум ја прочитал но сега за сега мислам дека доволно знам, само нешто ме буни... во денешно време се исфрлени тие зборови како: ами, туку... што ги употребувал Блаже Конески а и не ми е јасно, како некои може да викаат ДОБРО вечер кога вечер е во женски род... што значи треба да биде ДОБРА ВЕЧЕР !!! нели сум во право за ова последното???
Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
Кон врв
FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2009
Поени: 370
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 22:35
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

vo ucilistata se upotrebuva isklucivo literaturen jazik, no toa e nedovolno, ako edinstveno samo tamu se upotrebuva .

Зошто јас се мислам дека не се употребува литературен јазик во училиштата? јас имав прилика еден професор да ми предава математика, па тој РАСТУРАШЕ на кавадаречки... исто така професорката по македонски... и таа исто грешеше употребуваше србизми бидејки била професорка по СРПСКИ или ЈУГОСЛОВЕНСКИ незнам каков за време на југославија...
Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
Кон врв
^italina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Август.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ^italina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2009 во 11:57
Originally posted by -B-lue E-yes- -B-lue E-yes- напиша:

А баш пред некој ден се каравме со другарка ми, како е правилно: фризура или флизура, фен или фем, фризер или флизер?
Јас мислам дека првото кај сите е правилно...али на неа никој не може да и докаже!

Pa neka si otvori gramatika od Blaze Koneskii neka si proveri deka prvite se tocni.Ili neka prasa bilo koj sto ima uceno bilo koj jazik na Filoloski i ke i objasni(site znaat garant-zaradi profesorkata po makedonski vo prva godina )
A closed mouth catches no flies
Кон врв
-B-lue E-yes- Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Ноември.2008
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај -B-lue E-yes- Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2009 во 19:07
А баш пред некој ден се каравме со другарка ми, како е правилно: фризура или флизура, фен или фем, фризер или флизер?
Јас мислам дека првото кај сите е правилно...али на неа никој не може да и докаже!
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2008 во 21:59
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

vo ucilistata se upotrebuva isklucivo literaturen jazik, no toa e nedovolno, ako edinstveno samo tamu se upotrebuva .

Mislish vo uhilishtata vo Skopje, odi da vidish vo ostanatite gradovi, da vidish kolku se zboruva literaturno (sigurno postoi i nekoj iskluchok). I sekako nezamislivo e vo mediumite, parlamentot itn. da ne se upotrebuva literaturniot jazik.

ja majkata....skopje ,skopje...pa skopje najloso zboruva..
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
kocko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2007
Поени: 420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kocko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2008 во 12:59
navrati malku u makedonskiot "parliament" ,pa ke cues , cist izvoren literaturen! намигнување
Кон врв
karamandi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Ноември.2008
Поени: 1496
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај karamandi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2008 во 12:30
NEZNAM KOLKU LITERATURNO SE ZBORI MAKEDONSKI KAJ NAS!
Кон врв
-B-lue E-yes- Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Ноември.2008
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај -B-lue E-yes- Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 18:19
kaj nas, strumica, vo ucilisteto nema literaturno zboruvanje! prvo, nastavnicite ne znaat ubavo da zboruvaat! mesaat literaturno i strumicki i se dobiva "corba kasa" kako sto bi rekle strumicani! jas licno literaturno zboruvam samo na casot po makedonski (i se razbira ovde na forum poso nekoi ne me razbiraat koga pisuvam na strumicki ), a na cas po makedonski moram poso nastavnickata ni e edna teska kokoska, pa morame da zboruvame, a kako prvo, ni taa ne zboruva sekogas literaturno, bidejki e od selo i odvreme-navreme "ja tepa selskata" i nie ne mozeme da se sobereme od smeenje!
Кон врв
CRESA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Мај.2008
Поени: 134
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CRESA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 09:12
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2007 во 13:47
kako i uvek,....blubel uvek sve ,...znae!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2007 во 16:12

Mislish vo uhilishtata vo Skopje, odi da vidish vo ostanatite gradovi, da vidish kolku se zboruva literaturno (sigurno postoi i nekoj iskluchok). I sekako nezamislivo e vo mediumite, parlamentot itn. da ne se upotrebuva literaturniot jazik.
always look on the bright side of the life!
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2007 во 15:48
Originally posted by aurelianus aurelianus напиша:

Ne bi sakal da kazam a zasega i ne sum ni za toa na sekade da se zboruva literaturno,megutoa sakam da kazam da se nauci i da se znae,taka da koga ke treba da se primeni vo javnosta ,da se znae kako da se zboruva....pr:politicarite,novinarite..(ne site...),da ne zboruvam za nekoj televiziski stanici i radio...

Dali ste go slusnale Stojan Andov kako zboruva.
Literaturno so Kavadarecki akcent.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.