Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
sanja-a
Сениор
Only God Can Judge Me!
Регистриран: 12.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 13457
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Тема: Риба или Месо? Испратена: 05.Април.2014 во 18:16 |
рибешко...
|
Обожавам луѓе кои ме смеат. Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 03.Април.2014 во 18:16 |
Ја посолуваме рибата и оставаме во фрижидер преку ноќ. Плехот го мачкаме со масло и вода Ја ставаме рибата во плехот и правиме неколку засеци по должина и во секој засек додаваме вегета и лимонов сок. Внатрешноста на рибата прво ја полеваме со масло, па лимонов сок, па вегета, па ситно насецкан магдонос, па насецкан морков, па лук. Ова го полеваме со лимонов сок, го додаваме остатокот магдонос, побиберуваме и рибата ја затвараме. Одозгора рибата ја полеваме со виното и во секој засек сега ставаме бело лукче. Ја покриваме рибата со фолија и ја ставаме во загреана рерна 1 саат на 250 степени. Ја вадиме фолијата и допекуваме уште 30 мин. додека порумени.
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
|
Опции за коментарот
Благодарам(1)
Цитирај Одговор
Испратена: 25.Март.2014 во 23:19 |
И јас како Цацко - Се додека не пробам лав за мене цар на животните е свињата. ![хи, хи... хи, хи...](smileys_novi/71.gif) Инаку јадам риба, последно една орада мавнав.
|
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 28.Септември.2012 во 09:30 |
ЗА И ПРОТИВ РИБАТА | За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде: нискокалорична е, содржи многу белковини и омега-3 масни киселини. Значи, добра е за срцето и крвите садови, а лоша за мозокот. Зошто? | ![riba riba](http://images.studio-moderna.com/upload/topshop_MK/image/MK/statii/riba1.jpg) Лосос, една од најбезбедните риби за конзумирање
![riba riba](http://images.studio-moderna.com/upload/topshop_MK/image/MK/statii/riba2.jpg)
бирајте туна со назнака light ![riba riba](http://images.studio-moderna.com/upload/topshop_MK/image/MK/statii/riba3.jpg)
школките и ракчињата се со низок % на жива | Рибата и морските плодови содржат многу протеини, богати се со омега-3 масни киселини, спречуваат многу заболувања: срцеви болести, депресија, како и одредени видови тумор. Зависно од потеклото, рибата се дели на морска (сина): - инчуни;
- сардина;
- скуша;
- лосос;
морска (бела) риба - лист;
- ослиќ;
- бранцин,
- зубатац.
Слатководна риба: По количеството на маснотии, немасни се : Полумасни се: - сардина, пастрмка, инчун, зубатац
Масни: - јагула, октопод, ајкула, туна, лосос
Масните риби содржат најмногу ДХА и ЕПА омега-3 масни киселини кои ја спречуваат појавата на депресија, деменција и други ментални болести. Некои истражувања покажале и дека рибата штити од болести на очите. Освен тоа, важно е да разликувате која е одгледувана, а која природна риба –природната е значително поздрава, бидејќи во рибниците рибата се храни со рибино брашно.Како ќе ја препознае одгледуваната риба? Рибите од рибниците имаат иста големина и најчесто се одгледуваат орада, бранцин, лосос, пастрмка и шаран. Најсигурни ви се: инчуни, сардини и скуша – овие риба уште не се одгледуваат. Како и да е, се препорачува рибата да се купува како овошјето и зеленчукот, значи – сезонски, бидејќи не се ловат сите видови риби во одреден период.
Скриена опасност? Со оглед на големото загадување на водите, живата лесно доаѓа во речните, езерските и морските води, па така навлегува и во рибите. Големите видови риба, како скуша, ајкула, сабјарка, туна се хранат со ситна риба и акумулираат повеќе отрови. Големите дози на жива можат да предизвикаат оштетување на видот и нервниот систем и да го нарушат правилниот развој на фетусот и малите деца. Затоа се препорачува, бремените жени да внесуваат риба 1 неделно (до 340 гр.). Со низок ризик се сардина, лосос, пастрмка, ослиќ, скуша. Освен тоа, оние кои се занимаваат со оваа проблематика препорачуваат да не се конзумира кожата на рибата, а рибата добро да се испржи или да се испече на скара или во рерна.
Доколку сакате да подготвите јадење од рак или јастог, задолжително отстранете го „зеленото“ ткиво (тоа е рибја жолчка), и тоа пред варењето, бидејќи може да содржи пестициди, кадмиум или друг токсичен метал.
Што е безбедно? Најсигурна за конзимирање е сепак – замрзнатата риба. Таа прво треба да се одмрзне, па да се испржи во тавче или на скара, попрскана со сок од лимон. Здраво е да конзумирате немасна (light) туна и тоа до 170 гр.неделно; црвен или розе лосос кој е богат со омега-3, а со низок % на жива. Низок % на жива содржат и школките и раковите. Значи, рибата е супер, но - како и со секој вид храна – одбирајте внимателно. |
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:30 |
Можеби рибата е поздрава...ама како да му одолееш на ова.....
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:27 |
Obozhavam i riba i meso...znaci vo moite omileni vidovi na hrana se i ednoto i drugoto
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:12 |
Сочна пастрмка
1 кгр. пастрмка 1 главица кромид 3 чешниња лук 250 rp. вински оцет малку магданос масло
Пастрмките исчистете ги, измијте ги, исцедете ги и увалкајте ги вo брашно. Така припремени испржете ги и ставете ги во чинија. Ситно исечканиот кромид испржете го на 3-4 лажици зејтин, додајте го лукот, потoа оцетот и варете го 1/2 час. Со овој сoс прелијте ги рибите и одозгора ставете ситно исечкан магданос.
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 11.Август.2011 во 06:03 |
Риба за вечера
Само еден рибји оброк неделно го намалува ризикот од болести. Стручњаците препорачуваат консумирање риба два пати неделно; еден оброк би требало рибата да биде богата со масло: сардини или харинги поради омега-3 масните киселини. Исхраната со риба го продолжува животот за три години
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Јуни.2011 во 23:12 |
Рибата е најдобар извор на најздравата маснотија
Рибите, особено големите (туна или лосос), се богати со омега-3 киселината, односно со најздравата маснотија која им е потребна на мозокот и на крвотокот. Дневното консумирање на 35 грама риба (а тоа е четвртина од нормален оброк), опасноста од срцев удар ја намалува за половина. Не правдајте се со високите цени на рибата: омега-3 содржат сите сини риби, па така и евтината сардина.
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
ANITA11
Сениор
Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Ноември.2010 во 16:16 |
meso...
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 19.Ноември.2010 во 06:29 |
Сардините добри и за децата и за возрасните
Коските од сардината се добар извор на калциум зашто обезбедуваат 10% од дневните потреби од тој минерал. Тој помага во изградбата на коските и во одржувањето нормален крвен притисок, како и во работата на срцето. Освен калциум, сардините содржат и Д-витамин. Калциумот и витаминот Д се важни за јаки заби и коски. Богати се со Б-комплекс, кој е неопходен за нормално функционирање на нервниот систем. Недостигот од витамините Б се манифестира со замор, депресија и со слабеење на имунолошкиот систем. Големата хранлива вредност на сардините е токму во комбинацијата на калциумот и витаминот Д, кои се неопходни за раст и развој на децата, за жените во климактериум и за одржување на скелетот во подоцнежните години. Сардините треба да се консумираат задолжително два пати неделно, и тоа се однесува на сите старосни групи, од деца до возрасни луѓе.
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
Santijago
Сениор
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF
Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Септември.2010 во 21:05 |
Месо
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
Schatzii
Сениор
Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 10600
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 11.Септември.2010 во 19:00 |
и месо и риба ( само не секакво месо и секаква риба )
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |
ANITA11
Сениор
Регистриран: 04.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 21488
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 11.Септември.2010 во 16:29 |
meso na skara ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif) ,a pomalku riba...
|
![Кон врв Кон врв](forum_images/back_to_top.png) |