|
Монитори |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Мај.2011 во 03:09 |
Samo viewsonic priznavam i nisto drugo. malku se poskupi od drugite ama zatoa se dozivotni.
|
|
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|
Avira
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член System Administrator Регистриран: 10.Декември.2010 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
LCD од CRT се многу подобри пред се на изглед, имаат подобра слика, не ги заморуваат очите...
LG LCD е добар избор. |
|
Pavaroti
Сениор Експерто нумеро 2 Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za da se kalibrira LCD potreben e kalibrator, nemoze kako CRT monitorcinjata. Mi umre na rabota stariot ODLICEN CRT pa sega mi kupija novo LCD i se ok ama ne mi e dobro kalibriran. Taka da LCDto nikogas nema da bide dobar kako CRTto. A od firmi na monitori ova mi se dopaga LG i Philips.
|
|
computer
Сениор Патриот Регистриран: 25.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 504 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samsung, LG, Philips.
|
|
ss_derIvat_ss
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
BenQ, едини монитор со јапански панел
|
|
|
|
tomislav96
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 28.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 67 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja iam Hyundai N220W 22" Wide Screen Monitor Mn e dobar :D
|
|
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ja koristam Philips LCD 17"
|
|
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
DELL 19''
|
|
Sokol
Сениор Регистриран: 25.Март.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 93 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imam Samsung 17' LCD SyncMaster 740BF so 2ms response.Za igri prva klasa a da ne zboram za drugo... Znaci big kiss ne e Sony markata
So CRT vise nema sporedba toa e stara izumiracka tehnologija koja vo slednite godini nema da postoi
|
|
Lallo
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 19.Март.2007 Локација: Greece Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Споредба на CRT (catode ray tube) и LCT (liquid crystal display):
Разликата е во тоа што првите ЦРТ користат иста технологија како и телевизорите. Имаат катодна цевка - што може да се заклучи и од името - која со сноп од насочени електрони удира на екранот (површината што ја гледаме) кој е премачкан со хемиска емулзија за да зрачи светлина кога ќе удрат електроните во неа. Овие монитори покрај тоа што се штетни за човечкото око поради зрачењето кое доаѓа од тој сноп од електрони кој практично удира во нашето око, трошат многу електрична енергија (во мониторот има струја од околу 20.000 Волти - споредено со еден штекер кој има 220 Волти а убива........видете вие сеа) и зафаќаат многу повеќе простор. За разлика од нив, ЛЦД мониторите не се ништо повеќе од течност - течен кристал - кој под дејство на многу мала електрична енергија се поларизира и дава различна боја. Енергијата која е потребна да се прикаже еден пиксел (основна единица на мониторите) е помалку од 2 мВ (мили Волти = илјадити дел од Волт) па кога ке се спореди со енергијата во ЦРТ мониторот (околу 20.000 Волти) разликата се гледа од авион Осветлувањето на ЛЦД мониторите е позадинско - што значи и да нема осветлување мониторот може да покажува бои но ние нема да ги гледаме поради недостигот на светлина. Затоа и овие монитори се многу попријатни за човечкото око. НО, и овие монитори имаат недостиг како на пример бистрина, чистота и реалност на бои. По овие факти може да се заклучи дека корисник кој работи со графиа - прецизни работи, многу повеќе ќе го оштети окото со ЛЦД монитор отколку со ЦРТ, а за оние на кои не им е важна до толку прецизноста на мониторот (која за обичен корисник - без навреда) не е забележлива, ќе препорачам: НЕ СИ ГИ ЗАМАРАЈТЕ ОЧИТЕ СО ЦРТ МОНИТОРИ!!!! Се надевам дека овој пост многу ќе Ви помогне при изборот на монитор!!! Поздрав! |
|
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во врска со мониториве, многу сакав ЛЦД пред да го купам лаптоп-ов само затоа што ми изгледаше бојата како на стакло боена, ама веќе не, почнува да ми смета рефлексијата.
Другите два монитори ми се TFT 19''-ки а и телевизорите ми се TFT, едниот 40'', а другиот 28''. edit* Телевизорите ги спомнав пошто и тие се поврзани на компјутериве, за во случај музика да се слуша или филм да се гледа без претходно да се преработуваат и ставаат на ЦД или ДВД, а исто и клипови од интернет. Изменето од влечка - 07.Март.2007 во 08:00 |
|
trafik
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група ТатароТурко-Монгол Регистриран: 10.Декември.2006 Локација: Bulgaria Статус: Офлајн Поени: 0 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
LCD мониторите на SAMSUNG са от наи добрите аз имам
SAMSUNG Sync Master152N и съм доволен от него Изменето од trafik - 02.Март.2007 во 02:22 |
|
NRGMKD
Сениор THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дома не го мењам за жива глава LG Studioworks 710s, има веќе 4 години ама ниту еднаш до сега не ми трепнал, а камоли нешто друго да му се деси (пу пу да не го урочам), а на работа имам BENQ FP731 TFT и најискрено не сум задоволен баш од него. Слаба резолуција, многу грее, зрачи етц етц.....
|
|
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
|
Flix
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Клабинг Регистриран: 14.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 9229 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mojot lcd e toshiba i super si e ima eden mrtov piksel ama go srediv so edno programce, ama pak ko da se gleda ama e gore vo kosot taka da nema gajle.
Toa e toa Ke si cekame laserskite monitori da se napravat vo pomala forma za upotreba na kom i togas super ke bidi |
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |